Şimdi Ara

Dünya Petrol Krizi - Peak Oil (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3.089
Cevap
40
Favori
189.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

dünyua petrolü konusunda size bir dergi önerebilirim. Nedese orjinal bir kopyayı göndermeyi kestiler bana ,digital kopya için üye olmanız gerekiyor, WORLD OIL bu konuda en kesin ve tartışmasız verileri yazar. Yıllık ülkelerin üretimleri planlamaları hep yer alır .

Verdiğiniz ek bilgiler için teşekkürler.. Benim asıl sorum dünya ham petrol üretiminin zirve yapıp düşüşe geçiceği tarih hakkında bir bilginiz olup olmadığı yönünde idi.. Tabi bunu bilebilmek çok zor bütün dünya rezervleri hakkında bilgi sahibi olmak lazım.. Bende kesin olarak bildiğimi söylemiyorum zaten.. Onu araştırıyorum.. Belki siz bu işin içinde daha fazla bilgi sahibi olursunuz diye sormuştum..

6 ay önce petrol 150 dolarken Aralıkta petrol 35 dolara inecek dese kim inanırdı.. Ne biçim bir volatilitedir bu..
    quote:

Crude Oil 37.85

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hazardousmen -- 18 Aralık 2008; 18:38:55 >

• aslında kriz diye bir kavram yoktur arkadaşlar
    kriz bağımlılıkla ilgili birşey
    birşeye ne kadar bağımlı iseniz kizin derinliği o kadar çok olur
    bağımlı değilseniz kriz diye birşey yoktur

ayrıca çin alfabesinde kriz ile fırsat aynı şekillerle ifade edilir
    bence tabiat tarafından magmaya yakın bir bölgede binlerce metre derinlikte simsiyah şekilde saklanmış insan bedeninde tiksinti uyandıracak bir kokuyla bezenmiş bir maddenin gün ışığına çıkartılması krizdi
    ve onun yavaş yavaş bitmesi büyük bir fırsat

çık hayatımızdan petrol çık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ice-cruiser -- 18 Aralık 2008; 20:12:44 >
  • PETROL BUGÜN % 5 DÜŞTÜ,

38 DOLAR / VARİL
  • bunun eonomik olarak tek anlamı var, yatırımcılar ellerindeki tüm petrol direk veya indirek bağlı senetlerini satıyorlar .
    Sıcak paraya hep bizim ülkemizin ihtiyacı olacak değil ya, gelişmiş ülkelerinde böyle zamnlarda sıcak paraya ihtiyacı olur. Ama artık adına sıcak para mı derler lav parası mı derler bilemem.

quote:

Orjinalden alıntı: tanergode

PETROL BUGÜN % 5 DÜŞTÜ,

38 DOLAR / VARİL

• bu konuda ciddi bir dergi var belki size faydası olur gerçi çıkarılan ve yeni oluşan dünya gerçeklerini yazar ama arada bir gelecek tahminlerini de bazısayılarında yapar. Üye olmanızı tavsiye ederim.

http://www.worldoil.com/magazine/magazine_contents.asp

quote:

Orjinalden alıntı: hazardousmen

quote:

dünyua petrolü konusunda size bir dergi önerebilirim. Nedese orjinal bir kopyayı göndermeyi kestiler bana ,digital kopya için üye olmanız gerekiyor, WORLD OIL bu konuda en kesin ve tartışmasız verileri yazar. Yıllık ülkelerin üretimleri planlamaları hep yer alır .

Verdiğiniz ek bilgiler için teşekkürler.. Benim asıl sorum dünya ham petrol üretiminin zirve yapıp düşüşe geçiceği tarih hakkında bir bilginiz olup olmadığı yönünde idi.. Tabi bunu bilebilmek çok zor bütün dünya rezervleri hakkında bilgi sahibi olmak lazım.. Bende kesin olarak bildiğimi söylemiyorum zaten.. Onu araştırıyorum.. Belki siz bu işin içinde daha fazla bilgi sahibi olursunuz diye sormuştum..

