Şimdi Ara

DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
793
Cevap
34
Favori
272.649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: canturkkara

Bu günlerde bu termostatik vana olayının abartıldığı düşünmeye başladım kanımca.
    Deveye boynun neden eğri demişler oda nerem doğruki demiş.

Öncelikle tesisatımız düzgün ve doğrumu? verimli bir kombimiz varmı? sirkülasyonda sıkıntı varmı yani ısınmayan peteğimiz varmı?

Değerli arkadaşlar termostatik vana alıp takmakla olmuyor herşey buradan bazı arkadaşlarımıza o odaya koy, bu odaya koyma deyip onlara ihtiyaç fazlası aldırmaklada olmuyor bu işler bende 3 tane var birini salona fazladan alıp koymuşum aslında lüzumsuzmuş önce doğru düzgün tespit yapmak gerekirmiş

''Ben 5 tane termostatik vana aldım taktırdım'' demekle olmuyor bu işler

İYİ YAPTIN...

Peki ihtiyaç olan odalarını gözlemledinmi. Hangi odaya veya koridora müdahale gerekiyor bunun tespitini 1 hafta 10 gün gözlemledinmi?

YOO...

Arkadaşlar aceleci davranıp kendimizi aldatmayalım mucizede beklemeyelim, gözlemledikten sonra ihtiyaca göre termostatik vana alıp takalım bu benim bir kullanıcı olarak önerim.

Aklımda iken şunuda belirteyim benim kombim mutfakta mesela, en çok verim aldığım mutfaktaki petekte takılı olan termostatik vanadır

Katılıyorum. Aslında uzunca bir süredir forumda banyo, hol hariç tüm alanlara TRV önerisi yapan arkadaşlar var. Belirttiğiniz gibi tesisat ve kombi verimliliği, ayrıca odaların konum ve cephesi, ısı yalıtımı düzeyi, güneş kazancı olup olmadığı, kullanıcının konfor tercihleri vb konular dikkate alınmadan gözü kapalı her alana TRV önerilmesi çok anlamlı değil. Sözgelimi kuzeye cepheli bir salonun, hele ısı kaybı da fazlaysa peteğine TRV takmak, olsa olsa süs olsun anlamına gelebilir. Belki kombiye yakın ve/veya doğrudan güneş alan vb odalara önceden TRV düşünülebilir, ama ısınma durumunun önceden çok net bilinemediği alanlara 1-2 haftalık ısınma deneyiminden sonra gerekirse TRV takmak daha doğru olur...

• quote:

Anladığım kadarı Zebza sen her oda için farklı bir ısı tercihi yapıyorsunuz.O bakımdan farklı ısı istenilen odalar için tabiki bir avantaj.
    Ama herkes bu kadar farklı oda ısısı istermi ?

Örnek benim salonda oda termostatı gece gündüz 23 derecede , mutfak ve yatak odası 21,5-22 derecelelerde seyir etmesi için sadece mutfak ve yatak odasına lüzum gördüğümden oralara termostatik vana koydurdum.
    O açıdan benim demek istediğim ön yargılı olup bir çok odaya bilinçsizce koymaktansa (özellikle oda termostatı koymayı düşünenler) acele etmeden ev içideki odaların sıcaklık seyrine ve ihtiyaçına göre önce gözlemlesin sonra bu doğrultuda gerekli müdaheleyi yapsın.Benim nacizane önerim bu.

Sonradan yaptırınca gereksiz yere usta masrafı çıkmazmı.
    Tesisat açılacak sular akacak, aradaki para farkını(usta parası, vana farkı parası gibi) hesaplarsak sizce beklemeye değermi.
    Kolay gelsin.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Fox River

Teşekkür ederim... bu arada yatak odası ve çocuk odasına termostatik vana taktırsam yeterli mi? yoksa koridor ve mutfak taki peteklerede taktırayım mı?

Bence termostatik vana için acele etmemelisin, şu an neresi nekadar ısınırhangi oda kontrol altında tutulmalı denemeden bilemessinki ama mutfağa bi tane olabilir.Bence o konuda aceleci davranma bende 3 termostatik vana var takılı salondakini tam açık tutuyorum salona almakla hata yapmışım mesela tercih senin benimki sadece taviye

Yatak odası ve çocuk odası + mutfak bunlar fazla ısı istemediğim odalar o yüzden taktırıyorum... Bu arada bu saydığım odalarının tamamı ve salon sabahtan güneş doğduktan ve akşam batana kadar olan zaman içerisinde full güneş altında... evim güney batı cephe ve dörtyol başında olduğu için yanında park olduğu için kesinlikle kapanma şansı yok... güneş enerjisi bir nevi evi ısıtıyor şu durumda...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fox River -- 27 Mart 2013; 21:29:27 >

• quote:

quote:

quote:

Teşekkür ederim... bu arada yatak odası ve çocuk odasına termostatik vana taktırsam yeterli mi? yoksa koridor ve mutfak taki peteklerede taktırayım mı?

Bence termostatik vana için acele etmemelisin, şu an neresi nekadar ısınırhangi oda kontrol altında tutulmalı denemeden bilemessinki ama mutfağa bi tane olabilir.Bence o konuda aceleci davranma bende 3 termostatik vana var takılı salondakini tam açık tutuyorum salona almakla hata yapmışım mesela tercih senin benimki sadece taviye

Yatak odası ve çocuk odası + mutfak bunlar fazla ısı istemediğim odalar o yüzden taktırıyorum... Bu arada bu saydığım odalarının tamamı ve salon sabahtan güneş doğduktan ve akşam batana kadar olan zaman içerisinde full güneş altında... evim güney batı cephe ve dörtyol başında olduğu için yanında park olduğu için kesinlikle kapanma şansı yok... güneş enerjisi bir nevi evi ısıtıyor şu durumda...

Alıntıları Göster
    ısı hesabı oda metrekaresine göre yapılmaz, eğer ısı hesabını kalorifik değerlere göre yaptırırsanız, her oda kombiye olan mesafelerde dikkate alındığında %80-85 hassasiyetle doğru ısınırsa TERMOSTATİK VANA pompanın 1.kademesine karşı gelen petek+rad.miktarı hariç her yere konmalıdır. yaklaşık 6 bin tane termostatik vana kullanmış biri olarak, bunu cap canlı yaşamaktayım, hatta bir ara by-pass vanası mantığı ile, tesisat sonunu by-pass yapıp tüm peteklere koymayı bile düşündüm, servis bu yaptığıklarımdan anlam çıkaramaz diye vazgeçtim.. yerden besleme tesisatlarda by-pass lı he ventil kullanıldığında, tüm odalara ter.vana konulabiliyor, termostatik vana sistemde dolaşan su miktarını düşürdüğü için, yakıta direk pozitif etki etmekte ve uzak peteklere daha iyi su gitmesini sağlamakta..

oda ter. olayına belki şu manada sıcak bakabilirim, en kötü odaya ot..
    diğerlerine ter.vana..

saygılar...

• quote:

Orijinalden alıntı: Biray İzmir

ısı hesabı oda metrekaresine göre yapılmaz, eğer ısı hesabını kalorifik değerlere göre yaptırırsanız, her oda kombiye olan mesafelerde dikkate alındığında %80-85 hassasiyetle doğru ısınırsa TERMOSTATİK VANA pompanın 1.kademesine karşı gelen petek+rad.miktarı hariç her yere konmalıdır. yaklaşık 6 bin tane termostatik vana kullanmış biri olarak, bunu cap canlı yaşamaktayım, hatta bir ara by-pass vanası mantığı ile, tesisat sonunu by-pass yapıp tüm peteklere koymayı bile düşündüm, servis bu yaptığıklarımdan anlam çıkaramaz diye vazgeçtim.. yerden besleme tesisatlarda by-pass lı he ventil kullanıldığında, tüm odalara ter.vana konulabiliyor, termostatik vana sistemde dolaşan su miktarını düşürdüğü için, yakıta direk pozitif etki etmekte ve uzak peteklere daha iyi su gitmesini sağlamakta..

oda ter. olayına belki şu manada sıcak bakabilirim, en kötü odaya ot..
    diğerlerine ter.vana..

saygılar...

