Merhaba Arkadaşlar, Başımdan geçen bir olayı diğer tüketicileri bilinçlendirmek, haklarını aramaları konusunda yardımcı olmak adına sizlerle paylaşmak istiyorum.
Konu: Adres değişikliğim sonucu fiber internet hizmetini kullandığım X firması, yeni adresimde fiber hizmet sağlayamadıklarını ve ADSL hizmeti sunabileceklerini belirtmeleri üzerine sözleşmeyi tek taraflı fesih etmek istedim. Ancak yapmış olduğum 2 yıllık taahhütü göstererek ancak cayma bedelini ödeyerek sözleşmeyi fesih edebileceğimi söylediler.
Yapmanız gerekenler: Bu zorbalık karşısında her nekadar yasal düzenlemeler açık ve net bir şekilde benim tarafımda olsa da koca X firması ile farklı seviyelerde yaptığım onlarca görüşme sonucunda kendimden şüphe etmeye başladım. Acaba birşey mi kaçırıyordum? Hayır! Durum gayet net aslında, benim haklı olduğumu onlarda biliyor ama bunu bana yansıtmamak için dolandırıcılığa eş değer yöntemler ile yıldırma taktiği uyguluyorlar. Bunu şuan Türkiye'de internet hizmeti veren bütün büyük firmalar hala yapıyor. Çünkü tüketici haklarını aramıyor, koca X firması ile nasıl uğraşayım deyip cayma bedeline razı oluyor.
Aslında yapmanız gereken çok basit: - İlk önce cayma bedeleniz her ne olursa gidip kendi adınıza bir hesaptan ödeyin ve ödeme yaptığınız makbuzu saklayın. - Daha sonra aşağıda iletmiş olduğum yasa ve yönetmeliklere dayanan bir dilekçe hazırlayarak, bulunduğunuz ilçenin hakem heyetine ödeme makbuzunuzu dilekçenize iliştirerek itirazda bulunun. - Size kurul önüne çıkmak için tarih veriliyor ancak konu yasalarda okadar açık ve netki kurul toplanmaya gerek duymadan karar çıkıyor ve X firması sizinle irtibata geçip cayma bedelinizi iade ediyor. Ben bu şekilde 700 küsür TL cayma bedelimi geri aldım.
Başvurunuzu aşağıdaki kanın ve yönetmeliklere dayanan bir dilekçe hazırlayarak yapabilirsiniz:
6502 sayılı yeni Tüketici Kanununun 5. Maddesi
“Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve
tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı
düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır.
Tüketiciyle akdedilen sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak
hükümsüzdür. Sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini korur. Bu
durumda sözleşmeyi düzenleyen, kesin olarak hükümsüz sayılan şartlar olmasaydı
diğer hükümlerle sözleşmeyi yapmayacak olduğunu ileri süremez. Bir sözleşme
şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici
içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği