Şimdi Ara

DEBRİYAJ KULLANIMIYLA İLGİLİ... YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bu forumdaki ilk mesajım ve bir problemim var, araba kullanımı konusunda "usta" arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum...

Henüz acemi bir şoförüm evet bunda utanılacak birşey yok :) Debriyaj'ın kullanımıyla ilgili birşey soracağım...

Diyelim ki çok yoğun bir trafikteyim, trafik insan yürüyüşü hızında gıdım gıdım ilerliyor, öndeki arabayla dip dipe nerdeyse mesafem... Herkes kafasında canlandırabilmiştir sanırım anlatmak istediğim trafik durumunu... İşte bu şekilde giderken karşımdaki araba frene dokunuyor, durmakla gitmek arasında kalırcasına çok çok ağırlaşıyor ama yinede birazcık ilerliyor, tamamen durmuş değil. Bu durumda benim de arabayı tamamen durdurmayacak şekilde frene dokunurken aynı anda debriyaja da basmam gerekir mi? Basmazsam araba istop edebilir mi?

Eğer bahsettiğim durumda "debriyaja basmalısın" diyorsanız işin ikinci kısmına gelelim, ayağı debriyajdan ne şekilde kaldıracağıma... Yine anlattığım aynı durumun devamındayız. Tekerlekler tamamen durmamış durumda, santim santim gidiyor, ayağım debriyaja basılı, gaz veremeyecek kadar da sıkışığım ve öndeki arabayla da mesafem dar. Bu durumda trafik, gaz vermeme imkan tanıyana dek ayağım debriyajda mı gitmeliyim? Yoksa tekerlekler dönecek seviyede olduğu sürece debriyajdan ayağımı gaz vermeden de olsa ağır ağır kaldırmamda bir sakınca olmaz mı?

Yardımcı olursanız çok sevinirim... Düz viteste en çok sıkıntı çektiğim durum...

Şimdiden teşekkürler fikirlerini, önerilerini paylaşacak arkadaşlara...

• Selamlar kardeş,
    Aracınız ne olursa olsun, trafiğin ilerleme sürati 5-6 km civarı yada üstünde ise, debriyaja yada gaza basmadan 1. viteste ilerleyebilirsiniz. Bu süratte araçlar gaz vermeden 1. vites kendisi gider.
    Ancak sürekli dur kalk yapıyorsanız, her duruşta vitesi boşa atmak ve ardından ayağı debriyajdan çekmek daha uygun olur. Debriyajın ömrü uzar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: msakalar

Selamlar kardeş,
    Aracınız ne olursa olsun, trafiğin ilerleme sürati 5-6 km civarı yada üstünde ise, debriyaja yada gaza basmadan 1. viteste ilerleyebilirsiniz. Bu süratte araçlar gaz vermeden 1. vites kendisi gider.
    Ancak sürekli dur kalk yapıyorsanız, her duruşta vitesi boşa atmak ve ardından ayağı debriyajdan çekmek daha uygun olur. Debriyajın ömrü uzar.

Hocam cevap için çok teşekkür ederim ama kafamdaki öğrenmek istediğim noktaların tam net cevabı olmadı...

Diğer arkadaşların da önerilerini bekliyorum..

Sevgiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi whereismynick -- 12 Eylül 2007; 13:57:30 >
  • Agir akan ama viteste gidilemeyecek kadar da yavas olan trafikten bahsediyorsun sen sanirim.
    debriyaji basili tut , araba akarken yavasladikca ara sira kavrama noktasina getir , dokundur birak(tekrar bas yani)...
    o kendi akar yavas yavas...

quote:

Orjinalden alıntı: whereismynick

quote:

Orjinalden alıntı: msakalar

Selamlar kardeş,

Hocam cevap için çok teşekkür ederim ama kafamdaki öğrenmek istediğim noktaların tam net cevabı olmadı...

Diğer arkadaşların da önerilerini bekliyorum..

Sevgiler.

• Her iki arkadaşın dedikleride doğru + gaz vermeden debriyajı bırakabilirsin. Debriyaj bırakılırken gaz verilir diye bir şey yok. Kalkabiliyorsan kalkışlarda bile istersen gaza basmazsın. Zaten kalkışta araba stop etmeyecek kadar gaz vermek yani mümkün olan en düşük devirle kalkmak gerekir. Kavrama tamamen bittikten sonra yani debriyajı tamamen bıraktıktan sonra gaz vermelisin. Bu hareket hem debriyajın ömrünü uzatır hemde gereksiz yüksek devir yapmadığın için yakıt tasarrufu sağlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: AYDINTR

gaz vermeden debriyajı bırakabilirsin. Debriyaj bırakılırken gaz verilir diye bir şey yok.

İşte öğrenmek istediğim en kilit noktalardan biri bu...

Araba çok ağır da olsa hareket halindeyken, tekerlekler döndüğü sürece ayağımı debriyajdan hafifçe kaldırsam sorun olmaz diyorsunuz dimi? Ben böyle yaparsam araba istop edebilir diye düşünüp gaz vermediğim sürece ayağımı kaldıramıyodum debriyajdan...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi whereismynick -- 12 Eylül 2007; 17:11:07 >
  • Zaten zamanla alışacaksın araca da debriyaja da.Yarım debriyaj kullanmamaya bak mümkün oldukça,beklemelerde boşa at,devirli kalkma.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Düz yolda yavaş yavaş saldığın sürece gaza basmasanda stop etmez.

# debriyajdan hafifçe kaldırsam sorun olmaz diyorsunuz dimi?

- olmaz stop etmez tam salmadığın sürece.

# Bu durumda benim de arabayı tamamen durdurmayacak şekilde frene dokunurken aynı anda debriyaja da basmam gerekir mi?

- tam debriyaj gidemeyecek kadar yavaşsa yarım debriyaj yaparsın araba stop etmez (1 viteste). 2 ile gidersen yarım mın biraz daha aşağısı 1/4 debriyaj gibi.

Aslında bunları kendin deneyerek daha iyi anlarsın.

edit: Yani devir 1000 in altına indiği zaman (rölanti devrine yaklaştığı zaman) veya devir saati yoksa 1. viteste hızın 10un altına indiği zaman frene ne kadar basarsan debriyaja da aynı oranda basarsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impressor -- 13 Eylül 2007; 3:10:58 >
  • trafik çok yavaş ilerliyorsa illaki öndeki arabanın dibine kadar gitmene gerek yok zaten 1'e at biraz hızlan boşa at. debriyaja fazla basılı tutma. ışıklarda beklerkende debriyaja basılı tutma. debriyajının uzun ömürlü olmasını istiyorsan fazla ugraşmıcan
  • Evet arkadaşım aynen öyle. Hareket halinde ve vitesteki araç stop etmez. En fazla silkeler o da uygun vites veya devirde değilse.
    quote:

Orjinalden alıntı: whereismynick

quote:

Orjinalden alıntı: AYDINTR

gaz vermeden debriyajı bırakabilirsin. Debriyaj bırakılırken gaz verilir diye bir şey yok.

İşte öğrenmek istediğim en kilit noktalardan biri bu...

Araba çok ağır da olsa hareket halindeyken, tekerlekler döndüğü sürece ayağımı debriyajdan hafifçe kaldırsam sorun olmaz diyorsunuz dimi? Ben böyle yaparsam araba istop edebilir diye düşünüp gaz vermediğim sürece ayağımı kaldıramıyodum debriyajdan...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.