Alıntıları Göster
    ben bu işin uzmanı değilim ama düşünceme göre, en az ısınan ve sürekli kullanılan odaya ot takılmalı. ot takılınca istenilen sıcaklığa ulaşıldığında diğer odalar istenilen seviyeden sıcak olacaktır. termostatik vana ile de bu odaların ısıları düşürülerek, sürekli kullanılan odanın kısa süre ısınması sağlanır.

• quote:

Orijinalden alıntı: memint

Katılıyorum. Aslında uzunca bir süredir forumda banyo, hol hariç tüm alanlara TRV önerisi yapan arkadaşlar var. Belirttiğiniz gibi tesisat ve kombi verimliliği, ayrıca odaların konum ve cephesi, ısı yalıtımı düzeyi, güneş kazancı olup olmadığı, kullanıcının konfor tercihleri vb konular dikkate alınmadan gözü kapalı her alana TRV önerilmesi çok anlamlı değil. Sözgelimi kuzeye cepheli bir salonun, hele ısı kaybı da fazlaysa peteğine TRV takmak, olsa olsa süs olsun anlamına gelebilir. Belki kombiye yakın ve/veya doğrudan güneş alan vb odalara önceden TRV düşünülebilir, ama ısınma durumunun önceden çok net bilinemediği alanlara 1-2 haftalık ısınma deneyiminden sonra gerekirse TRV takmak daha doğru olur...

Sayın memint laf olsun diye yazmadım o yazıyı hakikaten başıma gelen olayın tecrübesinden dolayı yazdım acel tecel 3 tane termostatik vana aldım kafamıza göre tespitler yapıp bazı peteklere koyduk amma ve lakin biri şu an boşta yani tam açık o açıdan ben gibi bazı arkdaşlarda yanı hataya düşmesinler daha tedbirli davrasınlar düşüncesi ile öneride bulundumZaten sizde bu düşüncedesiniz

Her birimizde evin durumu, petek boyu, evin konumu,oda büyüklülleri, güneş alıp almaması vs.gibi bir sürü farklılıklar var kalkıpta aceleci davranıp 1 hafta veya 1 ay olayı gözlemlemeden aceleci davranıp termostatik vana almak bana pek mantıklı gelmiyor.Tabi herkes kendisi bilir bizimkisi nacizane tavsiye.İyi forumlar dilerim

• quote:

Orijinalden alıntı: dogant1959

quote:

Anladığım kadarı Zebza sen her oda için farklı bir ısı tercihi yapıyorsunuz.O bakımdan farklı ısı istenilen odalar için tabiki bir avantaj.
    Ama herkes bu kadar farklı oda ısısı istermi ?

Örnek benim salonda oda termostatı gece gündüz 23 derecede , mutfak ve yatak odası 21,5-22 derecelelerde seyir etmesi için sadece mutfak ve yatak odasına lüzum gördüğümden oralara termostatik vana koydurdum.
    O açıdan benim demek istediğim ön yargılı olup bir çok odaya bilinçsizce koymaktansa (özellikle oda termostatı koymayı düşünenler) acele etmeden ev içideki odaların sıcaklık seyrine ve ihtiyaçına göre önce gözlemlesin sonra bu doğrultuda gerekli müdaheleyi yapsın.Benim nacizane önerim bu.

Sonradan yaptırınca gereksiz yere usta masrafı çıkmazmı.
    Tesisat açılacak sular akacak, aradaki para farkını(usta parası, vana farkı parası gibi) hesaplarsak sizce beklemeye değermi.
    Kolay gelsin.

Sayın dogant1959 kombi altındaki giriş ve çıkış vanalarını kapatıp peteğin üstündeki vanayı söküyorlar, altına ufak bir leğen ,leğen altına bir havlu vana üstten söküldüğü için 1 su bardağı su akmaz.Bağlantı 10 dk bulmaz

Maliyete gelince mantıklı bir tespit yapıp 1 tane az termostatik vana taktırmış olsan o vana parasıda ustanın işçiliğini ödese sende yaşayarak doğru bir tespit yapmış olursun.Bu sadece bir öneri benim açımdanda yaşanmış bir deneyim.İyi forumlar dilerim

• quote:

Orijinalden alıntı: hardcrss

ben bu işin uzmanı değilim ama düşünceme göre, en az ısınan ve sürekli kullanılan odaya ot takılmalı. ot takılınca istenilen sıcaklığa ulaşıldığında diğer odalar istenilen seviyeden sıcak olacaktır. termostatik vana ile de bu odaların ısıları düşürülerek, sürekli kullanılan odanın kısa süre ısınması sağlanır.

