Şimdi Ara

Dünya Petrol Krizi - Peak Oil (57. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3.089
Cevap
40
Favori
190.297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5556575859
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni düzende hayat dipçik ve postal altında geçecek. Bunun işaretleri apaçık. Hiç bitmeyecek bir sıkıyönetim, OHAL, ya da "acil durum" yeni yönetim biçimi olacak. Bunu önceki yazılarımda ortaya koydum. Konuya yeni başlayacaklar için aşağıdaki yazıları tavsiye ediyorum. İngilizce bilmeyenler Google Translate'ten yardım alabilir.
    http://www.lewrockwell.com/grigg/grigg-w49.html
    http://www.lewrockwell.com/grigg/grigg-w51.html
    Kimi benim dünyayı ABD'den ibaret sanan bir internet çocuğu olduğumu düşünebilir. Ama ABD'deki gelişmeler neredeyse eş zamanlı olarak ülkemizde de cereyan ediyor. Paralelliği anlamamak için mağarada yaşıyor olmak ya da kepeği alınmış undan yapılan beyaz ekmek tüketimi yüzünden zihinsel kapasiteyi kaybetmiş olmak gerek(Tam buğday ekmeğine geçin!). Yazıların konusu ABD'nin polis devleti düzenine geçişi. Ülkemizin gündemi ile bağ kurmamak mümkün mü?

Sayfalar dolusu yazı bir kenara, yakın gelecekteki hayatımızı gözümüde canlandırmak için sinemaya başvuralım. Aynı zamanda eğlenmiş de oluruz. Kısa tavsiye listem:
    ■ 1984
    Fazla söze gerek yok. İmkanı olan herkesin izlemesi gereken bir film. Kafanızdaki "oturmuş" kavramlar şöyle azıcık yerinden oynasın.
    ■ Metropolis
    Siyah beyaz ve sessiz film zamanlarında çekilmiş, uygarlığı, sanayiyi ve üretim ilişkilerini sorgulayan basit, ama vurucu bir film. Zamanının çok, ama çok ötesinde.
    ■ Soylent Green
    Geleceği bu kadar isabetli kurgulayan film nadirdir. Tarım yasak, herkes şehirde yaşamak zorunda. Fosil yakıt tükenmiş, elektrik yok. Su ve yiyecek devlet tarafından karne ile veriliyor. Nüfus delirmiş, polis her bahane ile insanlara saldırıp katliam yapıyor. Sıradan halkın tek besin kaynağı soylent green'in yosundan yapıldığı söyleniyor, ama yosun değil. Yosun gerçekten de bugün besin olarak üretilip satılıyor. Ne tesadüf.
    ■Rec
    Bir korku filminin listede ne işi var diyebilirsiniz. Bizi ilgilendiren kısmı korku unsuru değil. Kimseye zararı olmayan sıradan insanların hayatının yerleşik güçler tarafından herkesin gözü önünde nasıl bir çırpıda yok edilebileceğini aslında biliyoruz, ama unutuyoruz. Film bize bunu hatırlatıyor.
    ■Mad Max
    Eğlence yanı biraz ağır basan bu film aslında bir bilim kurgu hikayesini değil, yaşanması kesin olan bir geleceği anlatıyor. Uygarlık fosil yakıtla çalışıyor. Fosil yakıt bittiğinde uygarlık bitecek. Bu kadar basit.
    ■Punishment Park
    Sıkıyönetim, OHAL, acil durum, afet yönetimi vb. durumlar nelere kadirdir, nasıl trajedilere gebedir... Kurgu, ama gerçeğe çok yakın. Tüylerinizin ürpermesini garantilemek için belgesel tarzında çekilmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nlty2000 -- 5 Ocak 2010; 17:02:49 >

• nlty2000, eline sağlık. Üşengeç dostlarımız için ilaç gibi gelecek.

Bu arada, iki güzel makale var Oil-Price'tan:

http://www.oil-price.net/en/articles/copenhagen-accord.php

http://oil-price.net/en/articles/iran-oil-price-increase.php

Sitede doğalgaz fiyatı da verilmeye başlandı, bilginize :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jay jay justified -- 6 Ocak 2010; 9:22:40 >

• quote:

Orijinalden alıntı: jay jay justified
    Sitede doğalgaz fiyatı da verilmeye başlandı, bilginize :)

Hangi birimde veriyorlar anlamadım.
  • Hocam birim için şöyle bir bilgi var bu şekilde endeks gösteren sitelerde;

10,000 million British thermal units (MMBtu)
  • http://www.maliye.gov.tr/basin_aciklama/2009/kasim1.pdf

Burada, 3. kısımda bütçe dengesine dair tabloya baktığımda, 2008 yılı ve 2009 yıllarındaki aynı dönemler kıyaslandığında %460'lık bir artış söz konusu. Burada çok büyük bir anormallik mi söz konusu, yoksa tabloyu yanlış mı yorumluyorum?

Bu arada 2009'un genel değerlendirmesini bir solukta okumak isteyenler:

http://haber.sol.org.tr/yazarlar/korkut-boratav/bir-ekonomik-panorama-22347

Korkut Boratav gibi insanlar oldukça, insanlar bilgiye ulaşırken tereddüt yaşamayacaklardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jay jay justified -- 7 Ocak 2010; 16:24:54 >

• ABD'nin Yemen-Suudi Arabistan bölgesinde ne işler çevirdiği üzerine bir yorum...

quote:

bu yapilan operasyonunun dunyada uygulanmaya baslanmak uzere olan "Demografig Savas" in prototipi oldugunu dusunuyorum,

,yani meshur "Energy Export Land Model" in ilk uygulamasi,bugun Suudi Arabistanin petrol utetimi azalmakta ama buna karsi ic tuketimi hizla artmaktadir buna dur denmezse Suudi Arabistan en gec 2028 yilinda,ki bazi senaryolarda 2020 olarak bile ortaya cikmaktadir,petrol ihrac edemeyecek aksine kendisi petrol ithal edecektir,bu yuzden Suudi Arabistanin ikiye bolunerek nufusun buyuk kisminin petrol bulunmayan bati bolgesinde toplanmasinin ,az sayidaki nufusun ise petrol cikan dogu bolgesinde birakilmasinin dusunuldugunu zannediyorum ve tahminimce Suudi Arabistan'da olacaklarin Guney Amerikada Brezilyada ayni nedenle tekrar edilmeside son derece muhtemeldir onumuzdeki yillarda.

• quote:

http://www.maliye.gov.tr/basin_aciklama/2009/kasim1.pdf

Burada, 3. kısımda bütçe dengesine dair tabloya baktığımda, 2008 yılı ve 2009 yıllarındaki aynı dönemler kıyaslandığında %460'lık bir artış söz konusu. Burada çok büyük bir anormallik mi söz konusu, yoksa tabloyu yanlış mı yorumluyorum?

Bu arada 2009'un genel değerlendirmesini bir solukta okumak isteyenler:

http://haber.sol.org.tr/yazarlar/korkut-boratav/bir-ekonomik-panorama-22347

Korkut Boratav gibi insanlar oldukça, insanlar bilgiye ulaşırken tereddüt yaşamayacaklardır.

Evet haklısınız. Aynı döneme ait bütçedeki beklenen vegi geliri 12 aylık bazda 202 milyar TL iken ocak-kasım gerçekleşmesi 154 Milyar TL olmuş. Bütçe açığındaki artışın temel sebebi vergi gelirlerinin bütçede öngörülenden yaklaşık %25 daha az olması gibi görünüyor..
    Bunun sebebi ÖTV ve KDV indirimi olabilir.
    Görünen o ki hükümet istediği vergiyi toplayamıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dec_chaos -- 8 Ocak 2010; 16:18:29 >

• Doların akibeti ile ilgili bir analiz.. Bu ekonomi konusu bana hep kafa karıştırıcı gelmiştir fazla parametre olduğundan.. Zaman ne olacağını göstericek..

''
    Simdi ortada şöyle garip bir durum var:

1)Washington "Inflate away" metodunu kullanip borclardan kurtulmak istiyor.
    2)Ama bu yapilinca hem petrol fiyatlari dolardaki dusus oraninda artacak,yani arz talep disindaki nedenle de artacak, hem de gerek Cin gerekse de petrol ureticisi ulkelerdeki dolar reservleri erozyona ugrayacak, hem de petrol ABD icin pahalilasacak.

Bunu yapanlar yani Dolarin degerini Altina degil ama petrole baglayanlar Washington degil Suudiler,boyle yapmaklada dolarin degerini belirlemede insiyatif petrol ureticilerine gecmis oldu.

Su anda bu is FED disinda kimsenin canini sıkmıyor gibi gorunuyor, FED in buna cani sıkiliyor cunki boylece dolarin degeri konusunda hicbir enstruman kalmadi elinde cunki paranizi bir emtiaya bagladiginiz zaman finansal islemlerle degerle oynanmasi cok zorlasir, degeri artik Merkez bankalari degil "emtia" belirler.

Simdi ekonomik verilere bakilinca bugunki degerinin altinda olmasi gereken bir para var bu para ise ABD disindaki odaklarin marifeti ile "Oil Backed Money" yapilmis durumda su anda, bunun boyle yapilmasi ise bu ABD disindaki odaklarin ekonomik seylerden değil baska seylerden cekindiklerini gosterir, hatirlayalim daha bir kac once burada petrol ureticilerinin ,Cinin dolarin kuyusunu kazmak icin anlasmalar yaptiklari yaziliyordu ben ise bunun en olmayacak sey oldugunu yazip duruyordum..

Yani dolar bugun resmen olmasa da fiilen "Oil Backed Money" haline gelmis durumda, tabii bunun esas nedeni ise dolarin arkasinda ABD askeri gucunun olmasi.

Tabi bu durumda ABD nin butun dis borclarininda odenmeyecegi pesinen kabul edilmis oluyor. ''

• hazard;
    Ekonomi, ekonomi okuyanların bile kafasını karıştırıyor, bizimkini karıştırmış çok mu?

Şimdi dolar zaten altın karşılığının kaldırıldığı Carter döneminden beri defakto olarak petrol karşılıklı durumda. Yani Avrupa dahil bütün dünyanın alnına silahları dayayarak petrol ticaretini dolar karşılığı yaptırtıyor. Bu yeni değil. (Konuya yabancı olanlar petro-dolar döngüsü diye aratsın) Suudiler ise egemen bir millet değildir, onun için doların değerine filan karar veremezler.

Daha fazla dolar basılınca ülkelerin rezervinin erimesine aklım yatmadı. Çünkü basılan para bir şekilde uluslar arası ticarette dönecek, rezervler de dolar enflasyonu ile doğru orantılı olarak artacak diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum?

ABD hükümeti borçlardan kurtulmaya çalışmıyor çünkü borçları ödeyecek olan politikacılar değil, ezilen halk. FED'in ise zor duruma girme, canını sıkma gibi bir olayı yok. Hükümet ancak halka kıyıp, doları patlatıp tedavülden kaldırır ve borçları tek taraflı olarak siler ise kurtulmuş olur. Ki doların patlaması kısmı gerçekleşti sayılır, artık durdurmak imkansız sanırım. Sadece ABD değil, galiba hiç bir gelişmiş ülke borcunu ödeyemeyecek. Çünkü borcu ödemek için gereken katma değeri üretmek için sömürecek kadar doğal kaynak kalmadı. Bu iş kanlı bıçaklı bitecek, ama kim kimi gömecek onu tahmin edemiyorum. Ekonomi, borsa, sermaye, para, banka, borç, mülk gibi kavramlar ortaya çıktığından beri dünya hep büyüdü. Artık büyüme bitti, çöküş başladı. Ne olacağını tahmin etmekte zorlanıyoruz çünkü böyle bir şey ilk defa yaşanacak.

