Şimdi Ara

DH Western Filmleri Kuşağı - Il buono, il brutto, il cattivo - Sergio Leone (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
230
Cevap
2
Favori
5.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yerimi bilmiyorumda,vakti zamanin da Ölülerin Parası diye bir film izlemiştim TRT de.Bu filmi gören orjinal ismini bilen,birileri var mı burada? Orjinal ismini bilmedigimden netten bir sonuca ulaşamadım.
    Daha da olmaz ise TRT ye mail atacağım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün itibariyle yeni haftamız başlıyor arkadaşlar.Yaşamakta olan belki de en iyi yönetmenin filmlerinden birini izleyeceğiz. İyi seyirler herkese.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ersan145

Western varsa bende varım kaçıncı haftadasınız?

4.Hafta başladı.Haftaları başlıktan takip edebilirsiniz.
  • Hadi bakalım western tarzının efsane ismi Eastwood'la devam ediyoruz.
  • Filmi tek cümleyle özetlemek isteseydim; “Clint Eastwood’un hazırladığı acı kahve tadında bir dramatik-western filmi” diye yazardım. William Munny şüphesiz Amerika’nın en acımasız kovboylarından biri olsa gerek. Ya da bu zamana kadar abartıla abartıla bir efsane haline dönüşmüş. Her iki durumda da Clint üstat, gerek rolüyle gerek yönetmenliğiyle şahane bir yapıt ortaya çıkarmış.

Aslında film genel hatlarıyla eleştirel bir tarzda olmuş diyebilirim. Başlangıçtaki sertçe diyaloglardan yapılan eleştirel girişten filmin sonuna kadar bunlardan güzelce serpiştirilmiş. Hani o klasik westernlerde alıştığımız sert adamlar burada yok; en azından abartıldığı kadar yok. Bu yönden diğer filmlere göre çok daha gerçekçi bir yaklaşım benimsenmiş. Karakterlerin ölüm korkuları hakkatten yüzlerinden okunuyordu.

En çok varoluşsal diyaloglar hoşuma gitti. Mesela The Kid’in
    herifi öldükten sonraki şu repliği; “Rüya sanki. Artık nefes almayacağı, ölmüş olması. Öbürünün de. Biri tetiğe bastı diye. Adam vurmak zor şey. Nesi var nesi yok çekip alıyorsun.”

Gene Hackman sert şerif rolünde gerekeni fazlasyla yerine getirmiş.
    Filmin sonunda bu sertliği güzel bir diyalogla elinden alınana kadar tabi. :)
    Tam bilemiyorum ama insan ister istemez Morgan Freeman’dan daha çok şey bekliyor. Duygusal olarak Munny’den daha çok yaralanmış gözüküyor. Perdede bu duygusallığını yaptığı hareketler ve tercihleriyle göstermeyi yeğlemiş.

Final sahnesinde aldığım keyif doruk yaptı gerçekten. Munny’nin bara adımını attığı andan itibaren gerek replikler gerek aksiyonla leziz bir final sahnesi olmuş. Bir de bu final sahnesiyle ilgili temayı, hem The Kid hem de yazarımız ipuçlarını vermişti zaten. Beklendik bir sondu bence.

Ayrıca o kadar izlememe rağmen bu sefer film bittikten sonra aklıma gelen ilk şey ‘Kelebek etkisi’ teorisi oldu. Basit bir kahkadan, olayların geldiği son hal bu teoriye örnek teşkil etmiş resmen.

• Ana karakterlerin yüzlerine baktığınızda taşıdıkları duygu yoğunluklarını öyle bir hissediyorsunuz ki , çok geçmeden kendinizi o adamların arkadaşı gibi görüyorsunuz. Bu film benim aklımda Al Pacino'nun oynadığı Carlito's Way filmi ile aynı durumda. İki karakter de eskiden bulunmuş oldukları ortamdan sıyrılmaya , bir şekilde yeni bir defter açmaya çalışıyorlar. Ancak ikisi de geçmişinden sıyrılamıyor. Ne olursa olsun hayat şartları aynı belaları başlarına getiriyor. Bill Munny geçmişinden Carlito'ya göre daha uzun süre kaçmayı başarmış ancak o da günün birinde maddi durumlar yüzünden paçayı kaptırmış.

