|
Cat5 Mi? Normal Telefon kablosu mu?
-
-
bazı telefon kabloları esnek oluyor ve bunların kırılma problemi yok fakat internet erişimi için pek uygun değiller. Telefon için daha uygunlar. Telekom da bu kabloyu değil (cat 5 cat 6 kablonun ismi değil kategorisi onuda belirteyim ismi utp dir) utp dekine benze tek kanal kablolar kullanmaktadır. 3 kablolu telefon kabloları da var onlar da işini görür. -
Bizim bina 30 yıllık olduğu için bina tesisatındaki kablolar oksitlenmişti. Bu yüzden internet hızı ve ping sorunu yaşıyordum. Direk hat kutusuna Cat3 kablo çektim. Şuan pingim 6 ve çok memnunum. 35 mbps Yalın fiber internet kullanıyorum. İdm ile bir şey indirdiğimde hız 40 mbps bile geçiyor ve hattım 100 mbps üzerini bile destekliyor :) Siz almışken mutlaka Cat6 kablo alın, çünkü cat6 kabloları birbirine dolanarak gidiyor böylelikle hız kaybı ve ping sorunu yaşanmıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kaliteli bi CAT5 al. -
Hocam buna benzer bir sorun bende de var.
Ankastre kutusunda benim adımın yazılı olduğu 2 adet ucu açık kablo var benim ev de 1. Kat da bu kablo yu bağlayıp evime çekmek istiyorum. Bu bağlantı için telefon kablosu mu yoksa Ethernet kablosu mu kullanayım yalın internet kullanıyorum.
Evin içinde de televizyon ve bilgisayar a da kablo çekeceğim için Ethernet kablosu almayı düşünüyorum acaba bir sorun olur mu ?
kablo kategorileri
..
cat5 - 100 mb/sn 100 mhz hız
cat5e - 1 gb/sn 100 mhz hız (40 metreye kadar)
cat6 - 10gb/sn 250 mhz hız (40 metreye kadar)
cat6a - 10gb/sn 400 mhz hız (100 metreye kadar)
cat7 - 10gb/sn 600 mhz hız
cat8 - 10gb/sn 1200 mhz hız
kablo markaları
hcs
corning
tdk
temka
seval
vs..
kablo cinsleri
indoor - iç ortam (dış kılıf yumuşak)
outdoor - dış ortam (dış kılıf özeldir, yanmaz, alev almaz, polietilen, poliüretan vs..)
kablo türleri
FTP
UTP
en karmaşık olan kısım burası ama aslında basit. sektörde bu kablolar farklı isimlerle anılmakta ancak kablonun üzerinde yazanı okudugumuzda aaa bana yanlıs kablo vermiş deniliyor. sorunun en temeli ISO belgesi olmayan firmalar yada testlerde bir üst sınıftan geçemeyen kabloların alt sınıfa düşürülmesi. siz sadece şunları bilin yeter
TP: twisted pair (bükümlü çift) - mhz yi etkiler.
U: Unshield (korumasız)
F: foil shield (folyo korumalı) - alüminyum folyo, çift bükümlü telleri sarabildiği gibi tüm bükümleri de sarabilir. cat6a
S: Braid shield (örgü korumalı) - aslında buna braid demek yanlış. ilk çıkan korumalı kablolarda folyo vardı örgü sonradan çıktı. aynı uydu kablolarındaki gibi alüminyum örgü teller ile tüm bakır kabloların etrafını sarmayı düşündüler. sonuç cat7
SF: buda yeni aslında. amaç biz bu bakır kabloları öyle bi saralım ki apayrı bişey çıksın ortaya der gibi. hem folyo hem örgü alüminyum tüm bakır kabloları sarıyor. ayrıca bizim bakırlar ikili halde tekrar folyo ile kaplı. bu kablonunda bir adı var Cat8 :)
parametre diye geçiyor ama ben buna sınıf diyicem
4x2x23 awg - bakır yogunluğu
4x2x24 awg
Ben bunu burda çok söyledim aslında. telefon ankastresinden eve yeni kablo çekilmesi gerekiyorsa network kablonuzu iyi seçmeniz sizi tüm dertlerinizden uzun bir süre boyunca kurtarabilir. ancak ev sizin değilse 2-3 ay sonra internet aboneliğiniz değişecekse yada buna benzer diğer etkenleri hesaba eklemekte fayda var. bosu bosuna kullanmayacağınız hat için kabloya dünya kadar para yatırmayın.
