Şimdi Ara

dc voltaj düşürme soru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
21.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar, 9 voltu 5 volta dirençlerle düşürmek varken, neden 7805 regülatörünü kullanıyoruz?

dc voltaj düşürme soru?

• Yapay Zekanın Yanıtı

DC Voltaj Düşürme

DC voltajı düşürmek, çeşitli nedenlerle gerekli olabilir. Elektronik projelerde, bir devredeki voltaj seviyelerini ayarlamak veya belirli bir cihaz için doğru voltajı sağlamak için voltaj düşürmeye ihtiyaç duyulabilir.

Voltajı düşürmenin en yaygın yolu direnç kullanmaktır. Bir dirençten geçen akım, Ohm yasasına göre voltaj düşüşüne neden olur. Dirençle voltaj düşürme için gerekli direnç değeri, Ohm yasası kullanılarak hesaplanabilir:

Direnç (?) = Voltaj Düşüşü (V) / Akım (A)

Örneğin, 12 voltluk bir voltajı 5 volta düşürmek için kullanılan direncin değeri, 12 volt / 5 amper = 2,4 ohm olacaktır.

Diğer bir voltaj düşürme yöntemi ise diyot kullanmaktır. Diyotlar, akımın sadece bir yönde akmasına izin veren yarı iletken cihazlardır. Diyotun anotuna bağlanan voltaj, katotuna bağlanan voltajdan daha yüksek olduğunda, diyot üzerinde yaklaşık 0,7 voltluk bir voltaj düşüşü oluşur.

DC voltajı düşürmenin çeşitli yöntemleri mevcuttur. Uygun yöntem, düşürülmesi gereken voltaj miktarına, akım gereksinimlerine ve uygulamaya bağlıdır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • quote:

Orijinalden alıntı: Q7ahg

arkadaşlar, 9 voltu 5 volta dirençlerle düşürmek varken, neden 7805 regülatörünü kullanıyoruz?

dc voltaj düşürme soru?

direnç akımı düşürüyorda ondan ama 7805de akımı düşürmez gerilimi sabitler 5 volt

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CpT MacTavisH -- 31 Ocak 2014; 18:10:07 >

• Ve ona uygun watt ta direnc kullanman lazim. 1 kurusluk direncler olmaz. :)

zaten 78xx baya verimsiz diye biliyorum. Arkadasin da dedigi gibi 12v 1 amper giriyor 5v 1 amper veriyor. Ideal şartlarda o da 12 watt nere 5 watt nere verdiginden fazlasini isi olarak veriyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimyasalatik

Ve ona uygun watt ta direnc kullanman lazim. 1 kurusluk direncler olmaz. :)

zaten 78xx baya verimsiz diye biliyorum. Arkadasin da dedigi gibi 12v 1 amper giriyor 5v 1 amper veriyor. Ideal şartlarda o da 12 watt nere 5 watt nere verdiginden fazlasini isi olarak veriyor.

Peki 12 volt 1 amperi, nasıl 5 volt 12/5 ampere düşürebilirim?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kimyasalatik

Ve ona uygun watt ta direnc kullanman lazim. 1 kurusluk direncler olmaz. :)

Peki 12 volt 1 amperi, nasıl 5 volt 12/5 ampere düşürebilirim?

Pratikte imkansız. Ancak step up falan daha verimli diye duydum

• Q7ahg kullanıcısına yanıt
    teoride düşürürsün de gerçekte olmuyor maalesef bir de dirençler çalıştırılacak devrenin direnci sabit değilken çalışmazlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hesher

teoride düşürürsün de gerçekte olmuyor maalesef bir de dirençler çalıştırılacak devrenin direnci sabit değilken çalışmazlar

En fazla verim alacağım 9vdc to 5vdc devresi hangisi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Hesher

En fazla verim alacağım 9vdc to 5vdc devresi hangisi?

Alıntıları Göster
    telefon vs için kullanılan araç şarj cihazını kullanabilirsin. 2 ampere kadar verebilenleri var ve %80 verimle çalışır.

• quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

telefon vs için kullanılan araç şarj cihazını kullanabilirsin. 2 ampere kadar verebilenleri var ve %80 verimle çalışır.

Aslında elimde var sagol

• quote:

arkadaşlar, 9 voltu 5 volta dirençlerle düşürmek varken, neden 7805 regülatörünü kullanıyoruz?

dc voltaj düşürme soru?

Dirençli gerilim bölücüden akım çekemezsin. Oraya yük bağladığında ne olacak? Misal ordaki 5V'nin uçlarını boşta bırakmışsın. Oraya bir tane yük bağla bir de öyle dene uçlarında kaç volt göreceksin.
    Ancak 5V'lik regülatörler belli minimum ve maksimum akım gerilimler arasında, sabit olarak 5V'ye çok yakın bir değer verirler.

• Direncle gerilim bolucunun v=ı*r den formulunu bul anlarsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

Direncle gerilim bolucunun v=ı*r den formulunu bul anlarsın.
    Dirençlerle gerilim regülesi en son çare olmalıdır.Çünkü direnç sonunda farklı bir yük takıldığında voltajda kesin fark edecektir.Yani direnç regülasyonunda çekilen akım devamlı nokta atışlı aynı olmalıdır.
    Bu uygulamada en kolay,en ucuz ve pratik yöntem elbette 7805 ile yapılandır.Max. 1 ampere kadar olan yüklerde diğer yöntemler biraz gereksiz olur.Ör;SMPS modeli,step-down modeli.
    7805'in kayıbını göz önüne alanlar smps devrelerinin kayıbı yok zannediyorlar galiba.
    Direnç yerine seri diyot denilseydi eyvallah katılırdım.

Vel hasıl;bilhassa akü,pil şarj olayında dirençle regüle en zararlı yöntemdir.Bir örnekle;diyelim ki 50 ma. akımda 5 volta düşüren bir direnç arada var.Sizin pil grubu doldukça akım düşecek ve voltaj 6-7 voltlara gelecek.İlla gelecek.Olan pil grubuna olacak,ömrü kısalıp kısa zaman sonra piller mevta...

• En verimlisi SMPS.. İkinci tercih 7805.. Direnç ise son tercih bile olamaz..

Ha eğer amaç bir veya birkaç adet LED yakmak falansa direnç ancak o zaman olabilir..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: djoz

En verimlisi SMPS.. İkinci tercih 7805.. Direnç ise son tercih bile olamaz..

Ha eğer amaç bir veya birkaç adet LED yakmak falansa direnç ancak o zaman olabilir..
    Verimlilik açısından yapabileceğin en iyi şey buck converter kullanman. Linear voltaj regülatörleri ile SMPS i verimlilik, kayıplar açısından karşılaştırmak komiklikten öte geçemez. Her ikisinde max akım çekin bakalım hangisi daha çok ısınıyor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: wolf351

Verimlilik açısından yapabileceğin en iyi şey buck converter kullanman. Linear voltaj regülatörleri ile SMPS i verimlilik, kayıplar açısından karşılaştırmak komiklikten öte geçemez. Her ikisinde max akım çekin bakalım hangisi daha çok ısınıyor ?

Alıntıları Göster
    Yapıcı olmak,karşı tarafı da düşünmek gerekir.Tamam smps iyidir,verimlidir,ama şu forumda kaç kişi adam gibi smps devresi yapabiliyor?Hatda ben diyorum ki normal geri beslemeli smps de yetmez işi bilene aynı zamanda amper ayarlı tavsiye etmek gerekir.Yani voltaj ve akım ayarlı smps.
    Bu durumda 3 kuruşluk bir iş için 5 kuruş masraf etmek masraftan öte karşı tarafa zor olan modelleri,tavsiye etmek bence doğru değildir.