*

Büyüme, üstel fonksiyon(exponential function), enerji krizi, aşırı nüfus gibi konuları anlayabilmek (ve anlamadan etmeden kriz bitiyor, faiz düşüyor, Türkiya 21.yy'ın yükselen yıldızı, yeşil yakalılar geliyor, yenilenebilir enerji derdimize derman olacak şeklinde saçmalamamak) için okunmasını önerdiğim kişi Albert Bartlett.http://www.albartlett.org/books/essential_exponential.html adresinde The Essential Exponential kitabından kısımlar okunabilir. Bir çok makale basit İngilizce ile kaleme alınmış. Okudunuz zaman caddeleri genişletmenin trafiği neden rahatlatmadığından tutun, mühendislik, mimarlık, ekonomi gibi disiplinlerin neden sorunlarımızı çözmediği, daha iyi hayat şartları için çabalamanın neden yanlış olduğuna kadar bir çok yanıta erişeceksiniz. (umulur ki erişeceksiniz) Bu çözümsüz sorunların kökeni basit aritmetikte, termodinamiğin değişmez yasalarında yatıyor. Ve bunları anlamak zor değil. (Şimdi biri çıksın da "CERN'de termodinamiğin şu yasası çiğnendi hede hödö..." desin diye bekliyorum)

• http://peakoil.blogspot.com/2005/01/professor-talks-at-exponential-rate.html

"Albert Bartlett has given the same presentation 1,540 times."

Şeklinde başlıyor ve gidiyor. Sanırım bu da iyi bir özet olur. Bu kitabı edinebilirim.
  • Arz Düşüyor sanırım... Talepten dolayı mı azalıyor, fiziksel koşullarla mı azalıyor, platoyu terkedip çöküşe mi geçiyoruz bilmiyorum, ama tam ekonominin çıkışa geçiceği anda bu haberler ne olur zaman göstericek...

http://www.automatedtrader.net/real-time-news/28950/opec-oil-exports-ex-angola--ecuador-to-fall-410k-bpd-in-4week-to-jan-23rd__-oil-movements

OPEC Oil Exports (ex Angola, Ecuador) to Fall 410k BPD in 4week to Jan 23rd-- Oil Movements

• quote:

http://peakoil.blogspot.com/2005/01/professor-talks-at-exponential-rate.html

"Albert Bartlett has given the same presentation 1,540 times."

Şeklinde başlıyor ve gidiyor. Sanırım bu da iyi bir özet olur. Bu kitabı edinebilirim.

"He says capitalism can survive without population growth. The fertility rates in Italy and Spain have long been below replacement, he notes"
    Hocama bu konuda katılamayacağım sanırım. Kapitalizm kendini yiyip bitiren ve sürekli yeni insanlara, yeni ülkelere ihtiyaç duyan bir düzen. Ama bir lafı 1500 kez anlatmasına rağmen bir arpa boyu yol gidememesi(gidemememiz) çok üzücü.

• quote:

Orijinalden alıntı: nlty2000
    ...

Okudunuz zaman caddeleri genişletmenin trafiği neden rahatlatmadığından tutun, mühendislik, mimarlık, ekonomi gibi disiplinlerin neden sorunlarımızı çözmediği, daha iyi hayat şartları için çabalamanın neden yanlış olduğuna kadar bir çok yanıta erişeceksiniz. (umulur ki erişeceksiniz) Bu çözümsüz sorunların kökeni basit aritmetikte, termodinamiğin değişmez yasalarında yatıyor. Ve bunları anlamak zor değil. (Şimdi biri çıksın da "CERN'de termodinamiğin şu yasası çiğnendi hede hödö..." desin diye bekliyorum)

Şu kalınlaştırdığım yeri okuyunca nedense aklıma "Jevon'un Paradoksu" (Jevons' Paradox) geldi

Başka bir forumda enerji tasarrufu konusu için yazdığım yazı:
    quote:

Jevons Paradox" diye bir olay var.
    Kısaca der ki, enerjinin tasarrufu onun daha hızlı ve daha yüksek miktarda tüketilmesine yol açar.

Mesala benzin pahallandı diye benzinli arabanızı dizel araç ile değişirtiriseniz, aynı paraya daha fazla yol yaptığı için eskisine göre arabanızı daha fazla kullanmaya başlar ve masraflarınızı arttırırsınız.

Evinize tasarruflu ampullerden takarsanız, "nasıl olsa az elektrik yakıyor" diye ışıkları daha fazla açık tutmaya başlarsınız ve elektrik tüketiminiz artar..

Örnekler vermekle bitmez.

Aynı şekilde televizyonunuzu en az enerji harcayandan seçerseniz televizyonu açık tutma konusunda biraz daha gevşek davranır (nasıl olsa bu LCD az elektrik harcıyor diye) açık-kapalı durumuna fazla özen göstermez ve TV'yi normalden daha uzun açık bırakırsınız. Dolaysıyla da en fazla enerji tüketen panel tipinden bile fazla elektrik harcarsınız.

Bu davranış tipi insanın doğasında var ve çok az insan bunun bilincindedir

Bu kavramın (jevons paradox) ortaya atılışının 150 yıllık geçmişi olmasına rağmen ancak günümüzde anlaşılır olmuştur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihg70 -- 8 Haziran 2010; 2:14:55 >

• James Kunstler 'den karamsar ve çok iddialı bir yazı:

"ABD ekonomisi 6 ay veya daha kısa sürede çökecek!"

quote:

"Six Months or Less to Live"

...
    the grotesque carnival of rackets and lies that the US economy has become - held together with the duct tape of stimulus cash, gamed accounting, mortgage subsidies, carry trades, TBTF bailouts, TARPS, TALFS, shell-game BLS reports, and MSNBC "green shoots" cheerleading - gives every sign of tipping into collapse at a moment's notice.
    ...

Yazının tamamı için:

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2010/KunstlerJanuary11.html

• bakalım nostradamus ne demiş 2010 için. inanmasak da inansak da pravda bunları yazmış.

http://english.pravda.ru/science/mysteries/10-12-2009/111031-nostradamus-0
  • quote:

Orijinalden alıntı: vezir

bakalım nostradamus ne demiş 2010 için. inanmasak da inansak da pravda bunları yazmış.

Ben şuraya takıldım:

"There will be a catastrophe in the Black Sea involving sulphuretted hydrogen"

Biz daha önce bu konudan bahsetmiştik, açığa çıkacak hidrojen sülfürün bütün karadeniz kıyılarını içlere kadar yakacak bir potansiyeli olduğunu..
    Geçenlerde boğazdan bir denizplatformu geçti.
    İster misiniz petrol arayıp bulalım diye deniz tabanında sağı solu delerken hidrojen sülfürü fışkırtıp uyuyan tehlikeyi hareket geçirsinler

• Habire link verip duruyorsunuz, ne yapsam ki... 40 yaşından sonra ingilizce öğrenmem imkansız, bir tercüman mı tutsam...
    Google translate tercümelerini de tercüme etmek gerekiyor ve bu iş asıl ingilizcesinden daha zor ingilizce bilenlere göre.

Şimdi karanlıkta el yordamı ile Vezir Hocamın mesajı ile ihg70 hocamın mesajı arasındaki bağlantıyı kurmaya çalışıyorum.
    Nostradamus ne demiş acaba, karadeniz 2010 yılında patlayacak mı?

Demem o ki bencil davranmayın bu forumun ingilizce bilmeyen müdavimlerini de düşünün ve hiç olmazsa linkini verdiğiniz
    konuların kısacık bir özetini -bir cümle ile de olsa- yazınız lütfen.

Bu şekilde yazdıklarınız çok daha fazla önem kazanacaktır bana göre.
  • Erzurum lu hocam, baştan söyleseydin ya şunu... Kızdım en azından kendime. Bundan böyle verdiklerimin ne ile ilgili olduğunu kısaca anlatmaya çalışırım. Yeter ki Google Translate'e mahkum olmasın kimse. Ömrümde gördüğüm en gereksiz icatlardan biri. Hele ki konu teknik terimler içeriyorsa vay halinize. Çeviriyi alıp, direkt olarak mizah dergisine koyabilirsiniz.
  • Burada yazılanı nost amcamız söylememiş ama şiirleri nereye çekerseniz oraya gittiği doğru iyi bir şifreleme yapılmış , ileride çözerlerse ciddi olarak takip edilmelidir.

ancak karadenizde olacak şey zaten çevre problemleri ile kaçamayacağımız bir şey. işin öüznde 200 metre altında hayatın ve yaşaömaın olmadığı bizim karadeniz kara kelimesini de buradan almaktadır. Siyahllığoın nedeni geçirgenliği olmayan ve korkunç zehirli olan H2S gazıdır. Bu sıvı halde yüksek basınç altında hapsedilmiş durumdadır. Hidrojen kaynağı olarak kullnılabilir ancak sülfur yani S bizi anında zehirleyecek ve kitle ölümlerine neden olabilecekt,itr.Bir ordu bir trabzon bir hafta bilesürmeden komple büyük bir felaketle karşılaşabilir. tabiiki gazın yayılmasını izleyen karşısında bir dağ ve uygun hava koşulu bulursa geçerlidir.

neyse kimsenin canını sıkmamak lazım ama olay küresel ısınma ile ilgili . ısınan sularaki 1 derecelik ortalama artış 200 metrre altındaki zehirli suyu yukarıya taşıyacaktır .çünkü heterojen karışım yoğunluk yüzünden denge halindekdir ve su soğuk oldukça yoğun olan dibe çökmektedir. Ancak sular ısınırda teorik olarak karadenizdeki su sıcaklığı akdeniz gibi olursa bir hafta bile sürse basınç altındaki gaz yukarı çıkarak sıvı fazdan gaz fazına geçerek su üstüne çıkacakıtr. H2S yani hidrojen sülfür dünyanın en zehirleyici gazlarından biridir ve kuyulardakiğ veya toprak altı petrol tanklarında en korkulan ve içeri girmeden mutlaka kontrol ettikleri bir gazdır . dedektör ile veya maske kullanmadan hiç bir firma kapalı bir ortama girmek istemiz HS bir baş belasıdır. Bu konuda interneten araştırma yapabilirsiniz.

neyse özetle bu korkulan senaryodan kaçış için suyun soğuk olması yeterlidir binlerce yıldır durduğu gibi yine duracaktır.Önceki sayfalarda bahsettiştim aslında bir çeşit bizim arap petrolümüzdür ve çıkarılmayı beklemektedir. idrojen üretimi için hazır bir kaynaktır kontrollü üretim ile hem denizimiz temizlenecek hemde tehlikeyi uzun vadede yoketmiş olacağız. üretilecek hidrojen ile hem elektirk hem ısı herşey yapmak mümkündür. İşin özeti budur.

teknik detaylar :http://mattson.creighton.edu/H2S/H2S_Info.html
    quote:

Orijinalden alıntı: ihg70

quote:

Orijinalden alıntı: vezir

bakalım nostradamus ne demiş 2010 için. inanmasak da inansak da pravda bunları yazmış.

Ben şuraya takıldım:

"There will be a catastrophe in the Black Sea involving sulphuretted hydrogen"

Biz daha önce bu konudan bahsetmiştik, açığa çıkacak hidrojen sülfürün bütün karadeniz kıyılarını içlere kadar yakacak bir potansiyeli olduğunu..
    Geçenlerde boğazdan bir denizplatformu geçti.
    İster misiniz petrol arayıp bulalım diye deniz tabanında sağı solu delerken hidrojen sülfürü fışkırtıp uyuyan tehlikeyi hareket geçirsinler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 12 Ocak 2010; 13:06:22 >

• Her zaman söylüyorum, önümüzdeki 25 yılda, bir litre su, bir litre petrolden daha değerli olacak. Petrol rezervlerinin bir noktada tükeneceği gün gibi belli. O yüzden Türkiyede petrol kuyusu için değil de su kaynağı sayılarının artması için dua edelim. Kısa vadede otomobillerin elektrikle çalışacağo da gün gibi ortada. Her ne kadar şimdilik hybrid (karışım), melez motorlar kullanılsa da kısa vadede tamamen elektriğe geçilecek.

Petrol, insan hayatında tabiki de çok elzem bir yere sahip, ancak sonu gelecek ve bitecek. Artık kentten köye göç artabilir ya da köyden kente göç durma noktasına gelebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Şahbaba -- 12 Ocak 2010; 13:42:28 >
  • 
Sayfa: önceki 5556575859
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.