6 ay önce petrol 150 dolarken Aralıkta petrol 35 dolara inecek dese kim inanırdı.. Ne biçim bir volatilitedir bu..
    quote:

Crude Oil 37.85

• DÜŞ DÜŞ DÜŞ

PETROL 36 DOLAR

Dünya Petrol Krizi - Peak Oil
  • tamer bey ,

yani yip kopacak gibi gidiş var korkulacak kadar oynak oldu piyasa.hayret ediyorum. Fiyatlara değil hareketin hızına
    quote:

Orjinalden alıntı: tanergode

DÜŞ DÜŞ DÜŞ

PETROL 36 DOLAR

Dünya Petrol Krizi - Peak Oil

• quote:

Orjinalden alıntı: vezir

tamer bey ,

yani yip kopacak gibi gidiş var korkulacak kadar oynak oldu piyasa.hayret ediyorum. Fiyatlara değil hareketin hızına

Hocam siz içindesiniz, daha iyi biliyorsunuz.

Petrolü fahiş fiyatlarla ihraç edip, şimdi ucuza kendileri mi alıyor uyanıklar ?

Selamlar
  • Amerika elindeki stokları yüksek fiyatlardan sattı. Irak petrolünüde yüksek fiyattan degerlendirip savaş giderlerinide finanse etti şimdi stokları ucuz petrolle tamamlıyor..
  • Suan itibariyle $33.87
  • quote:

Orjinalden alıntı: Cela Soylu

Amerika elindeki stokları yüksek fiyatlardan sattı. Irak petrolünüde yüksek fiyattan degerlendirip savaş giderlerinide finanse etti şimdi stokları ucuz petrolle tamamlıyor..

Değil mi?

Yani bir yandan petrol bitiyor yaygarası, bir yandan fiyat düşüşü...

Pek mantıklı değil.
  • quote:

Değil mi?

Pek mantıklı değil.

Ben fiyat düşüşlerini daha çok ekonomik krizden dolayı talepin görülmemiş oranda azalmasına bağlıyorum.. Tabii içinde spekülatif hareketler kısmen de olsa yaşanmaktadır fakat petrolün bitip bitmediğini anlamak için fiyatına değil de reel olarak üretim miktarına bakıyorum her zaman.. Reel üretim düşüşe geçmiştir ve sanırım dünya bir daha 87 milyon varil/gün üretimine bir daha erişemeyecektir..

Fiyatı 30 dolar iken ekonominin durumu ortada.. Fiyatı 1 dolara düşerse bakalım ekonominin durumu ne olucak?
  • quote:

Orjinalden alıntı: hazardousmen

quote:

Değil mi?

Pek mantıklı değil.

Ben fiyat düşüşlerini daha çok ekonomik krizden dolayı talepin görülmemiş oranda azalmasına bağlıyorum.. Tabii içinde spekülatif hareketler kısmen de olsa yaşanmaktadır fakat petrolün bitip bitmediğini anlamak için fiyatına değil de reel olarak üretim miktarına bakıyorum her zaman.. Reel üretim düşüşe geçmiştir ve sanırım dünya bir daha 87 milyon varil/gün üretimine bir daha erişemeyecektir..

Fiyatı 30 dolar iken ekonominin durumu ortada.. Fiyatı 1 dolara düşerse bakalım ekonominin durumu ne olucak?

Fiyatı 1 dolara düşmeyecek.

Bir olay bahane edilip tekrar tırmanacak.

Ortada kriz olduğuna da inanmıyorum.

Suni bir kriz.

Petrol mü bitti, enerji kaynakları mı tükendi, arz mı azaldı, depremler seller mi geldi, kıtlık mı var ?

Firmaların kredilerini ödeyememeleri ve bunu bahane ederek bir sürü firmanın konkordato ilan etmesi...

Olay finansal.

Ütopik gelebilir belki;

Bankacılık sistemi ve borsaları kapatın, kriz mriz kalmaz.

Herkes çalıştığı, kazandığı kadarını harcamak zorunda kalır; Piyasadaki bütün malların fiyatı en az %50 azalır.

