Şimdi Ara

CPU Çalıma Mantığı Nasıl

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, çok baktım nete ama bir türlü anlamadım ingilizcem de yetmedi anlmaya. Sorum şu;
    CPU Register ne işe yarar? Tamam RAM'den hızlı erişim sağlanıyor tamam veri depolanıyor.
    Bir program çalıştırılınca programda ki kodların, değişkenlerin vs hepsi RAM'e gidiyor, oradan CPU registerlarına hangi değişken, kod bölümü gidiyor bu nasıl ayarlanıyor.

• Registerlar cpu üzerinde. Erişim süresi en düşük olan hafıza elemanı. Bir kod parçası çalışınca değişkenler memoryden cache'e sonra da registera alınır. Bir kod bloğu bir değişkene erişeceği zaman da sırayla önce registera sonra cacheler ve memory'e bakılır. Cpu mimarisine göre nelerin nerede tutulacağı değişkenlik gösterir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: arslanbenzer

Registerlar cpu üzerinde. Erişim süresi en düşük olan hafıza elemanı. Bir kod parçası çalışınca değişkenler memoryden cache'e sonra da registera alınır. Bir kod bloğu bir değişkene erişeceği zaman da sırayla önce registera sonra cacheler ve memory'e bakılır. Cpu mimarisine göre nelerin nerede tutulacağı değişkenlik gösterir.
    Hocam öncelikle cevabınız için teşekkürler kimse bir şey bilmiyor saatlerdir bu basit sorunun cevabını arıyorum.
    "Bir kod parçası çalışınca değişkenler memoryden cache'e sonra da registera alınır." derken kastettiğiniz,tüm değişkenlerin bir kısmı değil hepsinin sonunda registera alınıyor olması mı?
  • Hepsi değil, sıradaki komutun ihtiyaç duyduğu değişken alınır. Bir dahaki komut çalıştırıldığında da önce registerda var mı diye bakılır. Registardan veya cache'ten alınabiliyorsa erişim süresi düşük olur ama herhangi bir veriye erişmek için memory'e kadar gidilirse erişim süresi de yükselir. İşlemci mimarisi sık kullanılan değişkenleri veya komutları registerda ve cache'te tutarak performansı arttırmaya çalışır. yada branch prediction dediğimiz olayla sıradaki komutun hangisi olacağını tahmin edip ona göre kullanılması muhtemel değişkenleri önceden yükler. register ve cache'in de bir kapasitesi olduğu için ikisinde de bulunmayan bir şeye ihtiyaç duyulduğunda en seyrek kullanılan veya son kullanımı en eski olanlar çıkarılarak yer açılır

• arslanbenzer kullanıcısına yanıt
    hocam harika cevap için teşekkürler
  • Arranger. kullanıcısına yanıt
    iki videoya da bakmıştım fakat yarıda bırakmıştım alaksız sanıp, tekrar bakayım bu konu videolar da geçiyor olmalı. Teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    cpu fan yönü doğru mu?
    geçen hafta açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aklında bir sayı tut oyununa benziyor yapılan iş.

CPU da üzerinde işlem yaptığı verileri aklında, yani registerler içinde tutuyor. Hangi veri (sayı, değişken, pointer vb ne ise) ile işlem yapıyorsa onu tutuyor. Bazı registerlerde işlem yapılan veriler tutulurken, bazılarında bunların-program komutlarının, değişkenlerin vb adresleri tutuluyor. Bir kısmında işlemcinin ayarları ile ilgili şeyler tutuluyor.

Registerin özelliği hızlı olması (0/1 gecikme), direkt erişimli olması, yol beklememesi vb vb. Mesela 4.0 Ghz işlemcide register erişim periyodu 0/1 çevrim iken, 4 GHz CL20 bir bellekte 20/80 çevrimdir. O da yol için sıra beklemezse.

Şöyle diyelim. Registerler üzerinde çalıştığın masandaki kağıtlar, kalemler vb. Hemen elinin altında. Cache masanın çekmeceleri. Erişmek için biraz daha zaman lazım. RAM odandaki kütüphane/raf vb. Gidip alman gerek. Disk ise diğer odadaki hatta binadaki arşiv. Çok daha yavaş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 6 Temmuz 2020; 19:43:49 >

• melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam net anladım basit ve derin anlatımınız sayesinde
  • melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Aklından sayı tut örneği iyiymiş. Çaldım bunu. Derste kullanırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hobar

Aklından sayı tut örneği iyiymiş. Çaldım bunu. Derste kullanırım.
    Telif hakkına tabi.
  • Biraz daha ayrıntı bilmek isterseniz Mikroişlemciler ders notlarına bakabilirsiniz. Genelde eski işlemciler üzerinden anlatılır ama ancak temelini böyle anlarsınız zaten. Bizim derste gördüğümüz Intel 8086 idi mesela.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.