Network altyapısında kullanılmak üzere CAT7 kablo döşendi. Cat7 kabloları doğrudan bilgisayarların ethernet portuna bağlayabilmemiz için standart jack var mıdır?
Yaptığım araştırmalarda birçok arkadaşım "olur" dediler ancak standart rj45 konnektörler cat7 kabloya uymuyor. Bildiğiniz üzere cat7 kablo hem kalın, hem de izole korumaya sahip olduğundan farklı bi jack gerekiyor.
Gelen önerilerden biri: "Keystone Jack'ı kablonun ucuna bağla, CAT6 patch cord kablo ile de pc ya da switch bağlantını yap." şeklinde idi.
Madem CAT6 patch cord kullanacaksam neden tüm ağı cat7 yapmış olayım ki?
CAT7 kabloya uyumlu standart başlık konusunda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim...
Geçenlerde banada 4 tane lazım oldu ama bulamadım, duvar prizinin iç kısmını kullanarak dönüştürmek zorunda kaldım, aşağıdaki firma ile bir görüşün.
Kouyu hortlatmış olacağım ama başlık uygun olduğundan buraya birkaç bir şey yazayım dedim.
RJ-45 tüm jaklar modeme bağlandığı noktada aynıdır. Dolayısıyla hepsi modeme, PC'ye uyar. Fakat Cat7 gibi kalın (22-24AWG) kabloları jaka bağlayacağınız zaman cat5 için kullanılan jaklar sorun çıkarıyor. Kablolar kalın olduğundan kablo girişleri daha kalın olan bir jak gerekiyor. Kablonun kalınlığına göre seçmeniz gerekiyor. Ben geçenlerde aldım (linkini ekledim) ve dün elime ulaşınca işe koyuldum. İlk defa yaptığımdan yarım saat sürmüştür. Yapılışı için bilmeniz gereken kablo renk sıralaması. Onun için Google'da "RJ-45 colour code" diye aratıp patch kablo kodlamasına bakacaksınız (crossover versiyonu aynı tipte cihazları birbirine bağlamak için kullanılıyor - PC-PC veya hub-hub gibi) Youtube'da da videolar var nasıl yapıldığını gösteren. Ayrıca özel pense almanıza gerek yok, ben elimdeki normal penseyle sıkabildim sorunsuz bir şekilde.
Hız sonuçlarına gelince; Evimde Superonline 100Mbps fiber var. Normalde uzun bir Cat5E kablo (8mt) kullanıyordum ve bağlantı 100Mbps görünüyordu. Yeni aldığım Cat7 4mt.
Aynı server'da en az 5 tekrar Speedtest sonuç; Cat5E -> 94.5Mbps ve ping 5ms Cat7 -> 102.4Mbps vs ping 3ms Sonuçlar hep aynı geldi.
Evet, internetim daha iyisini desteklediği için 8Mbps'lik bir iyileşme elde ettim. Fakat bu kadar hızınız yoksa en fazla modem ile iletişiminiz iyileşebilir. Modeme bağlı harici HDD varsa onun için faydası olur.
Cat5E kablom 8mt değil de 4mt veya daha kalın (şu anki 26AWG idi, belki 24AWG bulunabilirdi), kaliteli bir kablo olsaydı bir şey değişir miydi bilemiyorum. Cat7 kablonun parazit önlemi avantajı da var burada. Bence apartman içindeki kabloların korumalı (shielded) CAT6 veya CAT7'ye geçirmenin ADSL'e de faydası olabilir.
bende süperonline sistemini kaldırdım otoparktan tüm daireye cat 7 düşettim yalnız uclarını cakamadılar şimdi alabilecegim kaliteli uc arıyorum
quote:
Orijinalden alıntı: milyondabir
bende süperonline sistemini kaldırdım otoparktan tüm daireye cat 7 düşettim yalnız uclarını cakamadılar şimdi alabilecegim kaliteli uc arıyorum
Merhaba, bu dediğinizi yapmayı ben de düşündüm ancak bu sistemi kime yaptırdınız dışarıdan bir servis vb. mi yoksa İss servisleri ücret karşılığı yapıyorlarmı? hali hazirda binada cat6 döşeli cat7 çektirmeyi planlıyorum .Teşekkürler.