Şimdi Ara

[DELL INSPIRON 6400] DERNEĞİ | Tüm Soru Ve İstekleriniz İçin... (390. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7.922
Cevap
31
Favori
613.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 388389390391392
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sana yardımcı olabilecek arkadaşlar askerde olamazlar mı mesela?
  • Aile dostumuzun bir notebook u var. Dell inspiron 6400

Dün getirdi bunu satıp yeni birşey mi alayım yoksa bundan cacık olur mu dedi.

Adam çok nete girmeyen sadece maillerine bakıp word de iki sayfa birşeyler yazan/okuyan birisi. Yeni alma ben bunu adam ederim senin kullanacağın şekilde dedim.

Dedim demesine ama 512 mb ram var üzerinde.
    Windows 7 ThinPC kurdum. Çıldırdı cihaz ilk kurulum sonrası 400MB RAM kullanımı ile geliyor.

RAM takviyesi yapacağım önerilerinize/yönlendirmelerinize açığım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1337

Aile dostumuzun bir notebook u var. Dell inspiron 6400

Dün getirdi bunu satıp yeni birşey mi alayım yoksa bundan cacık olur mu dedi.

Adam çok nete girmeyen sadece maillerine bakıp word de iki sayfa birşeyler yazan/okuyan birisi. Yeni alma ben bunu adam ederim senin kullanacağın şekilde dedim.

Dedim demesine ama 512 mb ram var üzerinde.
    Windows 7 ThinPC kurdum. Çıldırdı cihaz ilk kurulum sonrası 400MB RAM kullanımı ile geliyor.

RAM takviyesi yapacağım önerilerinize/yönlendirmelerinize açığım.

ben 2 tane 2 gb'lık 667 mhz ocz kullanıyorum. 800lük atmıştım ama cihaz çalıştırmamıştı. 667lik almıştım bunları verip.
    müthiş derecede faydası oldu. 512likle eşek gibi kullanıyormuşum resmen cihazı.
    autocad çizimlerimde, word, mail, foruma girmede ve birkaç oyunu oynamada kullanıyorum cihazımı aktif olarak. bilmiyorum dediğim ramler halen var mı ama ben 2 seneyi geçti gayet memnunum.

• arkadaşlar yeni bir aparart çıkmış fakat bu bizim dell 6400 cs11 e olurmu bilmiyorum ; pcmcia express kartı iki adet usb 3.0 çıkışı var ve bilgisayara taktığında usb 3.0 ın oluyor :) bunu belirttiğim makinada uygulayabilirmiyiz ??
  • Arkadaslar, elinizde duzgun calisan 6400 klavyesi var mi? Satmak isteyen arkadas bana pm atsin lutfen
  • Gg'de falan var klavye.
  • LÜTFEN yardım arkadaşlar.

dell 6400 notebookuma klavyenin sağ tarafından doğru yarım bardak kadar su döküldü. makine hemen kapandı. ben anında fişi söktüm. cihazda zateb sadece adaptor takılıydı ve batarya yuvasında yoktu.

makineyi açtım ve her yerini tamamen kuruladıktan sonra ılık hava ufleyen sac kurutma makinesi ile de bir guzel kuruttum. ardından tekrar monte ettim. fakat açılmadı. daha doğrusu iğne uçlu adaptoru laptopa takar takmaz adaptorun uzerindeki ışık sönüyor ve notebookta hiç bir belirti yok. napabilirim. USTALARDAN ACİL YARDIMM
  • bu bilgisayarda ubuntu kullanan var mı arkadaşlar?

birkaç sorum olacak da
  • quote:

Orijinalden alıntı: Muhendis78

quote:

Orijinalden alıntı: Muhendis78

Şimdi efendim 3 sene öncesinin bu nadide konusuna taze bilgiler getireyim.
    ben bu laptopu 3 senedir sıfır(0) sorun ile kullandım. Anormal memnundum.
    Üstelik bendeki sistemde işlemci T1350 Core Solo (dünyanın en gereksiz işlemcisi) ve 512x2 adet 533 mhz ram şeklinde donanım vardı. Ekran kartı da x1400.