Oda termostatı kullanan birisi olarak ''en az ısınan ve sürekli kullanılan odaya ot takılmalı'' yorumuna kesinlikle katılıyorum senin dediğince genelde sürekli kullanılan ve oturulan odayı baz alırsan diğer odaların peteklerine buna göre müdahele edersin,farz edelim yatak odası sıcak oldu peteğin altındaki çıkış vanasından 2-3 tur vanayı kapatarak ta dengeleme yapmaya çalışılabilir.Benim banyodaki 1 metrelik petek şu an öyle.

• quote:

quote:

Oda termostatı kullanan birisi olarak ''en az ısınan ve sürekli kullanılan odaya ot takılmalı'' yorumuna kesinlikle katılıyorum senin dediğince genelde sürekli kullanılan ve oturulan odayı baz alırsan diğer odaların peteklerine buna göre müdahele edersin,farz edelim yatak odası sıcak oldu peteğin altındaki çıkış vanasından 2-3 tur vanayı kapatarak ta dengeleme yapmaya çalışılabilir.Benim banyodaki 1 metrelik petek şu an öyle.

Alıntıları Göster
    Bilgi olması açısından şöyle bir tavsiyede bulayım bazı detaycı arkadaşlara

DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR

Evimin mutfak ve yatak odasında bulunan termostatik vana ayarlarında ve salonda bulunan Oda Termostatı ayarında dengeli ve istediğim ısı değerlerini net tespit etmek ve istediğim değeri yakalamak ve takibi açısından yukarıdaki hassas termometreden çok faydalandım.

Hangi oda kaç derecede, hangi oda diğerinden daha az veya daha çok soğuk bu derece ile hassas ölçümlerle oda bazında istediğim sıcaklıkları bu aletle yakaladım.

Bu gün itibarı ile alet hala altaki resimdeki yerini korumaktadır.Çok sevdi orayı

• quote:

Evimin mutfak ve yatak odasında bulunan termostatik vana ayarlarında ve salonda bulunan Oda Termostatı ayarında dengeli ve istediğim ısı değerlerini net tespit etmek ve istediğim değeri yakalamak ve takibi açısından yukarıdaki hassas termometreden çok faydalandım.

Hangi oda kaç derecede, hangi oda diğerinden daha az veya daha çok soğuk bu derece ile hassas ölçümlerle oda bazında istediğim sıcaklıkları bu aletle yakaladım.

Bu gün itibarı ile alet hala altaki resimdeki yerini korumaktadır.Çok sevdi orayı

bu siemens rev 17 mi 24 mü?

• quote:

quote:

Benim şu an evde kullandığım fotoğraftaki Rev 24 modeli haftalık programlı olan

• quote:

quote:

quote:

Benim şu an evde kullandığım fotoğraftaki Rev 24 modeli haftalık programlı olan

çok pahalıymış ya

• quote:

çok pahalıymış ya

Kaç paraki çok pahalı demişsin, benim tahminim benim eski aldığım yerde azami 180 TL dir gerçi yakında fiyat sormadım merak eden arkadaş varsa sorar öğrenirimde
  • quote:

quote:

çok pahalıymış ya

Kaç paraki çok pahalı demişsin, benim tahminim benim eski aldığım yerde azami 180 TL dir gerçi yakında fiyat sormadım merak eden arkadaş varsa sorar öğrenirimde

gerci cokta pahali sayilmaz ama modulasyonsuz 220 lira gorunce cok geldi :-D

ama hassasligi 0,1 derece sanirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

çok pahalıymış ya

gerci cokta pahali sayilmaz ama modulasyonsuz 220 lira gorunce cok geldi :-D

ama hassasligi 0,1 derece sanirim.

