Şimdi Ara

Döküm tava ile ilgili önerileriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
8.746
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ne yapmalı ve tavayı nasıl kullanmalıyım sizce? Lava'nın döküm tavasını aldım. Güzel tariflere ihtiyacım var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Döküm Tava: Neden Yapışır ve Yapışmaz Hale Getirme Yolları

    Döküm tavalar, dayanıklılıkları ve eşit ısı dağıtımıyla bilinseler de, yapışma sorunları yaşayabilirler. Bu sorundan kaçınmak ve döküm tavanızın performansını artırmak için bazı ipuçlarını derledik.

    Döküm Tavalar Neden Yapışır?

    Döküm tavalar, yüzeylerinde gözenekler bulunan gözenekli bir malzemeden yapılır. Bu gözenekler yiyeceklerin yapışmasına neden olabilir, özellikle de tava düzgün bir şekilde yağlanmazsa. Ayrıca, lav döküm tavalar, geleneksel döküm tavalara göre daha pürüzlü bir yüzeye sahip oldukları için daha fazla yapışmaya meyillidirler.

    Döküm Tavanın Yapışmaması İçin Ne Yapmalı?

    1. Döküm Tavayı Önceden Isıtın:

    Tavanızı kullanmadan önce iyice önceden ısıtmak, yiyeceklerin tavaya yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Tava orta-yüksek ateşte yaklaşık 5-7 dakika ısıtın.

    2. Tavanızı Yağlayın:

    Döküm tavalar yapışmaz tavalar gibi yağlanmalıdır. Yemek pişirmeye başlamadan önce tavaya ince bir yağ tabakası sürün. Bitkisel yağ, kanola yağı veya zeytinyağı iyi seçeneklerdir.

    3. Döküm Tavanızda Doğru Sıcaklığı Kullanın:

    Döküm tavalar yüksek ısıda pişirmek için mükemmeldir, ancak çok yüksek ısı yiyeceklerin yapışmasına neden olabilir. Orta-yüksek ısı genellikle çoğu yemek pişirme görevi için yeterlidir.

    4. Yiyecekleri Çok Erken Çevirmeyin:

    Yiyecekleri tavada çok erken çevirirseniz, henüz yapışmamış olabilir ve tavaya yapışarak yırtılabilir. Yiyeceklerin kenarları pişmiş ve tavadan hafifçe çekilmeye başlamış görünene kadar bekleyin.

    5. Yapışan Yiyecekleri Zorlamayın:

    Yiyecekler tavaya yapışırsa, zorlamayın. Bunun yerine, birkaç dakika bekleyin, ardından nazikçe gevşetmek için tahta veya silikon bir spatula kullanın.

    6. Döküm Tavanızı Doğru Şekilde Temizleyin:

    Döküm tavaları yıkarken aşındırıcı temizleyiciler veya bulaşık teli kullanmayın. Bunun yerine, ılık su ve yumuşak bir bez kullanın. Tavanızı bulaşık makinesinde yıkamayın.

    7. Döküm Tavanızı Yağlayın ve Saklayın:

    Döküm tavanızı kullandıktan sonra, biraz yağ sürün ve hemen saklayın. Bu, paslanmasını ve yapışmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

    Bu ipuçlarını takip ederek döküm tavanızın yapışmasını en aza indirebilir ve uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 2-3 cm kalınlığında bol yağlı ve yağı eşit olarak dağılmış bir antrikot kestirin kasabınıza onu karabiber tuz ve zeytinyağı ile marine edip çok kızgın döküm tavaya atın 2 veya 3 dakika pişmiş sevme derecenize göre iki tarafınıda pişirin 5 dakika dinlendirdikten sonra afiyetle yiyin :)
  • ayktekc kullanıcısına yanıt
    Hocam çok kızgın derken tava çok mu ısınsın yoksa tavaya yağ dökeyim mi ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bazzzingaaa

    Hocam çok kızgın derken tava çok mu ısınsın yoksa tavaya yağ dökeyim mi ?

    döküm tavalar, diğer ince tabanlı teflon tavalara benzemez önceden orta-az ateşte 5-10 dakika arasında ısıtın yağ felan eklemeden, tava kızdığında yine hiç yağlamayın çünkü eti zaten yağladınız eğer tavayada yağ koyarsanız sağa sola dağılan yağlar yanacaktır sonuçta tava aşırı sıcak olacak.
  • ayktekc kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam deniycem. Farklı tarifleriniz varsa sevinirim. Özellikle tavukla ilgili...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bazzzingaaa

    Teşekkürler hocam deniycem. Farklı tarifleriniz varsa sevinirim. Özellikle tavukla ilgili...

    tavukta bu yöntemi denemenizi önermem çünkü tavuk orta pişmiş veya az pişmiş yenen bir et türü değil. tam olarak pişirmeniz gerekmekte onun dışında döküm tavada rosto mühürleyebilirsiniz, mühürledikten sonra fırınlayabilirsiniz tavayla beraber eğer tavada plastik bir aksam yoksa. lavaş yapabilirsiniz.
  • ayktekc kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ya ben essenin döküm tavasını almıştım. Eti kızgın tavaya attığım zaman (eti önceden yağlıyorum vs vs yapıyorum) yapıştığı için biraz yıpranarak döndürebiliyorum öbür tarafına..şu mühürlemeyi bi öğretecek cengaver var mı:)?? Eti kızgın tavaya attığınızda az da olsa yapışmalı mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tceyhan

    ya ben essenin döküm tavasını almıştım. Eti kızgın tavaya attığım zaman (eti önceden yağlıyorum vs vs yapıyorum) yapıştığı için biraz yıpranarak döndürebiliyorum öbür tarafına..şu mühürlemeyi bi öğretecek cengaver var mı:)?? Eti kızgın tavaya attığınızda az da olsa yapışmalı mı ?

    Evet o yapışma az da olsa olur, döküm tavayı al ocağa koy tam gaz ısıt hafif dumanlar çıkar elini götür 4-5 sn tutamazsan tavan ısınmıştır.
    Burada püf nokta herhangi bir kasaptan aldığın et 2 dakikada pişmez çünkü o gördüğünüz pişen etler 30-45 gün arası 0-2 derece soğuk odada dinlendirilmiş ettir.
    Döküm tavada standart bir eti pişirmeyi denemeyin et ziyan olur. Gidip steakhouse 'ların kasaplarından alın o zaman sorun olmaz.

    Mühürleme : Tava tamamen ısınır , zeytinyağlı ve kaya tuzuyla bekletilen et tavaya koyulur,
    1,5 dk boyunca oynatılmadan pişer ve altında sıra çizgiler oluşur , etin aynı yüzüne tam ters şekilde çizgi olarak şekilde 1,5 dk daha pişme süresi verilir.

    Aynı işlem etin pişmeyen tarafı içinde yapılır ve toplamda 6 dakikada mükemmel bir et yiyebilirsiniz ;)




  • bak sana bir puf nokta söyleyeyim.

    önce tavayı yüksek ateşte kızdır baya sonra pişireceğin şeyi düşük ateşte pişir en sağlıklısı ve en güzel pişirme yöntemi budur.al tavuk gogsunu harmanla at üstüne xd
  • Bir market kasabından, "her döküm tava alınmaz, markalara aldanma" şeklinde birşey duydum.

    Bu konunun inceliklerini bilenler aydınlatabilir mi?

    Bazı döküm tavalar gerçek döküm olmuyormuş vs... nedir bu işin özü?
    Nereden ve nasıl almalıyız ? Mutlaka almam gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nokmen -- 6 Ocak 2016; 14:54:51 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nokmen

    Bir market kasabından, "her döküm tava alınmaz, markalara aldanma" şeklinde birşey duydum.

    Bu konunun inceliklerini bilenler aydınlatabilir mi?

    Bazı döküm tavalar gerçek döküm olmuyormuş vs... nedir bu işin özü?
    Nereden ve nasıl almalıyız ? Mutlaka almam gerekiyor.

    Döküm tava dediğin şey kalıba dökülmüş demir.
    Her tava alınmaz demek nasıl oluyor ki?
    Olay şu tahminimce: döküm tavalar emaye ile kaplanıyor. Bunun kaliteli olanlarında 5 kata kadar kaplama var. Ucuzlarda tek yada 3 kat olabiliyor.
    Bu emaye kaplama genleşme ile zamanla kalkabiliyor ayrıca siz sıcakken içine su filan döktünüz diyelim ani ısı farkı da yine bunu bozar.
    İyi kötü olayı burada olabilir.
    Eskiden bunlarda emaye yokmuş pek o zamanlar yağ ile seasoning denen yağ ile pişiriliyormuş tavalar ama şimdikilerde bunun yerine emaye var. Tabi isteyen yine seasoning yapabilir. Emaye olayı da bildiğim kadarıyla zorunluluk olarak gelmiş sonradan.
    Bahsettiği konu bununla ilgili olmalı yani bence.

    Gerçek döküm tava nasıl olur: Valla 26x32 cm var bizde 24 yaşında erkek olarak zor tutuyorum tek elle epey ağır. Ağırlığından belli olur bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quattro -- 6 Ocak 2016; 23:07:40 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: shotufuk

    quote:

    Orijinalden alıntı: tceyhan

    ya ben essenin döküm tavasını almıştım. Eti kızgın tavaya attığım zaman (eti önceden yağlıyorum vs vs yapıyorum) yapıştığı için biraz yıpranarak döndürebiliyorum öbür tarafına..şu mühürlemeyi bi öğretecek cengaver var mı:)?? Eti kızgın tavaya attığınızda az da olsa yapışmalı mı ?

    Evet o yapışma az da olsa olur, döküm tavayı al ocağa koy tam gaz ısıt hafif dumanlar çıkar elini götür 4-5 sn tutamazsan tavan ısınmıştır.
    Burada püf nokta herhangi bir kasaptan aldığın et 2 dakikada pişmez çünkü o gördüğünüz pişen etler 30-45 gün arası 0-2 derece soğuk odada dinlendirilmiş ettir.
    Döküm tavada standart bir eti pişirmeyi denemeyin et ziyan olur. Gidip steakhouse 'ların kasaplarından alın o zaman sorun olmaz.

    Mühürleme : Tava tamamen ısınır , zeytinyağlı ve kaya tuzuyla bekletilen et tavaya koyulur,
    1,5 dk boyunca oynatılmadan pişer ve altında sıra çizgiler oluşur , etin aynı yüzüne tam ters şekilde çizgi olarak şekilde 1,5 dk daha pişme süresi verilir.

    Aynı işlem etin pişmeyen tarafı içinde yapılır ve toplamda 6 dakikada mükemmel bir et yiyebilirsiniz ;)

    Dry aged olmayan et pişiriyorsak döküm tava anlamsız mı yani hocam?
    Açıkçası ben hem bonfile hem antrikotta güzel sonuçlar alıyorum orta pişmişlik derecesinde.
    Ama ailemle pek anlaşamıyoruz. Onlar tava ile orta pişen eti pişmemiş bu diye istemiyorlar.
    Ben böyle olması lazım diyorum pek anlaşamıyoruz.
    Birde temizliği zor diye annemi pek razı edemiyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Quattro

    quote:

    Orijinalden alıntı: shotufuk

    quote:

    Orijinalden alıntı: tceyhan

    ya ben essenin döküm tavasını almıştım. Eti kızgın tavaya attığım zaman (eti önceden yağlıyorum vs vs yapıyorum) yapıştığı için biraz yıpranarak döndürebiliyorum öbür tarafına..şu mühürlemeyi bi öğretecek cengaver var mı:)?? Eti kızgın tavaya attığınızda az da olsa yapışmalı mı ?

    Evet o yapışma az da olsa olur, döküm tavayı al ocağa koy tam gaz ısıt hafif dumanlar çıkar elini götür 4-5 sn tutamazsan tavan ısınmıştır.
    Burada püf nokta herhangi bir kasaptan aldığın et 2 dakikada pişmez çünkü o gördüğünüz pişen etler 30-45 gün arası 0-2 derece soğuk odada dinlendirilmiş ettir.
    Döküm tavada standart bir eti pişirmeyi denemeyin et ziyan olur. Gidip steakhouse 'ların kasaplarından alın o zaman sorun olmaz.

    Mühürleme : Tava tamamen ısınır , zeytinyağlı ve kaya tuzuyla bekletilen et tavaya koyulur,
    1,5 dk boyunca oynatılmadan pişer ve altında sıra çizgiler oluşur , etin aynı yüzüne tam ters şekilde çizgi olarak şekilde 1,5 dk daha pişme süresi verilir.

    Aynı işlem etin pişmeyen tarafı içinde yapılır ve toplamda 6 dakikada mükemmel bir et yiyebilirsiniz ;)

    Dry aged olmayan et pişiriyorsak döküm tava anlamsız mı yani hocam?
    Açıkçası ben hem bonfile hem antrikotta güzel sonuçlar alıyorum orta pişmişlik derecesinde.
    Ama ailemle pek anlaşamıyoruz. Onlar tava ile orta pişen eti pişmemiş bu diye istemiyorlar.
    Ben böyle olması lazım diyorum pek anlaşamıyoruz.
    Birde temizliği zor diye annemi pek razı edemiyorum.

    Ya aile konusu biraz sıkıntı evet onlar eti dövdürüp tam pişmiş seviyolar :)

    Şöyle bende normal kasaptan veya kurbandan kalan etlerden yaptığım denemelerde bir türlü pişiremedim, etin içi çok ciğ kalıyo, ama bu steakhouse'lardaki etlerden alıp denediğimde tam istediğim gibi oluyor. Bunu merak edip araştırdım, steakhouse 'un birinin kasabıyla konuştum ve dediği şuydu ;
    Biz bu etleri buraya koymadan önce karkas halde 30 gün civarında 0-2 derece arası dolaplarda bekletiyoruz ve bu işlem sonrasında et bu hale geliyor.
    Baktığında etlerinin etrafı siyah bir tabakayla örtülüyor bu etin içini koruyor.

    Türkiye 'de bu işin ehli olan Cüneyt ASAN bir programında bunu anlatıyor link bulursam eklerim, Dinlenmemiş et dinlenmiş et gibi pişirilemez, çiğ kalır diyo. Yani bizim kurbandaki eti veya kasapta direk tezgaha koyulan eti alıp döküm tavada 5 dakikada pişirmemiş imkansızmış :)
     Döküm tava ile ilgili önerileriniz




  • Evet biraz baktım durum sizin dediğiniz gibi görünüyor. Teşekkürler.
    Sonuç olarak Türkiye'de emayesiz döküm tava satılmadığını, pek çok kişinin yazdığına göre sadece bu sitedekilerin emayesiz olduğunu
    bulabildim.

    http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-dokum-izgara-tava

    Bunun da kenarları alçak olduğu için şimdilik almadım beklemedeyim. Yüksek olanının ise tabanı düz. Ben temizlik kolaylığı açısından
    düz almak isterim ama çoğu kişi düz olanını tavsiye etmiyor. Çoğunluğa uymak lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nokmen

    Evet biraz baktım durum sizin dediğiniz gibi görünüyor. Teşekkürler.
    Sonuç olarak Türkiye'de emayesiz döküm tava satılmadığını, pek çok kişinin yazdığına göre sadece bu sitedekilerin emayesiz olduğunu
    bulabildim.

    http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-dokum-izgara-tava

    Bunun da kenarları alçak olduğu için şimdilik almadım beklemedeyim. Yüksek olanının ise tabanı düz. Ben temizlik kolaylığı açısından
    düz almak isterim ama çoğu kişi düz olanını tavsiye etmiyor. Çoğunluğa uymak lazım.

    aynı benim gibi hareket etmişsiniz,sırf emaye kaplamasız olsun diye Amerikadan getiricem 2 hafta kadar sonra :)
    Aylarca araştırdım,firmaları takip ettim,soruşturdum,bulamadım.

    3 tane getirmeyi planlıyorum,ailemden alan olmaz ise birini size satabilirim isterseniz(diğerini forumdan başka arkadaş istemişti)

    :)

     Döküm tava ile ilgili önerileriniz




  • Amerikadan getirmenize gerek yok Türkiyede mağazaları var önce oraya bakın istediğiniz model yoksa deneyin.
    Ben yuvarlak ve altı düz olanından aldım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nokmen

    Amerikadan getirmenize gerek yok Türkiyede mağazaları var önce oraya bakın istediğiniz model yoksa deneyin.
    Ben yuvarlak ve altı düz olanından aldım.

    orda olmadığından y.dışından alacağım zaten :)
  • Arkadaşlar saf döküm tavamı almadan önce doğru düzgün türkçe kaynak ve video yoktu.
    Tavamı alır almaz seasoning yaptım ve detaylı bir video çektim,ilgilenenlerin bilgisine :)

    https://www.youtube.com/watch?v=N4Omcu12URI

    Ayrıca Türkiyenin ,sadece saf döküm demir tava ile ilgili websitesi de yine bana aittir

    www.dokumcubaba.com



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dökümcübaba -- 15 Ağustos 2016; 8:45:08 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.