Şimdi Ara

Darboğaz Yalanı (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
176
Cevap
0
Favori
4.673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    artık işlemci çekirdeklerini daha verimli kullanan oyunlar gelecek. önceden iki veya üç çekirdeğin biraz zorlandığı durumlarda artık tüm çekirdeklere işlem yaptırılacak. örneğin doom vulkan api ile açıldığında 12 çekirdeğin de hemen hemen aynı yüzdeler ile kullanıldığını gördüm. bu gibi durumlar devreye girdikçe işlemci farkları ortaya çıkacaktır.

80 fps ile 100 fps arasında çok fark oluşuyor. biri 50 fps ye bile düşebilirken diğeri düşse düşse 60-70 e düşer. 80den 50ye düşmek ciddi manada takılma hissiyatı yaşatırken 100'den 60-70 lere inmek takılma hissiyatını yaşatmıyor gibi bir şey. hatta yaşatmıyor. bence gtx 1080 1070 gibi donanımları kullanacak kişilerin sistemi iyi olmalı ki o ekran kartını tam verimle kullansınlar. gtx 1080 e para veren adamın zaten vardır parası, sistemin diğer parçalarını da ona göre ayarlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: coax47

Fx 8350 gtx 1070 seviye kartları taşıyamaz, nette türlü test sitelerinn incelemeri ve videoları bolca mevcut ve bu durum imtel 2000 serisini çıkarttığından beri böyle yani fx işlemciler oyunlarda intelin 2000 serisi zamanında çıkmış muadil işlemciler ancak intelin 2000 serisi ile oyunlarda o.c yapmadan pekte mücadele edebilen yapıda değiller.

Misal güncel sayılabilecek 1 örnek aşağıda, burada görülen fx 8350 o.c yapılarak 4.7ghz de çalışsa en stabil haldeyken performansı fx 9590 olucak ve aşağıdaki testte kullanılan kart 1070 ayarında yani 980TI, göreceğin üzre fx8350 stok hızda ve 4.7ghz hızında (fx 9590 olduğunu varsaysak dahi) i3'ün gerisinde kalmış, dediğim gibi nette bu tip testler bolca mevcut ve dilersen ac serisi, tank oyunları, eciş bücüş toplu saldırılar yapılan savaş oyunları, dying light'tır, gta dır v.s. dir şeklindeki açık dünya oyunlarında ve 1 çok online oyunlardaki performansını, oyunun ismi yanına cpu benchmark yazıp aratır, çıkan testleri videoları incelersin keza sayfayı bu tarz testlerle doldurmanın alemi zaty yok çünkü bilinen 1 şeyi tekrar etmenin alemi yok sen bilmiyorsan elinn altındaki neti kullanırsın burda yalandır dolandır tarzı konu açmanında alemi yok, herkes sana şu cevabı zaten veriyordur (madem fx işlemciler oyunlarda süperdide niçin testleri fx'ler üzerinde yapmıyorlar ?)

Sen gidip gtx 1070 alacaksın o kart 1 oyunda stok hızda çalışan intel 6700 işlemciyle minimum 90 averajda 120fps veren 1 kartken fx 8350 ile minimum 54 averaj 67fps verecekse snn o kartı almanmı mantıklı yoksa o işlemcinn yeteceği kartı almanmı mantıklı olur ?

Kaynak :http://www.techspot.com/review/1089-fallout-4-benchmarks/page5.html

Daha eskilere gidelim yine 1 fx bu testtede i3 tarafından egale edilmiş, kart R9 290X.

Kaynak :http://www.techspot.com/review/787-thief-benchmarks/page4.html

Edit :
    Konuda i3 fanlarında fln bahsedilmiş ama oyunlarda i3 ler tarafından egale edilebilen fx işlemciler o i3 lerin neredeyse 3 katı, hatta o.c edilmiş fx'lerin neredeyse 4 katına kadar güç kullanıyor olmasını bilmek bile 1 çok kişi için acı verici olabilir üstelik i3 ler ve i5'ler arasında güç kullanımı 20W kadar oynadığına göre benzer güç kullanım avantaj seneryosu i5 ler içinde geçerlidir.

