Şimdi Ara

Diyelim ki işinizden ayrılıcaksınız..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Diyelimki özen göstererek çalıştığınız işinizde bir sabah tam mesai saatinin başlangıcında müdürünüz sizi yanına çağırdı ve iş yeriniz ile ilgili olan tüm ilişkinin kesildiğini söyledi. Yani kovuldunuz . Şirkette kullanmış olduğunuz bilgisayarın içinde de kız arkadaşınızla çekinmiş resimler,kişisel bilgileriniz yani kısacası bir şirket bilgisayarında olmaması gereken birsürü datanız var. Kısacası şirket bilgisayarındaki datalarınızı yok etmek istiyorsunuz. Çoğu kişi shift+delete yaparsın olur biter der. Ama şöyle bir durum var. Ben bir holdingin bilgi işleminde çalışmaktayım ve herhangi bir işten çıkma olduğunda çıkarılan kişinin bilgisayarında easy recover ile işlem yapıp kullanıcıların dosyalarına ulaşım sağlıyorum. Ben bu durumda kendimi düşündüğümde -Allah korusun- işten çıkartıldım. O kadar çok datam varki bunları nasıl tamamiyle yok edicem. Bende düşündümkü bu dosyaların uzantılarını değiştirsem ya da bir şekilde şifrelesem ki açılmasın bir daha. Bunu yapmamı sağlıyabilcek bir program, yöntem varmıdır bildiğiniz ?

Biraz uzun oldu ama derdimi en kısa böyle anlatabildim.

• Bilgilerin kalıcı olarak silinmesi için bir takım yazılımlar mevcut. Ben bu konuda O&O Safe Erase yazılımını öneririm.
  • ben olsam bilgisayara linux kurup öyle teslim ederim. benden sonra ne kurarlarsa kursunlar eskiye ait hiç bir şey bulamazlar
  • dosyalarının oldugu yere herhangi bi işletim sistemini kur.
    yada komple harddiski biçimlendir
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedman

dosyalarının oldugu yere herhangi bi işletim sistemini kur.
    yada komple harddiski biçimlendir

easyrecover biçimlendirmeden sonra kısmen de olsa dosyaları kurtarabiliyor.

@f2171115

linux kurmak hiç aklıma gelmemişti açıkçası. işe yarıya bilir

@atakan84

acaba siz kullandınız mı bu programı ?
  • @ecasa_69
    Evet ben bu programı kullandım. Program silme işlemini yaparken seçiminize göre silme işlemini verilerinizin üzerine anlamsız 0-1 ler yazarak siliyor, bunu da yine silme metoduna (ki ben 6 metod olduğunu hatırlıyorum) göre defalarca yapıyor. Dolayısıyla verilerinizin geri gelme olasılığı imkansıza yakın oluyor. Örnek verecek olursam ben High Security metoduna göre 250 gb'lık HDD'ımı sildirdim (ki en üst metod olan highest security'nin bir altı idi) yaklaşık 10 saat sürdü. Fakat işlem bittiğinde tertemiz bir HDD'e kavuşmuş oldum. Denemenizi öneririm.

Bu arada Linux benim de aklıma gelmemişti gerçekten, denemeye değer olacağını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atakan84 -- 15 Aralık 2009; 21:44:35 >
  • yerinizde olsam işimi şansa bırakmazdım, şuan için silinen dosyaları geri getiren programların olmamasından belki söz edilebilir peki bundan 3-5 yıl sonrası için bu programlar halen geçerliliğini devam ettirir mi ? bence ettirmez.

İşinizi şansa bırakmamak adına size şirket bilgisayarınızdaki harddiski değiştirmenizi öneririm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: black_sea_28

yerinizde olsam işimi şansa bırakmazdım, şuan için silinen dosyaları geri getiren programların olmamasından belki söz edilebilir peki bundan 3-5 yıl sonrası için bu programlar halen geçerliliğini devam ettirir mi ? bence ettirmez.

