merhaba herkese arabam 2015 model 1.4 tsi motor. geçende iş yerinden bir eleman arabayı çalıştırınca "senin araba çiğ benzin atıyor" dedi. arabayı çalıştırınca etrafta benzin kokusu oluyordu. ben çok derin koku almadığımdan normal sanıyordum. geçen mayısta bakıma gittiğimde servisteki genç çocuk bujileri bir sonraki bakımda değiştirirsen iyi olur abi demişti. o zaman 49 bin km idi şu an 59 binde. bana biraz erken geldi. sizce bujiden midir? yoksa sorun yok mu? yakıt tüketimim de yol bilgisayardakinden biraz fazla. emin olamadım. önce bir fikre sahip olup yetkili/özel servise gitmek istiyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moustapha129 -- 3 Kasım 2021; 21:47:22 > |
Araçtan Çiğ Benzin Kokusu: Nedenleri ve Çözümleri
Eğer aracınızdan çiğ benzin kokusu alıyorsanız, bu durumun altında yatan çeşitli nedenler olabilir. Bu nedenleri tespit etmek ve gidermek, aracınızın düzgün çalışmasını sağlamak ve sağlığınızı korumak için çok önemlidir.
Egzozdan Çiğ Benzin Kokusu Nedenleri:
- Yakıt Enjektörlerinin Arızalı Olması: Arızalı yakıt enjektörleri, silindirlere fazla benzin göndererek çiğ benzin kokusuna neden olabilir.
- Yakıt Basınç Regülatörünün Arızalı Olması: Bu regülatör yakıt basıncını kontrol eder ve arızalanırsa, motora çok fazla benzin göndererek çiğ benzin kokusuna yol açabilir.
- Karbüratördeki Şamandıra İğnesinin Arızalı Olması: Karbüratörlü araçlarda, şamandıra iğnesi yakıt seviyesini düzenler. Arızalı bir iğne, karbüratöre çok fazla benzin girmesine izin vererek çiğ benzin kokusuna neden olabilir.
- Egzoz Sistemindeki Sızıntı: Egzoz sisteminde bir sızıntı, çiğ benzinin egzozdan kaçmasına neden olarak çiğ benzin kokusuna yol açabilir.
- Katalitik Konvertörün Arızalı Olması: Katalitik konvertör, egzoz gazlarındaki zararlı emisyonları azaltmaya yardımcı olur. Ancak arızalı bir katalitik konvertör, benzin kokusunun egzozdan kaçmasına neden olabilir.
Çiğ Benzin Kokusunu Giderme:
Çiğ benzin kokusunun nedenini belirlemek için aracınızı bir tamirciye götürmeniz önerilir. Tamirci, sorunu teşhis edebilir ve uygun onarımları yapabilir. Yaygın onarımlar şunları içerebilir:
- Arızalı yakıt enjektörlerinin değiştirilmesi
- Yakıt basınç regülatörünün değiştirilmesi
- Karbüratördeki şamandıra iğnesinin değiştirilmesi
- Egzoz sistemindeki sızıntıların onarılması
- Katalitik konvertörün değiştirilmesi
Çiğ benzin kokusu sağlığınız için zararlı olabilir, bu nedenle sorunu mümkün olan en kısa sürede gidermek çok önemlidir. Ayrıca, çiğ benzin kokusu aracınızın performansını etkileyebilir ve yakıt verimliliğini azaltabilir. Yukarıdaki bilgileri takip ederek, aracınızdan gelen çiğ benzin kokusunun nedenini belirleyebilir ve sorunu güvenli ve etkili bir şekilde giderebilirsiniz.