Şimdi Ara

DC akımda 400 W elektirik transferi yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Resimde de görüldüğü gibi 400 watt'lık bir rüzgar enerji sistemi kurduk. Tirbünde üretilen elektirik aküleri sarj ediyor, ordan invertöre aktarılan elektirik 220 volt olarak şebeke elektiriğine çevrilip kullanılıyor. tirbün gücü 400 watt olmasına rağmen maksimum (12 m/s) rüzgar hızında vermesi gereken 12 volt/ 35 amperlik gücü alamıyoruz. kablolarda ölçtüğümüz güç 12 volt 6-8 amper civarı. ben elektirik kaybının kablolarda olabileceğini düşünüyorum akülere giden kablo uzunluğu 9 metre yani direğin hemen dibinde aküler mevcut. kablo kesitini tam olarak bilmiyorum, sistemi kuranlar yaklaşık serce parmağında içinde 4 adet ince kablo bulunan bir kalın kablonun uçlarını birleştirdi ve kalın kesitli bir kablo oluşturdu ve bunu +'ya bağladı. bunun aynısını da -'ye bağladı. sizce kablo kesiti yeterlimi fazlamı eksikmi görüslerinizi bekliyorum arkadaslar tesekkürler.
    Ayrıca şebeke kablosu fazla yük çekmeyeceği için (1 tv + 2 tasarruf ampul) ince kablodan yapıldı ve tv ile invertör arası mesafe 30 metre civarı.

sistem ;
    1 adet 400 watt tirbün
    2 adet 100 amperlik akü
    1 adet 1700 watt invertör

DC akımda 400 W elektirik transferi yardım

• voltaj düşdükce kablonun kesitinin kalın olması lazım ki kablo üzerinde voltaj düşmesin
    akülerin şarz oluyosa sorun yok
  • quote:

Orjinalden alıntı: Meymet

voltaj düşdükce kablonun kesitinin kalın olması lazım ki kablo üzerinde voltaj düşmesin
    akülerin şarz oluyosa sorun yok

ama akü 12 voltta 30 amper sarj olması gerekirken 8 amperde sarj oluyor dc akımlarda kablo kalın da olsa ince de olsa kayıp oluyor, 12 volt 30 amperlik ve 9 metre kablolu dc akımın kayıpsız olarak iletilebilmesi için hesap yapabililirmisin
  • Kayıpsız iletilmek diye bir durum yok hocam her koşulda kayıp olur,ne kadar kalın kablo kullanırsanız o kadar kârdasınız demektir.

Yalnız şu var ki,bi akünün 30A ile şarj olması biraz fazla değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 29 Aralık 2007; 1:46:46 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Kayıpsız iletilmek diye bir durum yok hocam her koşulda kayıp olur,ne kadar kalın kablo kullanırsanız o kadar kârdasınız demektir.

Yalnız şu var ki,bi akünün 30A ile şarj olması biraz fazla değil mi?

akü 2 tane hocam 100'er amper
    peki şöyle sorsak; 1 akü kaç amper ile şarj edilir ve 12 v 30 amper ile 100 amperlik kaç aküyü aynı anda sarj edebiliriz?
    (Sistem bir şirket tarafından kuruldu)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alperen03 -- 29 Aralık 2007; 2:10:25 >
  • Hocam öncelikle şunu söylemek istiyorum,100Amperlik akü diye birşey yok,orda yazan 100Ah'tır,bu da 100AmperSaat anlamına gelir ve 100A çekildiğinde 1 saat içinde boşalacağı anlamına gelir.
    Akülerde akım sınırı yok desem yeri var,250A civarı sorunsuz çekilebilir kısadevre anında.

Şarj olayına gelince,12V oto akülerinin sağlıklı dolum akımları 5A-10A arasındadır,30A şarj akımı ancak ölü aküleri tekrar diriltme amaçlı şoklama işleminde kullanılabilir.Sürekli şarjlarda 30A cidden çok fazla bi değer.

12V 30A güç ile 3-6 arası aküyü sorunsuz şarj edebilirsiniz,ancak burda önemli bir noktaya değinmek zorundayım.12V aküler 12V ile şarj olmaz.Ters akım oluşması nedeniyle 12V bir akünün dolum voltajı en az 13.5V civarında olmalıdır ve sağlıklı şarj voltajı da 13.8V-14.5V arasındadır.

