Şimdi Ara

CERATO için Xenon far taktıran var mı ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

2005 Cerato HB Premium aracım var. Geçenlerde servise gittiğimde, 500 YTL civarında bir ücrete Xenon far kiti taktıklarını söylediler. Ben arabanın orjinalliği konusunda biraz hassasım, o yüzden ilave bir şey taktırmak istemem. Ama söz konusu işlemi servis yapınca, içim biraz daha rahat ediyor.

Aranızda hiç servisten Xenon taktıran var mı ? Varsa, memnun mu ? Bu konuda tecrübeli kullanıcıların önerileri karar vermemi kolaylaştıracak. Başka bir forumda okuduğum kadarıyla, bir kullanıcı uzun farların, ışığı dağıttığından bahsetmişti, malum Xenonda mercek olmayınca bu da normal bir sonuç ama...

Bir de buradaki topiklerden birinde, Cerato'da far yıkamadan bahsedilmiş, ama bildiğim kadarıyla böyle bir özellik hiç donanım listesinde olmadı. Far yıkama da takılabiliyor mu ?

Keyifli sürüşler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bartman -- 7 Ocak 2009; 17:09:11 >

• dostum benim açtığım (Türkiyedeki Tek Cerato) başlığını incele.
    ben bursada oturuyorum ama burada takılan xenonların kalitesini beğenmedeğim için İstanbuldaki Çelik Motorun Ana Bayisinde taktırmıştım.
    hem uzun-kısa hemde xenonlarda Cenmax Marka xenonlar mevcut.ampulleri 1 yıl,balastları 2 yıl garantili.gayette güzel.toplam hepsine 1000 ytl ödemiştim.sis xenonları daha pahalı oluyor.
    ancak bir çok araçta olduğu gibi ceratoda uzun-kısa tek far.yani H4 tipi.bu tip farların en kötü yanı uzun xenonlarda gökyüzündeki yıldızları sayacak kadar ışığı yukarı saçar.yada 300 metre ötedeki tabelaları cam gibi aydınlatır ama görüş açını çok bozuyor.
    benim yeni projem havalar biraz ısınınca istanbulda elektronik mühendisi olan bir eleman var.xenon topiclerinde çok meşhur bir arkadaş.farları 4 söktürüp 4 günlüğüne istanbula yollayacağım.Benim farlara Mercek takacak bir güzel.şahaen bir görüntü olacak o zaman.uygun bir fiyatta verdi saolsun.sakın philips marka taktırma aracına.hem çok pahalı hemde servisi her yerde mevcut değil.cenmax bence yeterince uygun.

• Araştırdığım kadarıyla mercek olmayınca xenon verimli olmuyor. drangeman, sen de aynı şeyden bahsetmişsin.

Sonradan mercek taktırmak da ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum. Far yükseklik ayar sistemiyle uyumlu olur mu, olmaz mı bilemiyorum. Çoğu kişi mercek olmayınca, ışığın dağılmasından dolayı karlı, yağmurlu havalarda ışığın parlama yaptığını ve görüşü engellediğini belirtmiş. İşin sonunda 500 YTL verip eskisinden beter olması da olası, gözüm korktu şimdiden
  • karlı ve yağmurlu havalarda yoldaki görüş açısının bozulması farın sarı renkte olsa merceklide olsa xenonda olsa başına gelecek bir şey.çünkü havadaki yağmur,kar ve sis damlaları farından çıkan ışık hüzmesinin demetlerini parçalıyor ve yoldkai asfalta düşmesini engelliyor.yoksa senin dediğin kadar olumsuz olsa benim gibi arabası ile arasında duygusal bir bağ olan adam hayatta beklemez eski farları geri takardı :)
    ancak şuda bir gerçekki eğer adam gibi bir xenon taktırırsan kısa farlarda,yağmurlu ve kötü havalarda hiç bir sorun yaşamassın benim gibi.çok sıkıştığında sislerini açarsın onlarda yardımcı olur sana.
    bence sadece farlara değil sislerede xenon uygulaması yaptır.
    ayrıca sonradan yapılan mercek uygulamasını kime yaptıracağın çok önemli.herkesin eline teslim edilmez o işler.autclubturkey.com sitesinde arkadaşlar çok güzel başlıklar açmışlar.ordada bakabilirsin.kolay gelsin.