Alıntıları Göster
    arkadaşlar benim evde kombi var 15 senelik fakat hiç kullanılmamış ferro.. marka şimdi kombiyi bağlattım fakat bağlayan kişi kombide hiç bir sıkıntı yok tesisata baktırın dedi. sebep kombiye su verdiği zaman ibre 2,5 çıkyıor çıktıktan sonra tekrar 1 e düşüyor 1,5 çıkarıyor 1 e düşüyor sizce benim ne yapmam lazım. ev daha sıfır ilk defa ben oturacağım canım sıkıldı şimdi bi yerler kıralacak edecek diye.

• quote:

Orijinalden alıntı: Biray İzmir

quote:

Orijinalden alıntı: azazel_666

peki hocam evde mobil sistem var boruları bakır yaptırmak istesek ortalama fiyat ne olabilir?

dediği gibi bir sıkıntı yoksa yani 50 derece ile ısınıyorsan kalsın ama illa fiyat soruyorsan 1500-1700 arası işçilikle tutar, ama evine göre tabi az boru giderse 1400 e de düşebilir..

Alıntıları Göster
    Sayın intererdem

Geçen ay taşındığım evde demirdöküm tayros marka/model bir kombi mevcut. Bu kombi günde (mart ayı sonlarında havalar çok soğuk değil iken) 21 m3 gaz tüketiyorken servis çağırdım, basit bir bakım yapıp gittiler, sonrasında durumda değişiklik olmadığını gördün. Servis tatminkar bir hizmet veremedi. Çevrede hizmet veren bir firma yetkilisi doğalgaz sayacından olabileceğini söyledi, sayaç değişikliğine gittik ama sonuç değişmedi.
    Soruşturdum, sürekli sorun çıkaran bir model olduğunu duydum ve kombiyi değiştirmek istiyorum.
    Lütfen yardımcı olunuz, evim 100m2, yaklaşık 6,5m tül petek mevcut, Evdeki tesisat forumda sizin söylediğiniz yerden dağılan kollektörlü eksiz borularla yapılmış. Hangi markanın hangi modelini almam verim sağlar? Bu arada var olan kombi yüksekliği 74cm, altında mevcut olan bir dolap nedeniyle bu ebata yayın bir kombi seçmek istiyorum, yardımlarınızı bekliyorum.
    Saygılar

• quote:

Orijinalden alıntı: Nazmican19

Sayın intererdem

Geçen ay taşındığım evde demirdöküm tayros marka/model bir kombi mevcut. Bu kombi günde (mart ayı sonlarında havalar çok soğuk değil iken) 21 m3 gaz tüketiyorken servis çağırdım, basit bir bakım yapıp gittiler, sonrasında durumda değişiklik olmadığını gördün. Servis tatminkar bir hizmet veremedi. Çevrede hizmet veren bir firma yetkilisi doğalgaz sayacından olabileceğini söyledi, sayaç değişikliğine gittik ama sonuç değişmedi.
    Soruşturdum, sürekli sorun çıkaran bir model olduğunu duydum ve kombiyi değiştirmek istiyorum.
    Lütfen yardımcı olunuz, evim 100m2, yaklaşık 6,5m tül petek mevcut, Evdeki tesisat forumda sizin söylediğiniz yerden dağılan kollektörlü eksiz borularla yapılmış. Hangi markanın hangi modelini almam verim sağlar? Bu arada var olan kombi yüksekliği 74cm, altında mevcut olan bir dolap nedeniyle bu ebata yayın bir kombi seçmek istiyorum, yardımlarınızı bekliyorum.
    Saygılar

Alıntıları Göster
    merhabalar arkadaşlar bende doğalgaz dönüşüm yaptırmak istiyorum 1 aydır kendimce evde yapacağım kararı verdim tabi bir kaç doğalgaz dönüşüm için mühendislerde çağırdım fikir aldım.... ev 145 metre kare panel rad.lerim var toplamda 9 metre , kombi olarak ariston genius primium evo 24kw , boru olarak cam elyaflı kompozit boru (ben aliminyum folyo tercih etmiştim gelen ve sorduğum kişiler cam elyaflı komp. boru dedi), her oda için toplam 5 tane ECA TERMOSTATİK RADYATÖR VANA KÖŞE KROM TRV2 G 1/2" düşünüyorum... evin şeklini çizdim odalar parkeli olduğundan gri olan yerleri tabanı kesip-kırıp 20 cm gibi gri olan yere kadar götürüp odalarada süpürgelik üzerinden peteklere götürmeyi düşünüyorum sizce bu dönüşüm şekline ne eklenebilir ve ya neler çıkarılır görüş ve düşüncelerinizi paylaşırsanır sevinirim......

