Şimdi Ara

DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
793
Cevap
34
Favori
272.651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

biz merkezi sistemden ferdi sisteme dönüş yapacağız.Benim dairem için çağırdığım firma ; balkona taktığımız kombiden direk en yakın mutfaktaki peteğe bağlantıyı yapıp ev içinde kırma dökme yapmayalım dedi" yani merkezi sistemin merkezinden kör tapa ile merkezi tarafını kapatıp sistem mutfaktaki petekten
    besleyecek . . . bu durum kombi,ısınma vs herhangibir verimsizliğe sebep olur mu ?
  • somniferum S kullanıcısına yanıt
    Şaka yapıyosunuz herhalde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: somniferum

@isa1975 sen ne zekisin ya,biz yol gösteriyoruz türkiyede milletin %95 onayı aldıktan sonra doğalgaz boru techizatıyla istediği gibi istediği yöne yönlerdiriyor,her zırt pırtta proje çizdirsen ohooo,burası türkiye unutma asgari ücrette 750 TL civarı,herkes belki senin gibi bol paralı değil.

@ali282 sen bu adamın dediğine bakma pis koku alıyorum sözlerinden !

alırsınız kardeş alırsınız sen bi git doğalgaz tesisatında kaçak varmı köpükle gel belki oradan geliyordur pis koku.

Bu iş çocuk oyuncağı değil unutma

senin gibi pratik zekalıların ucuza gitmesi gibi sebeplerle 7 gencecik çocuk vefaat etti ankarada,

quote:

Orijinalden alıntı: KrM's

Şaka yapıyosunuz herhalde.

Ağzına sağlık kardeş ne yapalım sektörde böyleleride var.

• quote:

Orijinalden alıntı: MURAT4108

merhaba,

biz merkezi sistemden ferdi sisteme dönüş yapacağız.Benim dairem için çağırdığım firma ; balkona taktığımız kombiden direk en yakın mutfaktaki peteğe bağlantıyı yapıp ev içinde kırma dökme yapmayalım dedi" yani merkezi sistemin merkezinden kör tapa ile merkezi tarafını kapatıp sistem mutfaktaki petekten
    besleyecek . . . bu durum kombi,ısınma vs herhangibir verimsizliğe sebep olur mu ?

Kardeşim bizler internet ortamında sana bu şekilde yardımcı olamayız ki. Bazı binada mutfak tesisatın 3/4 boru ile bağlanmıştır ve taahütçü firma bunun kurtaracağını tesisatında sıkıntı yaşamayacağını sana taahhüt eder. kime inanırsan ona yaptırırsın ve sonucunu beklersin. Önemli olan güvenebileceğin kişiye işini yaptırmandır. Güven veren düzgün geçmişe sahip hiçbir Taahhütçü inanmadığı şeyi sana taahüt etmez. Bizler senin tesisat durumunu görmeden olur yada olmaz diyemeyiz.

• MURAT4108 M kullanıcısına yanıt
    buraya projenizi koyup petek yerlerini ve kombi için bırakılan yer ile düşündüğünüz yeri belirtin, her zeki (!) doğalgazcı, alt yapıyı aşağı yukarı tahmin edip, ana hatta yakın petekten kombiye çekmedeki kaybın, dışardan Ana kombi yerine gitmekteki kayıptan az olup olamayacağını bilir, Pazarlamacılar ise hiç bi şeyden anlamadan OLMAZ,ÇALIŞMAZ, diyebilirler.

her ne kadar balkona özellikle plastik boru ve plastik vana ile 110 luk küçük dolaplara boruları gömmeden iş yaptıracağınıza inanmasam da...

(dolap en az 130 cm.borular ve filitreler BAKIR, borular izoleli ve gömülü olmalıdır)

bu arada kollektörlü sistem varsa evinizde KESİNLİKLE kollektöre bağlantı yapılmalıdır, petekten olmaz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: yusuftaner

merhabalar benimde ufak bir sorum olacak;
    mobil/kollektör bağlantılı tesisat sistemlerinde de reglaj ayarı yani kombiye yakın olan peteklerin dönüş vanalarının kısılmasına gerek varmıdır?