Düzenleme : Akü dolduğunda otomatik olarak şarj devresini kapatacak bir sistem var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 29 Aralık 2007; 2:37:14 >

• quote:

Hocam öncelikle şunu söylemek istiyorum,100Amperlik akü diye birşey yok,orda yazan 100Ah'tır,bu da 100AmperSaat anlamına gelir ve 100A çekildiğinde 1 saat içinde boşalacağı anlamına gelir.
    Akülerde akım sınırı yok desem yeri var,250A civarı sorunsuz çekilebilir kısadevre anında.

Şarj olayına gelince,12V oto akülerinin sağlıklı dolum akımları 5A-10A arasındadır,30A şarj akımı ancak ölü aküleri tekrar diriltme amaçlı şoklama işleminde kullanılabilir.Sürekli şarjlarda 30A cidden çok fazla bi değer.

12V 30A güç ile 3-6 arası aküyü sorunsuz şarj edebilirsiniz,ancak burda önemli bir noktaya değinmek zorundayım.12V aküler 12V ile şarj olmaz.Ters akım oluşması nedeniyle 12V bir akünün dolum voltajı en az 13.5V civarında olmalıdır ve sağlıklı şarj voltajı da 13.8V-14.5V arasındadır.

Düzenleme : Akü dolduğunda otomatik olarak şarj devresini kapatacak bir sistem var mı?

evet tirbün aküler dolunca sarji otomatik kesiyor. yalnız tirbün 12 voltluk, ve amerikan yapımı fabrika çkışında tavsiye ettikleri sistem yukarda belirttigim 2 adet akü invertör ve 400 watt lık tirbünmüş
    kayıp tirbünden akülere gelen kablolarda olabilir. sistemi kuran kişilerin bana söylediği ve kafama takılan iki konu var
    1- sarj anında 8 amper göstermesinin nedeni akülerin boş olmasndan kaynaklanıyormuş aküler dolmaya yaklaşınca kablodaki akım dahada artar ve amper yükselirmiş
    2- kablo kalınlığı yeterli imiş kalınlık daha fazla arttırılırsa bu sefer dc akım olması nedeniyle gene kayıp oluşurmuş

• Kalınlık artmasıyla DC voltajda kayıp neden olsun ki?Biz niye kalın kablo kullanıyoruz yüksek güç isteyen oto sistemlerinde?
    Ayrıca aküler bomboş ise dediğiniz doğru olabilir,zamanla yükselme durumu olabilir.
    Ama dediğim gibi akü başına 8A zaten iyi bi değer fazla da yükselmeye gerek yok.
  • quote:

Kalınlık artmasıyla DC voltajda kayıp neden olsun ki?Biz niye kalın kablo kullanıyoruz yüksek güç isteyen oto sistemlerinde?
    Ayrıca aküler bomboş ise dediğiniz doğru olabilir,zamanla yükselme durumu olabilir.
    Ama dediğim gibi akü başına 8A zaten iyi bi değer fazla da yükselmeye gerek yok.

hocam ilgine teşekkür ederim, 8 amperi yükseltmeye gerek yok diyorsun ama sarj olan iki akü olunca değer 4 ampere düşmezmi, bizim ölçtüğümüz 8 amperlik güç tirbünden gelen kablodaki amper değeri
  • gelen 12v tu devre ile 13,5-14 v a yükseltebilirsiniz bu arada amperde 0,5-1 gibi bir azalma görürsünüz ama aküler tam şarj olur.
    yukardaki tribünün tam devirle dönmediğindende şüphe ediyorum ama aşağı 12 v geliyosa dönüyodur...