Ben biliyorum ki,elektronik bölümünde voltaj ve akım ayarlı,kafasına göre,istediği entegre ile tasarlayan,yapabilen iki kişi var,,üç değil ve bu smps devresini tavsiye edenler yapabilen iki kişi içinde değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Yapıcı olmak,karşı tarafı da düşünmek gerekir.Tamam smps iyidir,verimlidir,ama şu forumda kaç kişi adam gibi smps devresi yapabiliyor?Hatda ben diyorum ki normal geri beslemeli smps de yetmez işi bilene aynı zamanda amper ayarlı tavsiye etmek gerekir.Yani voltaj ve akım ayarlı smps.
    Bu durumda 3 kuruşluk bir iş için 5 kuruş masraf etmek masraftan öte karşı tarafa zor olan modelleri,tavsiye etmek bence doğru değildir.

Ben biliyorum ki,elektronik bölümünde voltaj ve akım ayarlı,kafasına göre,istediği entegre ile tasarlayan,yapabilen iki kişi var,,üç değil ve bu smps devresini tavsiye edenler yapabilen iki kişi içinde değil.

Alıntıları Göster
    Konumuz verimlilik olduğu için, lineer voltaj regülatörleri ile SMPS kıyaslamak olduğu için doğru olanı söyledim. Verimlilik açısından kıyaslamanın komiklik olduğunu söyledim. Ben yapılabilirliği hakkında en ufak bişi yazmadım. Geri besleme de öle sıradan bişi değildir. Orada konulan tüm direnç ve kapasitörlerin dahi bi hesabı vardır. Kaldı ki daha önce de söyledim, geri beslemeyi düzgün yapabilmenin bi kaç yolu var; network analizör kullanmak, simülasyon yapmak. Kaldı ki matematik hesaplarını yapsanız bile simülasyon gerçeği göstermeyebiliyor. Simülasyonu yapabilmek zaten ayrı bi dert. Network analizör desen zaten çok pahalı bişi. Yani geri beslemenin ne kadar önemli ve zor olabileceğini altını çizerek anlatmaya çalışıyorum. Tabi smps zahmetli bişeydir ve ihtiyaca göre lineer voltaj regülatörleri kullanılabilir. Voltaj ve akım ayarlı smps yapmanın zorluğu, değişecek voltaj ve akıma karşılık, sistemin nasıl tepki vereceğini iyi hesaplamak zorunda olmamızdır. İşin en zor tarafı budur. Önemli olan istediği entegre ile değil, ihtiyaca göre hangi entegreyi seçmeyi bilmek önemlidir. Bende şunu biliyorum ki, aramızdaki bazı arkadaşlar elektronik konusunda kendi reklamını yapan, kendini yaptığı işlerle sürekli öven, başkalarını düşüncelerini hiçe sayan, kendi bildiklerinden başka doğruları kabul etmeyenler ne yazıkki hiçbir elektronik altyapısı olmamasına karşın kendinden çok emin bir şekilde elektronik hakkında arkadaşlara tavsiyelerde bulunuyor ve ne yazıkki bu insanlar SMPS ve diğer konularda kendini herkesten iyi sanıyor. İşte bu insanlar malesef kendi egolarının denizinde boğuluyorlar. Bu insanların geri beslemenin nasıl dizayn edilmesi gerektiğini bile bildiklerini sanmıyorum . Ha ben ise hiçbir zaman kendimi elektronik konusunda övmedim kaldı ki emin olmadığım hiçbirşey de arkadaşlara tavsiye vermedim çünkü elektronik tehlikeli olabilecek bi konudur hele hele güç elektroniğinde ayrı bi dikkat gerekir.