Kesinlikle vardır, ama bence kollektörlü sistemin olmazsa olmazı UK tipi termostatik vanadır, Ter. vana olmayan mobil sistem ağzınla kuş tutsan doğru dürüst çalışmaz, ha kollektörden her yere aynı uzunlukta boru gidiyorsa o başka, ama reglaj da bu gece sorunu çözeyim manasında bir çözümdür, ben genell,kle, kimse kurcalamasın diye, kollektördeki vanalardan reglaj yaparım, zaten reglaj vanası kullanılmışsa ondan yapmak en iyisi, ama Türkiyeden gidiş vanasını dönüşe takan yüzbinlerce çok bilmiş firma ve ustası varken 2. dediğim zor aslında..

kolay gelsin..

• quote:

Orijinalden alıntı: Skaty.

quote:

Orijinalden alıntı: Zebza

İzmir'de gaz beton ve yalıtımlı binada 5mt petek yeterlidir. Vairad ile DD Plus aynıdır. Vaillant Pro serisi kombileri malzeme kalitesi kötüdür Plus serisini artı premix yoğuşmalı tercih etmelisiniz. Şahsen Vaillant yerine Demirdöküm Nitromix tercih ederdim. Tesisat konusuna gelince bakır boru ilk tercihiniz olmalı, düzgün işçilik ve kaliteli malzeme ile uzun yıllar memnun kalacağınız bir sistem olur. İzmir'de ikamet ediyorsunuz forumdaşlardan Biray Doğalgaz'dan teklif almanızı tavsiye ederim kendisi bakır boru ile çalışır.

Mesajınız için teşekkür ederim. Araştırdığım kadarıyla yoğuşmalı kombilerden tam verim alabilmek için 50-60 derece arasında ve uzun süre çalıştırılması gerekiyor, bizim için bu kadarına gerek yok sanırım. Aynı sistemi kullanan arkadaşım, hemen hemen aynı koşullarda aylık 60-70tl civarında fatura ödemekte (güney cephe), sanıyorum bizim batı cehpe olması dolayısıyla 20tl'lik bir fark oynayacaktır. Biraz daha indirim yaptırıp hermatik kullanacağım gibi gözüküyor. Biray Doğalgaz'dan diğer dairemiz için yardım almıştık, bunu kendim halletmeye karar verdim.

Aldığım bilgiye göre kullanılan malzemeler araştırdığım doğrultuda, sadece kombi hermatik olacak. Termostatik vana kullanmak yerine en soğuk odaya oda termostatı koymayı düşünüyorum. Termostatik vana ve oda termostatiğin çalışma mantığını biraz daha araştırıp bizim odalara göre bir tercih yapmam gerekecek.

Yeni öneriler duymak isterim, teşekkürler şimdiden.

hangi dairenize yardım fiyat vermiştim hatırlayamadım ama, anladığım kadarıyla orada size yapılan yanlışı burada ortaya çıkarmış oldunuz. Plastik boru ve fiyatı düşük çıkarmak için petek hesaplarındaki hırsızlık, 40 derece ile bakır boruyla 70 tl ısınacak daireyi, bırak 40 ı, 60 dereceyle devamlı ısıtmaya kadar götürmüş sizleri, malzeme ve işçilikte fiyatı 1500 tl aşağı çekecem diye verilen tavizlerden, maalesef izmirin ağzı çok fazla yanacak..

son 1 ayda yanlış yazmıyorum..4-5 yıllık kombilerin yılda 1500-2500 lık ısınmadan yarattığı faturalar ve sık sık bozulmaları ile, KOMBİMİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM adreslerim arttı, hep aynı konu, 1/2" boru hatta 15 lik süper (!) boru ile 9 metre gidecek yere 5-6 metre takan, rad.altına üst vana takan, kombiyi balkona atıp, borulara halka açık olarak döşeyen ve tabi ki döşetenler sayesinde, benim 10 yılda bu iş biter dediğim İzmir, daha 100 yıl iş yaptıracak sanırım.

İstanbuldaki Fatih servisi bana şunu dedi,

ABİ ÇOK İYİSİN DE SAYENDE İFLAS ETMEK ÜZEREYİZ, YAPTIN BURAYA 2000 TANE bakır borulu İŞ, İNSANLAR NE BAKIM YAPTIRIYOR, NE BOZULUYOR..

