Arkadaşlar size bir kaç sorum var, şuan elimde 3 tane son kullanma tarihi geçmiş yiyecek var. 1- Tavuk Ciğer 1 paket - SON KULLANMA TARİHİ 04.10.2020 ( 11 gün geçmiş ) 2- Piliç Izgara 1,5 KG - SON KULLANMA TARİHİ 14.10.2020 ( 1 gün geçmiş ) 3- Mantar 1 Paket - SON KULLANMA TARİHİ 14.10.2020 ( 1 gün geçmiş ) Bunların Tavuk Ciğer ve Piliç ızgara derin dondurucuda duruyordu alındığından beri. Zaten Piliç Izgara 2 gün önce alınmış. Ciğerde derin dondurucuda unutulmuş. Mantarı bir kaç gün önce A101 den aldık normal buzdolabında duruyordu, dün son kullanma tarihi yazıyor. Soru şu, bunlardan hangileri yenilebilir bugün pişirsem, Tavuk ve mantarda sorun olmaz sanırım 1 gün olmuş daha, ama ciğerden emin olamadım. Parasından da değil ama sürekli yiyecek atmaya başladık böyle tarihini kaçırıp, üzülüyor insan israf ettik diye. |
Derin Dondurucuda Tarihi Geçen Ciğer
Tarihi geçmiş ciğerlerin tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabileceği için tavsiye edilmez. Ciğer, kolay bozulan bir hayvansal üründür ve uygun şekilde saklanmazsa bakteri üretebilir.
Ciğer buzlukta saklanabilir, ancak son kullanma tarihinden sonra tüketilmesi risklidir. Ciğerin dondurucuda saklanma süresi, türüne ve saklama koşullarına bağlı olarak değişir.
- Dana ciğeri: Buzlukta en fazla 3 ay saklanmalıdır.
- Tavuk ciğeri: Buzlukta en fazla 6 ay saklanmalıdır.
Tarihi geçmiş tavuk ciğeri yenmemelidir. Tavuk eti, Salmonella ve Campylobacter gibi zararlı bakterilere karşı hassastır ve bu bakteriler dondurma sırasında ölmeyebilir.
Son kullanma tarihi geçmiş ciğer tüketmenin belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı yer alabilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsan derhal tıbbi yardım almalısın.
Ciğeri güvenli bir şekilde tüketmek için şu ipuçlarını takip etmeyi unutma:
- Ciğeri buzdolabında veya dondurucuda uygun şekilde sakla.
- Ciğeri pişirmeden önce iyice yıka.
- Ciğeri tamamen pişir.
- Tarihi geçmiş ciğerleri tüketmekten kaçın.