Bu durum oyundan oyuna göre değişiyor. Gayet FX 8300'ün fark attığı yerlerde var. Hatta genel olarak başarımı daha iyi. Kaldı ki 8350 ile aralarında fark var.

• Arkadaşlar olay nerelere gelmiş yine. Herkes darboğaz hususunda farklı açıklamalar getirmiş olaya. Peki cidden nedir bu darboğaz?

Sene 2007. Bilgisayarımda P4 630 işlemci ve 6600gt ekran kartı var. Wow falan oynuyorum işte. Hatırlıyorum Bioshock, Modern Warfare falan da oynamıştım. Düşük ve orta ayarlarda oynuyordum oyunları.
    Sonra aynı sene 8800gt aldım ve P4 ile 8800gt kullanmaya başladım. Bütün ayarları ortaya seviyeye çıkarabilmiştim, 40-50 fps alıyordum.
    Sene 2010 oldu, i3 yeni çıkmıştı ve param sadece ona yetiyordu. Gittim i3 aldım. İ3 530 ile 8800Gt kullanmaya başladım. Orta ve üst seviyede 60 civarı bir fps almaya başladım.
    2011 yılında Ekran kartını değiştirdim ve i3'ün yanına 5870 taktım. Güncel oyunlarda düşen fps ve grafik ayarlarını yine eski kaliteye çekmeme imkan verdi.
    2015 yılında yazın i3 530 yerine i5 4460 taktım, sene sonunda da i5 4460'ın yanına r9 380 taktım ve uzun süre sonra ilk defa birbirine yakın parçalar kullanmaya başladım.

Parçaların ortalama performans değerleri var. Sisteminiz ile bunun altında değerler alıyorsanız anlayın ki düşük parça darboğaza sebep oluyor.
    Mesela P4 ve 6600gt birbirini karşılayan parçalar ve darboğaza sebep olmuyor. Zaman geçtikçe teknolojinin gerisinde kalan parçalar stabil çalışıyor ama performans ve kalite kaybına sebep oluyor.
    P4 630 ile 8800Gt kullanırken darboğaz yaratan parça P4,
    I3 530 ile 8800Gt kullanırken darboğaz yaratan parça 8800Gt,
    I3 530 ile 5870 kullanırken darboğaz yaratan parça I3,
    I5 4460 ile 5870 kullanırken darboğaz yaratan parça 5870 oluyor.

I5 4460 ve R9 380 arasında darboğaz yaratan bir parça yok çünkü ikisi de aynı senenin teknolojisi ve ikisi de orta seviye parçalar.

İşlemci ile Ekran kartı darboğaz konusunda en çok adı geçen parçalar olmasına rağmen bütün parçalar darboğaza sebep olabilir. Teknoloji ve güç anlamında birbirine yakın parçalara sahip olmalı bilgisayarınız.
    Eski vatan bilgisayar oem bölümü çalışanı olarak çok denk geliyordum bu durumlara. Müşteri geliyor işlemci ve ekran kartına basıyor parayı. Peki anakart? 1000 liralık işlemciyi 200 liralık ana karta takmaya çalışıyorlar. Tamam chip set uyumlu, o anakart o işlemciyi çalıştırıyor ama o parçanın esas performansını verebilecek bi kart alıp sonuna kadar değerlendirmek de var.

Bilgisayarı bi hortum olarak düşünün. Ne kadar geniş olursa olsun bi kısmını elinizle sıkıp daraltırsanız o kısımdan geçtiği kadar su çıkar hortumun ucundan. Darboğaz tam olarak bu işte.

Şimdi Fx 8350 ile GTX1070'in değerlendirmesini tekrar yapın.
    Benim yorumum birlikte kullanabilirsiniz, evet. Tıpkı benim zamanında P4 630 ile 8800gt kullandığım gibi. Ama ekran kartının esas performansını dengi bir işlemci takınca göreceğiniz gerçeğini de arka plana atmamak lazım. Yani; darboğaz var.

• Darboğazı açıklıyorum, kısa ve net:

Sen klavyeye bastıktan sonra ekranda görüntünün değişmesine kadar geçen sürenin içinde bilgisayarın tüm parçalarının gecikmeleri vardır ve sırayla yapılanların süreleri toplanır.