şimdi benzeri lafları buca servisi söylüyor, alın verin ekonomiye can verin derseniz, plastik boru 202-3 pro model 17binlik 7.9 kw lık min.kapasite kombiyi takmak.. en iyisi olacaktır. masrafı az, sorana vaillant yaptırdık havası, yeter de artar...

bu arada doğalgazcılığa başladıysanız hayırlı olsun (kendim halledeceğim yazmışınız)

en soğuk odaya oda termostatı konusu da bence hikaye, iyi ısınanların o oda ısınıncaya kadar durumunu ne yapacaksınız, ha tabi kısarak halledebilirsiniz ama ter. vana daha az suyla evi ısıtmak oluyor, diğer, ise hep birlikte ısınma, hep birlikte durma..

araştırmanızı konuyu bilenlerle yapmanızı diler saygılar sunarım..

• teşekkür ederim cevabınıza; ev bahçe dublex+çatı katı ve alt katta ve üst katta ayrı ayrı kollektör mevcut , anladığım kadarı ile çatı katına çıkan hat direk aşağıdan çıkıyor yani kollektörlerden çıkışı yok; ayrıca 2 koridor peteği+havlupan+çamaşır odası olarak kullanılan ufak bir odanın peteği hariç diğer peteklerde ECA TRV termostatik vana mevcut (toplam 8 ad.) adapazarı bu sene henüz sağlam soğuklar yapmadı genelde kombim (33kw-yoğuşmalı) 35-40 derece arası çalıştı tam reglaj ayarınıda henüz yapmadım açıkcası ; hava çok değişken gündüzleri 20-23 dereceleri görürken geceleri 10-12 derecelere düşüyor , çatı katındaki iki peteğede termostatik vanaları yeni taktırdım ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Biray Doğalgaz

quote:

Orijinalden alıntı: Skaty.

quote:

Orijinalden alıntı: Zebza

İzmir'de gaz beton ve yalıtımlı binada 5mt petek yeterlidir. Vairad ile DD Plus aynıdır. Vaillant Pro serisi kombileri malzeme kalitesi kötüdür Plus serisini artı premix yoğuşmalı tercih etmelisiniz. Şahsen Vaillant yerine Demirdöküm Nitromix tercih ederdim. Tesisat konusuna gelince bakır boru ilk tercihiniz olmalı, düzgün işçilik ve kaliteli malzeme ile uzun yıllar memnun kalacağınız bir sistem olur. İzmir'de ikamet ediyorsunuz forumdaşlardan Biray Doğalgaz'dan teklif almanızı tavsiye ederim kendisi bakır boru ile çalışır.

Mesajınız için teşekkür ederim. Araştırdığım kadarıyla yoğuşmalı kombilerden tam verim alabilmek için 50-60 derece arasında ve uzun süre çalıştırılması gerekiyor, bizim için bu kadarına gerek yok sanırım. Aynı sistemi kullanan arkadaşım, hemen hemen aynı koşullarda aylık 60-70tl civarında fatura ödemekte (güney cephe), sanıyorum bizim batı cehpe olması dolayısıyla 20tl'lik bir fark oynayacaktır. Biraz daha indirim yaptırıp hermatik kullanacağım gibi gözüküyor. Biray Doğalgaz'dan diğer dairemiz için yardım almıştık, bunu kendim halletmeye karar verdim.

Aldığım bilgiye göre kullanılan malzemeler araştırdığım doğrultuda, sadece kombi hermatik olacak. Termostatik vana kullanmak yerine en soğuk odaya oda termostatı koymayı düşünüyorum. Termostatik vana ve oda termostatiğin çalışma mantığını biraz daha araştırıp bizim odalara göre bir tercih yapmam gerekecek.

