Şimdi Ara

Dünya Petrol Krizi - Peak Oil (75. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.089
Cevap
40
Favori
190.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7374757677
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hazardousmen
    Her yerde petrol varmış ve arzın azalması söz konusu değilmiş..

Hah, tam da üstüne bastınız...
    http://www.independent.co.uk/news/business/news/oil-production-hit-for-decades-after-bp-spill-1968931.html

"Meksika körfezindeki platform rezaletinden sonra petrol üretimi uzun süre sekteye uğrayacak." Özetle sızıntıyı durdurmak için bir sualtı sandığı projesi varmış. Proje başarılı olursa sızıntı önlenecekmiş. Yalnız bu felaket derin su petrol kuyularının yüksek kaza riski ve kaza durumundaki yüksek tahribata dikkat çekiyormuş. Politikacılar bu riski almamak ile iyice sıkışan petrol arzını devam ettirmek arasında kalırlar mıymış(hmm, kalırlar mı acaba?). BP "derin deniz projelerini yasaklayamazlar, çünkü endüstrinin gideceği başka yer yok" demiş.

• vezir hocamın verdiği yazıyı okumayan kalmasın dostlar :) Merkantilizm sürecinin "millî ekonomi" safhasını başlatan Putin'in neler yapıp, neler yapamayacağı hakkında gayet güzel bir yazı olmuş.

İmkânı olanlar için ve meraklısı için, Sovyet Rusya'nın ortadan kalkmasının ardından yaşanan hemen hemen her şeyi detaylı bir şekilde ele alan Boris Kagarlitski'nin kitabını şiddetle tavsiye ediyorum. Özellikle Boris Yeltsin'in, Rus tarihinde neden kapkara bir leke olarak anıldığını çok iyi anlayacaktır okuyanlar. Yukarıdaki yazıda da bahsedilmiş, söylemeden edemedim.

Dünya Petrol Krizi - Peak Oil

Rusya adına okuduğum, tartışmasız en iyi kitap. Kitabın kapağı birçok şeyi açıklıyor, bunu okuduktan sonra anlayabiliyorsunuz.

• quote:

Merkantilizm sürecinin "millî ekonomi" safhasını başlatan

bravo iyi tespit önceki yazılarımı takip etmişsiniz

Merkantilizmin bizdeki karşılığı ATATÜRK'ün ekonomi politikaları olmaktadır. Sıfırdan yeni bir kalkınma ve ilerlemenin en büyük adımı yerli kaynakları kullnarak kalkınmaktır ki zaten petrol ve doğalgaz zengini Rusyanın geri kalması gibi bir şey olmaması gerekir. Sadece bundan önce belki de bedavaya verdikleri doğalgazı şimdi petrole endeksli olarak piyasaya arz ederek uzun yıllar düşmeyecek bir arz ve sabit gelir elde edecekler bu parayla da başka inşaat ve şehir yapımı olmak üzere gelişmiş sayılan ülkeleri ralli yaparak sollayacaktır ve zaten bunu yapmaktadırlar.

şu an itibarıyle petrol ve doğalgazda fakir olduğumu düşünürsek bizim de kalkınma için enerjiyi bağımsız kaynaklardan sürekli ve düzenli uzun vadeli (20-30 yıl) planlama yaparak yönetmemiz gerekmektedir. İlk aşamada su kaynaklarımız bu konuda değerlendirilmeye çalışılmış anncak ülkenin artan nufusun ve enerji ihtiyacı ile yapılan barajların devreye alma ve yönetimi konusunda sıkıntılar mevcut olduğu aşıkardır. Petrol ve doğalgaz aramaları son sürat devam ederken asıl ucundan duyduğumuz TORYUM kaynaklarımızı işleyecek ve zenginleştirecek sonrsa bunları kullnacak nesil nüklleer santralları insa etmek sonra da kendi imkanlarımızla üretmeyi hedef alan teknolojiyi ve yan sanayi hamlesini biran önce yapmalıyız. Toryum açısında o kadar zenginiz ki ne kadar israf etsek de nükleer santrallar ile bitiremeceğimiz kadar çok ve kaliteli toryum yataklarımız bulunmaktadır. Önemli olan madenin bulunması değil bunun son tüketim noktasına ulaştırabilecek teknolojiyi geliştirmek veya başta transfer etmek olmalıdır. Kesinkez kurtuluşumuzu bu tür bol ve sınırsız sayılacak yerel kaynaklar işle yapabiliriz. Hizmet sektörü gibi (turizm) sektörler ancak yan sektörler olarak mevcut olabilir ama bunlara asla güvenerek kısıtlı kaynaklarımızı heba etmemek gerekir. Gün gelir insanlar gelmemeye veya katma değer getirememeye başlayınca insanları kolundan tutup zorla mı getireceğiz buraya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 12 Mayıs 2010; 19:51:18 >

