Şimdi Ara

dinle ilgili görüşlerin adları??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
944
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • dinle ilgili görüşler var. ben bunların her birinin adını öğrenmek istiyorum. örneğin ateist ler var sonra bi tane daha vardı adını unuttum andro.. böyle bişeydi sanırım Allahın varlığını kabul edenler ama kusurlu olduğunu söyleyen bi görüş. bu ve buna benzer her türlü görüşün adlarını öğrenmek istiyorum bildiklerinizi yazarmısınız?

• quote:

Orijinalden alıntı: tam1esesli

dinle ilgili görüşler var. ben bunların her birinin adını öğrenmek istiyorum. örneğin ateist ler var sonra bi tane daha vardı adını unuttum andro.. böyle bişeydi sanırım Allahın varlığını kabul edenler ama kusurlu olduğunu söyleyen bi görüş. bu ve buna benzer her türlü görüşün adlarını öğrenmek istiyorum bildiklerinizi yazarmısınız?

Bahsettiğin inanç Deizm. Allah'ın varlığını değil yaratıcının varlığını kabul ederler.

Teizm ve Deizm i ara ara karıştırıyorum kusura bakmayın yanlışım varsa

Edit: Kusurlu olduğunu savunan inancı bilmiyorum. Arkadaş agnostisizm demiş doğru olabilir bilmiyorum. Deizm, Teizm, Agnostisizm bana çok yakın inançlar geliyor birbirine olan yakınlıkları yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sefayksl -- 19 Kasım 2013; 23:26:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Vita80

quote:

Orijinalden alıntı: tam1esesli

dinle ilgili görüşler var. ben bunların her birinin adını öğrenmek istiyorum. örneğin ateist ler var sonra bi tane daha vardı adını unuttum andro.. böyle bişeydi sanırım Allahın varlığını kabul edenler ama kusurlu olduğunu söyleyen bi görüş. bu ve buna benzer her türlü görüşün adlarını öğrenmek istiyorum bildiklerinizi yazarmısınız?

Bahsettiğin inanç Deizm. Allah'ın varlığını değil yaratıcının varlığını kabul ederler.

Teizm ve Deizm i ara ara karıştırıyorum kusura bakmayın yanlışım varsa

Edit: Kusurlu olduğunu savunan inancı bilmiyorum. Arkadaş agnostisizm demiş doğru olabilir bilmiyorum. Deizm, Teizm, Agnostisizm bana çok yakın inançlar geliyor birbirine olan yakınlıkları yani.

selamun aleykum

deizm bir yaradanın varlığına inanan ancak dünyevi işlerle ilgilenmeyen bir ilah anlayışı sunar.
    değişik gerekçelerle ALLAHU tealaya olan iman değişim göstermiş ve yaradan teala anlayışı türemiştir.

insanların çoğu anlayış olarak desittir. ben de deist sayılırım. ancak temel gerekçe, iman noktası bir olan anlayışı değiştirmemektedir.

ALLAHU tealanın insanların dünyevi örgüsüne karşı perde aracılığı ile müdahale ettiği düşünülürse aslında deizm mantıklı bir inanç olmakta. temel sebeb aslında iman edilen üzere bizlerden bir kulluk beklentisinin olmamasıdır.

sorun kısmı ise insanın muhattab olarak alınmayışında görülür. temel anlamda insan denilen nesneye karşı bir emir inmemiştir de denebilir. evet bir düzen vardır ve sadık olan düşünce yaradan bir zata teala iman eder. ancak bu anlayışın kudret kısmında insan yoktur.

şöyle düşünün ALLAHU teala insan denen varlığa tecelli etse insan bütün azalarından sıyrılmak zorunda kalır. yemez içmez evlenemez bir şeye dönüşür. zira kudret bunu iktiza eder. ancak insan denen varlığın çok azı müstesna bu kabliyete sahiptir. o azınlıkta kusurları ile vardır.

temel anlamda deizmdeki insana müdahale denen kısmı zatı ile yapmayan bir yaradan teala anlayışı anlamlı ve geçerli bir anlayıştır.

tevhid inancındaki tek ilah bilmek, her şeyden sorumlu tutmak gibi haller deizm de anlam kazanmıştır denebilir.

zaten insanlar iman muvazenesinde ALLAHU tealaya isim olarak sıfatlarla yönelip de bu sıfatları şirke vardırmış kimseler olarak da suçlanacaktır.

rahman rahim aziz celil kerim gibi ALLAHU tealaya izafe edilen sıfatlar insanlarda da isim olarak görülmekte ve bu nedenle tevhid anlayışı,savunanlar tarafından şirk temelli olarak anlatılmaktadır.

deizmin yaradanı ise bu açıdan tevhidi daha net gösteren bir bakıma öldüren dirilten kimdir diye sorulsa cevap kısmını oluşturandır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 20 Kasım 2013; 9:14:36 >

• Deizm,Teizm,Agnostisizm aslında birbirinden çok farklıdır.

Deizm,tek bir tanrının varlığının kabul edildiği,yalnız vahiy ve peygamberlerin reddedildiği,sadece düşünce yoluyla tanrıya ulaşılabileceğini savunan inanış biçimidir.Üstteki arkadaş ayrıntılı ve kıyaslı biçimde açıklamış.

Teizm ise tanrı veya tanrıların varlığının kabul edildiği ve insanlara aracılar yoluyla mesaj verildiği,yaradılan ile ilişki halinde olduğu düşünülen inançtır.İnsan tanrı ilişkisi şu şekillerde olabilir.Mesela Poseidon kızdı yere vurdu deprem oldu,Zeus kızdı yıldırım yağdırdı.Semavi dinler açısından örnek vereceksek bazı kavimlerin helak oluşu,firavunun Kızıldeniz'de boğulması,Nuh tufanı gibi.Deizm bunları kabul etmez.

Agnostisizm,tanrının varlığı hakkında kesin bir cevap vermekten kaçınır.Ayrıca bilinememeyi savunduğu için Deizm gibi dinsizlik kategorisinde değerlendirilebilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.