Yeni öneriler duymak isterim, teşekkürler şimdiden.

hangi dairenize yardım fiyat vermiştim hatırlayamadım ama, anladığım kadarıyla orada size yapılan yanlışı burada ortaya çıkarmış oldunuz. Plastik boru ve fiyatı düşük çıkarmak için petek hesaplarındaki hırsızlık, 40 derece ile bakır boruyla 70 tl ısınacak daireyi, bırak 40 ı, 60 dereceyle devamlı ısıtmaya kadar götürmüş sizleri, malzeme ve işçilikte fiyatı 1500 tl aşağı çekecem diye verilen tavizlerden, maalesef izmirin ağzı çok fazla yanacak..

son 1 ayda yanlış yazmıyorum..4-5 yıllık kombilerin yılda 1500-2500 lık ısınmadan yarattığı faturalar ve sık sık bozulmaları ile, KOMBİMİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM adreslerim arttı, hep aynı konu, 1/2" boru hatta 15 lik süper (!) boru ile 9 metre gidecek yere 5-6 metre takan, rad.altına üst vana takan, kombiyi balkona atıp, borulara halka açık olarak döşeyen ve tabi ki döşetenler sayesinde, benim 10 yılda bu iş biter dediğim İzmir, daha 100 yıl iş yaptıracak sanırım.

İstanbuldaki Fatih servisi bana şunu dedi,

ABİ ÇOK İYİSİN DE SAYENDE İFLAS ETMEK ÜZEREYİZ, YAPTIN BURAYA 2000 TANE bakır borulu İŞ, İNSANLAR NE BAKIM YAPTIRIYOR, NE BOZULUYOR..

şimdi benzeri lafları buca servisi söylüyor, alın verin ekonomiye can verin derseniz, plastik boru 202-3 pro model 17binlik 7.9 kw lık min.kapasite kombiyi takmak.. en iyisi olacaktır. masrafı az, sorana vaillant yaptırdık havası, yeter de artar...

bu arada doğalgazcılığa başladıysanız hayırlı olsun (kendim halledeceğim yazmışınız)

en soğuk odaya oda termostatı konusu da bence hikaye, iyi ısınanların o oda ısınıncaya kadar durumunu ne yapacaksınız, ha tabi kısarak halledebilirsiniz ama ter. vana daha az suyla evi ısıtmak oluyor, diğer, ise hep birlikte ısınma, hep birlikte durma..

araştırmanızı konuyu bilenlerle yapmanızı diler saygılar sunarım..

Yardım derken dairenin birini size yaptırdık demek istedim. Bu küçük olan daireyi de başka bir şirkete yaptırmayı düşünüyorum, araştırma içindeyim dedim. Araştırma yapmak doğalcazcı olacağız anlamına geliyorsa forumu komple kapatalım gidelim :)

Tesadüf evin kombi işi de 1 saat önce bitti. Bakalım kış bize ne getirecek...

• Skaty. S kullanıcısına yanıt
    hayırlısı olsun inşallah, diğer işlerden kaptıklarınla adamları zorladığına inanmak isterimi bana usta dayanmıyor, şunu yap şunu yap derken adamlar böyle sıkan bir tane adam yok (aslında anlayan patron yok) diyorlar, usta peteğin alttan bağlıyor, neden diyorum senelerdir yapıyorum çalışıyorr diyor, ee bizimki de çalışıyor o zaman yum gözünü karışma oluyor.

fotoları en kısa zamanda koyarsınız inşallah..

@Skaty.
  • su parası izmirde meclis kararı ile ortak ödeniyor...yani suyu okuyan gelip ana sayacı okuyup gidiyor,sonra yönetici ne yaparsa yapsın.yönetici herkesin saatini okuuyp suyu dairelere pay ediyor,malik diyorki ben bu kadar su kullanmadım parayı vermiyor vsss...neyse bu mahkemede kazanıldı yakında eski düzene dönülecek..

ferdi sisteme dönme isteğimiz aslında bu doğalgaz faturası içi toplama problemi yaşamamamk,bütün kış evde olmayanın gaz parası ödemesi problemi,ve termostatik vana ve pay ölçer masrafının ferdiye geçişten daha masraflı olması... %100 oybirliği gerekli bu karar için
  • quote:

Orijinalden alıntı: Biray Doğalgaz

buraya projenizi koyup petek yerlerini ve kombi için bırakılan yer ile düşündüğünüz yeri belirtin, her zeki (!) doğalgazcı, alt yapıyı aşağı yukarı tahmin edip, ana hatta yakın petekten kombiye çekmedeki kaybın, dışardan Ana kombi yerine gitmekteki kayıptan az olup olamayacağını bilir, Pazarlamacılar ise hiç bi şeyden anlamadan OLMAZ,ÇALIŞMAZ, diyebilirler.

her ne kadar balkona özellikle plastik boru ve plastik vana ile 110 luk küçük dolaplara boruları gömmeden iş yaptıracağınıza inanmasam da...