İşinizi şansa bırakmamak adına size şirket bilgisayarınızdaki harddiski değiştirmenizi öneririm.

Bundan 10 sene sonrasında bile bu durum olamaz. Veri depolama teknolojilerini o kadar gözünüzde büyütmeyin. Ne kadar gelişmiş olursa olsun, aslında çok basit bir sisteme dayanıyor. Bu yüzden üzerine başka veri yazıldığı zaman, eski veriler tamamen yok edilmiş oluyor. Formatlama veya silme işlemi ise bundan tamamen farklı. Sadece dosya sistemi ile ilgili bir durum. Bu işlemlerin geri dönüşü var.

@ecasa_69
    atakan84'ün önerdiği programı hiç kullanmadım. Ama aynı ilke ile çalışan yazılımlar zaten büyük şirketlerce de veri imha için kullanılıyor.

• luciferi nickli arkaşa tamamen katılıyorum. Veri imha edilmişse geri getirilemez, silinmiş/formatlanmışsa kurtarılabilir. İkisi farklı şeyler. :)
    Linux kurmak bence çözüm değil. Tam tersine, ben Windows göçtüğünde dosyalarıma Linux altından kolaylıkla erişebiliyorum. Linux farklı dosya sistemi kullandığından belki bir nebze daha erişilemez kılar ama kafaya takan biri yine de eski verileri su yüzüne çıkarabilir sanıyorum. En güzeli veri imha edici özel programlar kurmak. Ve bu yöntemin %100 güvenilir olduğuna inanıyorum. Arkadaşın dediği gibi veri depolamada öyle gözde büyütülecek bir durum yok. İmha edilmiş dosyaları FBI gelse kurtaramaz.
  • Önce dosyaları bi klasöre koy

winrar ile parçalara ayır

bu parçaları da başka bi klasöre koy

sonra bu klasörü winuha ile uha uzantılı bi arşive dönüştür.

örn. YeniKlasör.uha arşivi oldu.. ismini sys32.dll diye değiştir. bunun için Klasör seçeneklerinden bilinen dosya uzantılarını gizle seçeneğinin yanındaki tık ı kaldırmalısın..

yada hiç uğraşmadan harddiski başka bi harddiskle değiştir.aynı boyutta olsun ki çakmasın patron..
  • Giderken harddiski sök kaç paraysa vereyim uleyn diye bide üstüne artislik yap Kaç para olacak 100 ? 150 ?

Bu arada arkadaş haklı ama sadece 3-5 resimle bitmiyor. Çok çirkefe yatan şirketler oluyor, skype msn gibi im lerin loglarını okuyan arkanızdan aleyhinize uğraşanlarıda var. Yani 3-5 resimden kurtuldun diyelimde günlük yapılan işlerde izleri gizlemekde hergün arkadaşların saydığı ritüelleri yapmakla olmaz.

Harddiski arakla hocam =) Kesin çözüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antor -- 16 Aralık 2009; 2:24:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: black_sea_28

-----------------------

En kısa, kesin ve mantıklı çözüm bu gibi..
  • quote:

Orijinalden alıntı: atakan84

@ecasa_69
    Evet ben bu programı kullandım. Program silme işlemini yaparken seçiminize göre silme işlemini verilerinizin üzerine anlamsız 0-1 ler yazarak siliyor, bunu da yine silme metoduna (ki ben 6 metod olduğunu hatırlıyorum) göre defalarca yapıyor. Dolayısıyla verilerinizin geri gelme olasılığı imkansıza yakın oluyor. Örnek verecek olursam ben High Security metoduna göre 250 gb'lık HDD'ımı sildirdim (ki en üst metod olan highest security'nin bir altı idi) yaklaşık 10 saat sürdü. Fakat işlem bittiğinde tertemiz bir HDD'e kavuşmuş oldum. Denemenizi öneririm.

Arkadaşın programı bir denesen fena olmaz. Bu arada işten çıkartıldıysan eğer üzüldüm.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.