Merhaba arkadaşlar. Netspeed 75 Mbps VDSL kullanıcısıyım ve hattımda statik IP adresi mevcut. Şu an için ayda 109 TL para veriyorum. Fakat Haziran ayında büyük bir zam geleceği söyleniyor. Çünkü Türk Telekom port ücretlerini %67 arttırdı. Fakat konumuz o değil. 14 Haziran'da Disney'in video akış servisi olan Disney+, Türkiye'de hizmete başlayacak. Disney+'ın Türkiye'ye gelmesi ile birlikte daha önceden korsan olarak izlemek zorunda olduğumuz Disney içerikleri, Pixar içerikleri, Marvel içerikleri, Star Wars içerikleri ve National Geographic içeriklerini ayda 35 TL'ye izleyebileceğiz. Fakat kafamda çok büyük bir şüphe var. Bu şüphe Disney+'ın kendisi ile ilgili değil, Türkiye'deki internet altyapıları ile ilgili. IPv4 adreslerinin tamamen tükenmesinden dolayı operatörler birkaç yıldır CGNAT sistemini kullanıyor. CGNAT ile bir IP adresine 65.535 kullanıcı atanabiliyor. Bu da birçok IPv4 adresinin boşa çıkmasını ve yeni internet abonelerinin de internet erişimini elde edebilmesini sağladı. Fakat CGNAT'ın birçok kötü yanı da var. Bunların hepsinden bahsetmeyeceğim, zaten araştırırsanız bulabilirsiniz. Fakat CGNAT'ın asıl Disney+ ile ilintili olabilecek çok kötü bir sıkıntısı var. O da bant genişliği sorunu. Bunu da şöyle bir örnek ile açıklamak istiyorum. Bir CGNAT havuzunda 5000 tane kullanıcı olduğunu varsayalım. İSS de her kullanıcıya 35 Mbps hız atamış olsun. Bu durumda bütün kullanıcıların teorik toplam maksimum bant genişliği 5000 * 35 = 175.000 Mbps yani kabaca 175 Gbps oluyor. Fakat İSS'nin CGNAT havuzu için kullandığı cihazların en fazla 50 Gbps kaldırdığını varsayalım. Eğer bilmiyorsanız İSS'lerin herhangi bir durumda bir cihaza fazla rezervasyon yapması yani cihazın kaldırabileceğinden daha fazla kullanıcı ataması normal sayılabilecek bir durum. Çünkü bu havuzdaki 5000 kişinin hepsinin aynı anda 35 Mbps hızı kullanmayacağı varsayılıyor. Bu durum genelde de doğru oluyor. Genelde az sayıda kullanıcı 35 Mbps'i tam kullanırken diğerleri kullanmıyor. İSS'lerin bu tercihi kulağa mantıksız gibi gelebilir fakat İSS'ler sırf nadiren 175 Gbps bant genişliğinin kullanılması durumu için 150-200 Gbps kaldırabilecek bir cihaz alması İSS'ler için büyük bir ek masraf oluşturuyor. İSS'ler de maliyeti dengede tutmak için bu şekilde bir tercih yapıyor. Fakat Disney+ 14 Haziran'da Türkiye'de hizmete başladığında birçok kullanıcının ilgisini çekecek ve kullanıcılar haldır haldır Disney+ aboneliği başlatıp Disney+'da yer alan içerikleri izlemeye başlayacak. İşte tam da bu noktada büyük sorun ortaya çıkıyor. Herkes Disney+ üzerinden bir şeyler izlemeye başlayınca CGNAT havuzu için kullanılan cihazların bant genişliği tıkanıyor ve cihazlara yetişmekte sorun yaşamaya başlıyor. Diyelim ki siz Disney+ üzerinden film veya dizileri haldır haldır izleyen kullanıcıların çok fazla olduğu bir CGNAT havuzundasınız. Fakat siz Disney+ üzerinden dizi veya film izlemek yerine CS:GO, Valorant, Fortnite veya PUBG oynamak istiyorsunuz. Disney+ gibi platformların önbellek özelliği olduğu için ağdaki dalgalanmalar ve paket kayıpları hiçbir sorun oluşturmuyor. Çünkü video paketleri anlık olarak alınmak yerine tam bant genişliği ile önbelleğe alınıyor ve önbellek üzerinden oynatılıyor. Sadece eğer CGNAT havuzu bu yükten dolayı çok yavaşladıysa 1080p yerine 720p veya 480p izlenmesi gerekebiliyor. Ancak yine de sorunsuzca izlenebiliyor. Fakat Online oyun oynayanlar için bu durum geçerli değil. Oyunlardaki her hareket canlı olarak ilerlediği için önbellekleme diye bir şey yoktur. Her şey anlıktır. Oyunun tüm paketleri kesintisiz, hızlı ve sorunsuz bir şekilde alması ve göndermesi gereklidir. Fakat Disney+ üzerinden dizi ve film izleyenlerin CGNAT havuzunun tıkanmasına neden olduğu için İSS'nin cihazları sizin Online oyununuzun paketlerini kesintisiz bir şekilde işleyemiyor. İşte tam da bu noktada ping değeriniz artacak, paket kaybı artacak ve Online oyundan keyif alamayacaksınız. Hatta keyif almayı geçtim bir adam bile vuramama ihtimaliniz de var. İşte benim Disney+'ın Türkiye'ye gelişi ile ilgili tek büyük şüphem bu. Elbette böyle bir durum olsa bile ben etkilenmeyeceğim. Çünkü ben statik IP kullanıyorum. Fakat ülkenin çoğunluğu CGNAT arkasında. Sizce Disney+'ın Türkiye'ye geldiği hafta oyuncuların Online oyunlarda (CS:GO, Valorant, Fortnite, PUBG, Rainbow Six Siege gibi) ping, paket kaybı ve kopma sorunları yaşama ihtimali var mıdır? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf6554 -- 28 Nisan 2022; 23:54:54 > |
Disney+'ın Türkiye'de hizmete açılması CGNAT havuzlarında bir soruna neden olacak mı?
-
-
hiçbir şey değişmeyecek.
problem çıksa şu anda da çıkardı zaten. ki çıkmıyor da değil. prime time döneminde herkes abanıyor internete, çoğu kullanıcıda bir problem yok.
disney plus'ın etkisi sanıldığı kadar olmaz. netflix ile aşağı yukarı bitrate'ler aynı. taş çatlasın 4k'da 15-16 mbps civarında bandwidth kullanıyor.
düşünce sisteminiz doğru ama bu kadar büyütülecek bir olay değil bana kalırsa. kendi yorumumdur.
-
yazıda çok fazla yanlış bilgi mevcut soruya cevap vermem gerekirse cevap hayır
-
Olmayacak diye bir şey yok. Forumdaki ISS'ların konularına ve Disney+ ana konusuna göz atabilirsiniz. Özellikle küçük olanlar sıkıntı yaşatıyorlar gibi görünüyor. Disney+ MH ile iletişim kurunca IP adresini kara listeden çıkartıyormuş.
-
Konuda bahsetmek istediğim o değildi yalnız :)
CGNAT IP'den kaynaklı olarak Disney+'ta yaşanan sorunları değil, kullanıcıların Disney+'a yüklenmesinden kaynaklı oluşacak CGNAT bant genişliği tıkanmasını kastediyorum.
Açıkçası pek CGNAT'tan kaynaklı bir sorun çıkmadı diyebilirim. Ben ise zaten statik IP kullanıyorum. Fakat Netspeed'in yurtdışı çıkışları epey yavaşladı. Frankfurt Single Connection testinde 9.79 Mbps indirme hızı çıktı (internetimin normal hızı 75 Mbps). Normalde en son test ettiğimde en az 40 Mbps hız alıyordum. Yani ben CGNAT'tan değil, yurtdışı çıkışından darbe aldım diyebilirim. Ancak oyunlarda bir soruna neden olmadı. Sadece yurtdışı sunucularından indirme işlemleri yavaş. O da Netspeed'de daha önceden de oluyordu. Daha önceden de yurtdışı sunucularında akşam vakti düşük indirme hızı sorunu oluyordu. Fakat yakın zamanda epey iyileşmişti, şimdi Disney+ hizmete açıldı ve hız tekrar düştü.
-
Aynısını Netflix için demişlerdi, hiçbir şey olduğu yok.Bu konuda da tartışılmıştı diye hatırlıyorum yanlış değilsem.
https://forum.donanimhaber.com/cgnat-ta-olanlar-kulubu--145920808-8
-
CGNAT yüzünden Disney+ kullanamayan arkadaşım var. Ne yaptıysa çözemedi, en sonunda Statik İP aldı ve sorun çözüldü.
-
Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Dünyada Cgnat sistemini kullanan tek ülke Türkiye değil. Disney de sadece Türkiye de hizmet veren bir uygulama değil. Bu durum onbinlerce kez tekrarlanırdı hem Netflix de, hem Disney de vs. Böyle bir şeyin olması mümkün değil çünkü bu uygulamaları kodlayan kişiler de Cgnat sisteminin ne olduğunu biliyor, o şekilde bir hatalı işlem olursa milyonda bir olur, o da telafi edilebilir. @Ö1f1
-
Öyle şey mi olur yahu? Öyle olsa millet otele gittiğinde, öğrenci yurdunda kaldığında, iş yerinde, okulda da kullanamazdı. Neden? Herkes aynı IP ile çıkıyor belki binlerce kişi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 17 Haziran 2022; 13:51:28 > -
Çok doğru hocam.
-
Ben gmail de sorun yaşamıştım. CGN nat varken gmail de telefon numarası vermeden hesap açamıyorsun. Ama statik ip aldığında telefon numarası ile doğrulama istemiyor hesap açman için.
-
Hocam bunu telefon numarası istiyor, kimlik fotokopisi istiyor şeklinde düşünmemiz doğru değil, dediğiniz gibi bunlar sadece güvenlik önlemleri. Statik ip olduğunda tespitiniz daha kolay oluyor, Cgnat olduğunda tespit zorlaşacağı için (aslında zor değil) bu kez telefon no sormaya başlıyor. Tel no ile gmail daha iyi aslında çünkü şifremizi vs unuttuğumuzda yeni şifre oluşturmak çok kolay oluyor. Diğer türlü sorduğu soruları bilemezsek inceleyip sana döneceğiz şeklinde bir döngüye düşüyor.
-
Eğer ortak ip aldığınız ip bloğu dünyadaki kara listelere girdiyse erişem engeli yiyebiliyorsunuz. Modemi istediğiniz kadar yeniden başlatın ip adresinin ilk iki kısmı değişmiyor, bu yüzden kara listeden çıkamıyorsunuz. Bunu yaşayan arkadaşım var -
Hocam senin de ne çok arkadaşın var senelerdir bitmedi bu arkadaşlarının başına gelenler Kurtlar Vadisi Abidin in Emniyetten arkadaşları bir, senin bu sürekli sorun yaşayan arkadaşların iki. Hiç sonu gelmiyor.
@Ö1f1
İşin latifesi tabi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 17 Haziran 2022; 19:9:59 > -
Yıllardır pc üzerinden çok arkadaş edindim, hepsi bilgisayar delisi olunca böyle sorunlar da bol oluyor
-
Disney+ bedava olsaydı o zaman dediğiniz durum risk oluşturabilirdi, ücretli bir servis için böyle bir durum olmaz. Zaten satın alanlarda ilk 1-2 ay yüklenir bu servislere sonrasında ilgi azalır.
-
Elbette hocam ama diğer türlü yazınca sanki CGN bloğunda bulunan herkes problem yaşıyormuş gibi anlaşılabiliyor. -
Haklısınız -
artık cgnat sıktı bir an önce ipv6 geçmeleri gerek hem internet sitelerin hemde internet servissağlıyıcıların bu konuya artık btk bir el atması gerekiyor acil olarak aboneler ödediği internet hizmetlerinin hizmetini ayıplı olarak alıyor
-
IPv6 ya tüm dünyanın geçmesi gerekiyor, bende var şuan ama google harici doğru dürüst hiçbir site kullanmıyor.
Bu konuda avrupa birliğinin ve devletlerin ISS lere ve hosting firmalarına baskı yapması gerekiyor.
Ek olarak IPv6 da routerda bile nat olmadığı için cihazların güvenlik duvarları ciddi önem kazanmaya başlıyor, microsoftun androidin telemetri verileri rahatsız etmeye başlıyor, bu yüzden v6 yı kapattım. Bu yüzden IPv6 nat yapabilen router almak, v4 teki basit ve alışılagelmiş güvenlik tedbirlerini v6 ya getirir. İsteyen tabi kullanır veya kullanmaz. ama bence lazım. Herkes bilinçli kullanıcı değil.Özellikle ülkemizde ciddi güvenlik zaafiyetlerine neden olabileceğini düşünüyorum.
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
hiçbir şey değişmeyecek. problem çıksa şu anda da çıkardı zaten. ki çıkmıyor da değil. prime time döneminde herkes abanıyor internete, çoğu kullanıcıda bir problem yok. disney plus'ın etkisi sanıldığı kadar olmaz. netflix ile aşağı yukarı bitrate'ler aynı. taş çatlasın 4k'da 15-16 mbps civarında bandwidth kullanıyor. düşünce sisteminiz doğru ama bu kadar büyütülecek bir olay değil bana kalırsa. kendi yorumumdur. |
yazıda çok fazla yanlış bilgi mevcut soruya cevap vermem gerekirse cevap hayır |
Benzer içerikler
- eve fiber kablo çektirme ücreti
- zte modem güncelleme
- fiziksel wan bağlantısı bulunamadı
- türk telekom altyapı başvurusu
- türk telekom altyapı çalışması ne kadar sürer
- kapanan hat nasıl açılır
- türk telekom internet çekmiyor
- 1 yıldan uzun taahhüt cayma bedeli
- cep magnet nedir
- internet hızlandırıcı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X