• hazard hocam altın stokları yapmışındır umarım bugun tarihi rekor kırdı ALTIN emtia borsası
  • quote:

Orijinalden alıntı: vezir
    Sadece bundan önce belki de bedavaya verdikleri doğalgazı şimdi petrole endeksli olarak piyasaya arz ederek uzun yıllar düşmeyecek bir arz ve sabit gelir elde edecekler bu parayla da başka inşaat ve şehir yapımı olmak üzere gelişmiş sayılan ülkeleri ralli yaparak sollayacaktır ve zaten bunu yapmaktadırlar.

Çöküşe giden yol...

quote:

İlk aşamada su kaynaklarımız bu konuda değerlendirilmeye çalışılmış anncak ülkenin artan nufusun ve enerji ihtiyacı ile yapılan barajların devreye alma ve yönetimi konusunda sıkıntılar mevcut olduğu aşıkardır.

Bu konuda bir "sıkıntı" yok. Hükümet suyu halktan çalıp şirketlere devretmek istiyor ve bu planında şimdiye kadar başarılı oldu. Gasp edilmemiş tek bir damla tatlı su kalmayana kadar -aziz milletimiz uyuduğu sürece- operasyon devam edecek. Düzinelerce baraj yapılıyor ve hala yeni projeler geliştiriliyor. Amaç ne sulama, ne de arz eksiği varmış gibi gösterilen elektrik üretimi. Amaç suyu gasp etmek.

quote:

Petrol ve doğalgaz aramaları son sürat devam ederken asıl ucundan duyduğumuz TORYUM kaynaklarımızı işleyecek ve zenginleştirecek sonrsa bunları kullnacak nesil nüklleer santralları insa etmek sonra da kendi imkanlarımızla üretmeyi hedef alan teknolojiyi ve yan sanayi hamlesini biran önce yapmalıyız. Toryum açısında o kadar zenginiz ki ne kadar israf etsek de nükleer santrallar ile bitiremeceğimiz kadar çok ve kaliteli toryum yataklarımız bulunmaktadır. Önemli olan madenin bulunması değil bunun son tüketim noktasına ulaştırabilecek teknolojiyi geliştirmek veya başta transfer etmek olmalıdır. Kesinkez kurtuluşumuzu bu tür bol ve sınırsız sayılacak yerel kaynaklar işle yapabiliriz. Hizmet sektörü gibi (turizm) sektörler ancak yan sektörler olarak mevcut olabilir ama bunlara asla güvenerek kısıtlı kaynaklarımızı heba etmemek gerekir. Gün gelir insanlar gelmemeye veya katma değer getirememeye başlayınca insanları kolundan tutup zorla mı getireceğiz buraya

Madeni işlemeyi beceremeyen ülkeler için rezervler beladır, nimet değil. Dediğiniz gibi topraktan nihai ürüne kadarki sanayi zincirini kurmak, işgalden korunmak için de iyi bir ordu kurmak zorundasınız. Kuramazsanız petrol zengini ama sanayisi olmayan Nijerya, Arabistan, kısmen İran gibi ülkelerde görüldüğü gibi bu başınıza bela olur. Sadece yeraltı zenginliği kimseye refah getirmiyor. Buna paradox of plenty deniyor. Yani bolluk ikilemi. Rusya'nın durumu biraz farklı. Zaten sanayileşmiş, bilimi, teknolojisi olan bir millet. Kendini koruyacak askeri gücü de var. Turizmi ise şimdiden bitti kabul etmekte fayda var. Kriz derinleşince insanlar önce tatilden kısacak.