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat23351 -- 22 Haziran 2013; 1:10:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: murat23351

merhabalar arkadaşlar bende doğalgaz dönüşüm yaptırmak istiyorum 1 aydır kendimce evde yapacağım kararı verdim tabi bir kaç doğalgaz dönüşüm için mühendislerde çağırdım fikir aldım.... ev 145 metre kare panel rad.lerim var toplamda 9 metre , kombi olarak ariston genius primium evo 24kw , boru olarak cam elyaflı kompozit boru (ben aliminyum folyo tercih etmiştim gelen ve sorduğum kişiler cam elyaflı komp. boru dedi), her oda için toplam 5 tane ECA TERMOSTATİK RADYATÖR VANA KÖŞE KROM TRV2 G 1/2" düşünüyorum... evin şeklini çizdim odalar parkeli olduğundan gri olan yerleri tabanı kesip-kırıp 20 cm gibi gri olan yere kadar götürüp odalarada süpürgelik üzerinden peteklere götürmeyi düşünüyorum sizce bu dönüşüm şekline ne eklenebilir ve ya neler çıkarılır görüş ve düşüncelerinizi paylaşırsanır sevinirim......

Alıntıları Göster
    Merhaba , benim kaynananin evine kombi gerekiyor . Kadincagiz yaslandi ve komurle falan ugrasamiyacak .
    Bursada tanidiginiz , bildiginiz guvenilir ve uygun ( ucuz degil ) calisan bir tesisatci varmi ?
    Suanda dogalgaz evin kapisinda , tahminen 90-100 metrekare bir ev . Yardimci olursaniz sevinirim .
    Simdiden tesekkurler .

• quote:

Orijinalden alıntı: Rookie1967

Merhaba , benim kaynananin evine kombi gerekiyor . Kadincagiz yaslandi ve komurle falan ugrasamiyacak .
    Bursada tanidiginiz , bildiginiz guvenilir ve uygun ( ucuz degil ) calisan bir tesisatci varmi ?
    Suanda dogalgaz evin kapisinda , tahminen 90-100 metrekare bir ev . Yardimci olursaniz sevinirim .
    Simdiden tesekkurler .

Alıntıları Göster
    İstanbulda 1.kat yüksek giriş 65m2 içten mantolamalı sıfır daire yaptırıyorum.Zemin 3 cm köpük üzeri parke olacak.
    Daire 6*11 dikdörtgen şeklinde.Dairenin uzun dışa bakan kısmında 16m2 -9m2-16m2 diğer tarafında 10m2 ve hol+banyo
    Binada d.gaz tesisatı var ve dairenin hemen girişine vana bırakılmış.Buradan tesisatı 1 duvar alıp 1 m sonra kombiye bağlanacak.
    Bir ustadan fiyat aldım.Dış tesisat için 750 tl+ iç tesisat iç tesisat için (su tesisatı-d.gaz tesisatı+6 m petek) 3000 tl,mobil sistem olursa 400 tl fark istiyor.kombi hariç.
    Bu fiyat normalmidir.

not:ücret peşin

• stoploss30 S kullanıcısına yanıt
    fiyat normal ama malzeme ,isimleri ve adamın iş kalitesi önemli 2500 e de düşer , 4500 e de çıkar, bakır boru yaptırın plastik yaramaz...
    radyatörlert demirdöküm
    vanalar GK gidiş ve dönüş olsun hatta danfoss oto.vana da kullanın
    kombi altına GK marka vanalar takın plastikden kaçının
    kombi olarak yoğuşmalı premix olsun da ne marka olursa olsun, nitrom,x tercihimdir..
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.