Açıkçası önce bunu satıp yeni bir notebook alayım dedim. Baktım beni kesecek minimum notebook 1300-1400tl seviyesinde. Üstelik bunun kadar sağlam çıkacak mı belli de değil. Malumunuz dandirik kasalar, saçma sapan OEM parçalar falan her sene teknoloji ileri kalite geri gidiyor rekabet yüzünden..

Bunun üzerine upgrade yapmaya karar verdim. Yabancı forumlarda günlerce konular okudum, araştırmalar yaptım.
    Okudukça gördüm ki bu cihaz türünün son örneklerindenmiş :)
    En kolay upgrade edilebilen ve yüksek performans alınabilen cihazların da başında gelenlerden.

Anakartımız 945M yani 667mhz kadar çıkabiliyoruz. İşlemci için çıkılabilecek son nokta T7600.(2,36Ghz-667-4M) Ama onun mantıklı fiyata ikinci elini bulmak imkansız gibi. Çok yakın performans veren T7400 ve T7200 iyi alternatifler. Ben de 100 liraya T7200 buldum ikinci el. Bir araştırırsanız bu işlemcinin gerçek çift çekirdekli ve halen kalbur üstü kabul edilen işlemcilerden olduğunu göreceksiniz. (2.00GHZ-667-4M cache)

İkinci olarak HDD değiştirdim.
    Cihaz üzerinde Hitachi 60GB 5400rpm disk vardı. Ben 130 liraya sıfır(0) 320gb Seagate 7200.4 (7200 rpm) sata disk aldım. Zaten SSD diskleri saymazsak notebook için gelinebilecek en üst nokta budur :)

ve son olarak ram upgrade yapalım dedim. İşte burada kafalar baya karıştı. Zira nette bazı sitelerde bu anakart/chipset max. 2GB destekler vs. gibi açıklamalar vardı. İntel'in sitesi de biraz o yöndeydi ama 4GB alıp takan ve kullanan bi ton da adam vardı yabancı forumlarda.. Tabi ben olmuşken iyisi olsun gazı ile 110 lira karşılığı 2 adet 2GB 667hz Kingston ram aldım(ikinci el az kullanılmış). Taktık maşallah babalar gibi gördü. Tabi 32bit işletim sistemi 3,25GB anca kullanıyor ama 4GB ram orda duruyor onu bilmek de güzel.. Bi de dual channel çalışıyor sonuçta..

HDD değiştirmek zaten çocuk oyuncağı. ALtta 2 vida söküyorsunuz. Eski hdd çıkınca onun bağlantı noktalarındaki 2 vidayı da söküp yeni hddye takıp yerine sokuyorsunuz. En fazla 2dk sürer. :)

Ram değiştirmek de basit. O da altta 2 vida açılarak ulaşılan yerde. Yanlız ram değiştirdiniz mi cihazı açtığınızda siyah bir ekranda memory changed vs. diye bi mesaj çıkıp kalıyor. Siz de ram hatalı galiba sanıp çıkartıyorsunuz :) Oysa o ekranın alt kısmında to countinue press F1 to restore press F2 gibi bişey yazması lazım ama o satır görünmüyor.. Siz eğer böyle bi ekranla karşılaşırsanız benim gibi tırmalamayın bir saat.. F1 basın yeter :)
    Ram değiştirmek de en fazla 2 dk sürer :)

Ram ve CPU(çift çekirdekli) sağlıklı tanınması ve çalışması için BIOS'unuzu son sürüme yükseltmeyi unutmayın. Dell sitesinden bakabilirsiniz. Sanırım A017 son sürüm. Bu işlemi işe başlamadan önce mutlaka yapın. Bios update zaten program kurmak gibi feci basit. Siteden exe indirin ve tıklayın o kadar işte :)