Clint Eastwood'un oyunculuğunu övmek gibi bir gafletin içine düşmek istemiyorum.Onu daha çok yönetmenliği ile değerlendirmek isterim.Filmin başından itibaren öyle nefis kareler gördük ki, film binlerce muhteşem karenin yan yana dizildiği bir fotoğraf sergisi gibi görünüyor. Nefis geniş açı çekimlerini ışığı kullanma ustalığıyla birleştirip insanın gözünü kamaştıran planlar ortaya çıkartmış usta. Bunun yanında jilet gibi kayan kamerasıyla nefis portreler de var. Birkaç defa izlediğim için artık kendimi hikayeden kopmuş , kamera hareketlerine bağlanmış olarak buldum.

Gene Hackman benim çok sevdiğim bir oyuncudur.Onun oynadığı aklıma gelen iki tane nefis film var , ikisine de hastayım.Biri Francis Ford Coppola'nın The Conversation'ı , biri de William Friedkin'in The French Connection'ı. Bu filmde daha yaşlı bir kurt halinde ama döktürmüş resmen. Karakter canlandırmak için yaratılmış adamlardan biri.

Yazımın başında karakterlerin duygu yoğunluklarından bahsetmiştim.Kid'in başlarda atıp tuttuğu bize bu işlerin üstadı Bill Munny'nin kinayeli sorularıyla birlikte güzel verilmiş. Sonunda bir adamı gerçekten vurduğunda aldığı hal, aslında çoğu Western filmlerinde çok kolay görmüş olduğumuz birini öldürme eyleminin , insanın doğasına aykırı olduğunu ; her insanın bundan korkacağını gösterdi. Ancak bunun yanında kendini tutmasına rağmen dayanamayıp kim olduğunu hatırlayan Munny'nin katliam yaratması da onun normal bir insan olmadığını belli etti.

Haftayı başlatırken Clint Eastwood'un yaşayan en iyi yönetmen olabileceğini söylemiştim. Şuanki sektörde , anlamı olmayan ; herhangi bir olayı , duygusu olmayan film çöplüğüne bu adam hala nefis filmler armağan ediyor.Öldüğünde en çok üzülenlerden biri ben olurum herhalde.

Edit:İmla .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St.Rendroy -- 6 Ocak 2014; 2:38:48 >

• Teşekkür ederim hocam. Beğendiğinize sevindim :)
  • Efsane bir film desem abartı olmaz.Clint Eastwood ismi bile yeter.Yıllarca western filmlerde oynamış bir isim hem yönetmiş,hem oynamış ve ortaya mükemmel bir başyapıt çıkmış.Filmi daha önce izlemiş olmama rağmen ben de farklı tatlar bıraktı.Oyunculukları konuşmaya gerek yok Eastwood her zaman ki gibi döktürmüş.Muazzam bir oyunculuk.Freeman çok ön plana çıkamamış.Çok mükemmel değil ama iyi bir iş çıkarmış.Hackman şerif rolünün hakkını sonuna kadar vermiş,hatta Hackman'dan nefret bile ettim.English Bob karakterini canlandıran Richard Harris için de olumsuz yorum yapmak imkansız.Kid ise ilk kez adam öldürdükten sonra pişmanlığı ve bu işin ne kadar zor olduğunu çok iyi yansıtmış.O sahnelerde Eastwood'un vücut dili ve tavırları takdire şayandı.Üstte arkadaşlarımın da belirttiği gibi karakterler seyirciye duyguyu çok iyi yansıtmışlar.Sanki ekrana yaklaşsanız siz de olaya dahil olacaksınız gibi.
    Atla yaptıkları yolculuk ve orada geçen muhabbetler ise ayrı bir tattı.Clint Eastwood'un ata binmeye zorlandığı ve ilk kez bara girdiklerinde dayak yediği sahneler içimi burkmadı değil.Sanırım yanlış bilmiyorsam bu film ustanın son western filmi.
    Yönetmenlik kısmında da Eastwood mükemmel iş başarmış.Mükemmel çekimler ve manzaralar vardı.Sonuçta Leone gibi bir ustayla çalışmış onun birikimlerinden faydalanmıştır.Zaten yönetmen olarak çektiği bütün filmler başarılı.Gran Torino,Million Dollar Baby ilk aklıma gelenler.
    Final için söze gerek yok.Benim için şu ana kadar izlediğim filmler arasında finaliyle ilk sıralarda yer alır.Beni duygulandırdığını da söylemeliyim.

