Şimdi Ara

[ÇÖZÜLDÜ] Masaya Vurma Sonrası Aralıklı Donmalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
746
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    İnternette hem Türkçe hem İngilizce elimden geldiğince aradım ancak derdime derman bulamadım. Aşağıda detaylıca anlatacağım olayların özeti şu: Bilgisayar yaklaşık dakikada bir, birkaç saniyeliğine aşırı ağırlaşıp tepkisizleşiyor.

Gelelim detaylara:

Sistem:
  • ASUS TUF B450-Pro Gaming
  • Ryzen 5 3600
  • 1x16 Crucial Ballistix Sport lt 2400MHz -> 2x8 Corsair Vengeance Pro RGB 3200MHz
  • ASUS Strix GTX 1060 O6G
  • Corsair Force MP510 M.2 SSD - 480GB (Sistem)
  • Samsung EVO 860 SSD - 500GB
  • Sandisk Plus SSD - 240GB
  • Seagate Barracuda HDD - 2TB

Giriş:
    Oyun oynarken anlık bir sinirle masanın klavyeyle aramda duran kısmına hafif bir yumruk attım. Kasa da masamın üzerinde, ve bu titreşim sonunda görüntü dondu, bilgisayar hiçbir şeye tepki vermemeye başladı. Kasadaki buton ile restart yaptım, ancak tam olarak açılmadı. Fanlar dönüyor, RGB ışıklar yanıyor; ancak hem monitöre görüntü gelmiyordu hem de klavye ve farenin ışıkları yanmıyordu.

Gelişme:
    Kapatıp PSU düğmesinden gücü kestim. Bir gün önce yeni aldığım RAM'lerden şüphelenip onları söküp taktım, sonuç değişmedi. Sonra tekrar güç kapalı iken beş dakika kadar kapalı bekledim. Yeniden açtığımda yine görüntü vermeden fanlar ve ışıklar birkaç saniye çalıştı, ve restart döngüsüne girdi. 4-5 defa bu şekilde kapanıp açıldıktan sonra normal boot oldu ve boot logosu gözüktü. Net hatırlamıyorum ama giriş ekranında "bilgisayar güvenli moda alındı" gibi bir uyarı vererek F1'e basmamı ve BIOS'a girmemi istedi, başka da seçenek yoktu. Girdim, değişiklik yapmadan çıktım ve hiçbir şey yokmuş gibi açıldı bilgisayar.

Gelişme 2:
    Ben her şey yoluna girdi sanarak oyun oynamaya devam ettim; ancak belirli aralıklarla bilgisayar donmaya değil de, ağırlaşmaya başladı. Battlefield 5'te yaklaşık olarak her dakikada bir olacak şekilde birkaç saniyeliğine sanki ağır çekime giriyorum gibi görüntü geç geliyor, benim verdiğim komutlar geç gidiyor ve ekran ile olan senkronizasyonum bozuluyor. Yani komutlar gidiyor ama geç işleniyor, görüntü de önce ağırlaşıp sonra ani hızlanarak normal zamanı yakalıyor.
    Cities&Skylines oyunu bu kadar aksiyon içermediği için belki de, onda donma yaşıyorum ve yine komutlar donmadan sonra uygulanıyor.
    Kullandığım Rhinoceros 3D programında da donma oluyor.
    Ayrıca Chrome'da bu mesajı yazarken bile ara ara donma oluyor, ve donma esnasında yazdıklarım donmanın ardından ekranda gözüküyor. Bu nedenle ekran kartıyla ilgili bir sorun olmadığını düşünüyorum.

