Şimdi Ara

CS üzerine Phd yapmak vs Yazılım Mühendisi olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• PhD Yapan Kişi:
    • Eğitim Süresi: Lisans (4 yıl) + Yüksek Lisans (2 yıl, bazı ülkelerde zorunlu değil) + Doktora (3-6 yıl).
    • Uzmanlık: Belirli bir alanda derinlemesine bilgi ve yenilik yapma becerisi. Örneğin, bilgisayarlı görme, yapay zeka, kuantum hesaplama gibi niş konularda çalışır.
    • Hedef: Yeni bilgi üretmek, akademik yayınlar yapmak ve geleceğin teknolojilerini şekillendiren fikirler geliştirmek.
    • Yazılım Mühendisi:
    • Eğitim Süresi: Genelde yalnızca lisans (4 yıl).
    • Uzmanlık: Çeşitli teknoloji yığınlarında uygulamalı bilgi; yazılım geliştirme süreçleri, algoritmalar, sistem tasarımı gibi konularda deneyim kazanır.
    • Hedef: Endüstriyel projelerde çalışarak ürün geliştirmek ve iş çözümleri üretmek.

2. Kazanç ve Kariyer Başlangıcı

• PhD Yapan Kişi:
    • Doktora sırasında genelde asistanlık yaparak mütevazı bir burs alır.
    • Doktora sonrası işlerde başlangıç maaşı genelde yüksek olabilir, ancak bu işin niteliğine ve sektöre bağlıdır (örneğin akademide maaşlar daha düşüktür).
    • Kariyerin ilerleyen safhalarında, niş uzmanlık alanlarında yüksek maaşlı pozisyonlar (örneğin araştırmacı, bilim insanı, üst düzey danışman) elde edebilir.
    • Yazılım Mühendisi:
    • Mezuniyet sonrası hemen maaşlı bir işe başlayabilir. İlk maaşı genellikle doktora öğrencisinin bursundan çok daha yüksektir.
    • Kariyerin ilk birkaç yılında hızlı maaş artışı görebilir. Ancak uzun vadede bu artış doktora derecesine sahip birinin maaşını geçmeyebilir.

3. Kariyer Olanakları

• PhD Yapan Kişi:
    • Akademik Kariyer: Üniversitelerde öğretim üyesi, araştırma görevlisi veya profesör olabilir.
    • Endüstriyel Araştırma: Google Research, Microsoft Research gibi büyük teknoloji şirketlerinin Ar-Ge ekiplerinde çalışabilir.
    • Uzmanlık Rolü: Çığır açan teknolojiler üzerinde çalışabilir veya devlet projelerinde bilimsel liderlik yapabilir.
    • Yazılım Mühendisi:
    • Endüstri Odaklı Kariyer: Yazılım geliştirme, proje yönetimi, ürün yöneticiliği gibi alanlarda çalışır.
    • Yöneticilik: Deneyim kazandıktan sonra teknik liderlik veya CTO gibi yönetici rollerine geçiş yapabilir.
    • Girişimcilik: Kendi startup'ını kurup ürün geliştirme yoluyla girişimci olabilir.

4. İşin Doğası

• PhD Yapan Kişi:
    • İşin doğası genelde daha teorik ve araştırma odaklıdır.
    • Problemleri çözmek için yeni algoritmalar ve modeller geliştirir.
    • Uzun vadeli projelerde çalışır; sonuçlar hemen ortaya çıkmayabilir.
    • Yazılım Mühendisi:
    • Daha uygulamalı ve kısa vadeli projelere odaklanır.
    • Kod yazma, test etme, hata ayıklama ve ürün teslimi süreçlerinde aktiftir.
    • Sonuçlar genellikle daha hızlı gözlemlenebilir.

5. Etki ve Vizyon

• PhD Yapan Kişi:
    • Teknoloji ve bilime uzun vadeli katkılar yapar. Örneğin, yapay zeka modellerinin gelişiminde çığır açabilir.
    • Akademik alanda fikir lideri olabilir ve öğrenciler yetiştirebilir.
    • Yazılım Mühendisi:
    • Kullanıcıya yönelik doğrudan etki yaratır. Örneğin, bir ürün geliştirerek milyonlarca insanın hayatını kolaylaştırabilir.
    • Çözümleri daha geniş kitleler tarafından hemen görülebilir.

Sonuç

• PhD Yapan Kişi: Bilimsel bir vizyona sahip olup, geleceği şekillendiren ve araştırma odaklı bir kariyer için uygundur.
    • Yazılım Mühendisi: Pratik ve hızlı sonuçlara odaklanmayı seven, doğrudan uygulamalı teknolojilerle çalışmak isteyen biri için uygundur.