@St.Rendroy çok güzel tespit şimdi düşününce Carlito's Way'e çok benziyor film ana karakterler açısından.
    @No-One mükemmel yazı tebrikler.

Önümüzdeki haftaki filmi ilk kez izleyeceğim.Şimdiden heyecanlıyım.

• Hocam Western'i geçtim tüm türlerde izlediğim en iyi filmlerden biri haftaya izleyeceğimiz film.Gazap Üzümleri'ni ayrı tutarsam John Ford'un da en sevdiğim filmidir.
  • Hackman gerçekten beni de nefret ettirmişti kendisinden.
    Özellikle ilk izlediğimde Freeman'ın öldüğünü görünce iyi basmıştım küfürü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No-One -- 7 Ocak 2014; 20:59:45 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: No-One

Hackman gerçekten beni de nefret ettirmişti kendisinden.

Haha aynen ilk izleyişimde ben de aynı tepkiyi verdim.

Hocam daha önceden de filmler hakkında yorumlarınızı bildiğimden beklentim daha da arttı.İlk kez izleyecek olmam da eklenince heyecanım daha da artıyor. @St.Rendroy

• quote:

Orijinalden alıntı: Alberto Ascari

quote:

Hackman gerçekten beni de nefret ettirmişti kendisinden.

Haha aynen ilk izleyişimde ben de aynı tepkiyi verdim.

Hocam daha önceden de filmler hakkında yorumlarınızı bildiğimden beklentim daha da arttı.İlk kez izleyecek olmam da eklenince heyecanım daha da artıyor. @St.Rendroy

Bakalım inşallah beğenirsin.Dikkatli izlenmesi gereken bir film.Yine alt metinde çok güzel eleştirel bir konu var.

• Arkadaşlar bu arada Western organizasyonumuz bittiğinde Akira Kurosawa haftaları yapmayı düşündüm.Biz üçümüz katılımcılar olduğumuz için size de danışayım dedim.Eğer kabul derseniz bir sonraki program kesinleşmiş olacak.Başka bir düşünceniz varsa söyleyin ona göre planlayalım birlikte.
  • Pasifik'i mi geçiyoruz? Şaka bir yana Akira'nın yaptığı işlere büyük saygı duysam da ne yalan söyleyeyim uzak doğu ile hiç aram yoktur. Ama katılımcı sayısında artış olursa katılmaya çalışırım.
  • quote:

Pasifik'i mi geçiyoruz? Şaka bir yana Akira'nın yaptığı işlere büyük saygı duysam da ne yalan söyleyeyim uzak doğu ile hiç aram yoktur. Ama katılımcı sayısında artış olursa katılmaya çalışırım.

1 sene öncesine kadar ben de öyleydim.Hep bir önyargım vardı.Ama ne yalan söyleyeyim kendimden utandım Akira Kurosawa'yı izledikten sonra ben.
  • @St.Rendroy Akira Kurosawa benim için güzel haber.Bir kaç filmi dışında izlediğim filmi yok,ben varım.
  • O zaman tamamdır.No-one hocam sensiz olmaz yalnız katılmam dersen başka bir şey düşüneceğiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: St.Rendroy

O zaman tamamdır.No-one hocam sensiz olmaz yalnız katılmam dersen başka bir şey düşüneceğiz.

İkiye bir oldu durum. :) O zaman benim için de tamamdır hocam Kim bilir belki buna katılım daha fazla olur.
  • quote:

quote:

O zaman tamamdır.No-one hocam sensiz olmaz yalnız katılmam dersen başka bir şey düşüneceğiz.

İkiye bir oldu durum. :) O zaman benim için de tamamdır hocam Kim bilir belki buna katılım daha fazla olur.

İnşallah.Gerçi pek umudum yok.Western uzakdoğu filmlerinden daha popüer.Malesef öyle Amerikancı bir kişiliğe büründük ki yaşamın her alanında , farklı toplumların ürettiklerine katlanamaz hale geldik.
  • quote:

quote:

quote:

İnşallah.Gerçi pek umudum yok.Western uzakdoğu filmlerinden daha popüer.Malesef öyle Amerikancı bir kişiliğe büründük ki yaşamın her alanında , farklı toplumların ürettiklerine katlanamaz hale geldik.

Popülerlik konusunda haklısın. TV ve türevlerinin bu zamana kadarki olağan sonuçları aslında, fazla şaşırmamak lazım.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.