Epeydir 500-750 TL aralığında tuşlu bar tipi klasik bir cihaz bakıyorum. Kafama göre bir model çıkmadı. Dokunmatikler piyasayı işgal etmiş resmen.
1) Dokunmatik kadar kullanımı berbat bir teknoloji görmedim. Parmağın cama dokunma ve sürtünme hissi ile gıcırtı hissi çok rahatsız edici. Es kaza yanlış temas ediyorsun alakasız işlemler gerçekleşiyor.
Normal bir tuşa basarken beyin korteksimizi fazla kullanmadan basit, yormayan, sıradan bir eylem gerçekleştiririz. Ne güzel di mi. Ama dokunmatik için parmağımızı kullanırken beyinde ekstra yorulma gerçekleşiyor. Parmağın yüzeye uyguladığı basınç, hedeflenen simgeye tam temas, tıklama eylemi için uygun frekansı yakalamak v.s. Touchpad kullanımı gibi.
Bu gibi işlemler basit bir dokunmadan öte enerji ve konsantrasyon istiyor ayrıca iç sıkıntısı oluşturuyor. Benim gibi tembel ve sabırsız kişiler için bayağı bir dert Bu yüzden telefon dışında da dokunmatik olan bütün cihazlar benim alışveriş spektrumum dışındadır.
2) Telefondan internet olayı da çok abartılıyor. Temel ve anlık bilgi ihtiyacı için cep telefonunda internet tam bir mucize. 1000 yılın icadı bu. Ama sörf yapayım, face'e destan yazayım olayı başka.
Yahu dünya zaten internet olmuş, her yer bilgisayar, laptop, tablet, netbook, Tv'ler de bile var. Misal otobüste giderken cep tel'den sosyal paylaşım sitesine yazı yazmak, medya paylaşmak nedir. Nereye ne yetiştiriyorum. Evime gidince oturur pc'den girer bakar yazarım
Tabi telefon üreticileri de internette böyle gezindirmek için koca koca cihazlar üretmek zorunda kalıyor. Ne yapsın adam talep var üretiyor satıyor. Ama müşteri neresine sığdırıp taşıyacak o kolum kadar cihazı bunu düşünmüyor. Ama ekranı büyük olacak ki müşteri internetten cepte video izleyecek, video yükleyecek, destan yazacak
3) Bence telefon dediğin; tuşlu olur, dokunmatik olmaz, HD kaliteli video çeker, kaliteli foto çeker, radyo dinletir, mp3 dinletir, ama video izletmez (yükle videoyu pc'den izle Tv'den izle) internetten nöbetçi eczaneyi öğretir, navigasyon yaptırır, gps verisi gösterir, ses kaydı yapar, verileri PC ve diğer cihazlarla kablolu kablosuz hızlı ve kolay paylaşır, wi-fi olur, ajanda yönetir, hatırlatma ve alarm yapar, flash ışığı ile el feneri olur işimizi ve hayatı kolaylaştıracak yazılımlar ve uygulamalar barındırır, oyun oynatmaz, hafızası geniş olur, boyutu küçük olur, metal yapıda compact sağlam ve tek parça olur, şarjı uzun gider, SAR değeri düşük olur, çekim gücü yüksek olur, sıcağa, travmaya dayanıklı olur v.s.
4) Ben bu yazıyı 3. maddede saydığım özelliklerde bir telefonu piyasada bulamayınca sinirlenip yazmaya karar verdim Asıl hedef ve muhattab üreticilerdir. Buraya takılan üretici varsa dikkate alsın lütfen. Normalleşmek bazen hayırlı sonuçlar doğurur. Normal boyutlarda bir telefon gibi
5) Herkesin zevkine saygı var. İnşallah kendi zevkime göre de bir cep tavsiyesi olan vardır
Bir tavsiyesi olan yok mudur?
Üreticilerden ziyade Abd gibi ülkelerin hükümetleri üreticiyi zorluyor internete giren,GPS li,facebook falan sosyal paylaşımı vs.olan telefonları. (Hatta 2-3 yıla kadar ABD de GPS siz telefon satışının yasaklanacağ konuşuluyor.Amaç terör le mücadele adı altında vatandaşı izlemek.) ÇÜnkü kişisel verileri izinsiz alıp kullanarak (çalarakda diyebilirsiniz) insanlar,şirketler hakkında bilgi toplama ve bunu kendileri için maksimum avantajla kullanmak amaç.
Cep telefonu sinyallerinden heleki GPS de varsa adamlar devlet başkanlarını,bakanları üst düzey bürokrat ve askerleri anlık takip edebiliyorlar iki devletin üst düzey bürokratı 'gizlice' devletleri adına buluşmak için görüştüklerinde bile görüşme kimler arasında oldu telefon sinyallerinden tesbit edebiliyor hatta görüşenler yeterli önlem almamışsa görüşmeler dinlenebiliyor.Bütün bunlar gizli değil resmi görüşmeler için bile yapılabiliyor. (rusya çin gibi birkaç gelişmiş ülke bu tarz şeylere karşı duyarlı önlem alıyor ama geri kalanları teknolojileri ve paralar yetmediği için önlem alamıyor maalesef)
Hatta cep telefonlarında kullanılan lityum iyon piller telefonlara gönderilen bazı özel frekanslı sinyallerle patlatılabiliyor yani resmen bomba olarak kullanabilirsiniz herhangibir telefonu akıllı tel falan olmasınada gerek yok.Zaten kitapçıklarında bile yazar tellerin benzin istasyonu vb gbi yerlerde patlama tehlikesi nedeni ile kapatın diye.
Yukarda söylediğim takip vs.için herkes Kaddafi nin yaptığı görüşme sonrasında yerinin tesbit edilerek yakalandığını hatırlasın.Keza 1.körfez savaşındada Saddamın generallerine gönderilen cep tel mesajları ile korku salınmış ve ordunun amerika ile doğru dürüst savaşmamasında bunun da etkisi var.
Yine Çeçen lider ve devlet başkanı Cevher Dudayev de bir telefon görüşmesi sırasında yeri belirlenip telefon sinyaline güdümlü bir füze ile öldürülmüştü ve saniye saniye kaydetmişti füzeye yerleştiriln bir kamera ölüm anını zamanında youtube da izlenebiliyordu şimdi bilmem.
Yine facebook vs ye girilen yazı ve resimler statü ler vs. ile özel şirketler bile birbirinin çalışanlarını takip edipp şirkette neler dönüyor vs izlemeye çalışıyorlar personelin ağzından kaçıracağı en ufak bir kelimeden bile sözgelimi şirketin yeni bir ürün hazırlayıp hazırlamadığı,özellikleri falan anlaşılabiliyor.
Yine BU facebook ve tweeter casusluk amacı ile de kullanılıyor.Arap baharı sırasında bu sosyal ağlar üzerinden yapılan toplantı çağrıları falan ile milyonlarca insan yönlendirildi ve Mısır da TAhri meydanına yığılarak Mübarek yönetimi devrildi.Hala bile bu çağrıların nereden mısır içindenmi başka ülkedenmi kim tarafından yapıldığı belli değil.
Yine youtube tam bir propaganda mekanı olmuş durumda.Herkes her konuda video çekip yayına koyuyor.Doğrumu değilmi belli değil.İnsanlar rahatlıkla kanalize edilip yönlendirilebiliyor.Örneğin İki işkence video su konuyor efendim şunlar şunlar yaptı deniyor hoooop kamuoyu o kesime düşman oluyor.Örneğide Mesela Libya.Kaddafinin katlettiği insanların toplu mezarları dendi video lar kondu sonradan çıktı ki ortaya tam tersi öldürülen ve işkence görmiş cesetler kaddafinin yandaşlarının.
Yani kısaca bu akıllı telefon işinde maalesef niyet iyi değil.Üç beş adet işe yarar hizmet verilerek karşılığında insanın zaman içerisinde ve üstelik ilginçtir kendi rızası ile her türlü kişisel bilgisini vereceği bir ortam yaratılıyor hizmet adı altında.Forumun foto kamera bölümünde bir arkadaş yazmıştı Android telefonuna bir foto düzenleme programı indirip yüklemiş bir süre sonra bilmem kaç sürümüne güncellendi diye bir uyarı arkadaş dikkat edip bakınca program foto düzenlme ile ilgili olmasına karşın telefonun ana özellklerine mesela rehbere ve içindeki kişilerin isim ve numarlarına erişim istiyor.Ne alaka değilmi rehberinizle foto programının.AMa çoğu insan düşünmeden hemen işe yarar bir şeydir deyip okeye basıyor veriyor izni.Gerçi bu dediğim yine iyi ,,izin isteyen bir program,, istemeden kendi otomatik erişenlerde var. Çoğu da böyle programların zaten.
Android kullanan arkadaşlar hep şikayetçi zaten bir çok programın arka planda habersiz çalışmasından hatta kapatılsaacc bile bir süre sonra kendiliğinden tekrar açılmasından.
BUna en çok karşı çıkan ve direnen firmada görüyorum ki Nokia.Diğer bir çok üreticinin aksine Hem akıllı tel modelleri var hemde GPS falan yer almayan internete giren ama bazı sitelerde sizi sıkıntıya sokmayan ürünleri var.Her keseyide düşünüyor.
Sizin ihtiyacınıza gelirsek Nokia E6 tam size göre diyebilirim.
bb 9900 e geçtim ben de iphonedan benzer gerekçelerden dolayı. çok da memnunum, sanal klavye beni yoruyordu.
işini htc cha cha gibi teller işini görebilir ama bu tarz değilse nokia 6700 slide eski bir tel ama güzel tel.
sen bu kafayla gidersen sonun osmanlı devleti gibi olur
Blackberry tarzı telefonlara yönel o zaman. Ama dokunmatiğin nimetleri saymakla bitmez.