Şimdi Ara

CAT5 le hat yenileyenler sorum olucak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bildiğim kadarıyla cat5 üç çift kablo var ama tel tesisasıtanda sadece 1 çif kullanılabiliyor diğer iki çift boşa çıkıyor cat5 kullanmanın mantığı nedir anlamadım?

• Ethernet için 4 çift kablo var 2 çifti kullanılır. Cat5 veya Cat6 kablolar telefon hattı için üretilmiş kablolar değil. Sorunun gereksizliğide burada ortaya çıkıyor.
    Gidip elektrik malzemesi satan yerlerden bakır 2 li yada 3'lü telefon kablosuda alabilirsiniz.
    Cat5 herkesin kolayına geldiği ve en kaliteli kablo sanıldığı için kullanılıyor ama gereksiz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turkforce -- 14 Mayıs 2014; 12:52:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turkforce

4 çift kablo var 2 çifti kullanılır. Kalanlarda keyif için takılıyor işte.

1 çift kablodaki 2 tel biribirinden bağımsız yanlız pvc soyulup birleştiriliyorumu ağızları?
  • Hayır niye birleştirilsin...
  • Turkforce T kullanıcısına yanıt
     CAT5 le hat yenileyenler sorum olucak?

mesala mavi-beyaz çifiti örnek veriyim bunların ağzını açıp birbiryle brileştirmezsen biri biryle iletim sağlamazlarkı ikisininde dışı pvc yle kaplı..telekom kurtusu 2 pinli değilmi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Mayıs 2014; 13:02:18 >
  • CatX tipi kablolar da bildiğiniz telefon kablosu gibi bakırdır. Gereksiz değildir. Telefon kablosu yerine kullanılıyor olmasının esprisi fiziksel özelliklerinden kaynaklanıyor. Elektriksel direnç, bakır kablo altyapılı elektronik iletişim gibi konuları araştırın, neden herkesin catx tipi kablo önerdiğini anlarsınız. Standart, "dandik" telefon kablolarından çok daha kaliteli kablolar bunlar. Herkesin kolayına gelse, telefon kablosundan çok daha pahalı bir kabloyu tercih etmezlerdi sanırım. Kolaya kaçmak değil, tersine zora kaçıyor insanlar. Zaten yeni imar yasasında bile cat5-6 tipi apartman içi telefon kablosu kullanımı zorunlu hale geldi.

Çok kaba bir örnek vereyim; elektrikçiden alacağınız kablo ile zar zor 4-5 mbit alabildiğiniz, sürekli kopan bağlantınızı kaliteli, saf bakır, iletkenliği yüksek bir catx tipi kablo ile yenilersiniz, bir de bakmışsınız hızınız 16mbit olmuş (bu bir örnek tabii, her koşulda kabloyu değiştirdiğinizde bağlantı iyileşecek diye bir şey yok).

Kendimden örnek vereyim; fiberoptik saha dolabına 300 metre mesafedeyim. Telekom'un saf bakır kablosundan sonra, dandik denebilecek telefon kablosu ile yaklaşık 150 metre bir mesafe daha var. Vdsl2 abonesiyim. Bu şekilde ulaşılabilir hız 40 küsür mbit görünüyor. Dandik kabloyu söküp Telekom'dan gelen saf bakır kabloya yine saf bakır, Hes marka son derece kaliteli bir cat6 kablo bağlıyorum (üstelik 305 metrelik topun tamamını bağlıyorum denemek için), ulaşılabilir hızım 66 mbit'e çıkıyor. Demek ki 305 metre değil de evime kadar yani 150 metre bağlasam, daha da iyi olacak. Aradaki farkı görüyorsunuz.

Sadece fiziksel özelliklerinden dolayı bu kablolar tercih edildiği için içindeki 3 çift boşa gidiyor, sadece 1 çiftini kullanıyorsunuz.

• kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Herhangi bir renk çiftini seçebilirsin. Örneğin mavi-beyaz diyelim, pvc'yi soymadan, sadece kabloları birbirinden ayırıp telekom'dan gelen bir çift kabloya bağlayacaksın. Diğer 3 çift boşta kalacak. Pvc'leri soyarsan kısa devre yapar. İhtiyacın olan 2 tek yani 1 çift kablo.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • igorparker İ kullanıcısına yanıt
    anladım teşşekür ederim 3 çift boşa gidiyor anladım sağol onun yerine çift telli kalın bakırlı bir telf kablosu kullansak aynı kapıya çıkmazmı bu kablonun mantık olarak %70 i boşa çıkıyor çünkü...
  • Gereksiz olması 4 çift varken 1 çift kullanılmasındandır. İmar konusunda yazdıklarınada gülüyorum....
    CatX kabloların hepsinin bakır olmadığını hatta piyasadaki kabloların çoğunun bakır olmadığını öğrendiğinde sakın şok olma.
    Çünkü 305 metrelik kutusunu 25-30$ aldığınız kabloların yanında 60-70$'a satılan Bakır olanlarıda vardır.

Telefon kablosunu alırken gidipte en ucuzunu alırsan tabii ki kalitesiz kullanmış olursun.
    Parasını veripte 2 tel bakır telefon kablosu alırsan arada fark olmadığını rahatlıkla görürsün...