Yan Gelişme (ek bilgi, belki konuyla alakasızdır):
    Bunları yaşayınca PC'yi tamamen söküp yeniden taktım, ve açmışken daha önceden planladığım gibi bir fan daha ekledim. BIOS'umu "Optimized Defaults" ayarlarına geri yükledim. Bilgisayarı yeniden başlatınca ASUS AI Suite uygulaması "fanların değişti" diyerek yeniden ayarlamam için Fan Tuning'e yönlendirdi. Bunu yaptıktan sonra bir şokla karşılaştım, çünkü ~1.400 olması gereken işlemci voltajı "2.799V" gözüküyordu. 55-65 derecelerde seyreden (Windows'ta seçili olan yanlış güç ayarı yüzünden uzun zamandan beri böyleymiş, birkaç saat önce değiştirdiğimden beri şu anda normal değerleri 45-50 arasında) işlemci sıcaklığı ise "-001.00" derece gözüküyordu. Fan hızları ise "0"dı. Bilgisayarı yeniden başlatınca değerler normale dönüyordu, ancak oyuna girdikten sonra takılmalar yaşayınca kontrol ettiğimde yine yükselmiş gözüküyordu. Biraz araştırınca yeni aldığım Corsair RAM'lerin RGB kontrolü için kullandığım iCue yazılımından kaynaklandığını öğrendim. Yazılımı kaldırınca voltaj ve ısı değerleri normale döndü, ancak takılmalar devam etti.

Gelişme 3:
    Anakartım 2666MHz sonrasını OC ile desteklediği için Önce 3200'lük RAM'lerimin DOCP profilini kaldırmak istedim, ancak standart profile dön butonuna tıkladığım anda bilgisayar yine aniden kapandı. Yine birkaç yarım boot'tan sonra normal açıldı, ancak sorun çözülmedi.
    Eski RAM'lerimi de takarak denedim, ve sonuç yine değişmedi. Şu anda eski RAM ile yazıyorum ve takılmalar devam ediyor. Dolayısıyla sorun RAM kaynaklı da değil gibi gözüküyor.
    Titreşimden kaynaklı olarak olsa olsa HDD hasar görmüştür diye düşünerek HDD'i söktüm, ancak problem devam ediyor.

Düşünceler:
  • Sorun %95 ihtimalle ekran kartıyla alakalı değil
  • Sorun %99 ihtimalle RAM'lerde de değil
  • Anakart ve BIOS ile ilgili herhangi bir uyarı almıyorum
  • Ryzen Master'da (çok anlamıyorum ama) olağan dışı bir davranış gözlemleyemedim.
  • Windows bir hata vermiyor, olay günlüğünde (bunu da pek anlamam ama) olağan dışı bir uyarıya rastlayamadım.
  • Yaşadığım donmalar müzik dinlerken ve video oynatırken bunları kesintiye uğratmıyor. Farenin hareketi durduğu için donma olduğunu anlıyorum ama.

• HDD'de problem yok, sistemde yokken de kasmalar devam ediyor.
  • RAM slotlarımı değiştirdim, gri yerine siyah slotlara taktım ve sorun devam etmekte.

Sonuç:
    İnternet kullanımı pek sorun olmasa da; tasarım yapmak can sıkıcı, oyun oynamak ise işkence oldu.
    İmkanı olan lütfen bu hikayeye bir mutlu son yazmama yardımcı olsun...

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufubo -- 4 Mart 2020; 11:52:47 >

• Up

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aynı şeymi bilmem ama arasıra benim bilgisayarda durduk yere takılıyordu ssd bozulmuş değiştirip formatladım düzeldi
    Not : Bu arada disk hala normal gözüküyor eski ssd kullanıyorum bilgisayarda

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dıskten kaynaklı durum kesın bılgı sıfır dısk al mıllet ıkıcı el bozuk dısk satıyor

dıskler hassastır sallamıcan dusurmucen ıcınde ayna gıbı parca var cızılıyor bıde okuyan kafada cok hassas

youtube dan dısklerını ıcıne bak anlarsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: aydınayhan

dıskten kaynaklı durum kesın bılgı sıfır dısk al mıllet ıkıcı el bozuk dısk satıyor

dıskler hassastır sallamıcan dusurmucen ıcınde ayna gıbı parca var cızılıyor bıde okuyan kafada cok hassas

youtube dan dısklerını ıcıne bak anlarsın
    Diskle ilgili bir problem yok, yazıda belirttiğim gibi HDD'i söküp denediğimde de aynı durum devam ediyordu. "Kesin bilgi" diyerek insanları yok yere para harcamaya yönlendirmemenizi öneririm.
  • Nihayet sorunun kaynağını buldum. Çok saçma, tamamen Windows'tan kaynaklı bir durummuş. Bilgisayarın kilitlenmesi, yeni RAM'leri takmam gibi olayların hepsiyle üst üste gelince neye bakacağımı şaşırmıştım doğal olarak.