Neyse son olarak işlemci upgrade kısmına geldik.
    Bu kısım 2 dk değil maalesef :)
    Açması kolay sistemlerden biri olmasına karşın yine de baya karışık kasayı açıp işlemciye kadar ilerlemek.
    Ancak Dell bi büyük babalık yapmış ve servislere yolladığı manual dosyasını web sitesine de koymuş.
    İşte buyrun size link..
    http://support.dell.com/support/edocs/systems/ins6400/en/sm/index.htm

Buradan ne açmak istiyorsanız. ayrıntılı adım adım yönergelere ulaşabilirsiniz. Zaten servislerde buna baka baka açıp kapatıyor :)
    Sadece zaman alıcı. Ama biraz kafanız çalışıyorsa ve ingilizceniz varsa(google translate bile iş görebilir) bu işi de yapmak mümkün..

Sadece küçük bi not. İşlemci değiştirecekseniz termal macun da alın yanınıza azcık. Yeni işlemcinin üzerine azcık sürerseniz iyi olur.

Açmışken toz toprağı da temizleme şansı oluyor tabi cihaz içinden :)
    Böylece upgrade maceramız sona eriyor..

Toplam maliyet :
    T7200= 100 TL
    2x2GB 667 Ram = 110 TL
    320 GB 7200RPM HDD(sıfır) = 130 TL
    Toplam 340 TL.

Hemen upgrade sonrası win7 kuruldu.
    Sonuç adeta yepyeni bir laptop :)

Bu arada bu seri laptoplar "i8kfangui31" programının desteklediği son nesil laptoplar. Bu program sayesinde sistemdeki tüm fanları, tüm ısınmaları vs. kontrol altına alabilirsiniz. Eğer çok ısınıyor diyorsanız fanları sürekli çalışır şekilde ayarlayabilirsiniz. Ya da fanların 70C değil de 65C olunca devreye girmesini sağlayabilirsiniz. Mesala gece aleti açık bırakıp video render yapacaksınız. Normalde alet cayır cayır yanar :) Ama bu programı full fan moduna alırsanız buzdolabı olur yani :)

Programı zamanında indirdiğim adresi hatırlayamadım ama Google amca mutlaka yardımcı olur size :)

Amma uzun yazdım.. İnşallah upgrade düşünen arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir.

Aşağı yukarı 10 ay önce yukarıdakileri yazmışım bu konuya..
    Benim cihaz 4 yaşına geldi neredeyse. Maaşallah tek sorunum yok hala.
    Üstelik masa üstünde sürekli duran bir cihaz da değil. 4 yıldır hergün evden işe, işten eve..

CPU, RAM ve HDD değiştirmek isteyenler için yukarıda yazdıklarım mutlaka faydalı olacaktır.
    İlave olarak HDD değiştirince mevcut recovery sisteminden olmak istemeyen arkadaşlar Acronis True image programı ile şu anki HDD'lerinin olduğu gibi full kopyasını yeni hdd'ye alabilirler. Yeni hdd'yi usb'den bağlamak gerekir. Onun içinde piyasada 20 - 25 liraya satılan sata 2,5 hdd kutularından almanız yeterli. Hem böylece içinden çıkan eski hdd'yi de usb disk olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ben en son 2 ay kadar önce işletim sistemini de değiştirdim :)
    Artık benim Dell 6400 oldu MacBook :)

Snow Leopard kurdum. Win 7'ye göre çok daha hızlı. Hackintosh kurmak isteyenler için de en uygun sistemlerden biri bizim Dell 6400. Sadece x1400 x 1300 ekran kartlarında sıkıntı oluyor. Onunda çaresi var. İnternette çoooook araştırınca halloluyor.

Ben kolay kolay bir daha windows kullanmam herhalde. XP'den Win7'ye geçince nasıl afalladıysam win7'den snow leopard'a geçince de o kadar afalladım. Bundan iyisi de olmasın zaten..

Bu arada geride kalan yıllarda pek işlemci piyasasını takip etmedim. Ancak dün kardeşime yeni bir notebook almak için Vatan computerdaydık. Toshiba'nın İ3 işlemcili bir modelini alıyorduk ki çalışan arkadaşa benim emektar T7200'den ne kadar performans farkı olacağını sordum. Eleman "abi senin T7200 canavar bu İ3 yanında" dedi. 4MB cache ve 2 ghz güç... Hmmm dedim.. Benim alet demek hala iyi :)

Şaka bi yana aynı donanımlı macbooklar 3000 lira seviyesinde satılıyor. Benim cihazdan daha hızlı olamazlar.. Daha hızlı nasıl olabilir zaten bilemiyorum :)

HDD değiştirecek arkadaşlar da mutlaka 7200 rpm hdd alsınlar. Gerçekten çok fark ediyor.

Not: Snow Leopard kurmak isteyen arkadaşlar. İnternette pek çok adım adım anlatan site var ancak dell 6400/1505 yurt dışında çok yaygın bir cihaz olduğu için bizzat bizim cihaz için hazırlanmış paketler var. IATKOS, KELLWAY falan ama bunlar gerekli gereksiz bi sürü şeyde yükler.. Siz snow leopard'In orjinal kurulum cd'sini (ya da iso) bulun/alın. Sonra da bizim sistem için hazırlanmış yamaları kullanın.
    Benim takip ettiğim ve %100 başarılı olduğum tutorialın linki de burada:
    http://osx-e1505.vacau.com/

Ekran kartınız ATI ise o zaman driver(kext) için biraz uğraşmanız gerekebilir. insanelymac . com forumları var. Oradan çözüme ulaşabilirsiniz. Intel ekran kartları zaten direk sorunsuz :)

çok faydalı bir paylaşım, emeğinize sağlık

• quote:

Orijinalden alıntı: fugue

bu bilgisayarda ubuntu kullanan var mı arkadaşlar?

birkaç sorum olacak da

ben bir aralar bayağı uzun bir süre kullanmıştım. sorunuz nedir?
  • dün gece üstteki mesajı okuduktan sonra upgrade meselesini araştırmaya başladım. 3dsmax için laptopum yeterli olamıyor. render alamıyorum.
    3dsmax için zorlayamasam bile autocad 2012'de rahat kullanmak istiyorum. şimdilik bir kasma durumu yok ancak köprü modellemesini 3 boyutlu çizdiğimde bilgisayarım zorlanacak. adım gibi eminim.

bilgisayarımdan aşırı derecede memnunum. değiştirmekte istemiyorum. onca laptop geçti elime, hatta geçen sene inspironun yeni serilerinden bilgisayar aldık ancak kullanış açısından nedense çok memnunum 6400den.

şimdi gelelim upgrade meselesine.
    ilk önce yapmak istediğim işlemci değiştirme işlemi. t7200 düşünüyordum ancak t7400 ve t7600'u araştırıyorum. bunlar nasıl çalışır acaba ya da bizim bilgisayarda çalışır mı? ısınma problemi yaşarım diye düşünüyorum t7600de.

adam gibi bir hard disk almayı düşünüyorum. 7200 rpm iyi olacaktır galiba. ses yapabilir diye düşüncem var ama sese bakmayacağız fazla artık.

ekran kartım x1400. bir tane kart yaktım değiştirdim. ancak nedense aldığım karttan bir türlü randıman alamadım. kasma sebeplerimden biriside bu galiba.
    nvidia geforce go 7900 gs inspiron 9400e uyum sağlıyordu. soğutucularını değiştirip 7900'e bizim ekran kartının soğutucusunu uydursam çalışırmı ki acaba diye düşünüyorum. 256 mb 256 bit ekran kartı daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

düşünce ve bilgilerinizi esirgemezseniz sevinirim. herkese iyi forumlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: aoe_

dün gece üstteki mesajı okuduktan sonra upgrade meselesini araştırmaya başladım. 3dsmax için laptopum yeterli olamıyor. render alamıyorum.
    3dsmax için zorlayamasam bile autocad 2012'de rahat kullanmak istiyorum. şimdilik bir kasma durumu yok ancak köprü modellemesini 3 boyutlu çizdiğimde bilgisayarım zorlanacak. adım gibi eminim.

bilgisayarımdan aşırı derecede memnunum. değiştirmekte istemiyorum. onca laptop geçti elime, hatta geçen sene inspironun yeni serilerinden bilgisayar aldık ancak kullanış açısından nedense çok memnunum 6400den.

şimdi gelelim upgrade meselesine.
    ilk önce yapmak istediğim işlemci değiştirme işlemi. t7200 düşünüyordum ancak t7400 ve t7600'u araştırıyorum. bunlar nasıl çalışır acaba ya da bizim bilgisayarda çalışır mı? ısınma problemi yaşarım diye düşünüyorum t7600de.

adam gibi bir hard disk almayı düşünüyorum. 7200 rpm iyi olacaktır galiba. ses yapabilir diye düşüncem var ama sese bakmayacağız fazla artık.

ekran kartım x1400. bir tane kart yaktım değiştirdim. ancak nedense aldığım karttan bir türlü randıman alamadım. kasma sebeplerimden biriside bu galiba.
    nvidia geforce go 7900 gs inspiron 9400e uyum sağlıyordu. soğutucularını değiştirip 7900'e bizim ekran kartının soğutucusunu uydursam çalışırmı ki acaba diye düşünüyorum. 256 mb 256 bit ekran kartı daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

düşünce ve bilgilerinizi esirgemezseniz sevinirim. herkese iyi forumlar.

Merhaba arkadaşım,

Ben de sayın @Muhendis78’in ayrıntılı mesajlarından sonra bilgisayarımın işlemci ve ramini upgrade ettim. Belki sana da faydası olur diye tecrübelerimi paylaşayım.

Bilgisayarı söküp takma tecrübem olduğundan evvela sahibinden.com’dan ikinci el bir t7200 işlemci alıp kendim takmayı düşündüm ama biraz araştırma yapınca her anakartın t7200’ü çalıştırmadığını öğrendim. Bundan sebep elinde bir çok işlemci olan bir bilgisayarcıya gidip durumu anlatınca t7200’ü anakarta bağlayıp çalıştırmayı denedik ama çalışmadı. t5600’ü deneyince çalıştı ve ben de işlemciyi 45 tl’ye satın aldım.
    Akabinde 40tl’ye ikinci el kingston 2gb ddr2 667 ram alıp 512mb ram’in yanına taktım.
    Bilgisayarın performansında ciddi bir artış gözlemledim ve zaten sevdiğim bilgisayarımı bir daha sevdim. Senin gibi autocad vs gibi performans isteyen programlar kullanmadığımdan bu seviyede bir upgrade şimdilik bana yeterli geldi. Hard diski ve ekran kartını değiştirmeyi düşünmedim. Umarım bu bilgiler işine yarar. Kolay gelsin.

Not: Eğer İstanbul’da ikamet ediyorsan gittiğim bilgisayarcının kontak bilgilerini de paylaşabilirim.

• quote:

quote:

birkaç sorum olacak da

Tam ekran flash video izlerken sık sık görüntüde sönüp-yanmalar ve titremeler oluyor.

Sen de bunu tecrübe etmiş miydin? Bir türlü çözemedim de bu sorunu.
  • Malesef bende ekran kartini yaktim sanirim. İstanbul da ekran karti bulabilecegim bir yer bilen varsa paylasirsaniz sevinirim.
  • Netten t7200 almayı düşünüyordum ama yukarda bir arkadaş kendi 6400'ünün t7200'ü çalıştırmadığını t5600 aldığını söylemiş, Bizim 6400 t7200 çalıştırır mı acaba nasıl anlayacağız bir çok mesajda da t7200 takan var cihazına..
  • quote:

quote:

quote:

birkaç sorum olacak da

Tam ekran flash video izlerken sık sık görüntüde sönüp-yanmalar ve titremeler oluyor.