En çok gecikme nerede ise işte orada darboğaz vardır denir.

Tuşa bastın, klavye-işlemci arası iletişim, işlemci hesaplaması, ekran kartı hesaplaması, hdd işlemleri, ekrana görüntü basımı. Burada en çok gecikme senin ekrana görüntü basımınsa, daha iyi bir ekran alırsın. Durduk yere daha iyi klavye almazsın. Diyelimki süreleri 1+10+15+5+1 olsun. En çok 15 ekran kartı hesaplamasıysa, sen 3 katı hızında bir ekran kartı aldığında 1+10+5+5+1 olur yani toplamda 32 milisaniyeden 22 milisaniyeye düşer. Ne oldu? Şimdi de işlemci darboğaz yapıyor çünkü 3 kat hızlı ekran kartına rağmen gecikmeyi yarıya bile indiremedin. Aşırı hızlı sistemlerde RAM gecikmeleri bile önem kazanıyor. PCI-E hızının da önem kazandığı sistemler var.

Dünyanın en iyi ekran kartını, en iyi işlemcisini alsan bile, en iyi monitörü almazsan o ekran (kartı değil) darboğaz yapar, o yapmazsa pci-e darboğaz yapar yani iyi anakart da gerekir(sadece 8x destekleyen bir anakart yoktur herhalde).

Şimdi biraz ayrıntıya giriyorum:

Diyelimki ekran kartının gecikmesi 10ms(render)+10ms(fizik hesapları) olsun. DX12 ile bunlar artık sırayla değil aynı anda yaptırılmaya başlanıyor. Böylece 20 ms değil de iki işlemin örtüştüğü kadarlık kazançla atıyorum 15 milisaniyeye iniyor. Fakat örtüşmeyi de darboğaza sokabilen etmenler var. Bunlar grafik kartının belleğinin az olması(ve RAM ile iletişimin artması) ve işlemci çekirdeklerinin az olması olabilir.

Ek açıklama:

AFR şeklindeki crossfire-sli sistemlerde klavyeye bastıktan sonraki ekrandaki değişim arasındaki süre azalmaz çünkü herhangi bir kare sadece tek kart ile oluşturulur. Sadece FPS artar. Crossfire veya çoklu ekran kartıyla tepki süresini azaltmak istiyorsan SFR destekli oyunlar oynaman gerek. Yani iki kart tek kare üzerinde aynı anda çalışarak görüntü oluşturma için geçen süreyi azaltırlar SFR ile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 27 Temmuz 2016; 19:27:03 >

• Bizim bir tanıdık yığınla para verip şu GT210'lu saçma sapan kespırlardan aldı. Gittim yanına 20-25 FPS'de street fighter oynuyor. Nasıl oynuyon la bunu böyle dedim, "niye ki?" dedi. Adam hayatında stabil 60 FPS oyun görmemiş ki, bir anormallik veya yavaşlık olduğunun farkında bile değil.

Yani FX6300'le GTX 1080 kullanıyorum herşey çok akıcı demek, darboğaz yok demek değildir. Özellikle akıcılık gibi uzun süreli göz alışkanlığı gerektiren bir konuda bu tarz yorumlar subjektiflikten öteye gidemez.

Minimum FPS veya düşük çözünürlük ortalama FPS testlerine bakacak olursanız herşey açık ve nettir. FX işlemciler i5 2500k, 3570k gibi kaç seri önceki işlemcilerin bile yanına yaklaşamıyor. Haswell ve Skylake i3'ler de FX'lerden çok daha stabil bir oyun performansı sunuyor.
    Taktığınız kartın hakkını almak istiyorsanız RX 480/GTX 970'ten yukarısını AMD sistemde kullanmayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dovahkiin

Bizim bir tanıdık yığınla para verip şu GT210'lu saçma sapan kespırlardan aldı. Gittim yanına 20-25 FPS'de street fighter oynuyor. Nasıl oynuyon la bunu böyle dedim, "niye ki?" dedi. Adam hayatında stabil 60 FPS oyun görmemiş ki, bir anormallik veya yavaşlık olduğunun farkında bile değil.