Selamlar

• petrol ifyatları üretime bağlı gibi gösterilse de işin aslını tam bilenin olduğunu sanmıyorum.Ancak düşecek rakkamın min noktasını az çok tahmin edebileyorum.Bu fiyat üretim maliyetleri ile alakalı. Ama hesabı kolay değil. Çünkü her üretimin ayrı bir maliyeti var hem sondaj hem de işletme giderlerini hesaplamakl gerekiyor.Bunu borsacılar yapmıştır herhalde.

off shore için 30 dolar altına inemez , on shore için ülkesine göre ve kuyunun ne zaman açıldığına göre değişir.Mesela kerkük petrolü yüzeye yakın ve uzun zaman önce tespit edildiği için sadece işletme gideri esas alınması normaldir ki bu birkaç doları geçmez. Ama kanada'daki petrol kumumaliyeti çok yüksektir.Habire kamyonlar çalışır ve devamlı üretim için mücadele ve kumdan petrolü çıkarmak için sabit bir gideri vardır.Yeni bulunacak bir kayunak için herkesin de kabul edecepği gibi bir arama ve sondaj maliyeti herşeyin ötesine geçer. Ama bu fiyatlarla kimsenin karadeniz yatakları ile ilgileneceğii sanmıyorum. Bleki yükslişe geçip kalıcı durum tekrar baz fiyat olarak ortaya çıkarca yatırrım yaparlar.Şu an için üretim kısıtlaması veya yavaşlaması söz konusudur.Rafineriler de bu duruma göre daralmayı öngörerek bir yavaşlama içine girmeleri çok normal .Duyumlar alıyorum ciddi düşüşler olabilir.

şimdi gelelim krize , bu kriz hakkında çok yazdım belki okumayanlar için olayın çok ciddi bir dünya krizi olduğunu ve eninde sonunda tüm ekonomileri alt üst edebileceğini söyleyebilirim. Olayın teknik boyutundan çıkıp biraz da efsaneler ile çatıştırma kısmını da inceleyince uzun süredir beklenen yeni bir dünya savaşının eşiğinde beklediğimizi ve bazı kaynakların uzun uzun yzadığı bazı kahinlerinde uzun süre önce bahsetiği karanlık çağ girişinde olduğunu ifade etmek isterim. 20 yıl önce bu tür şeylerden bahsedince gerçekten hiçbir aslı astarı olmadığını söyleyenler şimdi ne demiştin diye kulak kabartmalarına şaşmamak gerek.

• quote:

şimdi gelelim krize , bu kriz hakkında çok yazdım belki okumayanlar için olayın çok ciddi bir dünya krizi olduğunu ve eninde sonunda tüm ekonomileri alt üst edebileceğini söyleyebilirim. Olayın teknik boyutundan çıkıp biraz da efsaneler ile çatıştırma kısmını da inceleyince uzun süredir beklenen yeni bir dünya savaşının eşiğinde beklediğimizi ve bazı kaynakların uzun uzun yzadığı bazı kahinlerinde uzun süre önce bahsetiği karanlık çağ girişinde olduğunu ifade etmek isterim. 20 yıl önce bu tür şeylerden bahsedince gerçekten hiçbir aslı astarı olmadığını söyleyenler şimdi ne demiştin diye kulak kabartmalarına şaşmamak gerek.

İnsanlar ki buna benim en yakın çevrem de dahil sokaklara, şehirlere, televizyonlara, gazetelere,dergilere ve duyduklarına bakarak karar verirler.. Bunların çoğu yönlendirilen ve manipule edilebilmesi çok kolay kaynaklardır.. Fakat insanların geçmişten gelen hiç bir şeyi anlamayıp olayı iyi çözemesede tecrübeleri vardır ve bunlar çoğu zaman yanlış olsa da arada bir doğru şeyleri gösterebilir.. Mesela çoğu insan bu ekonomik kriz sonrası savaş çıkacağını, dünyanın halinin iyiye gitmediğini ve bir şeyler olmasını bekliyor.. Ama olayları tam okuyup anlayabilmek kolay değildir.. Ama önemli bir şey var.. Savaş çıkması gerekiyorsa çıkartılır.. Dengeler bana 3. dünya savaşının çıkmayacağını gösteriyor..1. dünya savaşı İngiltere Almanya ekseninde olmuştu.. 2. dünya savaşı da aynı eksende.. 3. sü olursa sanırım yine aynı eksende olur.. Dengeler bana bunu göstermiyor.. Fakat bunun kadar beter şeyler olucaktır önümüzdeki 20 yılda.. Ama önemli ve benim gördüğüm bir şey var.. Petrol üretiminin karneye bağlanması muhakkak gerekmektedir.. Ve bağlanacaktır.. Fakat ben bunun tarihini kestiremiyorum.. 2012 yılına kadar ABD de hoş şeyler olmayacağını düşünürsek bu tarihe kadar olabilir.. Şimdilik en güvendiğim kaynak 2010 başı..

Taş bittiği için taş devri bitmemiştir.. Kömür bittiği için de kömür devri bitmemiştir.. Ama petrol devri petrol üretimi düşüşe geçiceği için bitecektir.. Petrol o kadar muazzam hızla tüketilmiştir ki yeni enerji kaynaklarının bulunabilmesi bu devrin bitmesine yetişememiştir.. Tabi ben de dünya tarihine baktığımda böyle bir devir ya da geçiş aşaması göremiyorum..

Vezir ile ben de genellikle benzer kaynaklardan ve zengin kaynaklardan okuyarak yaklaşık sonuçlara varıyoruz..

quote:

Petrol mü bitti, enerji kaynakları mı tükendi,

Sokaklara caddelere bakıp, yazılı görsel basını takip edip, ekonomistleri dinleyerek petrol üretiminin seyri öğrenilemez.. Eğer bu manipule edilen kaynaklardan öğrenilirse bilgilenme biraz ani olur ve hazırlıksız yakalanılır.. Benim annem de babam da herkes gibi bu kaynaklara güvenirler..

• savaş çıkma konusunda ciddi endişelerim var .tabii ki bir anda olmayacaktır ama birikim ve eskiyiş biraz inceleyince aynı sorunların birinci dünya savaşında ve ikinci dünya savaşında olduğunu görmekteyiz.Özellkle ikinciş dünya savaşının büyük ekonomik buhran sonucunda gelişen parametreler ile olduğunu tarihçiler söylüyor. Benzer durum şu anda da mevcuttru sadece olay yayılmıştır. 1929 daki gibi ani bir batış olmamıştır ama 1-2 yıla yayılacak bir büyük ekeonomik çöküş olmaktadır.Olayın içinden bakarak olayı analiz edilmesi en zor şeylerden biridir. Ama yine de bu kestirmeyi yapabiliyorum.
    Aslında çok iyi bilinmese de birinci dünya savaşının da aynı şekilde avrupanın ekonomik buhranına yenik düştüğünü iyi arıştırırsak bilebiliriz.osmanlı imp. büyük bir ekonomik ve siyasi güç olması yüzünden bu savaştan kaçınamamıştır.

Kural şudur ,
    Ekonomik gücü elinde tutan ve YÖNLENDİREN ülkeler savaşın içinde olacaklardır.Yani taraf olacaktır.
    Bundan 20-25 yıl önce çıkacakbir savaşın ancak süper güçler arasında olacağı varsayılıp çeşitli savunma doktirinleri yapılıyordu. Yani olayı ekonomiden çok sürdürebilme gücü ve imkanları olarak görüyorlardı. Ama 2000 li yılların ekonomilerin ve gereksinmelerinin hızları ve sürdürebilme isteklerinin farklılığı , önümüzdeki yılların da çok ciddi sıkıntıları taşıyacağını göstermektedir.Ortadoğu ve kaskaslar yeni çıkabilcek savaşın operasyon alanı olacaktır.Çünkü gelecek için ciddi olan enerji kaynakları ve ekonomi konusunda etkin olmaktadır.Bunun zayıflatılması için çok uğraşılmaktadır işte neden de buradan çıkacaktır. Sadece taraf olacak ülkelerin hangi tarafta yer alacakları kullanan veya kullandırılan petrol kaynakları ile alakalı olma olasılığı yüksektir.

Dünya enerji kaynaklarının seyrine bakıldığında bütün büyük olaylar için ekonomi ve fakirlik bir numaralı etkendir.Fransız ihtilalinde bile fakir fukara halkın uzun süre çekmiş olduğu sıkıntılar dolayısıyla bir patlaması ve sonra bilinçli eyleme dönüşmesi söz konusudur. Bunlar eski olaylar dememek lazımdır. Olayın derinlerine inerseniz Ortaçağ İngilteresinin odun bulmak için tüm ülkeyi talan ettiğini ve savaşların kalaler arasında büyük ormanlar sınırında gerçekleştiğini görüceksiniz.Şu an bu ormanlar mevcut değildir çünkü tükenmiş ve fakirleşmiş olabilir.Ama sınır ve gereksinim daima o zamanın enerji kaynağı sınırında ceyran etmektedir.

Bugun eskiden öenmli bir farkı herşeyin çokhızlı olması ve düzeltmelerinde aynı hızda geldiği için çöküş beklentisini ötelenmesinden olmaktadır.Asında çöküş bugun için olmuştır ama etkileri maalesef bekleyerek göreceğiz.Bundan hiç kimsenin kaçması ve uzak durması düşünülemez. hele ''teğet geçme ''lafı bir talihsiz açıklama olarak tarih sayfalarımızda yer almıştır.Gerçi sonradan'' teğet bir dokundurmadır ''densede olayın elips ötesinde olacağını kavramak için belirli çevrelerin zamana ihtiyacı vardır.

Petrolün karneye bağlanması konusu mümkün olabilir, çünkü eğer düşüş bahsettiğim birim üretim maliyetinin altına düşerse ki böyle işaretler vardır.o zaman büyük üreticiler faliyetlerini askıya alabilirler.Bugun için laf aramızda bir düşüş olduğunu söyleyebilirim.Sorun bu üretim düşüşünün kontrol altında olup olmayacağıdır.Hepimizin bileceği üzere kimse zararına üretim ve işlem yapmaz. Hükümetler desteklese bile maliyetinin altına petrol üretimi mümkün görülmemktedir.İlk önce off shre ve benzer vanalar kısılarak fiyatın yukarı çekilmesi sağlanacaktır ki bugun yapılan budur. Ama eğer arz ve talep bozulursa akonomi yavaşladığını görerek yazarsam , 2009 yılında üretimin ciddi düşüşlerini gözlemek olası olabilir.Olaytamemen maliyet bazlı olack ve ucuz olan kuyular öncelikle zorlanacaktır.Zaten bu kuyular rezerlerini büyük oranda tükettiği için üretim maliyeti yükselmekte ve kalitesi de düşmektedir.yani herkes ucus petrol istediği zaman üreticiler de ancak şu ülke bize bu fiyatı sunar demektedir.Olay karmaşık gibi görünse de 2009 yılının çok zorlu geçeceği ve bundan sonraki yıllarda cidd iayaklanmalar ve sonrasında kaos dönemi başlamış görünmektedir. Çizdiğim karamsar tablo için özürü dilerim ama petrol açısından (ucuzluk )durum iyi olsa da ekonomi ve dünya açısından tam tersi bir durum var.

• Petrol'ün yerini alabilecek enerji kaynakları vardır, şu anda 15 dakika şarj ile 2-3 saat giden piller bile var, elektrikli yada hidrojenli bir araç üretmemek için hiç bir sebep yok, Gm'de daha dünkü çocuk değil, elektrikli ve hidrojen hücreli araçların yapılmasına 1970'lerde başlandı ve aşırı yol kat edildi.

Günümüzde üretilmemesi için hiç bir sebep yoktur. Abd'deki kriz ise Abd'nin kendi içinde yarattığı "Zenginden al, fakire ver" mantığıdır. Çöpçüsü bile bizim burada sahip olamadığımız lüks evleri almış, içinde oturmuş ve taksitlerini ödememiştir. Kriz mriz hikayedir Amerikalı halk için. Amerikalı zenginler ve onları örnek alan yalaka basın ve dünyanın geri kalan zenginleri ( Türk zenginleri dahil ) yaptıkları bir kuruntudur.

Uzun sürede bakıldığındada aslında krizlerin bu tip insanlara avantajlı olduğuda görülür. Heleki bizim gibi ülkelerdeki okumuş insanları ırgat gibi çalıştırma söz konusu ise. 2001 krizinden sonra ne oldu? Kriz geçti gitti ama şirketlerin şartları asla eskisi gibi olmadı.

Kendimizden bilirim, her yılbaşında tonlarca hediye verilirdi, senelik izin 2 hafta idi, babam akşam saat 6 gibi evde olurdu. Her yıl 5 yıldızlı otelde tatil yapabiliyorduk rahatça. Hatta kredi kartı bile yokmuş kendisinin .

Şimdi? Şimdi gerektiğinde babamı gecenin 12'sinde çağırıyorlar. Gitmezse...Yılbaşlarımı? B.ktan bir çikolata ile geçiştiriliyor. 5 yıldız otel artık bir hayal oldu. 2006'da 2 yıldızlı otele ancak gidebildik. Geçen yaz ben 4 yıldızlı ve "tanıdık" olması sebebi ile sadece kendim gittim. Şimdi kredi kartı felan bile kurtaramıyor bizi. İşte durum bu derece rezalet. Şirketlerin işine geliyor uzun vadede kriz, çünkü seçim şansın yok. Adam tekel. Ülkedeki şirketler yabancı...Ne yapabilirsinki?