Sen de bunu tecrübe etmiş miydin? Bir türlü çözemedim de bu sorunu.

bende de oluyordu ancak ben ekran kartımın arızalı olduğu için yaptığını düşünüyordum. galiba sebebi bu değil işletim sisteminde var bu sıkıntı.
    ubuntuyu görüntü olarak çok sevsemde eksiği çoktu. eğer mozilla işletim sistemini azcık geliştirip para yedirse windows ile bayağı yarışa tutuşur.

@askan22 ben araştıracağım bu meseleyi. cpu-z gibi bir programda mainboarda bakıp uyumluluk listelerinden kontrol edilebilir belki. performans lazım ancak olmuyor maalesef. t5600 ne kadar yeterli olur ya da t7400 yeterli olur mu onu bile bilmiyorum. bilgisayarımı bırakmak istemiyorum ama bakalım neler olacak.

• 6400'ün 7200 kullanan modelleri var. 945 chipsetide t7200 destekliyor. Bende bakmıştım zamanında ama param yetmemişti 7200 ve 5600 almıştım.
  • Peki bütün 6400'lerin anakartı 945'midir? Benimkine bakayıım dedim aygııt yöneticisinden falan bulamadıım anakartın modelini, bilgisayarda nerde yazar bu bilgi,, t7200 büyük ihtimal çalıışır heralde,, şşu anda 2. el fiyatlarıı da çok uygun 50-100 TL arasıı sahibinden.com'da var peki 7400-7500 olur mu? bunlarıın fiyatıı da uygun T7200'den artıılarıı çıokmudur yoksa T7200 kafi mi? Gerçi T7200'ü alsam bile takmasıınıı becerebilirmiyim o da muamma daha hiç laptop açmadıım şşimdiye kadar..
  • quote:

Orijinalden alıntı: askan22

Peki bütün 6400'lerin anakartı 945'midir? Benimkine bakayıım dedim aygııt yöneticisinden falan bulamadıım anakartın modelini, bilgisayarda nerde yazar bu bilgi,, t7200 büyük ihtimal çalıışır heralde,, şşu anda 2. el fiyatlarıı da çok uygun 50-100 TL arasıı sahibinden.com'da var peki 7400-7500 olur mu? bunlarıın fiyatıı da uygun T7200'den artıılarıı çıokmudur yoksa T7200 kafi mi? Gerçi T7200'ü alsam bile takmasıınıı becerebilirmiyim o da muamma daha hiç laptop açmadıım şşimdiye kadar..

cpu-z programından bakabilirsiniz anakarta. ben az önce baktım i945pm bendeki. t7700e kadar zorluyorum en son hangisini çalıştırırsa onu alacağım.
    takma konusunda laptopu ben parçaladım bir kere. ekran kartını değiştirdim. tekrar açmak sıkıntı olmaz ancak cpu değişimi yapmayı becerebilecekmiyim bakalım.

• Ben de şimdi baktım cpu-z ile i945pm yazıyor, hangi işlemciyi alsak acaba çok uygun fiyata t7300'ler var mesela keza 7500 v.s. siz deneyin de hangisi uyarsa bende onu alayım, 2 gb DDR2 667mhz ram aldım(daha gelmedi) yalnız cpu-z ile baktığımda iki slotta da 512mb DD2 266mHz görünüyor slotun birini çıkarıp 2gb olanı takacaktım ama frekans farkından dolayı sorun olur mu acaba çalışır mı 2,5 gb..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi askan22 -- 23 Ocak 2012; 21:58:03 >
  • 
Sayfa: önceki 388389390391392
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.