Arkadaşlar bir proje amacıyla bilgisayarın paralel portuna buton bağlamam gerekiyor. Fakat bildiğiniz üzere mekanik kontaktan dolayı butonlarda ark oluşuyor. Bunu yazılım kullanmadan elektriksel bir devre ile nasıl halledebilirim. Bu konuda fikri oan arkadaşların yardımını bekliyorum. Teşekkür ederim...
Bunun için özel üretilmiş bir entegre vardı fakat şimdi hatırlayamadım. LM55 entegresiyle bir gecikme devresi hazırlayarak bir kaç ms gecikme elde ederek temiz bir çıkış alabilirsin. Örnekteki gibi :
Oncelikle ark deyimi yanlis olmus. Buton devresinden akim akiyorsa ancak bu durumda kontaklarin acilis ve kapanisinda ark olusur. Kontaklarda ark olusturacak kadar akim yoksa ark olmaz.
Sizin bahsettiginiz sicrama olayi. Paralel porttan okuyacaginiz role buton vs kontaklarina 100nF civarinda kapasitor baglarsaniz sicrama etkisinden kismen kurtulursunuz.
Ayrica yaziliminiz cok cok hizli degilse kontak sicramalari sizi rahatsiz etmez. Eger ediyorsa 4 satir ilave kod yazmaniz yeterli olur.
Bunun icin ardisil olarak ornegin 5 kez portu okuyun. Bes okumanin besinde de kontagin konumu ayni ise sicrama yok demektir. Farkli okundu ise bir bes kere daha okuyun.....
melih bey bakın bunalmiş adlı kullanıcıda sorunu bu şekilde çözenlerden burdan yalan söylemiyoruz deneyimlerimizi paylaşıyoruz teşekkürler.......
Ben de ilk başta PIC'lerde yaptığımız gibi yazılım ile halletmeyi düşündüm. Fakat proje sorumlusu C'de kullandıkları kütüphanenin biraz farklı olduğunu ve elektriksel bir devre kullanmam gerektiğini söyledi. Kullandığımız sistem ise 1GHz işlemcisi olan bir anakart ( marka şu an aklımda değil).
Ark konusunda haklı olabilirsin, projeye ilk başladığımda konuyla ilgili tüm bilgim bundan ibaretti.( ARK deyimini ise Orhan Altınbaşak'ın PIC ile ilgili bir kitabından hatırlıyorum). Burda yavaş yavaş birşeyler öğreniyoruz .
yardımlarınız için teşekkürler...
quote:
Orjinalden alıntı: bunalmis
Oncelikle ark deyimi yanlis olmus. Buton devresinden akim akiyorsa ancak bu durumda kontaklarin acilis ve kapanisinda ark olusur. Kontaklarda ark olusturacak kadar akim yoksa ark olmaz.
Sizin bahsettiginiz sicrama olayi. Paralel porttan okuyacaginiz role buton vs kontaklarina 100nF civarinda kapasitor baglarsaniz sicrama etkisinden kismen kurtulursunuz.
Ayrica yaziliminiz cok cok hizli degilse kontak sicramalari sizi rahatsiz etmez. Eger ediyorsa 4 satir ilave kod yazmaniz yeterli olur.
Bunun icin ardisil olarak ornegin 5 kez portu okuyun. Bes okumanin besinde de kontagin konumu ayni ise sicrama yok demektir. Farkli okundu ise bir bes kere daha okuyun.....
Bu sitelerden sanırım işime yarayan birşeyler bulabilirim... Sağolasın...
Proje sorumlunuz Windows gibi bir ortamda çoklugörevliliği olumsuz etkileyeceğinden delay gibi bir fonksiyonu kullanmamanız gerektiği için öyle söylemiş. Projeyi hangi araçlarla yapıyorsunuz bilmiyorum ama mesela Borland Builder'de Windows'un zamanlayıcı servisinden "Timer" nesnesi ile kolayca faydalanabiliniyor. Bu sayede belirleyeceğin bir zaman aralığında (ama pratik olarak 50 mS gibi bir sürenin altı pek mümkün değil) sürekli tekrar eden bir fonksiyon olacak, bu fonksiyonla tuşları tarayıp ana programa bilgi akışı sağlayacaksın. Bu şekilde ekstra donanımdan yırtabilirsin.
quote:
Orjinalden alıntı: Liu Kang
Proje sorumlunuz Windows gibi bir ortamda çoklugörevliliği olumsuz etkileyeceğinden delay gibi bir fonksiyonu kullanmamanız gerektiği için öyle söylemiş. Projeyi hangi araçlarla yapıyorsunuz bilmiyorum ama mesela Borland Builder'de Windows'un zamanlayıcı servisinden "Timer" nesnesi ile kolayca faydalanabiliniyor. Bu sayede belirleyeceğin bir zaman aralığında (ama pratik olarak 50 mS gibi bir sürenin altı pek mümkün değil) sürekli tekrar eden bir fonksiyon olacak, bu fonksiyonla tuşları tarayıp ana programa bilgi akışı sağlayacaksın. Bu şekilde ekstra donanımdan yırtabilirsin.
Aslında projenin yazılım kısmı beni pek ilgilendirmiyor. Ben projeye daha sonra dahil oldum ve zaten girdiğimde yazılım kısmı bitmişti. Bana da bu sisteme Lcd'li bir panel eklememi istediler o kadar. Daha sonra bu kısım yazılıma yapılacak küçük eklentiyle sisteme monte edilecek. Yani diyeceğim o ki yazılımla ilgili çok fazla bilgim yok. Zati o kadar bilgisayar mühendisi varken benim (stajyer elektronikçi olarak) çıkıp durun o öyle olmaz demem biraz abes olur sanırım..
Sana çık durun siz kardeşsiniz diye haykır mı dedik Yazılımdan izole çözümün elinde olsun ama de ki mesela abiler ablalar bundan seri üretim yapacaksanız yazılımda iyileştirmeye gidip tasarruf edin. Çekinme fikirlere katkıda bulunmuş ol işte ne güzel.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme