Şimdi Ara

DOLANDIRILDIM (forum üzerinden) (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
6
Favori
5.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçmiş olsun keşke tanımadığınız insana 1.500 tl göndermeseydiniz sonuçta 2014 eylül ayında üye olmuş bu kişi forumda bir geçmişi yok. Siz savcılığa gidin mesajları konuşmaları saklayın gerken yapılır umarım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • buna çok benzer birçok olayla ilgili iddianameleri bizzat gözlerimle gördüm. nitelikli dolandırıcılık olduğuna dair mütalaaları duydum, mütalaaya uygun kurulan kararlara şahit oldum. münakaşaya girmeye bile değmezsiniz o üslup ile. mesajımdan haberdar bile etmiyorum. blok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamam kardeşim. Savcı takipsizlik verince koyarsiniz buraya

• Bence de ortada dolandırıcılık suçu yok. Kanuni tanımı çok zorlamak gerekiyor. Borçlunun temerrüdü var. İhtar çekip ona göre haklarınızı borçlar kanunu hükümlerine göre aramanız daha doğru olacaktır. Tabi savcılığa da başvurun şahısla ilgili başka şikayetler varsa işin rengi değişebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluepaw -- 3 Mart 2015; 11:40:19 >
  • Be_Yourself kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, açıcam akşam

• Fox90 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, adam gayet kibar hatta alıngan bile sayılır başta şuphelenmedim sonrada iş işten geçti zaten,
    Savcılık'tan geliyorum ne yapmam gerektiğini öğrenmek için gittim, orada bir avukatla biraz sohbet ettik, elimde mesajlar vs var hatta forumda yazılanlar, onların şimdi tek tek çıktısını alıp, dosyalicam yarın da teslim edicem, şimdilik bu kadar

• bluepaw kullanıcısına yanıt
    Ne diyorsun sen ya, malı gondericem diyip 1 ay oyalayıp, ardından telefonu iptal ettirecek paranın üstüne yaticak birguzel, sonrada dolandırıcı olmicaksin ne güzel hayat..

Sonuç çıkar çıkmaz onu bilmem, kanunda açıkta olabilir, ama bu suç.

• Öncelikle lütfen uslubunuza dikkat edin.

Ben burada size ürünü yollamayan kişiyi kollamak için bir şey yazmadım. Aksine size yol göstermeye çalıştım.

Siz bir kişi ile internet ortamında anlaşıyorsunuz. Bu anlaşmaya göre siz 1500 TL para ödeyecek karşı taraf da ürünü(ekran kartı) size kargolayacak)

Siz ücreti ödemenize rağmen karşı taraf kargoya vermiyor.

Bu noktada dolandırıcılık suçu değil, borçlar hukukuna göre temerrüd durumu olduğu görüşündeyim. Dolandırıcılık kavramı daha farklı. Her para verip karşılığında ürünü alamama durumu dolandırıcılık değildir. Burada bir ticaret var. İnternet üzerinden güvenilir bir siteden verdiğiniz sipariş de 1 ay içinde gelmeyebilir. Bakın haklılardır demiyorum fakat bu 1 ayda ürünün gelmemesi olayı dolandırıcılık kapsamına sokmaz diyorum. Temerrüd kapsamına sokar.

Sizin bu olaya dolandırıcılık demeniz bu durumu değiştirmez. İlk mesajımda da belirttim zaten savcılığa başvurun bir şey kaybetmezsiniz diye.

Bence bu noktada dekonttaki adrese noter kanalıyla ya da iadeli mektupla ihtar çekip paranın iadesini veya ürünün teslimini faiziyle isteyip aksi durumda yasal yollara başvuracağınızı söyleyin, sonrasında da icra takibi yapın, (icra takibi yerine alacak davası da açabilirsiniz)

Yani zaten diyelim 'dolandırıcılık konusunda' suç duyurusu üzerine ceza davası açıldı bu vatandaş da dolandırıcılıkdan ceza aldı, yine paranızı almak için dava açmanız veya takip başlatmanız gerekecektir.

özetle suç duyursunda yine de bulunun bunun yanı sıra ihtar çekme suretiyle paranızı geri almak için yasal kanallara başvurun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluepaw -- 3 Mart 2015; 14:26:10 >

Her para verip karşılığını alamama durumu dolandırıcılık olmayabilir, ama ulaşamamam için telefonu iptal edip kaybolması niyeti açıkca belli ediyor, başına bir iş gelipte gonderemeyebilir, maddi durumunda sıkıntıda çıkabilir borcunu ödeyemez onada eyvallah insanlık hali, ama önce güven kazanıp iletişim kurup, sonra kurduğun iletişim ve güven üzerinden karşındakinin anlayışını, insanlığını sömürüp, sonrada telefonu iptal ettirip yok olmak bambaşka baya profesyonel,
    Bu kaybolmadan önceki son bahanesi direk yaziyorum:

Hasan bey eve yeni geldim telefonun sarji bitmiş şimdi taktim şarja bugün cumartesi olduğu için kargo alımları 15.00 a kadarmış bütün kargo firmalarında benimde bilgim yoktu kargoyu teslim almadılar pazartesi erkenden sabah vericem zaten pazartesi günü izinliyim işyerinden pazartesi günü için izin aldım pazartesi erken saat de kargoya verip sizi aricam bilginiz dahilinde olsun

O yakalanıp ceza aslında para çok önemli değil

Şimdi arayıp avukatla konuştum ihtar meselesi için, boyle bir yolda var acaba bu yolumu denesem dedim oda; ne ihtarı adam kayıp, vakit kaybetmeden bütün delillerin çıktıklarıyla savcılığa basvurmamı söyledi.
    Anladığım kkadarıyla adamın kayıp olması olayın yönünü değiştiriyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Medijine

Şimdi arayıp avukatla konuştum ihtar meselesi için, boyle bir yolda var acaba bu yolumu denesem dedim oda; ne ihtarı adam kayıp, vakit kaybetmeden bütün delillerin çıktıklarıyla savcılığa basvurmamı söyledi.
    Anladığım kkadarıyla adamın kayıp olması olayın yönünü değiştiriyor.

Hocam, derdimi tam anlatamadım galiba.

Siz sonuna kadar haklısınız. Fakat hukuki olarak mağdur olmamanız için diyorum.

Savcılığa başvurun başvurmayın demiyorum. Ama aynı zamanda ihtar da çekin, 15 gün süre verin, adamı temerrüde düşürün. Sonra icra takibi mi başlatırsınız, dava mı açarsınız size kalmış. Adamın sonuçta bir banka hesap bilgisi elinizde var, olur da takip kesinleşirse haciz konulabilir.

Ama kötüniyetli bir kişiyse ki öyle görünüyor uzattıkça uzatacaktır her iki süreci de.

İkisini de aynı anda yapın ki mağdur olmayın.

Hem savcılığa suç duyurusu hem de paranızı geri almak için hukuki yolu aynı anda izleyin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluepaw -- 3 Mart 2015; 15:08:57 >

• olayda açıkça bilişim sistemi kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçu işlenmiş. siz avukatınızın sözüne uyup delilleri bir an önce iletin.

bluepaw'ın söylediği temerrüd olayına da katılıyorum ayrıca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omara -- 3 Mart 2015; 15:14:41 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Omara kullanıcısına yanıt
    tekrar belirtiyorum burada dolandırıcılık suçunun tanımı olduğunu düşünmüyorum hele ki nitelikli haliyle.

orada kurulan bir alım-satım sözleşmesi var. bunun internet aracılığıyla yapılması, yanıltıcı olmasın.

şahsi düşüncem örneğin sizin facebook hesabınızı ele geçirmek suretiyle, arkadaş listenizden, sizin gibi davranarak (hileli davranış) para isteyen kişilerin bu madde kapsamında olduğunu, bu olayda ise taraflardan birinin edinimini yerine getirmediğini ve olayın borçlar kanunu kapsamında değerlendirmesi gerektiği bu yüzden dolandırıcılık kapsamına sokulamayacağı kanaatindeyim.

ama yine de savcılığa başvurmaktan bir zarar gelmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluepaw -- 3 Mart 2015; 15:29:03 >
  • hocam burada haksız bir çıkar olduğu aşikar. olayın gidişatına baktığımızda da şüphelinin hareketlerini hileli davranış diye nitelendirmek bence yerindedir. size göre sözleşme internet üzerinden kurulmuş olsa da yine bence dolandırıcılık internet ile yani bilişim sistemi üzerinden gerçekleşmiştir. benim görüşüm bu ve tabi ki basit bir stajyer avukatım. arkadaş bizi de bilgilendirirse en azından öğrenmiş oluruz. umarım en kısa zamanda zararı giderilir arkadaşın, yeniden geçmiş olsun dileyelim. saygılar, iyi forumlar..

ekleme: bir yargıtay ceza genel kurulu kararından şöyle bir kısım naklediyorum:

"Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde;
    Bilişim sistemlerinin aynı anda birçok kişiye ulaşmasındaki çabukluk ve sağladığı kolaylığa dayanarak “…” adlı internet sitesinden R… Şirketler Topluluğu isimli işyeri adına HP marka dizüstü bilgisayarların satışı için ilan veren sanıkların, Giresun’da ikamet eden ve ilanı görerek bildirdikleri telefon numarasını aradıktan sonra hesaplarına para aktaran şikâyetçiye sözde alışverişe konu bilgisayarı göndermemeleri şeklinde gerçekleşen olayda; bilişim sisteminin araç olarak kullanılması suretiyle gerçekleştirilen eylemlerin TCK’nun 158. maddesinin 1. fıkrasının ( f ) bendi uyarınca nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğu kabul edilmelidir.
    Bu nedenle, sanıkların bilişim sisteminin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçundan mahkûmiyetlerine ilişkin yerel mahkeme hükmü ve bu hükmün onanmasına dair Özel Daire kararında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
    Bu itibarla; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omara -- 3 Mart 2015; 16:23:20 >

• arkadaşlar savcılık olaya dolandırıcılık olarak bakmayacaktır. hukuki ihtilaf deyip takipsizlik verecektir emin olun. ha dolandırıcılık mı bana sorarsanız dolandırıcılık. ama uygulmayı bi avukat olarak iyi biliyorum. savcılık olaya parasaını gönderdiğin bir malın teslim edilmemesi olarak bakacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: bluepaw

Öncelikle lütfen uslubunuza dikkat edin.

Ben burada size ürünü yollamayan kişiyi kollamak için bir şey yazmadım. Aksine size yol göstermeye çalıştım.

Siz bir kişi ile internet ortamında anlaşıyorsunuz. Bu anlaşmaya göre siz 1500 TL para ödeyecek karşı taraf da ürünü(ekran kartı) size kargolayacak)

Siz ücreti ödemenize rağmen karşı taraf kargoya vermiyor.

Bu noktada dolandırıcılık suçu değil, borçlar hukukuna göre temerrüd durumu olduğu görüşündeyim. Dolandırıcılık kavramı daha farklı. Her para verip karşılığında ürünü alamama durumu dolandırıcılık değildir. Burada bir ticaret var. İnternet üzerinden güvenilir bir siteden verdiğiniz sipariş de 1 ay içinde gelmeyebilir. Bakın haklılardır demiyorum fakat bu 1 ayda ürünün gelmemesi olayı dolandırıcılık kapsamına sokmaz diyorum. Temerrüd kapsamına sokar.

Sizin bu olaya dolandırıcılık demeniz bu durumu değiştirmez. İlk mesajımda da belirttim zaten savcılığa başvurun bir şey kaybetmezsiniz diye.

Bence bu noktada dekonttaki adrese noter kanalıyla ya da iadeli mektupla ihtar çekip paranın iadesini veya ürünün teslimini faiziyle isteyip aksi durumda yasal yollara başvuracağınızı söyleyin, sonrasında da icra takibi yapın, (icra takibi yerine alacak davası da açabilirsiniz)

Yani zaten diyelim 'dolandırıcılık konusunda' suç duyurusu üzerine ceza davası açıldı bu vatandaş da dolandırıcılıkdan ceza aldı, yine paranızı almak için dava açmanız veya takip başlatmanız gerekecektir.

özetle suç duyursunda yine de bulunun bunun yanı sıra ihtar çekme suretiyle paranızı geri almak için yasal kanallara başvurun.

arkadaş doğru söylüyor. diğerleri dediğim gibi haybeden konuşuyor.

• Vatandaşın vereceği ifade önemli,
    Kartı gönderemedim,
    Kartta arıza olduğunu tespit ettim, göndermedim,
    Telefonun kartını kaybettim, param yoktu hat kapandı, telefonu arızalandı,
    gibi ifade verirse hukuki ihtilaf olur, ama verilen ifadelerden,
    Satılan kartın hiç var olmadığı, olmayan kartın satıldığı yönünde bir durum ortaya çıkarsa dolandırıcılık suçu oluşur.
    Forumda benzer olaylarda dolandırıcılık suçundan dava açıldığı, ceza verildiği örnekler var.
    Aynı anda iki işlem yapmam ilerde bana sorun çıkarır mı? Mesela; siz suç duyurusunda bulunmuşsunuz ama, aynı anda ihtar da çekmişsiniz bu yüzden yasal işlem yapamıyoruz önce ihtarın sonucunu beklememiz lazım gibi.. Kafadan salladım, bunun gibi örnekler

• quote:

Orijinalden alıntı: Omara

hocam burada haksız bir çıkar olduğu aşikar. olayın gidişatına baktığımızda da şüphelinin hareketlerini hileli davranış diye nitelendirmek bence yerindedir. size göre sözleşme internet üzerinden kurulmuş olsa da yine bence dolandırıcılık internet ile yani bilişim sistemi üzerinden gerçekleşmiştir. benim görüşüm bu ve tabi ki basit bir stajyer avukatım. arkadaş bizi de bilgilendirirse en azından öğrenmiş oluruz. umarım en kısa zamanda zararı giderilir arkadaşın, yeniden geçmiş olsun dileyelim. saygılar, iyi forumlar..

ekleme: bir yargıtay ceza genel kurulu kararından şöyle bir kısım naklediyorum:

"Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde;
    Bilişim sistemlerinin aynı anda birçok kişiye ulaşmasındaki çabukluk ve sağladığı kolaylığa dayanarak “…” adlı internet sitesinden R… Şirketler Topluluğu isimli işyeri adına HP marka dizüstü bilgisayarların satışı için ilan veren sanıkların, Giresun’da ikamet eden ve ilanı görerek bildirdikleri telefon numarasını aradıktan sonra hesaplarına para aktaran şikâyetçiye sözde alışverişe konu bilgisayarı göndermemeleri şeklinde gerçekleşen olayda; bilişim sisteminin araç olarak kullanılması suretiyle gerçekleştirilen eylemlerin TCK’nun 158. maddesinin 1. fıkrasının ( f ) bendi uyarınca nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğu kabul edilmelidir.
    Bu nedenle, sanıkların bilişim sisteminin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçundan mahkûmiyetlerine ilişkin yerel mahkeme hükmü ve bu hükmün onanmasına dair Özel Daire kararında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
    Bu itibarla; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir."

biz yine mesleki doktrinsel tartışmamızı yapalım, bir yandan arkadaşın mağduriyeti konusunda takipte olalım.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.