6-7 ah lık bi güç 60-70 amper aküyü 10 saatte şarj eder...

eğer sizin tribünden gelen güçte sorun yoksa 400/12=33,333 yaklasık 30 ah dediğiniz gibi 200 amper akünüz var yaklaşık olarak 7 saatte şarj eder bu arada hiç kullanmassanız...kullanırsanız bu süre uzar eğer tribünden gelen gücü geçerseniz kullanırken aküler boşalır bile...

bende düşünüyorum böle bişiyi ama rüzgarın az olması apartman dairesinde olmam ve maddi sorunlar ayrıca sizin kullandığınız gibi bir tribün bulmak gibi sorunlarım var bana 75-100w lığı bile yetecek ama bu tribünlerin bu değerlerinden var mı acaba...bu konuda yaptırdığınız firma ile görüşebilirmisiniz eğer varsa 75-100w lığı fiyatı ne kadar acaba....teşekkür ederim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi utopiautopia -- 29 Aralık 2007; 21:58:42 >

• quote:

Orjinalden alıntı: utopiautopia

gelen 12v tu devre ile 13,5-14 v a yükseltebilirsiniz bu arada amperde 0,5-1 gibi bir azalma görürsünüz ama aküler tam şarj olur.
    yukardaki tribünün tam devirle dönmediğindende şüphe ediyorum ama aşağı 12 v geliyosa dönüyodur...

6-7 ah lık bi güç 60-70 amper aküyü 10 saatte şarj eder...

eğer sizin tribünden gelen güçte sorun yoksa 400/12=33,333 yaklasık 30 ah dediğiniz gibi 200 amper akünüz var yaklaşık olarak 7 saatte şarj eder bu arada hiç kullanmassanız...kullanırsanız bu süre uzar eğer tribünden gelen gücü geçerseniz kullanırken aküler boşalır bile...

bende düşünüyorum böle bişiyi ama rüzgarın az olması apartman dairesinde olmam ve maddi sorunlar ayrıca sizin kullandığınız gibi bir tribün bulmak gibi sorunlarım var bana 75-100w lığı bile yetecek ama bu tribünlerin bu değerlerinden var mı acaba...bu konuda yaptırdığınız firma ile görüşebilirmisiniz eğer varsa 75-100w lığı fiyatı ne kadar acaba....teşekkür ederim...

75-100 watt lık bir güç istiyorsanız güneş paneli tavsiye ederim. bildiğim kadarıyla bir güneş panelinin fiyatı 1000 ytl civarı ve 80 watt güç üretiyor. bizim sistemi ise 3700 ytl ye kurmuşlardı. firmanın adresi res.com.tr

• türbinin gücü 400 watt olsada bunun bir kısmı kendi kayıplarına gider. bunun dışında rüzgar türbini her zaman tam güçle çalışmayabilir. ama en önemlisi çekilen akımı türbin değil, yük belirler. sen oraya 4 kw'lık türbin koysanda o yük gene 6-8 kw akım çeker. eğer türbin yetersiz kalsaydı, akım azalması yerine türbin yanabilirdi. bu arda 35 amper değerinde akımı güvenli olarak geçirmek istiyorsan, en az 6 mm2'lik kablo kullanmalısınız.
  • http://www.emekkablo.com/tr/index.php?show=149&sec=60&alt=gvktekn
    "evet tirbün aküler dolunca sarji otomatik kesiyor" dediğine göre şarj devresi türbin içinde ve şarj akımına o karar veriyor.Gerilime göre 400W harcayacak bir direnç bağlar ölçüm yaparsanız 400W olup oladığını öğrenebilirsiniz (Elektrikli soba rezistansları direnç olarak işiniz görebilir.)
    Ama türbin buna ne der orasını bilemem :)

• quote:

Orjinalden alıntı: dergul

türbinin gücü 400 watt olsada bunun bir kısmı kendi kayıplarına gider. bunun dışında rüzgar türbini her zaman tam güçle çalışmayabilir. ama en önemlisi çekilen akımı türbin değil, yük belirler. sen oraya 4 kw'lık türbin koysanda o yük gene 6-8 kw akım çeker. eğer türbin yetersiz kalsaydı, akım azalması yerine türbin yanabilirdi. bu arda 35 amper değerinde akımı güvenli olarak geçirmek istiyorsan, en az 6 mm2'lik kablo kullanmalısınız.