Yani FX6300'le GTX 1080 kullanıyorum herşey çok akıcı demek, darboğaz yok demek değildir. Özellikle akıcılık gibi uzun süreli göz alışkanlığı gerektiren bir konuda bu tarz yorumlar subjektiflikten öteye gidemez.

Minimum FPS veya düşük çözünürlük ortalama FPS testlerine bakacak olursanız herşey açık ve nettir. FX işlemciler i5 2500k, 3570k gibi kaç seri önceki işlemcilerin bile yanına yaklaşamıyor. Haswell ve Skylake i3'ler de FX'lerden çok daha stabil bir oyun performansı sunuyor.
    Taktığınız kartın hakkını almak istiyorsanız RX 480/GTX 970'ten yukarısını AMD sistemde kullanmayın.

Bence bu forumun donanim bolumunun en kotu kismi, yazdigin bu yorumu Amd dusmanligina yoracak kesim. Bilgisayar gibi her parcasinin ozellikleri fiziksel olarak test edilebilir olan bir sistemde bile duygusala bağlayip bağnazlik yapabiliyor insanlar.
    Bir sistemin toplam hizi, en yavaş parcanin hizina göre limitlenir. Darbogaz budur. Alisveris yaparken kasiyer ne kadar hizli olursa olsun poşetlerken yavaş davranirsan arkadaki senin poşetlemeni bekler. Bu yuzden her sistemde darbogaz vardir su veya bu sekilde. Oyunsever bizler icin bunun ekran karti olmasi gerekir ki, upgrade ettigimiz zaman performans artsin yoksa sistemin daha temel parcalari uzerinde oynama yapmak gerekir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sanki herkes çok zengin de i7-6700 ve gtx1080 alıcak? fx8350 gtx1070'e darboğaz yapmaz ama sahibi yaptırır...
    takılmayın bakın oyununuza...
  • Boyle troll konu olmaz. Cevap yazayım dedim derdini anlatmazsın, yasadıgım tecrubeye istinaden 290x+2500k ikilisi 290x+3370k ikilisi 290x+6500k ikilisine gore direk oyunlarım grafik seceneklerinde ekstra kalite ayarları ile oynayabilmemi sagladı. Bu ne demek oluyor özellikle ust duzey ekran kartları icin işlemci cok onemli eskiden oyunlarda bu kadar grafik kalite secenegi yoktu ama artık o kadar farklı secenekler varki AA kıl tuy fizik populasyon vs ister istemez sizi daha guclusune itiyor. Cok basit bir ornek olacak ama AMD ekran kartı kullananlardan tek ricam ekran kartı surucu icerisindeki kalite secenegini NORMAL' den QUALITY 'e almaları. Bu basit degisikligin bile size gorsel soleni size nasıl sundugunu FPS 'yi nasıl etkiledigini goreceksiniz.

Siz zaten benim derdim 1080p oyun oynayayım detay cok onemli degil diyorsanız zaten 380 ve 960 tarzı ekran kartları kullanıyorsunuz demektir. Buda sizin kolayla işlemci ekran kartı yetersizligi yasamayacaksınız. Lakin siz gidipte 290x 780ti 970 390 980 1070 fury ekran kartları alıyorsanız işin rengi degişir. Ekran kartını tam kapasite ile kullanamamak ust duzey ekran kartlarına ozgu birseydi gunumuze kadar simdi ne oldu 1060 cok guclu 480 cok guclu artık gris seviyesi ekran kartları bile cok guclu dolayısı ile artık işlemciler onem kazandı sadece işlemcide degil memoryde acın bakın 8gb ram sizin tombraider cod gibi oyunlarda ozellik acamamanıza sebep olacak 12 gb 16 gb ram zaruri duruma geldi. Bunları editorler soyleyemiyor cunku hep 16gb 32 gb ramlı bilgisayarlar ile test yapıyorlar onların hicbir zaman memory sıkıntısı olmuyor.

• HaRdWaReMaNiaC H kullanıcısına yanıt
    Hocam amd için quality al demiştiniz. NVidia da nasi görsel şölen yapabilirim? Nerden ne yapmam gerek?

