selam arkadaşlar. windows 10 kullanıcısıyım ara sıra. ( winget upgrade --all ) komutunu. komut satırı üzerinden windows da yüklü olan opera. Google earth. vs. uygulamaları güncelliyorum. benim sorum yukarda vermiş olduğum komut gibi başka komutlar var mı. mesela ubuntu da root olmak için ( sudo password root ) komutunu girdiğim zaman. senden işletim sistemi kurulumunu yaparken girmiş olduğun şifreyi istiyor. sonra yen şifre gir diyor. ve aynı şifreyi tekrar girip root oluyorsun. her komut satırını ( uçbirim ) açtığımda benden root şifresini istiyor. windows da buna benzer işe yarar komutlar var mı ? kısa yol komutları hariç. |
cmd komutları hakkında bilgi istiyorum
-
-
öncelikle linux de sudo komutu ile yaptığın şeylerde yetkili şifre istiyor. temel bilgi amaçlı komutlarda genelde istemez, windows da da aynı mantık, sistem dosyalarında ya da yetki sınırlanmış alanlarda işlem yapmak istediğinde cmd(komut satırı) ını yetkili olarak açmanı ister,ayıran nokta açılışta bir kere yetkili açtıktan sonra bir daha sana şifre sormaz bunuda sağ tık yönetici olarak çalıştır ile yapabilirsin. eğerki kullanıcın yetkili ise direkt açar,yetkili değil ise kullanıcın yetki sahibi bir kullanıcı ile açmanı ister.
linuxle windows u ayıran bir diğer nokta sistem kurulumda kullandığın kullanıcı ve oturum kullanıcısı birdir. 2 tane kullanıcı yoktur. yani tek kullanıcı ile tam yetkiye sahip olursun.ayrıca yeni sisteme otantike ettiğin microsoft tan açtığın hesapla oturum da açabilirsin.(daha güvenli). Çünkü local user bir şekilde delinebilir. İş ortamında da bunun önüne ad(active directory) ile geçersin.
windows da update ui üzerinden yapmak daha kolaydır, tabi bu cmd ya da powershell üzeinden yapılmayacağı anlamına gelmez ben uğraşmadım sadece.iş ortamında da client pclere hangi update i alıp hangisini alamacağını wsus ile yaparsın.
komutlar hakkında yazsam sayfalar tutar bunu nette araşdırsan daha sağlıklı olur. ama aktif kullandığım birkaç komut var.
/netuser kullanıcı işlemleri
/diskpart disk işlemleri
sfc system file checker
chkdsk checkdisk
robocopy detaylı kopyalama
wmic açıklama/detay
tabi bunları cmd yerine powershell den yaparsan daha kapsamlı işlemleri de yapabilirsin.
nasıl yani örneğin ben toplu ad de bulunan kullanıcılara yetki yada grup ekleme yapacağım bunu powershell den yapabilirim cmd bu kadarına izin vermez.
umarım uzun olmamıştır dilim döndüğü kadar anlatmaya çalıştım.
Benzer içerikler
- windows 10 lite
- güncelleştirmeler üzerinde çalışılıyor bilgisayarınızı kapatmayın
- bu uygulama güvenliğiniz için engellendi
- system service exception hatası
- aygıt yöneticisinde bluetooth yok
- bilgisayar özelliklerine bakma
- autocad sistem gereksinimleri
- ekran videosu alma
- windows 10 format atma
- freedos nedir
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X