-
quote:
Orijinalden alıntı: 58daging
Hocam buna benzer bir sorun bende de var.
Ankastre kutusunda benim adımın yazılı olduğu 2 adet ucu açık kablo var benim ev de 1. Kat da bu kablo yu bağlayıp evime çekmek istiyorum. Bu bağlantı için telefon kablosu mu yoksa Ethernet kablosu mu kullanayım yalın internet kullanıyorum.
Evin içinde de televizyon ve bilgisayar a da kablo çekeceğim için Ethernet kablosu almayı düşünüyorum acaba bir sorun olur mu ?
Kesinlikle Cat6 Ethernet Fakat 30-50 metre arası bağlantı menzili vardır ona dikkat edin hocam. -
konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar,
cat5 veya cat6 kablo aldıktan sonra bu kablonun ucuna rj11 (telefon için olan küçük jak) çakılacak değil mi? kaç kablo teli çakılması gerekli? nasıl çakılıyor? yalın adsl veya telefonlu için çakılış şekli fark eder mi? bilgilendirebilir misiniz? biraz hortlatmış olacağım ama kusura bakmazsınız :D -
2x 0.50 hakiki bakır kablo işini görür. Cat 5 Cat 6 kablo diyen insanlar bu işi bilmiyorlar çünkü Cat 5 Cat 6 kablo senin modem ile bilgisayar arasındaki kablodur dışardan evine kadar analog sinyal gelir dijitale modem çevirir saygılar
-
Cat6 her türlü çok daha iyidir hocam arkadaş dediğiniz gibi yanlış bilgi vermiş. -
ek olarak cat5 veya cat6 kablo çekerseniz evinize 4 ayrı hat bağlatabilirsiniz. çünkü içerisinde 8 kablo var. kalitelisini tercih edin duvar içinden geçirirlerken genelde kırılma sorunları olabiliyor. -
duvarin icinden (kilavuzdan) ethernet kablosu gecirecegim. hangi markayi ve hangi cins kabloyu onerirsiniz? (cat5e-cat6)
kilavuzdan hali hazirda anten kablosu geciyor. indoor mu olmali yoksa outdoor kablo mu? -
Hocam cat 5e ile Cat 6 arasında çok fark olmaz ama marka konusunda dikkat etmenizi tavsiye ederim %100 bakır olup olmaması çok önemli birde dandik kablolar 24 awg oluyor.
Kaliteli bir Cat 6 kablo 23 awg oluyor. (rakam düştükçe daha kalın oluyor bakır.)
Marka olarak Reçber sl400 kabloyu tavsiye ederim.
Ayrıca indoor outdoor'un dış kaplama haricinde bir farkı yok diye biliyorum. Buattan geçecek kablo için outdoor gereksiz olur.
anladim cok tesekkurler. peki Reçber sl400'un metresi kac liradir? her yerde bulunur mu? 5e'yi daha yumusak diye hatirliyorum. dogru mu? -
N11'de baktım 2 TL idi hocam metresi piyasada 1 TL hatta 0,75 TL'ye bile var ama 5 para etmeyecek kablolar.
Cat 5e daha yumuşaktır çünkü Cat 6 gibi ortasında kabloları birbirinden ayrı tutan fitil gibi malzeme yok internet kullanımında 1 zaten sadece 1 hat kullandığınız için çokta gerekli değil Cat 6 daki asıl amaç kabloların birbirinden parazitle performans kaybını azaltmak tabi bunun çok daha profesyonelleri var Cat 7'de falan dışarıdan koruyan bi folyo var bide kabloları ayrı ayrı koruyan folyolarda oluyor.
Nereden nereye geldik
Kablo alırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus bence kablo kalınlığı birde %100 bakır olması
selamlar. rj11'e kabloları çakarken renklerin sırasının önemi var mı? Yani sol tarafa mavi sağ tarafa mavi+beyaz gibi?