Her kabloyu saf bakır kablo zanneden saflara...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turkforce

Gereksiz olması 4 çift varken 1 çift kullanılmasındandır. İmar konusunda yazdıklarınada gülüyorum....
    CatX kabloların hepsinin bakır olmadığını hatta piyasadaki kabloların çoğunun bakır olmadığını öğrendiğinde sakın şok olma.
    Çünkü 305 metrelik kutusunu 25-30$ aldığınız kabloların yanında 60-70$'a satılan Bakır olanlarıda vardır.

Telefon kablosunu alırken gidipte en ucuzunu alırsan tabii ki kalitesiz kullanmış olursun.
    Parasını veripte 2 tel bakır telefon kablosu alırsan arada fark olmadığını rahatlıkla görürsün...

Her kabloyu saf bakır kablo zanneden saflara...

bu konuda 2M HES HASTEL markalarına güvenirim uydu tesisatımı bile 2m le değiştirdim %10-20 kazanç sağladım çin malı dandik kabloya gore bi araştırcam markalı iyi kalite bakır tel kablosu bulursam onu kullancam te çünkü cat5 diye nette sattıkları ucuz kablolardan bir cacık olmaz bildiğin boyama çakma bakır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Mayıs 2014; 13:33:51 >

• Turkforce T kullanıcısına yanıt
    Üsluba dikkat lütfen, ben edepli edepli yazıyorum. Piyasada her malın kalitelisi olduğu kadar kalitesizi olduğunun en az sizin kadar farkındayım. Sıradan elektrikçide Hes kablo standardında bakır kablo bulunabileceğini düşünmüyorsunuz herhalde. Benim kasten örnek verdiğim Hes kablonun fiyatını yazmadım dikkat ederseniz. Bakın bakalım web sitesinde cat6 için kaç dolar yazıyor.

Tabii ki catx standartlarında ama 2 tel bakır kablo bulabiliyorsanız ne ala, onu alın. İmar konusuna gelirsek, basit bir google aramasında örnek şartnameleri görebilirsiniz. Yeni binalarda en az cat5 kullanılıyor (kalitesi ayrı bir konu). Her daireye zaten en az 2 hat (2 çift) gidiyor, diğer çiftleri de diğer dairelere götürüp boşa harcamıyorlar.
    Rica ederim. Benim verdiğim örnekte mesafe çok uzundu (ona rağmen vdsl2 olduğu için kurtardı. adsl iken 16 mbit bağlantı bile kuramıyordum aynı tesisat ile). Eğer sizin mesafe kısa ise, apartman içi tesisattan bahsediyorsanız cat5-6 gereksiz olabilir çünkü amiyane tabirle "dandik" kablo ile de sorunsuz bağlantı kurabilirsiniz. Mesafe ve bağlantı hızı/modülasyon çok şeyi değiştiriyor. Eğer ille de kaliteli alacağım diyorsanız zaten netten almayın, Hes/Nexans gibi kaliteli üreticilerin web sitelerinden toptancıların adreslerini bulun, oralardan alın ancak maalesef en az 305 metrelik toplar halinde satıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: igorparker

Üsluba dikkat lütfen, ben edepli edepli yazıyorum. Piyasada her malın kalitelisi olduğu kadar kalitesizi olduğunun en az sizin kadar farkındayım. Sıradan elektrikçide Hes kablo standardında bakır kablo bulunabileceğini düşünmüyorsunuz herhalde. Benim kasten örnek verdiğim Hes kablonun fiyatını yazmadım dikkat ederseniz. Bakın bakalım web sitesinde cat6 için kaç dolar yazıyor.

Tabii ki catx standartlarında ama 2 tel bakır kablo bulabiliyorsanız ne ala, onu alın. İmar konusuna gelirsek, basit bir google aramasında örnek şartnameleri görebilirsiniz. Yeni binalarda en az cat5 kullanılıyor (kalitesi ayrı bir konu). Her daireye zaten en az 2 hat (2 çift) gidiyor, diğer çiftleri de diğer dairelere götürüp boşa harcamıyorlar.
    pardon diğer arkadaşa yazmısşsınız ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Mayıs 2014; 14:27:11 >

Yok yok ben de size demedim :) Diğer arkadaşa yazmıştım.
  • igorparker İ kullanıcısına yanıt
    taş çatlasa 20-30 m filan 3. kat apartman...
    O kadar mesafede standart bir kablo da kullanabilirsiniz :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: igorparker

O kadar mesafede standart bir kablo da kullanabilirsiniz :)

24+ senelik dandik ev telefonu tesisatıyla 14mb sağlıklı alabiliyorum yanlız telde parazitlenmeler oluyor telekom kutuyu değiştirdi oldukça modern ve yeni kablolar filan var 24+ senelik bina tesisatı sırıtıyor tabi değiştirme lazım artık..üst katada yarı hat bağlatırsam ilerde cat5 çekmem daha mantıklı gibi..
    Bir kez yapayım ama düzgün olsun diyorsanız alabilirsiniz tabii. Belki ilerde vdsl verirler (ki vereceklerdir bir süre sonra), işte o zaman yüksek hıza çıkmak istediğinizde farkı göreceksiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.