Dün akşam masaüstünde başka işlerimi yaparken Windows Explorer'ın sol panelinde donmalar esnasında anormal hareketlenmeler ve titremeler gördüm. Ben görev yöneticisinden yüksek işlemci kullanan uygulamayı görmeye çalışırken görev yönetici de donduğu için aslında göremiyormuşum, ama donma yapan Explorer'mış. Görev yöneticisinden Explorer'ı kapatarak tekrar oyuna girdim ve hiç bir donma olmadı.

Olayın olduğu gün bilgisayarı açarken kilit ekranında gözüken Windows Spotlight duvar kağıdında bir bağlantı gözüktü: "Windows'un yeni 4K duvar kağıdı paketini denemek ister misiniz?" diyerek beni Microsoft Mağazası'na yönlendirdi ve Microsoft'un kendi hazırladığı 4K duvar kağıtlı bir tema indirdim. Bu tema dakikada bir 4K duvar kağıtlarını değiştiriyor, pencere ve start menüsü renklerini de duvar kağıtlarına göre ayarlıyormuş. Ben duvar kağıdı değişimi işleminin bu kadar yüksek öncelikli bir işlem olarak bilgisayarın genel performansına etki edeceğini hiç ummazdım, ama Microsoft sağ olsun görselliği performansa tercih etmiş. Geç saatte fark ettiğim için temayı değiştirip tekrar deneyemedim, ama Explorer çalışmıyorken takılma olmaması zaten sorunun kaynağını işaret ediyor.

Bu başlık ibretlik deneyim olsun diye burada kalsın :) Ayrıca böyle saçma bir sebepten dolayı iyi ki kimsenin gazına gelip donanım satın almamış ya da mevcut donanıma riskli müdahalelerde bulunmamışım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ufubo

Diskle ilgili bir problem yok, yazıda belirttiğim gibi HDD'i söküp denediğimde de aynı durum devam ediyordu. "Kesin bilgi" diyerek insanları yok yere para harcamaya yönlendirmemenizi öneririm.

Alıntıları Göster
    bılgı kesındır aslında verı kaybına neden oluyorsun senın yaptıgın daha kotu kımse para kaybetmıyor yas kac
    deneyım sıfır da

yazdıgınıda mılletı yanılttıgın ıcın sıkayet edıcem ayrıca blok sun ufak yastakılerle konusmuyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aydınayhan -- 4 Mart 2020; 14:6:35 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: aydınayhan

bılgı kesındır aslında verı kaybına neden oluyorsun senın yaptıgın daha kotu kımse para kaybetmıyor yas kac
    deneyım sıfır da

yazdıgınıda mılletı yanılttıgın ıcın sıkayet edıcem ayrıca blok sun ufak yastakılerle konusmuyorum

Alıntıları Göster
    "HDD'i sökerek denedim, yine problem devam etti" diyorum, hâlâ "veri kaybına neden oluyorsun" diyorsun. Profilinde gördüğüm kadarıyla 1881 doğumlusun. Daha yeni üye olmuşsun foruma bile. Azmini takdir ediyorum ama ben de 100 yaşının üstündekilerle konuşmuyorum. Eğer 1881 doğumlu değilsen ben de seni şikayet edeceğim foruma yanlış kişisel bilgi verdiğin için :) Ayrıca Türkçe kullanımını geliştirmen gerek. Zor anlaşılıyor yazdıkların.

Bir sayfa yazı yazarak detaylıca sorunumu anlattım, çözünce de açıklamasını yaptım. Faydalı olmayacaksanız kalabalık yapmayın. Haydi selametle...

• konuyu sıkayet ettım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.