Şimdi Ara

CPU fan sorunu, içinden çıkamadım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar ben çözüm bulamadım kafayı yiyeceğim, belki başına bu sorun gelmiş olan vardır diye buradan yardım arıyorum

öncelikle bilgisayarımda Asus M4A79XTD evo anakart ve Amd Phenom X4 955 black edition işlemci var
    şimdi amd fan çok ses yaptığından dolayı Thermaltake İntel frio fan almışitım ve kurulumunu yaptım çalıştırdım ve gayet iyi bir şekilde çalışıyordu hatta overclock yaptığımda da iyiydi..

şimdi öyle bişey ki amdnin kendi fanını takıyorum bilgisayar açılıyor fakat thermaltake nin fanı takınca ekrana görüntü gelmiyor, ekran kartı fanı devir arttırıp açılmaya çalışıyor gibi fakat açılmıyor, amd fanı takılıyorum açılıyor, thermaltakeyi monte etmeden işlemcinin üzerine koyuyorum ve anakarta fanların pinlerini takmadan çalıştırıyorum ve görüntü yine yok, amd fanı monte etmeden işlemci üzerine koyup fanın pinini takınca sistem açılıyor

ben kafayı yeme noktasına geldim, başına böyle bi sorun gelen varsa veya fikri olan varsa yardımcı olursa sevinirim

Ati sapphire HD5750 ekran kartı
    Xilince 580W power
    Ocz 4GB Gskill4GB ram

• dostum harıcı aldıgın fan arızalı olabılr ..yaptıgın denemelerden bu sonuc cıkıyor ..o fanı baska bır amd sistemde dene ..yada varsa garantısı servıse goster ..
  • fan alalı 1 sene olmuştur ve başka amd(athlon) bilgisayarda fan iyi çalşıyor...
  • üsdat o zaman sistemınle bır uyumsuzlugu var ..şimdi stok fanın çalışdıgı yerde harıcı çalışmıyor .. ama başka sistemde çalışıyor .. yapabılecegın tek şey bıosu resetleyıp ( pılle yada jumperla ) tekrar denemek ..sebebıde yaptıgın overclockun etkısı olabılr..
  • uzun zamandır bu sistemde kullandım bi problem yoktu, aynen thermaltake başka sistemde saatlerce çalıştı tek bi sorun vermedi, stok fanıda çalıtı o da bi sorun vermedi...şu anda overclock ayarları yok, resetlemeyi her iki türlüde yaptım hem jumperdan resetledim hemde bios pilini söküp restledim ve kendi fanını takıp biosu kontrol ettim ve ayarlar sıfırlanmış...bahsız bedevi şansı bende fazlasıyla var, bugüne kadar yüzlerce bilgisayar tamir ettim ama kendi başıma gelenlere akıl sır ermiyor arkadaş..bilgisayar resmen fan seçiyor...acaba işlemci bloğu toz falan olmuştur desem, amd nin fanıda çalışmaması lazım
  • Hocam sunuda deneyebilirsin,, ucuz bi fan kontrolcusu alip fani ona baglayabilirsin ama fan kontrolcusu alirkan ana karta baglananlardan degil gucu psu'dan alan turden tercih et ,,, kolay gelsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kullandığım kasanın fan kontrolcüsü var, ona bağlayıpta denedim, dediğiniz gibi gücünü direkt olarak power dan alıyor...fan hızını sonuna kadar açıtım ve denedim, fan hızını en alt seviyeye düşürüp denedim, hızı orta seviyelerde de denedim...thermaltake de iki tane fan var, bitanesini kontrolcüye bağlayıp diğerini anakarta bağlamadan denedim, sonra birinci fanı kontrolcüye takıp ikinci fanı anakartın CpuFan pinlerine takıp, ayrıca ikinci fanı chassis fan pinine takıp denedim, birde PWR_Fan pinine takıpta denedim, başka pin kalmadı zaten
  • Hocam gece gece biraz agir kacicak ama istersen bios guncellemesi cek,,,tabi biliyosan ,,,, muhtemelen sorun gidicektir psu kac watt acaba yetersiz kaliyo olabilirmi belkide sagladigi guc sinirdadir,,, ben kendi pc mi fan takili olmadan bile acabiliyorum yani sistemsel olarak anakarttan yada islemciden kaynaklansa hic acilmamasi lazim ,,, ben sahsen psu dan endiseleniyorum kolay gelsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet biliyorum ama fan ile güncellemenin ilgisi varmıdır acaba, yani sadece işlemcinin üzerinden bu fanı kaldırıp diğerini koyuyorum pinleri bile takmıyorum..Güç kaynağım "Xilince 580W" aklıma geldi ama bu güç kaynağı ile bu fan neredeyse 1 senedir çalışıyor, artı overclock ile yük bindirilmiş halde, şu anda overclock da yok..Power arızalı desem onuda başka bir sistemde denedim o da gayet iyi çalışıyor...yani 6-7 saat uğraştım rahat bisürü şey denedim, şimdide işlemci bloğundan şüpheleniyorum, bugün akşama doğru boş vaktim olucak, biraz daha uğraşacağım
  • quote:

Orijinalden alıntı: yourself88

evet biliyorum ama fan ile güncellemenin ilgisi varmıdır acaba, yani sadece işlemcinin üzerinden bu fanı kaldırıp diğerini koyuyorum pinleri bile takmıyorum..Güç kaynağım "Xilince 580W" aklıma geldi ama bu güç kaynağı ile bu fan neredeyse 1 senedir çalışıyor, artı overclock ile yük bindirilmiş halde, şu anda overclock da yok..Power arızalı desem onuda başka bir sistemde denedim o da gayet iyi çalışıyor...yani 6-7 saat uğraştım rahat bisürü şey denedim, şimdide işlemci bloğundan şüpheleniyorum, bugün akşama doğru boş vaktim olucak, biraz daha uğraşacağım

Selam
    Stok fanla çalışan ve Thermaltake Frio ile çalışmayan bilgisayarı siz de birazcık kandırın kardeş..

a) Thermaltake Frio soğutucuyu normal monte edin ama fanlarını takmayın! FAN yerine stok fanı takın bir kenarda çalışsın.
    b) Eğer bilgisayar çalışıyor ise, Thermaltake Frio fanlarında bir sorun var veya CPU fan pinleri yeteri kadar güç üretemiyor. PSU ile ilgilenin.
    c) Çalışmıyor ise, Thermaltake Frio'nun ağırlığı(1042 gr) nedeniyle işlemci bloğuna baskı yaparak kontakları geriyor veya açıyor. Soğuk lehim ve çatlak muhtemeldir.
    d) Çatlak veya kontak sorunu için geçici olarak şöyle yapın. Anakart ile kasa arasına ve CPU yuvasının tam arkasından bir plastik parça ile destek verin ki, anakarta yük binince CPU yuvası bombe yapmayıp sabit kalsın.
    e) Thermaltake Frio soğutucunun vidalarını aşırı sıkıp anakartı gerdirmeyin.

Yazdıklarım bu gibi durumlarda işin püf noktalarıdır kardeş. Umarım size yardımcı olur..
    Kolay gelsin..

