Şimdi Ara

Depremde çekmeyecekse ne gereği var cümlesinin doğrusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
807
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • En son yaşanan İstanbul depreminde 3 operatör de kısa süreli hizmet veremedi. Bunlardan Turk Telekom ( avea bimcell pttcell teknosacell gsmobil vs) en uzun süre düzelmeyeni idi. Ve haklı olarak kullanıcılar bu duruma isyan ettiler. Turk Telekom da özür mahiyetinde bir miktar internet hediye etti. Kullanıcıların isyanı haklıdır ancak şu cümle yanlıştır. Enkaz altında kalırsak nasıl birilerine ulaşacağız.
    Doğal afetler gibi durumlarda 112 / 110 / 155 gibi hatları ararız. Bu hatları aramak için elimizde telefon olması yeterlidir, içinde sim kart olmasına bile gerek yoktur. Bu hatlara telefonumuz telsiz sinyalleri üzerinden ulaşır.
    Yani özetle Allah korusun enkaz altında sohbet muhabbet yapmayacağımıza göre şebekenin çekip çekmemesinin o durumlarda bir gereği kalmamaktadır.
    Ülkemizin telsiz kapsaması yüzde 100 dür. Yani 112 ye ulaşılamayacak nokta yoktur.
    Dağlarda kaybolan dağcılar, kuyuya düşen insanlar, asansörde kalan vatandaşlar bu sinyaller ile 112 ye ulaşabilmektedirler.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Sen olayı anlayamamışsın.

Hiçbiryerin çökmemesine rağmen bir operatör günlerce hizmet veremeyip müşteri mağdur oluyorsa, kalitesiz/dandik hizmet almak istemeyip farklı bir operatöre geçmesi gayet normal.

Bunun aslında doğrusu şu yanlışı bu gibi basit savunmalara gerek yok.

Ben fazla sitem etmem TT'ye, ucuz olduğu için ne şartlarda hizmet aldığımı biliyorum. Yine kullanmaya devam edeceğim, inanıyorum ki birgün biryerlerde iletişim ihtiyacımı o giderecek

Ha yıkıcı bir depremde evet dediğin gibi yapılmalı, orada haklısın. Zaten alayı pert olur.. Ama öyle bir durum yaşanmadan servis dışı kaldı, insanların tepkisi buna.
  • %100 derken ???
    Depremde bir binanın zemin altı katlarında çoğunlukla hatlar çekmez. Buraları ülke içinde saymıyorsunuz galiba.
    Hadi saymayalım. Şu zamana kadar şehirler arası yollarda 10larca kez çekmediği yerlerde karşılaştım. (Servis yok yazısı). Onun dışında haklısızınız sinyal olduktan sonra 112 numarasını arayabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • oz4a O kullanıcısına yanıt
    Telsiz sinyali başka bişey

• Bu bahsettiğiniz telsiz sinyali şehirler arası yollarda çekmiyor mu ?

• oz4a O kullanıcısına yanıt
    Ülkenin yüzde 100 ünde çekiyor.
    112 de çalışan tanıdığınız varsa sorun. Telsiz kullanmalarının sebebi bu. Acil durumlarda o telsiz sinyalinden cep telefınunuz ile sizde faydalanıyorsunuz.
    Telefonunuzun çekmediği yerde 112 yi arayıp deneyebilirsiniz. Ama denemeyin, gereksiz meşgul etmemek lazım, acil durumda olan birini engellemiş oluruz belki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tubalingo -- 12 Ekim 2019; 14:35:11 >
  • Allah korusun enkaz altında kalırsan ve kurtulursan sevdiklerine ulaşmaya çalışırsın. Zaten kimse o an telefonum nerde demez, canını kurtarmaya çalışır.

2 gün önce yalova 4.1 ile sallandı burasıda etkilendi. Yıkılan eden biryer yok. Hemen aldım elime telefonu evi aradım, eğer o durumda ben ulaşamasaydım verir veriştirirdim Turkcell'e.. Ne yani bu durumda evi aramak yerine 112'yi mi arayayım? Arayıp ne diyeyim? Ya da bana ulaşmak isteyende 112'yimi arayaydı? Bu nasıl bir yaklaşımdır.

• Jazzalyn kullanıcısına yanıt
    Ben evle irtibat kurmak için 112 yi arayın demedim. Yazıyı iyi okuyup anladıktan sonra yorum yapın.
    "Enkaz altında ne yapacağız" diyerek operatöre kızmanın anlamı yok, çünkü enkaz altında 112 yi arayacaksın ve o her yerde çekiyor.
    Lütfen ilk mesajı ve sonrasını tekrar okuyun.
    Çekmeyen opetatöre kızmak hakkınız, paranızın karşılığını istemek hakkınız. Bunlara bir itirazımız yok ve olamaz.
    Sadece enkaz altı durumuyla ilgili teknik bilgi vererek korkuların yerine doğru bilgiyi aktarmaktır amacımız.
    Yaklaşımım teknik bilgidir, sizin mantıksız cevabınızdan daha mantıklı bir bilgilendirmedir.
    Bilgi vereni taşlamayın, operatörünüzü taşlayın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ya büyük bir deprem olsa zaten baz istasyonlarının olduğu binalarda çökecek. A veya B operatörü farketmez.

• Aynen öyle. Anlatmak istediğimiz buydu. Telsiz sinyali sağlam olduğu sürece enkaz altında 112 ye ulaşılabilir.

• Sen olayı anlayamamışsın.

Hiçbiryerin çökmemesine rağmen bir operatör günlerce hizmet veremeyip müşteri mağdur oluyorsa, kalitesiz/dandik hizmet almak istemeyip farklı bir operatöre geçmesi gayet normal.

Bunun aslında doğrusu şu yanlışı bu gibi basit savunmalara gerek yok.

Ben fazla sitem etmem TT'ye, ucuz olduğu için ne şartlarda hizmet aldığımı biliyorum. Yine kullanmaya devam edeceğim, inanıyorum ki birgün biryerlerde iletişim ihtiyacımı o giderecek

Ha yıkıcı bir depremde evet dediğin gibi yapılmalı, orada haklısın. Zaten alayı pert olur.. Ama öyle bir durum yaşanmadan servis dışı kaldı, insanların tepkisi buna.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jazzalyn -- 12 Ekim 2019; 15:13:54 >
    Ben Turkcell kullanıyorum, TT yi savunmak için yazmadım ama enkaz altında Turkcell veya TT olması mühim değil, mühim olan telsiz sinyalidir.
    İnsanların tepkilerine de ilk mesajımda haklılar demiştim. Teknik olarak enkaz altında 112 yi arayabileceklerini anlattık. Yani korku yerine doğru bilgi ile paniklemeden yapılacaklara bir not düştük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tubalingo -- 12 Ekim 2019; 15:19:12 >
  • E tamam ona lafım yok. Diyorum ya hepsi pert olacak. Bina çökünce istasyonda onunla beraber gidecek.

Aslında insanların sitemi "acil bir durumda işimi görmeyecekse kullanmanın anlamı yok." E bu durumda depremle oluştuğu için başlıkta dediğin gibi isimlendirildi.

Hani başlık farklı içerik farklı bence.

Peki, anlaştık. Başlık değişiyorsa değiştireyim.
    Bulamadım, değişmiyor sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tubalingo -- 12 Ekim 2019; 15:25:54 >
  • depremde 112 aranamadı yalnız.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 112 komuta merkezinde o anda bulunan operatör sayısı yetişmemiştir. O yüzden hat meşgul düşmüş olabilir.
    Bunların hepsi teknik konular ve gsm şirketlerinden çok Afad gibi kurumların koordine edeceği durumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tubalingo -- 12 Ekim 2019; 18:38:38 >
  • Depremden kurtuluşumuzu TT, Turkcell gibi özel şirketlere emanet edersek o iş biraz zor. Deprem için devlet kurumları ciddi hazırlıklar yaparlar. Yeri gelir tatbikat yaparlar. Ülkenin heryerinin telsiz kapsamasında olması da bu yönde bir önlem, hazırlıktır.
    Her kurum kendi açısından hazırlığını yapar ve sürekli kendini günceller. Sağlık bakanlığı acil hizmetleri açısından, itfaiye, afad, ordu kurtarma çalışmaları açısından hazırlıklarını yapar.
    Allah büyük acılar yaşatmasın. Ancak gerçek olan şu ki deprem kuşağında yaşıyoruz. Ve buna her zaman hazır olmalıyız. Özel şirketler karlılığa göre yatırım yapar ama devlet öyle değildir. Devlet sosyal devlettir ve kar amacı gütmeden vatandaşını her durumda korumayı amaçlar.

• 110, 112, 155 gibi numaralara aramaların telsiz sinyali üzerinden yapıldığına kanıtınız nedir? Bir kaynak ya da link var mı?

Böyle bir şey cihaz içinde, kullanılacak farklı frekans için farklı bir anten, modem ve amfilerinin kurulumunu gerektirir. Ancak hiçbir cihazın içinde telsiz sinyaline özel entegreler vs. görmedim.

Cep telefonu şebekeye bağlanırken SIM kart bilgilerini kullanıp bir doğrulama ve el sıkışması yaparak bağlanır. Ancak özel numaralar bu doğrulamadan hariç tutulmuştur. Sinyali en iyi çeken operatör üstünden, ayrı frekanslarla değil, operatörün kullandığı frekanslardan bağlantı kurulup iletişim sağlanır. Deprem anında da operatörlerin çekirdek şebekeleri yük altında olduğundan yine 112 vs. yönlere aramalar gerçekleştirilemedi normalleri gibi.

Telsiz sistemi ise daha farklıdır. Kendine has, bildiğim kadarıyla daha düşük frekanslarla verilir. Polis, Jandarma vs. hepsinin kendi telsiz ağı vardır. Kapsama da yüksek noktalara kurulan telsiz kulelerine R/L bağlantıları ile sağlanır. Frekans da düşük olduğu için, teknoloji de daha düşük olduğu için tek noktadan kapsama UMTS ve LTE sinyallerine göre çok daha iyi sağlanabilir, bunlar gibi trafik derdi de yoktur. %100 kapsama da olduğunu sanmıyorum ki dağlık yerlerde dağ aralarında kaldığı için onda da iletişim olmayan yerler vardı.
    Kapasite değil, iletişim ihtiyacı önde telsizlerde. Jandarmada iken mesela, 155 Mbit'lik radyolinkin şifreleme cihazının kapasitesinden ve maliyetinden dolayı 2 Mbit olarak çalıştığını görmüştüm. Hatta kulenin kamerasının bit değerini 500 kbit üstüne çıkarınca, görüntü takılmaya başlardı. 😄 Fırtınalı havalarda da yıldırım vurmasın diye kapattırırlardı telsizleri.

Bir de amatör telsizcilik olayı var ki, az bir hevesim var ama o kadar az ki, bir başlasam sönecek bir daha, biliyorum.

Acil tarafında yurtdışında kullanılan TETRA vs. sistemler de var GSM benzeri ama ülkedeki durumları hakkında bilgim yok, kullanılmıyorlardır bile belki.

• TELSİZ KULLANIM ÜCRETİ nedir,ne değildir,nedem GSM hatlardan alınır bir araştırın.
    Şebeke çekmediğinde 112 ve 155'i arayınca ulaşırsınız bir de bunu analiz ediniz.
    Bunu depremde şebeke göçerse 112'yi arayamayız sananlar için yazdım. İnşallah kötü durumda kalınmazda aranmak zorunsa kalınmaz.
    Ben bu konuda herkes bunu biliyor sanıyordum ve deprem gibi felaketlerde yakınlarımızı arama açısından eleştiri yapıyor sanıyordum. Bu yüzden tabiki Turk Telekomun yatacak yeri yok,güveni bitirmiştir.
    Eğer tanıdıklarımıza yakınlarımıza ulaşma açısından diyorsanız şebekenin hizmet verebilmesi önemli.Bu yönüyle göçen şebeke sıkıntılı.
    İlla deprem oldu,binalar yıkıldı,altında kaldık,yada yakınlarımız kaldı diye bir durum için konuşmuyoruz sanırım bu meseleyi. Birkaç bina yıkılmıştır ve bu yüzden milyonlarca insan birbirini arar sen nasılsın diye. Olaya her yer yıkıldı,yakınını aramak olarak bakmayın. Deprem olduğunda tüm Türkiye'de sadece 10 bina da yıkılsa herkes birbirini arar. 112'yi 122'yi arayarak yakınına ulaşmazlar. Bizzat numarasını ararlar ve ulaşamazlarsa stres panik telaş olur. Bu açıdan operatörlere eleştiri haklı bir eleştiri. Şu depremde 2 saat hizmet verme 3 saat hizmet verme,10 saat hizmet verememek nedir kardeşim,tabiki eleştirilmeli.

YALNIZ 112 ve AFAD 122'yi arama konusunda durum farklı:
    Yalnız yazıyı yazmadam önce bir AFAD çalışanına whatsaptan sorup cevap alarak emin olup yazıyorum şebeke hizmet veremese de Acil Arama hizmeti sebebiyle 112 aranır.
    Bu durumda iş telefonun bataryasının olmasına yada bataryasının dayanıklılığına kalıyor. Batarya bittiyse 112 de aranamaz Alo AFAD 122 de aranamaz.
    Bu yüzden batarya düşmanı operatörü kullanmamak önemli. Turk Telekom ve Turkcell bataryayı 30 saatte bitirirken,20 saatte bataryayı bitiren operatörü sanırım bilmeyen yok. Deprem ve felaket olursa batarya sıkıntısı yaşamak istemeyenler buna dikkat etsin. Yok ben hemen powerbankı cebimden çıkarıp takarım derseniz siz bilirsiniz yine de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emekli Komutan -- 12 Ekim 2019; 22:5:17 >

• Üç operatörün çekmediği yerde 112 aranamamaktadir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.