Ama 2008 dünya krizinde Abd'nin çökeceğine felan inanmıyorum. Çünkü Abd başka bir devlet yüzünden güç duruma düşmüş durumda değil. Petrol konusu daha öncede söylediğim gibi tamamen bazı güçlerin zorlaması ile hala kullanılıyor. Şu an piyasa elektrikli araç üretmeye gayet uygun.

• @newmonarch,

Kriz Amerikanın krizi değildir aşırı tüketimin karşılığının olmaması dolayısı ile birikmiş olan açığın bir anda patlamasıdır.Yabancı değerlendirme kuruluşları bilerek durumu örtmas etmiş Türkiye 'nin notunu düşürürken kendi ülkelerindeki finans kuruluşlarının nedense açıklarını örtmas etmişlerdir.Evet ABD çökmeyecektir ama onun yavaşlaması bile dünyayı zincirleme krizesokmuştur. Çünkü dünyayı tüketime bağımlı hale getirmişlerdir.Olayın temeli budur.Ülkemizde daha demiryolu yapılmadan bunca araca ne gerek vardır sorusundan başlayarak zincirleme soracağınız ve cevaplarını herkezin çok iyi bildiği konuların artık kuralı koyan tarafında da uygulanamıyor olmasıdır. Vahşi kapitalismi savunan Amerikada bile şirket batacak diye astromik para yardımları bir kerede biraz nazlanarak çıkmaktadır.Ama aynı durum söz konusu olduğunda Türkiye deki firmaları yok pahasına sattırmışlardır.Şimdi kendileri neden bunu yapmıyorlar bir düşünün. Başta Arap srmayesi GM olmak üzere bir çırpıda hepsini alır.
    Konu basit olarak anlatmak gerekirse petrol ile bağlantısı şudur. Petrolün aşırı değerlendirilmesi ile oluşan para bolluğu dolar cinsinden olmuştır.Çünkü petrolün uluslar arası alıp satılma işlemi dolar üstünden yapılmaktadır(işallah ileride TL olur da gelcek kuşaklarımız görür) bunun sonucunda ülkenizde petrol çıkartıp da sattığınızda elinizdeki para dolar olmaktadır ve arap sermayesi olarak çok çok büyük rakkamlar yıllardır artı olarka bazı finans yöneticilerin elinde drumaktadır(bunlar da hep arap kral yakınları veya yandaşlarıdır)
    Bu para bolluk döneminde bu paralar ile çeşitli gayrimenkuller ve yatırımlar yapılmış ve para başta ABD olmak üzere geri döndürülmüştür.Aslında parantez altı bilerek yapılmıştır.Sonuçata yeni yapılan vey aiyi yerde bulunan menkul kıymetler birden aşırı değerlenerek parayı gelişmiş ülkelere çekmiştir.Ancak para nerededir ve karşılığı var mıdır diye korkarak soranlara işte sana senedi diye bir banka teminat mektubu verilmişrir.sonuçta tapu da bir senettir.Gerçek değeri 1 lira bile değildir.yani elinizde altın alarak veya elmas olarak bir değer tutmamaktasınız.Evin maliyetini çok çok üzerindeki bu rakkamlar bir arz talep dengesiyle oluşmuş şişirilmiş değerden başkası değildir.Bir fabrikatör gibi üretim yapmadan sadece atlantik manzarası var diye evin fiyatuı milyonlarca dolar mertebesine ulaşmış milyonlarca ev satılmıştır.
    Bir bakılmıştır ki evin ipopet eden finans kuruluşu senedi bir başka kuruluşa daha yüksek değerden satmıştır çünkü bunu arz eden bir sistem vardır parası olan parasını yatırmak istediğinde karşısına çok seçenek çıkaran olur.Aynısını istanbul belediye başkanı yamamaış mıdır? Bu aslında normal sayılacak bir şey gibi görünmektedir.Eğer her satılan mal geeçek değerinde olsa ve karşılı bir değerli maden veya kıyas kabul edecek şey olsa hiçbir problem yoktur.İşte piyasaya sürülen dolarlar da çıkarılan petrolün miktarı ve satılan değerine göre heryıl artarak ortamı dolara boğmuştur. fazla dolar olması demek ülkenin gücü gibi görünse de global krizle birlikte bunun sadece bir kağıt parçası oladuğu ve karşılığının petrol olrak tüketildiği ve emisyon olarak dünyaya hediye edildiğini düşünürsek olayın çok da basite indirilemeyeceğini söylemek mümkündür.

• Tüketime bağımlı olmamak mümkün değilki ama artık 21. yüzyılda. 20. yüzyıl deseydin hak verirdim, hatta 19. yy'de kaldı bu durum. Eskiden insanlar ;

Yiyeceklerini, giyeceklerini, evlerini herşeylerini kendileri yapabiliyorlardı, meslek denen şey yoktu çünkü. "Tarıma dayalı ekonomi" sistemi işte buydu, ama şimdi senin yada benim böyle bir imkanımız olmasına imkan yok.

İstanbul'da apartmanın bahçesindemi yetiştireceksin sebze, yoksa evde oturup giysi dikmeklemi uğraşacaksın? Su bile paralı olmuş, çeşme sayısı az. Şimdi öyle bir imkanın var ama eziyet, eskiden atardın pompanı yada tertibatını suyu çekerdin kuyudan. Varmı öyle imkan şimdi? İski ne derse o...Keza ısınmada...Toplardın çalı çırpı yakardın evinde...Şimdi apartmanda bunu yapmaya kalksan ne olacağını 2'mizde biliyoruz. Yiyecek desen, eti gidip almak zorundasın, o adamda karı koyacak. Eskisi gibi gebert hayvanı al eti mantığı varmı?

Eskiden mesafeler aşırı kısaydı. Zaten çalışma felsefesi, kendi toprağındakileri ye , işte nadir olan ihtiyaçlar için çık bir şeyler al şeklinde idi. Osmanlı'da bir süper devletti ve onlardada bu olay yayılmıştı. ( Abd nasıl Emperyalizmi pompalıyor ise ) , bu sebepten ötürü belli bir yıla kadar Osmanlı'da miras hakkı dahi doğmamıştır ki bu Feodalite'yi ciddi anlamda engellemiştir. Hatta Sıpahi deniyor sanırım onlara, hatta Asker'de yetiştiriyorlar.

Neyse mesafe kısaydı dedik, bir okul için 7 km kat etmek veya işe gitmeye 20 km kat etmek veyahut diyelim su bitti bakkal için 2 km gitmek eski insanlar için inanılmaz sıradışı olaylardı. Orta köy den İstanbul'a gitmek kayıkla mümkündü sadece...E adamın ihtiyacı oluncada biniyor at arabasına gidiyor.

Böyle bir imkan şimdi yok. Mesafeler aşırı uzun, demiryolu yok demişsin. Ama Metro olmadığı için bu kadar gereksiz araba trafikte. Haksızmıyım? Metro'da bir demiryolu çeşidi değilmidir? Şimdi İstanbul'da oturan birisi arabasız ne yapsın?

Yani söyledikçe söylüyorum ama, günümüzdeki "Tüketim çılgınlığı" olarak algıladığımız şeyler hep zorunlu şeyler. Küreselleşmenin sonucu, ama bu Dünya için bulunmaz bir nimet. Fatih Sultan zamanında en büyük , hayvani topları geliştirmiş. Ki o dönem için ciddi bir teknolojidir bu belliki şimdinin Ar-Ge'si gibi bir şey yapmışlar, denemişler etmişler. Şimdi Osmanlı o teknolojiyi bir şekilde sınırlayıp, mesela topları ufaltıp ve daha büyük olmasını engelleyecek farklı bir mekanizma ile sunsaydı başka devletlere, Osmanlı daha zengin olmazmıydı? Her ne kadar savaş teknolojiside olsa, her ne kadar onu alan başka devlet Osmanlı'nınki kadar büyük topta üretse, Osmanlı kadar fazla sayıda sahip olabilecekmiydi? Kesinlikle hayır. Bu gün Abd'nin izlediği yol bu. Küreselleşme olmadığı için Fatih'in topları gene Türk'e kalmıştır, teknolojiden para yiyemedik milletçe.