• Bekir bey merhabalar

Size bahsettiğim şekilde odam 10 gün içerisinde falan hazır olucak. Zaten sırada 4 5 müşteri oldu zannediyorum. Gerçekten güzel işler yapıcam hayırlısıyla.

bartman:
    Sonradan mercek taktırmanın orjinalden mercekli farla hiçbir farkı olmuyor. Olan tek fark. Ojinalden xenon mercekli farda yükseklik ayarı otomatik oluyor far kendi ayarlıyor. Biz sonradan mercek takınca ise otomatik değil eskiden yaptığınız gibi içerideki anahtardan 1 2 3 şeklinde yani manuel oluyor. Aradaki tek fark bu.
    Dediğiniz çok doğru. Mercek olmadığı zaman ışık çok fazla dağıldığı için ve gerekli yerlerden çok gereksiz bölgeler aydınlandığı için özellikle yağmurlu havalarda ışık heryerden yansıyor resmen görüşü kısıtlıyor.

Örneğin gece otobanda yol aldığınızı farzedin. Mercek olmayan bir araçta sadece yolda mesela 100metre aydınlıksa. Mercek mevcut araçta kesilme çizgisini 200metre ileride bile görebilirsiniz.

drangelman:
    Aynen bahsettiğiniz gibi takılan mercek düzgün olursa ve xenon kitte olması gereken renk 4300K yada en fazla 6000K olursa bir sorun yaşanmaz. Ama 8000K 10000K gibi değerler çok değişik renkler olduğu için yağmurlu havalarda ışık yok oluyor.

• bak bartman xenon aleminin kralı gelip burada senin için yardımcı oldu çocuk.kıymetini bil bu kia forumunun ona göre :) bende işte bu arkadaşı bahsediyordum farları yaptıracağım derken.zaten her şeyi anlatmış işte.fazla söze gerek yok.saygılar...
  • Arkadaşlar,

ikinize de verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu arada xenonmercek sitesini de inceledim, gödüğüm kadarıyla oldukça tecrübeniz var. Ve gördüm ki mercek oldukça fark ettiriyor. Yanlış anlamanızı istemem ama, bu tip uygulamalarda orjinal veya seri üretim çıkışlı parça vya kitleri tercih ederim. Bu da benim hastalığım diyelim. O yüzden xenon işlemini biir süre ertelemeye karar verdim. Ancak çalışmalarınızı da çok beğendiğimi söylemeliyim. Ve nasıl yapılacağını gizli tutmak yerine açık açık yazmanız da çok güzel bir davranış.

Keyifli sürüşler.

• ben geçen yıl şubatta falan sormuştum bana 650 ytl demişlerdişimdi düşmüş fiyatı..Ayrıca drangelman mercekleri takınca Foto yollarsan iyi olur..fikrimiz olur en azından belki başka arkadaşlarda yaptırmak ister..
  • quote:

Orjinalden alıntı: bartman

Arkadaşlar,

ikinize de verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu arada xenonmercek sitesini de inceledim, gödüğüm kadarıyla oldukça tecrübeniz var. Ve gördüm ki mercek oldukça fark ettiriyor. Yanlış anlamanızı istemem ama, bu tip uygulamalarda orjinal veya seri üretim çıkışlı parça vya kitleri tercih ederim. Bu da benim hastalığım diyelim. O yüzden xenon işlemini biir süre ertelemeye karar verdim. Ancak çalışmalarınızı da çok beğendiğimi söylemeliyim. Ve nasıl yapılacağını gizli tutmak yerine açık açık yazmanız da çok güzel bir davranış.

Keyifli sürüşler.

orjinal veya seri üretim parçanın yerini tabiki hiçbiri tutmaz ama bulabilirseniz :)
    yani mesele bu parçaların olması değil bulunabilmeleri.
    Hiçbir merceksiz farı olan araç kendi aracının mercekli xenonlu versiyonunda kullanılan mercekli farı alıp takarak bu işlemi yapamaz. Çünkü merceksiz farlarda servo motor kullanılır. ama xenon mercekli farlarda yükseklik otomatik olduğu için step motor kullanılır. Bu sebeple aracınızın mercekli farını alıp taksanız dahi yükseklik ayar motoru uymayacağı için genede kullanamazsınız. yükseklik ayar motorunu alırsanız zaten çalışması için gerekli sistemi ve ön arka akslara takılan sensörleride almanız gerekir. bunların araca bağlanması ve tanıtılması derken heralde 4 5 milyar harcayarak ancak aracınızı Oem xenonlu hale çevirebilirsiniz.
    keşke sadece farları almakla iş bitse mercek montajı ile uğraşmadan yapabilsek ama malesef olmuyor.
    Ancak sonar FK junyan gibi markaların aracınız için üretilen farlarını alırsanız yükseklik ayar motorunuz uyar fakat bu farlarda aşırı derecede kalitesiz. mercekleri falan yok denicek gibi kötü ışık veriyor.