• quote:

Orijinalden alıntı: xstrayder123

Hocam amd için quality al demiştiniz. NVidia da nasi görsel şölen yapabilirim? Nerden ne yapmam gerek?

Hocam uzunsuredir Nvidia kartım olmadı dolayısı ile bilmiyorum lakin kesinlikle vardır. Secenekler Performance Normal ve Quality seklinde, surucu yuklendigi zaman Normal olarak secili geliyor. Quality secildigi zaman gozle gorulur bir sekilde dokuların kalitesi artıyor/netlik kazanıyor zannediyorumki dokuların sıkıştırması ile ilgili bir secenek cunku Normale cekince VRAM kullanım miktarıda artıyor.

Ornek link;

http://www.tomshardware.com/reviews/image-quality-driver-optimization-graphics,3173-5.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaRdWaReMaNiaC -- 28 Temmuz 2016; 12:24:39 >

• Korn-el K kullanıcısına yanıt
    Haklısınız
  • @Dovahkiin

FX 6300 den FX 8120 ye, daha sonra Intel i3 6098p ye geçtim. Kafam rahatladı. Anlık takılmalar, ani fps düşüşleri bitti. FPS sorunu kalmadı. FX işlemciyle 800x600 bile oynayamadığım DayZ, ARK:Survival gibi onlarca oyunu artık Ultra oynuyorum oh be. i3 6098p darboğaz yapıyor GTX 960 OC ye bazı oyunlarda. Onu da ekleyeyim. Yine de süper işlemci. Mutluyum her oyunu oynuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÖzgünK -- 19 Eylül 2016; 19:33:45 >
  • Sız ne kadar anlatırsanız anlatın, anlattıgınız sey onların anladıgı kadardır !

FX8350 5ghz dahı calıssa 1070e 1080p de barız darbogaz yapar ama bunu anlatmak zor tabı cunku anlama kapasıtesını asamıyorlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: ÖzgünK

@Dovahkiin

FX 6300 den FX 8120 ye, daha sonra Intel i3 6098p ye geçtim. Kafam rahatladı. Anlık takılmalar, ani fps düşüşleri bitti. FPS sorunu kalmadı. FX işlemciyle 800x600 bile oynayamadığım DayZ, ARK:Survival gibi onlarca oyunu artık Ultra oynuyorum oh be. i3 6098p darboğaz yapıyor GTX 960 OC ye bazı oyunlarda. Onu da ekleyeyim. Yine de süper işlemci. Mutluyum her oyunu oynuyorum.

Hangi oyunlar onlar hocam?

6098p ya da 6100 ile rx 470 almayı düşünüyorum da.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende Fx 6300 le 750 ti kullanıyorum şu an gayet memnunum ama 1050 çıkınca almayı düşünüyorum darboğaz olmayacağını umuyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erenfb1907 -- 20 Eylül 2016; 15:18:30 >
  • KıymalıBaklava K kullanıcısına yanıt
    Bazı phenom işlemciler bile FX serisi kadar performans veriyor . Darboğaz kaçınılmaz o işlemciler ile neden böyle bir konu açma gereği duydun .
  • Acilan konuya bak.Resmen konu disi gereksizlerde cani sikilan damliyor buraya.Bu bolumunde icine ettiler.

• Neyse konu sahibine i7'mi veriyim de çöpün ordan dönsün gelsin.
    Benzin de senden
  • Burada boş boş konuşmaya gerek yok. Yaşadığınız tecrübelerden çok sayısal değerler önemli arkadaşlar. Koyun istenen testleri üzerine konuşalım tartışalım ama düşüncelerimizi kabul ettireceğiz diye de kimseyi kırmaya gerek yok.
  • 10 yıldır '' işlemciyi çok kullanıcak oyunlar geliyor '' diye birşey söyleniyor. Fakat bu 10 yıl içinde ben GTA IV & V dışında, cpu kullanan pek oyun hatırlamıyorum. Bahsi geçen CPU ile VGA' nın kullanıcıyı kahredeceğine inanmıyorum fakat cpu nun vga yı belli bir oranda engelleyeceği su götürmez bir gerçek.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.