Şimdi Ara

Çocuklarınıza Oyuncak Almayın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Allah'tan Batılılar kadar çocuklara tonlarca oyuncak alma kültürü yok bizde ama özentilikten bazılarımız buna yönelebilir diye uyarmak istedim. Her şey önce komik bir anekdot ile başlayayım: Hocamız anlattı. Hocamızın annesi torununa 400 liralık oyuncak almış. Torunu çok mutlu olur sanmış. Çocuk oyuncağı görür görmez üç gün boyunca oyuncağın kutusuyla oynamış. Oyuncağa hiç dokunmadı diyor. Oyuncakların birçok açıdan zararı var. Çevreye zarar, çocuğa zarar, masraf falan filan ama benim için tehlikeli yönü çocuklarda yaratıcılığı öldürmesi.

Oyuncakların belli şekli, rengi ve fonksiyonu var. Hatta nasıl oynanıcağına dair kitapçığı var. Çocuklar bunlarla oynadığı zaman ister istemez başkaların kurduğu gerçekliğe hapsoluyorlar. Barbie alınca ev işi, alışveriş, doktorculuk gibi oyunlar oynuyor. Misal bebeğin saçını kestiğinde annesi kızıyor. Kızmak çocuklar için olumsuz davranış olduğundan farklı bir şey yapmanın yasak olduğunu düşünmeye başlıyorlar. Demek ki böyle böyle davranmam gerek diyor düşünüyorlar. Ya da tüfeği alıp atçılık oynağında ya da onu ağaç gibi bir yere diktiğinde hemen birisi eline alıp öyle oynanmaz deyip tüfekle atış yapıyor. Oyuncak çocuklara belirli komut veriyor. Bu komut dışına çıkılması ise pek hoş karşılanmıyor.

Tabii bu demek değil ki hiç oyuncak almayın. Oyuncak alın ama daha çok belirsiz şeyler alıp çocukların onlarla kendi hayal gücünü kullanmasına izin verin. Mesela, Lego olabilir. Oyun hamuru olabilir. Hatta oyun hamuru yoksa bildiğin un ve su olabilir. Onunla şekil vermeye çalışabilir. Bol bol renkli boyalar, kalemler ve kağıt olsun. Hatta kağıt dışında boyayabileceği tahta, bez, taş olsun. Araba istiyorsa araba yapmaya çalışsın elindeki malzemelerle. Kısacası hayalini kullansın her şeyden çok.

İşin komik tarafını söyleyeceğim size: Çok ama çok pahalı özel okullar bunun farkında. Bu yüzden anaokulundaki çocuklara malzeme listesi yerine geri dönüşüme atılmış malzeme istiyorlar. Ne olursa getirsinler diyorlar. Sonra onları çocukların hayal güçleriyle tekrar şekillendiriyorlar. Vizyonsuz devlet okulları ise öğrencilere malzeme listesi veriyor. Markası markasına yazıyorlar. Play Dough hamur, Schöller kağıt, Faber Castell 38'li Boya Seti...

Ülkenin eğitim sistemi batık bari ebeveyn olarak siz kurtarın çocuklarınızı. Yoksa valla yazık bu ülkeye de çocuklara da...

• Hiç unutmam annem bir gün kalemden bebek yapmıştı ben de yardım etmiştim. O kadar çok sevdim ki bozulur diye yatağından kaldırıp oynayamadım. Daha gencim bizim zamanımızda lafını pek sevmiyorum ama bizler için gerçekten oyuncak kıymetliydi. Her şeyden önce anneyle vakit geçirmeyi doyasıya yaşadık.

Yeğenlerime bakıyorum; kutu kutu oyuncaklar, rengarenk bebekler. Ama hiçbiri umurlarında değil. Çünkü anneleri yeterince ilgilenmiyor. Onların istediği rengarenk oyuncaklar değil, beraber vakit geçirebilmek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kart (Yugioh vb.) ve Lego alınabilecek en iyi oyuncaklar.
  • Konuya sitem etmek için girdim ders aldım çıkıyorum sağolun hocam

• Lego ve puzzle çocuk için en iyisi bence benim de 4 yaşında kardeşim var 50-100 parça alıyorum ona hoşuna gidiyor hem de gelişimine katkı sağladığını düşünüyorum

• Babam sagolsun 5-6 yaslarimdayken odami legolarla donatirdi

Simdi ne oldu ise yaradimi derseniz hicbi moka yaramadi beyin olmadiktan sonra en kral egitmenleride getirsen hicbise olmuyor

İsin ozu genetik

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    sakın kunduz almayın
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.