kabloya baktım icinde 4 adet kablo var ve bunlar birbirine bağlanarak tek kablo haline getirilmiş. her bir kablonun kesiti 4 mm² 4 tane olduğuna göre toplam kesitimiz 16 mm² kesitte sorun yok sanırım. BUNA GÖRE
    1- ya tirbünde sorun üretmesi gereken 400 watt elektiriği üretemiyor
    2- yada akülerde sorun var tam yük ile sarj olmuyor
    3- az bi ihtimal akülere bağlı sarj kontrol devresinde sorun var, zira gelen elektirik bu üniteden gecip aküyeri şarj ediyor

• eğer türbinde sorun olsaydı gerilim çıkışı olmazdı. o 400 watt bir seferde verebileceği güç değildir. üretebileceği maksimum güç miktarıdır. yüke bağlı olarak maksimum güçte çekebilirsin, yarı değerde güçte. arada fark türbinin çalışmasını etkilemez. daha önce söylediğim gibi bağladığın yük türbin gücünden fazla olursa, kaldımadığı için yanardı.

akülerini ve akü şarj devresini kontrol edersen daha doğru olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul

eğer türbinde sorun olsaydı gerilim çıkışı olmazdı. o 400 watt bir seferde verebileceği güç değildir. üretebileceği maksimum güç miktarıdır. yüke bağlı olarak maksimum güçte çekebilirsin, yarı değerde güçte. arada fark türbinin çalışmasını etkilemez. daha önce söylediğim gibi bağladığın yük türbin gücünden fazla olursa, kaldımadığı için yanardı.

akülerini ve akü şarj devresini kontrol edersen daha doğru olur.

peki hocam 400 watt lık bir jeneratör 12 voltta maksimum kaç amper elektirik üreterek aküleri sarj etmesi gerekir? biz 8 amperin üstünü göremedik, rüzgar fırtına halinde esiyor ama ancak 6-8 ampere geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alperen03 -- 2 Ocak 2008; 4:36:03 >
  • rüzgar kasırga halinde esse bile bile bir şey değişmez, çünkü yük 6-8 amperlik akım çekiyor. bir kez daha söylüyorum çekilen akımın türbinle bir alakası yok, daha büyük bir yük bağlarsan daha fazla akım çekersin.

asıl sorun sisteminde bir sorun varmı, yoksa göstergelerdeki rakamlarmı aklına takıldı. sistemin bir televizyon ve 2 tane tasaruflu lamba'yı karşılıyorsa sorun yok. ama sistemin bu yükleri besleyemiyorsa o zaman göstergedeki değerlerinin bir sorunu olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 2 Ocak 2008; 13:07:56 >
  • alperen

senin türbünün sanırım Airx400

rüzgar türbini ailesinin en küçük üyesi. bu türbün seninde dediğin gibi 400W gücü sadece 12m/s r. hızında verir. sizin hızınız eğer en az 12m/s ise bu gücü alırsınız. aksi takdirde alamazsınız. tabi sedece rüzgar hızınma da bağlı değil. rüzgarın esme yönüde çok önemli eğer türbün devir almadan sürekli yön değiştiriyorsa yine bu değere ulaşamazsın. bu rüzgardan kaynaklanan kayıplar.

birde şu var. küçük r. türbinlerinde sabit mıknatıslı rotor kullanılır. yani ne kadar dönerse o kadar voltaj artar. bu türbinlerin hesabıda ona göre yapılır. o türbünün 30A vermesi için sargı tellerinin kalınlığının en az 2,3mm ve çift iletken olması lazım ki açıp bakarsan öyle değil. yani verilen güç 12V luk sistem için değil.

bir başka konu ise içinde ki şarj kontrol devresi. senin şarj akımın çok çok normal. zaten kurşun-asit aküler 10A den fazla akımla şarj edilirse aşırı kızar ve tehlikeli olur. kaldıkı senin türbünün içindeki devrede sanırrım max. 15A lik (Tam emin değilim sadece tahmi ediyorum). çünkü 1,5Kwlık için 35A kullanıyorlar.
    senin türbünün aküleri normal şarj ediyor bence.

kolay gelsin

• Hicbir arkadas tam cevap veremiyor kablo kesidini istiyor cevaplar baska

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadasim 35/40 amper ceken bir yuk bagla turbinin bu gucu uretiyorsa sorun baska yerde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.