Şimdi Ara

Deprem değil, binalar öldürür.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: sorcery Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

İnşaat mühendisiyim, yıllarca özelde saha mühendisliği ve şantiye şefliği yaptım. İşimi layığıyla yapmaya çalıştım. Sürekli kontrol ettim, hata düzelttim. Devlete geçtim kontrolllük yapalım dedik, kızağa çekildik. Üç beş müteahhide peşkeş çekmedim diye oldu bunlar. kaç sene mobbbing gördüm, hala da devam ediyor. Ama bildiğimden şaşmadım.

Projesiz köprü yap dediler, zemin etüdü, geoteknik analiz, deprem analizleri istedim. Yapılmayınca da karşı çıktım.

Mesleki hayatım böyle geçti. 13 senedir Astım, Sinüzit (4 kez ameliyat), reflü kronik hastalıklarım var. Seminerlerde kendisine inşaat mühendisi diyen otel ayıları varken, ben görevlendirildim. Çünkü sevmedikleri adamım. Bu işler böyle kurayla değil, hak adalet yok.

Şırnakta askerlik yaptım, Memleketim için her yere giderim de şu adaletsizlik, adam kayırma yok mu yazık...

Kontrol edecez diyoruz ettirmiyorlar, savunmuyorlar, sonra binalar yıkılıyor. İnşaat mühendisi olarak söylüyorum Deprem değil, zamanında kontrol edilmeyen, ettirilmeyen, binalar öldürür.

Beton numunesini mikserin arkasından almak demek ve deney sonucunun iyi olması bir anlam ifade etmiyor. Beton numunesi, pompanın ucundan alınır. NOKTA.

• 30-40 yıllık deniz kumuyla yapılan binalar mı, tam kitabına uygun yapılmayan deprem sonrası binalar mı daha tehlikeli? Ya da şöyle söyleyim, 7 büyüklüğünde bir depremde, deprem sonrası yapılan binaların yıkılma ihtimali var mı? Var ise bu binaların yüzde kaçı bu durumdadır?

Bu arada bizde "Vatanını ne çok seven görevini en iyi yapandır" lafı maalesef sadece duvar süsü olarak kullanılıyor, siz doğrusunu yapıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alper5398 -- 10 Kasım 2020; 0:16:28 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: alper5398

30-40 yıllık deniz kumuyla yapılan binalar mı, tam kitabına uygun yapılmayan deprem sonrası binalar mı daha tehlikeli? Ya da şöyle söyleyim, 7 büyüklüğünde bir depremde, deprem sonrası yapılan binaların yıkılma ihtimali var mı? Var ise bu binaların yüzde kaçı bu durumdadır?

Bu arada bizde "Vatanını ne çok seven görevini en iyi yapandır" lafı maalesef sadece duvar süsü olarak kullanılıyor, siz doğrusunu yapıyorsunuz.

Basıncı karşılayacak olan zaten betondur. Çelik de çekmeyi karşılar. Yani ikisi birden betonarme olmuş oluyor.

1.sorunuz :Deniz kumuyla yapılan binanın depreme dayanıklılığı söz konusu değil zaten. 5 büyüklüğünde deprem de yıkabilir.

2.sorunuz: Deprem sonrası akabinde yapılan binalar, daha göz önünde olduğu için daha dayanıklı olabilir. Bu tamamen proje ve uygulama ile ilgili. Proje mükemmel olsa da uygulanmıyorsa sıkıntı olabilir.

Benim sıklıkla gördüğüm hatalar,

Kolon kiriş bölgesinde etriye olmaması, fazladan çelik çubuk atılması (optimum olmalı, projede neyse o), betonun çorba gibi dökülmesi (su ilave etmek), zayıf kolon güçlü kiriş, kısa kolon, gibi uzar gider

Ama genelleyecek olursak kontrol mekanizması düzgün çalışmıyor, kontrol edecek kişi korunmuyor, görevden alınıyor. Çünkü müteahhitlerin işine gelmiyor. İşini iyi yapanlara lafım da yok.

Basit bir örnek vereyim. Bir araba alacak olsak, direksiyon topuzunun deri olmasından, jant genişliğine kadar herşey yazıyor. Ama evde ne çelik çekme deneyini biliyoruz, ne beton mukavemetini, ne yalıtımını, ne mantolamadaki yoğunluğu. Bu şekilde ev alıyoruz. Bir düzenleme şart.

Mezun çok, istihdam yok. Üzülerek söylüyorum. Burda Mühendislik diye bişey yok, ancak belgesellerde izliyoruz. İstisnalar kaideyi bozmaz tabi.

• tekniğe girmişsiniz. asıl şu andaki kentsel dönüşüm yasası rezil bir yasadır. müteahhit zengin etmekten başka bişey değildir.

önce bu yasanın binadaki her vatandaşın hakkını koruyacak şekilde düzeltilmesi gerekir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bina öldürmüyor bunuda görmeyiver diyip 200 tl ye görmezden gelenler öldürüyor .
    Cahiliz ev alırken mutfağına banyosuna yerdeki parkesine bakıyoruz , şu binanin betonuna baksana hangi beton kullanılmış , hangi firma denetlemiş adı çıkmış bir firmamı yoksa namuslumu. Temelde yalıtımlar düzgün yapılmışmı bunları araştırsana .
    Sigorta sisteminin bir an önce gelmesi gerekiyor.
    Yoksa 5 metre kolona 6 metreden betonda dökülür , vibratör 5 metre kolonun üst 2-3 metresinede yapılır , sonra kolonun altlarındaki segregasyonları bi güzel en iyi ihtimalle tamir harcıyla kapatırlar ama kolondan ne hayır gelir. Ülkemizde kolonla kirişin tam olarak üst üste gelemediği binalar var bunlar denetimden geçip belediyeden ruhsattır onaydır her şeyi alıyor .

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mekatroniks

Bina öldürmüyor bunuda görmeyiver diyip 200 tl ye görmezden gelenler öldürüyor .
    Cahiliz ev alırken mutfağına banyosuna yerdeki parkesine bakıyoruz , şu binanin betonuna baksana hangi beton kullanılmış , hangi firma denetlemiş adı çıkmış bir firmamı yoksa namuslumu. Temelde yalıtımlar düzgün yapılmışmı bunları araştırsana .
    Sigorta sisteminin bir an önce gelmesi gerekiyor.
    Yoksa 5 metre kolona 6 metreden betonda dökülür , vibratör 5 metre kolonun üst 2-3 metresinede yapılır , sonra kolonun altlarındaki segregasyonları bi güzel en iyi ihtimalle tamir harcıyla kapatırlar ama kolondan ne hayır gelir. Ülkemizde kolonla kirişin tam olarak üst üste gelemediği binalar var bunlar denetimden geçip belediyeden ruhsattır onaydır her şeyi alıyor .

Sigorta sistemi, evet çözüm bunda. Çok haklısınız.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.