Yani demek istediğim 3 kuruşluk bilgilerle, 5 kuruşluk tavsiye vermek ne kadar mantıklıdır onu siz düşünün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 1 Şubat 2014; 22:32:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: wolf351

Konumuz verimlilik olduğu için, lineer voltaj regülatörleri ile SMPS kıyaslamak olduğu için doğru olanı söyledim. Verimlilik açısından kıyaslamanın komiklik olduğunu söyledim. Ben yapılabilirliği hakkında en ufak bişi yazmadım. Geri besleme de öle sıradan bişi değildir. Orada konulan tüm direnç ve kapasitörlerin dahi bi hesabı vardır. Kaldı ki daha önce de söyledim, geri beslemeyi düzgün yapabilmenin bi kaç yolu var; network analizör kullanmak, simülasyon yapmak. Kaldı ki matematik hesaplarını yapsanız bile simülasyon gerçeği göstermeyebiliyor. Simülasyonu yapabilmek zaten ayrı bi dert. Network analizör desen zaten çok pahalı bişi. Yani geri beslemenin ne kadar önemli ve zor olabileceğini altını çizerek anlatmaya çalışıyorum. Tabi smps zahmetli bişeydir ve ihtiyaca göre lineer voltaj regülatörleri kullanılabilir. Voltaj ve akım ayarlı smps yapmanın zorluğu, değişecek voltaj ve akıma karşılık, sistemin nasıl tepki vereceğini iyi hesaplamak zorunda olmamızdır. İşin en zor tarafı budur. Önemli olan istediği entegre ile değil, ihtiyaca göre hangi entegreyi seçmeyi bilmek önemlidir. Bende şunu biliyorum ki, aramızdaki bazı arkadaşlar elektronik konusunda kendi reklamını yapan, kendini yaptığı işlerle sürekli öven, başkalarını düşüncelerini hiçe sayan, kendi bildiklerinden başka doğruları kabul etmeyenler ne yazıkki hiçbir elektronik altyapısı olmamasına karşın kendinden çok emin bir şekilde elektronik hakkında arkadaşlara tavsiyelerde bulunuyor ve ne yazıkki bu insanlar SMPS ve diğer konularda kendini herkesten iyi sanıyor. İşte bu insanlar malesef kendi egolarının denizinde boğuluyorlar. Bu insanların geri beslemenin nasıl dizayn edilmesi gerektiğini bile bildiklerini sanmıyorum . Ha ben ise hiçbir zaman kendimi elektronik konusunda övmedim kaldı ki emin olmadığım hiçbirşey de arkadaşlara tavsiye vermedim çünkü elektronik tehlikeli olabilecek bi konudur hele hele güç elektroniğinde ayrı bi dikkat gerekir.

Yani demek istediğim 3 kuruşluk bilgilerle, 5 kuruşluk tavsiye vermek ne kadar mantıklıdır onu siz düşünün.

Alıntıları Göster
    lm323 biraz zor bulunur ama 5v3a çıkış verir daha az ısınır daha kullanılabilir bir entegredir...

• O entegre tam doğrultma yapar ve çıkış voltunu sabitler

• quote:

Orijinalden alıntı: bursagsli

O entegre tam doğrultma yapar ve çıkış voltunu sabitler
    piyasadaki bulunabilirliğini bilmiyorum ama ben 3A çıkış verebilen LM2596 entegresi kullanıyorum sürekli. 3.3V, 5V, 12V sabit ve ayarlanabilir çıkışlı (LM2596-ADJ) versiyonları mevcut. Isınma sorunu yok ve çok stabil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: moztas

piyasadaki bulunabilirliğini bilmiyorum ama ben 3A çıkış verebilen LM2596 entegresi kullanıyorum sürekli. 3.3V, 5V, 12V sabit ve ayarlanabilir çıkışlı (LM2596-ADJ) versiyonları mevcut. Isınma sorunu yok ve çok stabil.

Alıntıları Göster
    dirençle voltaj regülasyonu dediğiniz olay gerilim bölücü vasıtasıyla olansa o sistem farklı bir yerde kullanıldığı zaman çöker. bu sistemde biribirne seri bağlı olan dirençlerin birbiriyle oranıyla voltaj bölümü elde edilir. çıkışa bağlanan yükün iç direncine görede çıkış voltajı değişecektir dolayısıyla. aynı şekilde "oran" söz konusu olduğu için giriş voltajı değişince aynı oranda çıkış voltajıda değişecektir. ancak 7805vs. regulator kullanarak 7-20 volt arası giriş uygulayarak her daim sabit 5 volt çıkış alabilirsiniz

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.