• slm Bay_KG..

a) seçeneğini dün gece uyguladım, malsef kandıramadım :)
    b) seçeneğinde ise, fanların illa çalışması gerekmediğinden fansız denedim zaten, sadece soğutmasını kullanayım diye ama yine açılmadı
    c) ve d seçeneği olabilir çünkü amd phenom fanı(deneyen bilir)'nın mandalını çevirip sabitleyince işlemciyi acayip sıkıştırıyor, bende thermaltake fan ile normal sıktım, hatta sıkıştırma yapmayım sadece işlemcinin üstüne hafifçe koyup denedim hep açılmamıştı, şimdi thermaltake fanı üstünden hafifçe bastırıp çalıştırdım ve bilgisayar açıldı, fakat fan gevşeyince pc reset atıyor ve açılmıyor..fakat thermaltake fanı sıkı şekilde monte etsem yine açılmıyor ama üzerinden biraz bastırınca açılıyor
    anakartla kasa arasına plastik koysam buna faydası olurmu acaba, yani alttan değil üstten bastırınca oldu gibi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: yourself88

slm Bay_KG..

a) seçeneğini dün gece uyguladım, malsef kandıramadım :)
    b) seçeneğinde ise, fanların illa çalışması gerekmediğinden fansız denedim zaten, sadece soğutmasını kullanayım diye ama yine açılmadı
    c) ve d seçeneği olabilir çünkü amd phenom fanı(deneyen bilir)'nın mandalını çevirip sabitleyince işlemciyi acayip sıkıştırıyor, bende thermaltake fan ile normal sıktım, hatta sıkıştırma yapmayım sadece işlemcinin üstüne hafifçe koyup denedim hep açılmamıştı, şimdi thermaltake fanı üstünden hafifçe bastırıp çalıştırdım ve bilgisayar açıldı, fakat fan gevşeyince pc reset atıyor ve açılmıyor..fakat thermaltake fanı sıkı şekilde monte etsem yine açılmıyor ama üzerinden biraz bastırınca açılıyor
    anakartla kasa arasına plastik koysam buna faydası olurmu acaba, yani alttan değil üstten bastırınca oldu gibi...

Selam
    Kardeş ben olasılıkları yazdım ama bir kısımını yapmışsınız.. Yazdığınıza gör, burada söz konusu olan ağırlık veya basınç. Anakartta büyük ihtimalle çatlak var.

Bilgisayar başında olmadan buradan fikir üretmek çok zor oluyor inanın..

Kasayı yatay şekilde mi deniyorsunuz? Eğer öyle ise birde ayağa kaldırarak deneyin. Veya kasa içeriğini tahta, cam, plastik gibi bir masa üzerinde toplayarak çalıştırmaya çalışın..
    Kolay gelsin..

• ankartta çatlak olma olasılığı var sanırım, anakartın arkasına biraz destek vererek deyeceğim, anakarta zarar vermeyecek bişey bulmalıyım önce...

evet biliyorum zor oluyor, ben bilgisayar teknikeri ve programcıyım,15-16 yıldır pc ile uğraşıyorum ve telefonla vs soruna çözüm bulmak gerçekten çok zor oluyor...ama kendi başına gelince sorun bulmak daha zor oluyormuş

kasa içersindeyken thermaltake fan çalışmıyordu, bende kasa dışında tahta üzerinde sistemi kurdum...bakalım birde işlemci arkasına kasa içinde destek verip deneyeceğim, muhtemelen sorun bu...olmazsa anakartın garantisi var, servise bi sorup ona göre işlem yaparım..
  • nıggaa, aliosman2323, Bay_KG kardeşim çok teşekkür ederim sorunuma vakit ayırdığınız için...şimdilik phenomun kendi fanını taktım, artık pazartesi servisi ararım.....

tekrar teşekkürler, kolay gelsin...
  • sonuç ne oldu?

muhtemelen anakartta çatlak vardır. bende de aynı şeki 4 ankart var. bastırınca açılıyor. siz thermaltake fan üzerine biraz bastırın bence..
  • mikail13 kullanıcısına yanıt

Geç gördüm mesajı cevap yazmak istedim :) evet anakart üzerinde çatlak varmış. Bende servise sordum, Allahtan garanti süresi 3 yılmış :D bende gönderdim para iadesi yaptılar. Biraz daha para ekleyip başka anakart aldım. Fakat bu büyük fanları kullanan arkadaşlar alttan destekli kullanmakta fayda var. Çok teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.