-
hocam,cat 5 alüminyum,cat 6 bakırdır.cat 6 bağlatırsan en garanti olur.hız kapasitesi uzun mesafelerde bile çok yüksektir.kalın bir kablo olduğu için dış tesisat olsa bile kolay kolay zarar görmez ömrü uzun olur.bakır alüminyuma göre çok daha iyi bir iletkendir.çünkü bakır doğal,alüminyum yapay bir iletkendir.yinede tercih sizin.
saygılar..................................................
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multisongohan -- 28 Mayıs 2021; 21:41:11 > -
selma abibenim binada eski bendede cat 3 kablu var 35 mbps internet desteklermi?
-
chocam,merhaba cat 3 cablolar max 10mbps ye kadar hız taşıyabilir.yani mümkün değil.en az cat5 kullanmanız gerekiyyor.
saygılar.........................................
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
kablo kategorileri
.. cat5 - 100 mb/sn 100 mhz hız cat5e - 1 gb/sn 100 mhz hız (40 metreye kadar) cat6 - 10gb/sn 250 mhz hız (40 metreye kadar) cat6a - 10gb/sn 400 mhz hız (100 metreye kadar) cat7 - 10gb/sn 600 mhz hız cat8 - 10gb/sn 1200 mhz hız kablo markaları hcs corning tdk temka seval vs.. kablo cinsleri indoor - iç ortam (dış kılıf yumuşak) outdoor - dış ortam (dış kılıf özeldir, yanmaz, alev almaz, polietilen, poliüretan vs..) kablo türleri FTP UTP en karmaşık olan kısım burası ama aslında basit. sektörde bu kablolar farklı isimlerle anılmakta ancak kablonun üzerinde yazanı okudugumuzda aaa bana yanlıs kablo vermiş deniliyor. sorunun en temeli ISO belgesi olmayan firmalar yada testlerde bir üst sınıftan geçemeyen kabloların alt sınıfa düşürülmesi. siz sadece şunları bilin yeter TP: twisted pair (bükümlü çift) - mhz yi etkiler. U: Unshield (korumasız) F: foil shield (folyo korumalı) - alüminyum folyo, çift bükümlü telleri sarabildiği gibi tüm bükümleri de sarabilir. cat6a S: Braid shield (örgü korumalı) - aslında buna braid demek yanlış. ilk çıkan korumalı kablolarda folyo vardı örgü sonradan çıktı. aynı uydu kablolarındaki gibi alüminyum örgü teller ile tüm bakır kabloların etrafını sarmayı düşündüler. sonuç cat7 SF: buda yeni aslında. amaç biz bu bakır kabloları öyle bi saralım ki apayrı bişey çıksın ortaya der gibi. hem folyo hem örgü alüminyum tüm bakır kabloları sarıyor. ayrıca bizim bakırlar ikili halde tekrar folyo ile kaplı. bu kablonunda bir adı var Cat8 :) parametre diye geçiyor ama ben buna sınıf diyicem 4x2x23 awg - bakır yogunluğu 4x2x24 awg Ben bunu burda çok söyledim aslında. telefon ankastresinden eve yeni kablo çekilmesi gerekiyorsa network kablonuzu iyi seçmeniz sizi tüm dertlerinizden uzun bir süre boyunca kurtarabilir. ancak ev sizin değilse 2-3 ay sonra internet aboneliğiniz değişecekse yada buna benzer diğer etkenleri hesaba eklemekte fayda var. bosu bosuna kullanmayacağınız hat için kabloya dünya kadar para yatırmayın. |
2x 0.50 hakiki bakır kablo işini görür. Cat 5 Cat 6 kablo diyen insanlar bu işi bilmiyorlar çünkü Cat 5 Cat 6 kablo senin modem ile bilgisayar arasındaki kablodur dışardan evine kadar analog sinyal gelir dijitale modem çevirir saygılar
|
Benzer içerikler
- adresindeki web sayfası, geçici olarak kullanılamıyor veya kalıcı olarak yeni bir web adresine taşınmış olabilir.
- mernis sorgu paneli
- lg8245x6-50 port açma
- modem ip değiştirme
- wifi şifresi doğru ama bağlanmıyor
- hotspot ne demek
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X