• Orjinal mercekli xenon'lardaki step motor ve bu motoru yönlendiren akslardaki sensörler, aracın yatay eksendeki değişikliklerine göre mercekleri sürekli ayarlıyor anladığım kadarıyla. Örneğin bir kasisten geçerken yükselen ön tarafa karşı, mercek aşağı iniyor. Sanırım bu işlemi de oldukça hızlı yapıyor olmalı ki sürüş anında aracın hareketlerine uyumlu tepki verebilsin. Doğru mudur ?

İyi de, normal farlı araçlarımızda sadece manuel fark yükseklik ayarı varken, neden mercekli sistemlerde sürekli değişken bir sisteme gerek duyuluyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bartman -- 10 Ocak 2009; 11:04:11 >
  • Sanırım cevabını buldum.www.howstuffworks.com sitesinden okuduğuma göre, adaptif far sistemleri; önünüzde giden sürücünün görüşünü engellememek için uygulanıyor. Çünkü xenon sistemler normal farlara göre daha parlak ışık veriyorlar, ve adaptif ayar sitemine sahip olmazlarsa, yoldaki engebelerden geçerken kısa bir süre de olsa, öndeki sürücünün görüşünü kapatabilecek bir açıda ışık vermeleri kaçınılmaz. Bu da step motorlu adaptif far sistemi ile çözümlenmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bartman -- 10 Ocak 2009; 11:17:12 >
  • evet sebebi aynen bahsettiğiniz şekilde. xenon merceği olan bir far çok yüksek ışığa sahip olduğu için. eğer kullanıcı aracı yüklediği zaman örneğin içeriden ayarlamayı unutursa. karşıdan gelenlerin ve önde giden sürücülerin gözlerini kapatması gerekiceği kadar şiddetli ışık vuruyor. Bu sebeple yükseklik ayar sistemi otomatik olmak zorunda. Ve dediğiniz gibi çok hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bu hızlı hareketide servo motorlar değilde step motorlar sağlayabildiği için step motor kullanılıyor. Sadece kasis değil sürekli olarak araç bunu takip ediyor. Örneğin sokakta dururken ani olarak gaza basarsam arabanın burnu hafif havalandığı anda farlar aşağı dönüyor. Veya frene bastığım zaman burun aşağı indiği anda farlar yukarı kalkıyor sürekli olarak sabit duruyor.
  • bizimkinede 500 ytl ıstemıstı bıldıgınız gıbı orjınal xenon yok mavı ambuller ıcın 500 ytl ıstemıslerdı artık yaza yaptırcaz
  • Arkadaşlar vereceğim sitede xenon hakkında her şey mevcut. Ayrıca Kendi xenon merceğinizi kendinizde yapabilirsiniz. X-Y pozisyon sensörünün neye yaradığı ve videosu da var. Ordan daha detaylı inceleyebilirsiniz. Bende kendim xenon taktırmayı düşünmüştüm. Cenmax ın kalitesine bir şey diyemem ama M-TECH xenon üstüne de tanımam. Daha kalitelisi yok bana göre.

Şimdi uzun araştırmalarım sonucu kendim merceğimi yapacam. Tek sorunum orjinal farlarıma yapmak istemiyorum. Daha önce otomotiv yedek parça distribütörlüğünde çalıştığım için de Yan sanayi ürünlerin TR ye giriş fiyatlarını bilmekteyim. Bunun için çıkma uygun fiyatlı cerato far grubu arıyorum.

http://www.geceucusu.com/ Bu adresten Xenonun tüm detaylarını öğrenebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ucandeve -- 12 Ocak 2009; 18:18:42 >

• ben 2009 sorento kullanıcısım yetkili servis bana 1.200 tl dedi ben lalelisen 2 yıl garantiisini 200 tl aldım 5 seri bi adı vardı hatırlamıyorum yetkili serwiste üstüne basıyorum ücretini verirseniz yetkili serwiste 200 tl taktırdım 400 tl ye gelmiş oldu

senin araç için oldulça yüksek mebla yetkili servis hiç affetmiyor
  • yetkili servisler hep öyle.
    zaten toptan alıyorlar. 100 ytl ye gelen xenon kiti 1 milyara satıyorlar.
    200ytl ye montaj yapmak bile soygun. kitler zaten tamamen hazır sadece soketleri birbirine takıp ampulude yerine takıyorsunuz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Xenon Mercek

yetkili servisler hep öyle.
    zaten toptan alıyorlar. 100 ytl ye gelen xenon kiti 1 milyara satıyorlar.
    200ytl ye montaj yapmak bile soygun. kitler zaten tamamen hazır sadece soketleri birbirine takıp ampulude yerine takıyorsunuz.

Aynen hocam tamamen katılıyorum size. Ancak YETKİLİ ibaresi olayı bitiriyor. Malesef kullanıcılarda garanti dışı kalacak diye yaptırmak zorunda kalıyorlar ya da başımız ağrımasın diye sineye çekiyorlar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.