Merhaba arkadaşlar, Ev ağımın kurulumu hakkında birkaç konuda rehberliğe ihtiyacım var, özellikle modemim ve mesh router sistemim arasındaki uyumluluk ve optimizasyon hakkında. 1. Mevcut Kurulum: • Modem: Türk Telekom DX3300-T1 VDSL2 Modem (Wi-Fi 6) • Çalışma Modu: Modem/Router • DHCP: Açık • UPnP: Açık • Güvenlik Duvarı: Açık (IPv4 ve IPv6) • IPv6: Açık (Dynamic IP) • NAT: Maksimum NAT oturumu 20480 olarak ayarlandı. • MTU: 1492 • Mesh Sistemi: TP-Link Deco X60 (AX5400, 2’li paket) • Çalışma Modu: Router (Dynamic IP) • DHCP: Açık • IPv6: Açık (Dynamic IP) • MTU: 1500 • HomeShield ve UPnP: Açık 2. İnternet Bağlantısı: • İSS: Türk Telekom (VDSL) • Bağlantı Türü: Dynamic IP (Statik IP kullanılmıyor) • Hız Testi Sonuçları (Deco Uygulamasından): • Download: ~100 Mbps • Upload: ~20 Mbps 3. Sorular: 1. Bridge Mode Uyumluluğu: • Modemi bridge moda alıp Deco sistemini PPPoE modunda kullanırsam, bu yapılandırma Türk Telekom’un altyapısıyla tam uyumlu olur mu? • İSS’m dinamik IP kullanıyor. Dynamic IP üzerinde PPPoE ile bir sorun yaşar mıyım? 2. Genel Stabilite ve Performans: • Temel hedefim: “Bir kere kur ve unut” tarzı bir sistem. En iyi hız, minimum kopma, Deco birimleri arasında kesintisiz dolaşım (roaming) ve optimal mesh performansı istiyorum. Modemi router modunda tutup Deco’yu dinamik IP ile ikinci bir router olarak kullanmak, bridge mode ve PPPoE’ye göre daha stabil bir performans sunar mı? 3. AP Modunu Tercih Etmeme Sebebi: • Deco’yu AP modunda kullanmak istemiyorum. Çünkü Deco sisteminin tüm işlevlerini (ebeveyn kontrolü, QoS, güvenlik duvarı özellikleri vb.) tam olarak kullanmak istiyorum. Bu tercih, modem router modunda ya da bridge modunda genel ağ performansını etkiler mi? |
Bildirim