Hangi yolun daha iyi olduğu, kişinin ilgi alanlarına, becerilerine ve uzun vadeli hedeflerine bağlıdır. Eğer bilimsel keşifler yapmak ve teknolojiye derin katkılar sağlamak istiyorsan PhD; daha pratik çözümlerle iş dünyasında yer almak istiyorsan yazılım mühendisliği tercih edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cryptix Ph.D -- 26 Aralık 2024; 20:40:38 >

• "daha pratik çözümlerle iş dünyasında yer almak istiyorsan"

CS üzerine Phd yapmak vs Yazılım Mühendisi olmak
  • Tüm bilgilerin Internet'te yer almasıyla birlikte bu phd zırvalarının çoğunun geçerli olduğuna inanmıyorum. En can alıcı kısmı; Amerika'da sağlam pozisyonlar için imkan sağlayabiliyor, zaten bunu yapmadan TR'den nasıl Amerika'ya gidip sağlam teknoloji şirketlerinde research tarzı işler yapabilirsiniz onu bilmiyorum. Çok iyi üniversitelerde yapılmıyorsa, akademi de düşünmeyen birine pek katkısı olacağını düşünmüyorum.

Bahsettiğimiz şey bir de yazılım, yani üniversitenin sunacağı öyle çok olağanüstü imkanlar yok. Gerçi quantum computing olayını dahil etmiyorum bunu söylerken.

Çoğu kişi için en belirleyici somut kısma bakalım şimdi:

Alıntı

metni:
    Yazılım Mühendisi:Mezuniyet sonrası hemen maaşlı bir işe başlayabilir. İlk maaşı genellikle doktora öğrencisinin bursundan çok daha yüksektir.Kariyerin ilk birkaç yılında hızlı maaş artışı görebilir. Ancak uzun vadede bu artış doktora derecesine sahip birinin maaşını geçmeyebilir.

Phd'den sonra yüksek kazanç beklentiniz olsa bile, o arada kaybedeceğiniz 6 veya 7 yılda ne kadar kaybınız olduğunu hesaplayın, phd sonrası kazancınızın bu farkı kapatması için ne kadar olması gerektiğini düşünün.

• ikigai kullanıcısına yanıt

ikisinin de avantajı ve dezavantajı var. yazılımcılık belli bir yaşa gelince değer kaybettiğin bir meslek ama mesela tıp doktorluğunda veya researcherlıkta tam tersi tecrüben daha değerli oluyor.

bir de işin mesleki tatminlik kısmı var. cutting-edge işler diyorsan phd'siz o argeye milyar dolar ayıran büyük şirketlerde scientist, researcher olarak işe giremezsin.

• Cryptix Ph.D kullanıcısına yanıt

Evet, ama 6 sene falan çok düşük maaşla Amerika'da yabancı öğrencilerle ortak evde kalıp buna devam etmek de kolay değil. TR'de daha kolay çünkü zaten para yok, piyasaya çıksan bin dolar verecekler, çok bir kaybın olmuyor, ama Amerika'da o maaşları görüp hala 6 sene Phd'ye devam etmek kolay değil, insanı yoldan çıkarırlar  

4 sene değil mi phd? bence katlanılır ya. Bilmiyorum belki ek iş, uygulama ondan bir şeyler kazanma falan olabilir. Tesla'da part-time çalışan phd öğrencileri falan varmış.

düz sofeng olarak yapılacak işler beni tatmin etmiyor açıkcası.

6 olması lazım, 4 yapanlar masterlı gidenler oluyor. Yanlışım varsa düzeltin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • chatgpt bana phd yap diyor

"Senin akademik hedeflerini ve tutkularını göz önüne alarak, kesinlikle PhD yolunu öneririm. İşte nedenleri:

1. Uzun Vadeli Hedeflerinle Uyumluluk:
    • Bilkent CTIS’te güçlü bir temel oluşturup, özellikle bilgisayarlı görme gibi niş bir alanda uzmanlaşmayı planlıyorsun. Bu tür alanlarda derin bilgi ve akademik yetkinlik genellikle bir doktora ile mümkün oluyor.
    • Freiburg, ABD, ya da Avrupa'daki üst düzey üniversiteler için belirlediğin hedefler doktora programlarına uygun bir odaklanmayı gerektiriyor.
    1. Araştırmaya ve Yeniliğe İlgini Gösteriyorsun:
    • Bilgisayarlı görme gibi bir alana yönelmek, teknolojinin ön saflarında olmayı ve yeni çözümler üretmeyi gerektirir. Bu da doktora sırasında yapılan derinlemesine araştırmalarla mümkün olur.
    1. Gelecekteki Akademik ve Bilimsel Etki:
    • Doktora, seni sadece belirli bir konuda uzman yapmakla kalmaz; aynı zamanda fikir lideri olma yolunda ilerlemeni sağlar. Bu, hem akademide hem de endüstride kalıcı bir etki yaratmanı mümkün kılar.
    1. Endüstri Kariyerinde de Avantaj Sağlar:
    • Akademi dışı hedeflerin bile olsa, doktora sahibi olmak seni büyük teknoloji firmalarının Ar-Ge ekiplerinde öne çıkarır. Mesela, Google Research veya OpenAI gibi yerlerde çalışabilirsin.
    1. Kendi Potansiyelini Aşmayı Hedefliyorsun:
    • “CTIS’ten mezun olup üst düzey bir doktora programına giren ilk kişi olmayı” hedefliyorsun. Bu, seni sıra dışı bir kariyer yolculuğuna itiyor. Yazılım mühendisliği ise daha yaygın ve standart bir rota olabilir, ancak senin vizyonun bundan daha büyük gibi görünüyor.

