Merhaba arkadaşlar, Ev ağımın kurulumu hakkında birkaç konuda rehberliğe ihtiyacım var, özellikle modemim ve mesh router sistemim arasındaki uyumluluk ve optimizasyon hakkında. 1. Mevcut Kurulum: • Modem: Türk Telekom DX3300-T1 VDSL2 Modem (Wi-Fi 6) • Çalışma Modu: Modem/Router • DHCP: Açık • UPnP: Açık • Güvenlik Duvarı: Açık (IPv4 ve IPv6) • IPv6: Açık (Dynamic IP) • NAT: Maksimum NAT oturumu 20480 olarak ayarlandı. • MTU: 1492 • Mesh Sistemi: TP-Link Deco X60 (AX5400, 2’li paket) • Çalışma Modu: Router (Dynamic IP) • DHCP: Açık • IPv6: Açık (Dynamic IP) • MTU: 1500 • HomeShield ve UPnP: Açık 2. İnternet Bağlantısı: • İSS: Türk Telekom (VDSL) • Bağlantı Türü: Dynamic IP (Statik IP kullanılmıyor) • Hız Testi Sonuçları (Deco Uygulamasından): • Download: ~100 Mbps • Upload: ~20 Mbps 3. Sorular: 1. Bridge Mode Uyumluluğu: • Modemi bridge moda alıp Deco sistemini PPPoE modunda kullanırsam, bu yapılandırma Türk Telekom’un altyapısıyla tam uyumlu olur mu? • İSS’m dinamik IP kullanıyor. Dynamic IP üzerinde PPPoE ile bir sorun yaşar mıyım? 2. Genel Stabilite ve Performans: • Temel hedefim: “Bir kere kur ve unut” tarzı bir sistem. En iyi hız, minimum kopma, Deco birimleri arasında kesintisiz dolaşım (roaming) ve optimal mesh performansı istiyorum. Modemi router modunda tutup Deco’yu dinamik IP ile ikinci bir router olarak kullanmak, bridge mode ve PPPoE’ye göre daha stabil bir performans sunar mı? 3. AP Modunu Tercih Etmeme Sebebi: • Deco’yu AP modunda kullanmak istemiyorum. Çünkü Deco sisteminin tüm işlevlerini (ebeveyn kontrolü, QoS, güvenlik duvarı özellikleri vb.) tam olarak kullanmak istiyorum. Bu tercih, modem router modunda ya da bridge modunda genel ağ performansını etkiler mi? |
Bridge Mod, Dynamic IP ve PPPoE Kurulumu: Uyumluluk ve Optimizasyon Sorusu
-
-
bu sorun yıllardır kanayan yaradır
firmaların kendi dandik cihazlarını son kullanıcıya iteleme yöntemi
kendi cihazları hariç başka cihazlara çıkış izni vermz
gerçi farklı iss lerde kullanıcılar nadirde olsa kullanıyor
-
o zaman mevcut kurulumla devam etmek lazım yani hocam? modem standart türk telekomun otomatik ayarlarında. wifi kapalı. deco router modda dynamic IP?
-
Aynen öyle
Telekom modem sadece aktarma yapsın
Bütün client cihazları router modda deco üstünde toplayın kablolu kablosuz ne varsa -
DSL altyapıda istediğiniz cihazı kullanabilirsiniz.
Keza fiber altyapılardada bazı durumlar hariç direkt kendi cihazlarımızı rahatlıkla kullanabiliyoruz.
-
Teşekkür ederim hocam. Sağolun. Modemi köprü moda aldım deco pppoe kurulum yaptım. Şimdi sorunsuz 90-95 download 18 upload alıyorum. Telekom'un modeminden daha sorunsuz oldu
-
bence cihazlar üç aşağı beş yukarı aynı terazide. tplink mesh sisteminin zyxel modeme göre özellikler açısından fakr yaratır bir üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum. ama modem keenetic olsaydı veya x86 router olsaydı, aynı şeyi söyleyemeyiz. bu vakit iss internet ve iptv'e ait vlan ve diğer ayarları modemde bırakacak olmak daha iyi bir tercih olurdu. mevcut şartlara göre ise performans değerlendirmesini yaşayarak yapmakda fayda var. bence denemek lazım. ayrıca şu naty oturumu sayısı 20bin480 mi ne bu oturum sayısına ulaşmak için bir ev veya küçük bir ofis de olsa, mümkün değil. modem max 32 kişi destekliyor olsa ki ben sanmıyorum max 16 veya 12'dir. belki mağazada satılanlar için 32 user diyebiliriz. keenetic için yorum yapmıyorum. her bir kullanıcı abartarak yazıyorum max 100 oturum açsa, max 16 kişiden 20480/16 > kullanıcı başına 1280 oturum yapar. hadi 32 kişi destekleyen bir modem kullanılıyor olsun, kişi başına 640 oturum yapar. dolayısıyla o zyxel modemde nat oturum sayısını 20480 olarak seçmiş olmak bence gerçekçi görünmüyor. meseal bendeki x86 router'ın max nat oturumu sayısını terminalden sorguladığımda 1048576 sayısını veriyor bana. bu durum ram ve flash kapasitesi ile de alakalı. yani bu değerler ne kadar iyi ise nat oturum sayısı da o kadar artar. buradan router'ın güçlü olduğunu anlayabiliriz. ben ne yapardım? aslında internet ve iptv'ye ait ayarlarda vlan değerleri olduğu için özellikle iptv için vlan değerini bridge modda tutacağım ilk modemde bırakırdım. internet ayarını da vlan değeri ile birlikte tplink mesh'e taşırdım. genelde kullanılan bütün ayarları bridge moddan sonraki cihaza taşımak ama mesela superonline kullanıcıları bu şekilde de deneyebilirler. iptv ile uğraşılmamış olur. bunun avantajı ise brdige moddaki modem senkronizasyonda sürekli kalırken iptv kullanan tv izlemeye devam ederken, mesh sistemini istediği gibi kurcalayabilir. mesh sisteminde restart veya her türlü deneme yapılırken, en azından evdekilerin tv keyfi kaçmamış olur. vay arkadaş tren gibi ne çok yazdım.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X