Ha ben tüketim çılgınlığı olayını Tr'de ciddi miktarda görüyorum ama. Örneğin Avrupa. İtalya'ya gittim, 1 tane benzinli araba gördüm oda 8 silindirliydi, herif belliki zevk için biniyor. Ama sonrası? F430 gördüm benzinli ama o arabanında dizel olacak hali yok tabi, gerisi hep dizel. Residance'nin bahçesi dizel araba kaynıyordu. Bizim dalga geçtiğimiz Citroen 2CV kullananıda gördüm, S320 dizelde. Ama hep dizel gördüm. Türkiye'ye bakıyorum...Benzinli araçlar hala var, hala göze çarpıyor. Lpg'lidir diyeceksiniz ama hiç sanmıyorum hala çok büyük bir kesim Lpg dendimi alay moduna geçiyor. Yada Tsi motor, tam gaz basınca yakacağı yakıtı söylememe gerek yok, üstelikte Tsi alan kesim "0-100'e bak ooo gebertirim milleti" der gibi araba alıyor, yada paspasla bütünleşmiş gaz pedalına sahip Doblo ve Transporter'lar...Şimdi bunlar az yakan araçlarmı? 2.0 Tdi motor pekte az yakmaz o durumda.

Yada yiyecek...Türkiye'deki yiyeceğin haddi hesabı varmı? Nasıl yiyoruz milletçe, bir yere gidiyorsun yemek dükkanları full, geri kalanlar bom boş...

Ha ben burda ahkam kesip tüketmiyorum demiyorum. Bendede lüks düşkünlüğü, lüks hayali var. Fakat bakıldığı zaman tüm suçlu Abd değil. Yani kapitalizmden doğan rekabet sonucu oluşan teknoloji akabinde dünyanın ufak bir köy olmasının çok yararı var.

7 milyar insan var dünyada, senin burda düşünemediğini herif orda düşünüp akıl etmiştir. Hastalığa yakalandın diyelim, bulunduğun bölgede çare yok, ne yapacaktın?

• Yani şunu demek istiyorum. Emperyalizm ( Kapitalizmin yumuşatılmışı ) bir şeylere ön ayak oldu. Bu sistemleri tamamen savunacak değilim veya bu sistemler "Süper" diyecek halim yok, dezavantajları illaki var, hemde en acı şekilde. 1.5 milyar insanın ayda 20-30$ elde etmesi gibi rezilliklerde bu sistemden kaynaklanıyor.

Ama sağlam kafa düşününce bütün suçu buna atamayız.

Dünyanın toplam parası hiç bir zaman değişmedi çünkü;

54,347,038 Milyon Dolar. Yani 54.000 milyar dolar. 1000 milyar=1 trilyon dolar. 54 trilyon dolar.

Nüfusa eşit dağıtılsa 7700$ çıkıyor. Tr'nin yıllık geliri kaç? 13.000$. Demekki bizde bu kervana katılıyoruz. İşte bu sebepten asla sol görüşü savunanları anlayamadım Türkiye'de...

Öteki konu ise küreselleşmenin yaratılması. Batı dünyasının kapitalizmi olmasa, mesela komunizm olsa, nasıl profosyönellik ortaya çıkacaktı? Nasıl meslek ortaya çıkacaktı? Çıkmasa idi bu kadar gelişim çok zor olurdu. Bakın bir şeyleri icad etmek kadar, onu kısa zamanda geliştirmek ve bunu bir amaç doğrultusunda dağıtmakta önemlidir.

Adam mesela buldu, yüksek devir çeviren motoru. Ama elinde düşük devirli motorlar var. Piyasadada tek, 4 litreden 100hp çıkarıyor, kimse laf etmiyor. Halbuki elinde 4 litreden 300 hp çıkaracak güç var. Ama sunmuyor. Yada donanım, Esp var elinde, ama sunmuyor. Neden? Abs yeter , rakibi yokki Esp takan? İşte bu sistem bunu engelliyor. Her ne kadar tekelciliğe uğraşılsada, asla o sistemdeki kadar kolay olamaz bunu yapmak. Ama öteki sistemde Devlet ne icad ederse ne verirse verir. Ha illa kötüye kullanamz, teknolojiyi halkına takip ettirebilir ama genede yetersiz. Rakibini yenme amacıyla ortaya çıkan üstün düşünce gücü asla elde edilemez. Herif rahat çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fleetwood1991 -- 23 Aralık 2008; 19:03:31 >

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.