(dolap en az 130 cm.borular ve filitreler BAKIR, borular izoleli ve gömülü olmalıdır)

bu arada kollektörlü sistem varsa evinizde KESİNLİKLE kollektöre bağlantı yapılmalıdır, petekten olmaz...

burada paylaşmamın sebebi budur işte ustam...eve gelen demirdöküm servisini, klima montajını vakumsuz yapmaya kalktığında kovalayan biriyim.Her işin bir yapılma prensibi vardır,buna uyulmaz ise hem paramızı sokağa atarız,hemde canımızı tehlikeye . . . ben projeyi petek ve gaz borusu olarak mı buraya ekleyeyim ? bu projeyi izmir gazdan temin etmemiz gerekiyor değil mi?

• ayrıca dairem 180 m2 ..140m2 net kullanım alanı var,güney cephe güneş görüyor ısıcam ,doğramalar winsa..8,30 m petek uzunluğu mevcut ve birde 110 cm 50 cm havlupan..sıcak su ihtiyacıda kombiden karşılanacak..bosch condence 2000 önerildi.bu kombi yarı yoğuşma/tam yoğuşma lı olarak çalışıyormuş yorum yapabilecek arkadaşım varmı
  • MURAT4108 M kullanıcısına yanıt
    ben izmir de iş yapan 23 yıllık bir doğalgazcı olarak, izmirgazda eski bir proje varsa da , kesinlikle gerçek bir proje olduğunu zannetmiyorum, çünkü firmaların çoğu mimari çizmekten aciz, 4 çizgi içine ev yazan ilk 10 daki firmalar belli. zaten iyi bir firma (!) ile çalışırsanız adam mühendistir 3 dakkada evi kağıda çizer, mesela ben senede 200 iş yapıyorum, 500 proje çiziyorum.

dediğin gibi bazıları aldığı işi çizemiyor.

anlaştığınız biri varsa hayırlı olsun, inşallah ihtimal az da olsa iyisine denk gelirsiniz.
    ilk yazınıza baktığımda içimden bu ince boruya ana hattı, bağlasa bağlasa izmir firmaları bağlar diye geçirmiştim zaten...
  • quote:

Orijinalden alıntı: MURAT4108

ayrıca dairem 180 m2 ..140m2 net kullanım alanı var,güney cephe güneş görüyor ısıcam ,doğramalar winsa..8,30 m petek uzunluğu mevcut ve birde 110 cm 50 cm havlupan..sıcak su ihtiyacıda kombiden karşılanacak..bosch condence 2000 önerildi.bu kombi yarı yoğuşma/tam yoğuşma lı olarak çalışıyormuş yorum yapabilecek arkadaşım varmı

140 m2 eve 830 cm petek olmaz, belki 11 metre, o da condense 2000 gibi eski teknoloji bir cihazla ve plastikle sağlanmaz, yorum yapmak kolay , işi iyi yapmak zordur, nedense..

belki de üretimi bile çoktan durdu o makinanın, 22 kwlık bosch cc modeli çıktından sonra...

size nitromix 28 kw bakır boru gk vana , daha büyük petek, 2 misli çok çubuklu havlupan, petek arkası izopan öneririm...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biray İzmir -- 8 Kasım 2013; 14:18:14 >
  • """""""""""""""Radyatörlerin uygun montaj şekli pencerelerin alt kısmı olduğundan, öncelikle bu yalıtıım levhalarının kullanılacağı yer binanın dış yüzeyiyle yalıtım sağlayacak yer olmalıdır. Dairenin iç kısmına gelecek yerlere yalıtım yapılması gereksizdir.

Radyatörün arkasına konulan yansıtıcı yüzey levha radyatörün verimini düşürecektir. Fakat odanın ısı ihtiyacını sağlayacak radyatörden daha uzun radyatör kullanıldıysa verim düşmesine rağmen odanın istenilen sıcaklığa gelmesinde kombi yorulmayacağı için kullanılabilir.