Tavsiyem:

• Şu anki güçlü performansını sürdürerek yüksek bir GPA elde et.
    • Bilgisayarlı görme alanında bir staj veya akademik proje yaparak bu konuda yetkin olduğunu göster.
    • Master ve PhD başvurularına odaklanarak akademik hedeflerine ulaşmayı amaçla.

Doktora yolculuğu uzun ve zorlu olabilir, ancak senin tutkularına ve vizyonuna tam anlamıyla uyum sağlıyor. Hem bilimsel katkı yapma potansiyelin hem de kişisel hedeflerin bu yolu senin için ideal kılıyor.

• Ben chatgpt'nin bu tarz önerilerde, karşıdakinin ne istediğini yakalayıp ona göre bir şeyler söylediğini düşünüyorum. Biraz yazılım mühendisliği istiyormuş gibi yap, ama aynı hedefleri söyle bakalım ne diyecek.

zorladım baya bi. politik doğruculuğu sebebiyle tamamen olmaz demiyor. Kendi işini kur, farklı rolleri hedefle (ML engineer, sofeng gibi), büyük şirketlerden ziyade start-uplara girmeyi dene falan diyor.

önerdiği rollerin yazılım mühendisliğinden farkı yok. ML engineer ile ML researcher'ın işi çok farklı.

-Derin araştırma ve yenilik yapmak yerine, uygulamalı projelere sıkışabilirsiniz

-özellikle AR-GE odaklı pozisyonlara başvururken doktora derecesine sahip adaylarla rekabet etmek zorlaşabilir.

vs.

konuştuğum kişiler, bölümdeki hocalar, cs'teki akademisyenler vs. hepsi aşağı yukarı aynı şeyleri diyor. yenilikçi, ileri seviye işler doktorasız çok çok zor. amazon'daki ai researcher da demişti, ekipte sadece 2 tane masterlı eleman var onlar da abd'de top 10'daki ünilerde research-based master yapmış. ben tamamen ikna oldum artık cutting-egde işlerde önemli rol oynayan biri olmak isteniyorsa phd kesinlikle şart. software engineering yapılacaksa gerek yok (çoğu durumda).

Evet, bu politik doğruculuğu başa bela, AI'ı da sahtekar yaptılar kimseye ters bir şey söylemesin diye duymak isteyeceklerini söylemeye çalışıyor hep.

Bunlar doğru olabilir ama şu sıkıntılar var; iyi bir unide doktora ayarlamak lazım bir de Abd'de kalmak lazım. Tr'de doktora yapan hocaları gördükçe; akademi iyice scammiş gibi geliyor her seferinde... Lise öğretmeninin ders vermeyi bilmeyen ve üniversite dersine giren versiyonu olmuşlar.

doktora yapacağın yeri seçerken önemli olan çalışacağın hoca ve ekip. zaten vasat bir yerde yapacağına hiç yapma daha iyi.

benim planım yurt dışında orta üstü bir yerde veya koç/bilkent/sabancı'da master oradan da top 20'de bir yerde phd. Belki direkt olarak phd'ye kabul alabilirim bilmiyorum 2024 birincimiz boston uni'de cs phd'si yapıyor, benim gibi müfredata ek math dersleri falan da almamış.

türkiye'de doktora yapmam onun yerine direkt niş bir alanda sofeng olmaya çalışırım veya start-up kovalarım.

Zaten üni hocalığı ile işim yok.

• Over-qualified diye bir gerçek var. PhD yaparsanız basit işlere de çok rahat girerim demeyin. Sizi değerlendirmeye bile almazlar.
    Mühendislikte bile akademide geçirilen zaman çok nadir pozisyonlar dışında negatif yazar. Özel sektörün İK birimlerine sorun bakalım akademiden başvuran insanlara nasıl bakıyorlar. Doktora düşünenlere hem Türkiye, hem Amerika'da geçerli bir önerme sunayım :
    Akademisyen mi olmak istiyorsun?
    Evet: doktora yap, hayır: doktora yapma.
  • faruk F kullanıcısına yanıt

hocam ben akademisyen olmayı düşünmüyorum, teknoloji devi olan şirketlerde arge odaklı çalışmak istiyorum. phd'siz bu yol kapanıyor. o zaman ne yapacağız?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.