Normalde hiçbir odanın radyatörü komple kapatılması kış iklimini yoğun yaşayan yerler için doğru değildir. Kısık radyatör kullanılan odalardada yansıtıcılı panel kullanılması gene yerinde olacaktır.

Bu bahsettiklerimin hepsinde yansıtıcı yüzeyleri ters çevirin yada koyu renge boyayın, kaplayın.

Haricinde sürekli kullanılan yerler için 4cm alanı daraltmamanızı ve yansıtıcıc yüzeyi kullanmamanızı tavsiye ederim. """"""""""""""

forumda dolaşırken rastladım bu cümlelere....şimdiye kadar okuduklarıma aykırı bir durum......ne dersiniz , radyatör arkasına yansıtıcı izopan tarzı şeyler koymak olumsuz bir durum mudur??????????

• Arkadaşlar bende danfoss terostatik vana aldım şimdi kafammkarıştı mutfakmesela çabuk ısınıyor ohalde örneğin doğu cephesindeki petekdemi ısınmayı kesecek mutfaktaki tremostatik vanayı örneğin 20 dereceye aldığın vakit ?

Yoksa herbir termostatik vana bireyselmi çalışır (en mantıklısıda bu değilmi 1-5 derece çevirme ayarı ohalde ne işe yarıyorki ? ) yani demek istediğim mutfak 20 dereceyi bulunca ancak mutfaktaki radyatör susar kuzeydeki radyatörüde varsayalım 20 dereceye ayarladım o etkilenmez değilmi yani o oda 20 dereceyi bulana kadar petek yanmaya devam eder mantıklısıda bu değimi ?

Eğer mevzu öyle değilse haber verinde mutfağa normal vana taktırayım ?
  • quote:

Arkadaşlar bende danfoss terostatik vana aldım şimdi kafammkarıştı mutfakmesela çabuk ısınıyor ohalde örneğin doğu cephesindeki petekdemi ısınmayı kesecek mutfaktaki tremostatik vanayı örneğin 20 dereceye aldığın vakit ?

Yoksa herbir termostatik vana bireyselmi çalışır (en mantıklısıda bu değilmi 1-5 derece çevirme ayarı ohalde ne işe yarıyorki ? ) yani demek istediğim mutfak 20 dereceyi bulunca ancak mutfaktaki radyatör susar kuzeydeki radyatörüde varsayalım 20 dereceye ayarladım o etkilenmez değilmi yani o oda 20 dereceyi bulana kadar petek yanmaya devam eder mantıklısıda bu değimi ?

her termostatik vana bireyseldir. bukundugu odanin sicakligini baz alir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Arkadaşlar bende danfoss terostatik vana aldım şimdi kafammkarıştı mutfakmesela çabuk ısınıyor ohalde örneğin doğu cephesindeki petekdemi ısınmayı kesecek mutfaktaki tremostatik vanayı örneğin 20 dereceye aldığın vakit ?

Termostatik vanalar sadece bağlı olduğu radyatöre müdahale ediyor, sistemdeki diğer radyatörler etkilenmiyor. En büyük hatalardan birtanesi mutfağa TRV koymamaktır,bizim mutfaktaki trv 17°C'ye ayarlı geçen kış o radyatörün hiç devreye girdiğini görmedim. TRV'lerin bir diğer avantajı her bir odaya ayrı ayrı ısı ayarlaması yapılabilmesidir, örneğin kullanmadığınız odaları 16°C, az kullandığınız odaları 19°C, oturma odasını 22°C, çocuk odasını 24°C şeklinde ayarlabilirsiniz.

• astrafe A kullanıcısına yanıt
    klavyesi olan uyduruyor gözüyle bakınız ve bu saçma şeyleri sizin yazınız gibi kopyalamayınız ki, bişeyden anlamayanlara referans teşkil etmesin..

minimum %5-10 yakıt tasarrufu yapan bişeyi yakıtı arttırıyor yazana Allah akıl fikir versin demekten başka çare yok.

düne kadar yoğuşmalı kombi için de soğuk yere uygun diyorlardı...
  • 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.