• quote:

hazard hocam altın stokları yapmışındır umarım bugun tarihi rekor kırdı ALTIN emtia borsası

Sepetim %100 parlayan sarı cisimlerle dolu.. ( Yatırım tavsiyesi değildir :) )

Tabii öğrenci halimle getirisi fazla olmuyor ama sarı şeyleri, sentetik ve pamuğa tercih ediyorum..

Şu aralar çalışmaya başlarsam yine sarı parlak şeyleri tercih ederim, biriktirme şansım olursa, daha önünün açık olduğunu düşünüyorum.. İnşallah her şey rast gider de, bir tarım arazisine de sahip olma şansımız doğar, orta vadede..

quote:

Dünyaca ünlü yatırımcı Jim Rogers, borç krizinin üstesinden gelmek için Avrupa'da günlerce tartışma yaratan acil kurtarma paketinin euro için tabuta son çiviyi çaktığını söyledi.

Yatırımcıların altın gibi değerli metallere yönelmesi gerektiğini belirten Rogers, tarıma dayalı varlıkların da önümüzdeki on yılda önem kazanabileceğini vurguladı. Jim Rogers, gelişmekte olan ülkelerin son iki haftada kısa vadeli satışlar gerçekleştirdiğini söylerken, Çin borsasının bu yıl dünyanın en kötü performansı gösteren ikinci borsa olduğunu da sözlerine ekledi.

Bütün yatırımcılar yalan söylemez, arada doğruları söyleyen de çıkıyor tabii, Rogers gibi..

• petrol bitiyor diyorsunuz, Prof. Üşümezsoy 2000'de yazdığı yazıda çok iyimser takılmış. nedir aslı astarı bilen var mı?

http://www.turksolu.org/106/usumezsoy106.htm
  • hazar "ingilizlerden şüpheleniyorum" demiş, görüntüde ingilizlerdir ama ingiltere 1800'lerden sonra yahudilerin hakimiyetine girmiş. esas oğlan yahudiler:)
  • quote:

Ancak, petrol jeolojik bir olgu olduğu için bu statik bir rezerv tespitiyle saptanamaz. Rezerv tetkikleri sürekli artan bir olgu, teknolojimize ve bilgimize bağlı olarak artan bir olgu olduğu için bununla ilişkili kalmayacaktır.

Bunun ötesinde 850-900 milyar varilin görünürde olmasının dışında, 600 milyar varilin rezerv geliştirmeyle elde edilecek petrol vardır. Bunun dışında 650 milyar varil de bu yataklarda keşfedilecek petrol söz konusudur.

Ben Şener Üşümezsoy bey'e şunu sormak istiyorum, statik bir rezerv saptanamaz haklıdır, ama kendisi de dinamik bir rezerv saptamış, 650 milyar varili de ''henüz keşfedilmemiş olmasına rağmen'' varolan rezervler arasına koymuş, siz keşfetmediğiniz bir miktarı 650 milyar diye rakamla nasıl somutlaştırabilirsiniz, bu bana piyangodan araba çıkacakmış gibi hayatımı ona göre kurmama benzer, ''keşfedilmemiş rezerv'' eklenemez, Üstelik son 5 senede keşfedilen yatakların sayısı ne kadar?

Teknolojinin artması ile rezerv keşifleri artmıyor, çünkü keşfedilen rezervler yerin 7000 metre altında, zaten o seviyenin üstü dünya genelinde büyük ölçüde taranmış, bu seviyenin altında bulunanların ise çıkarma maliyeti çöllerdeki petrole oranla kat be kat fazla, yani teknolojinin gelişmesi çıkarma maliyetini değiştirmiyor..

Keşifler ile ilgili en gerçekçi rapor..

quote:

hazar "ingilizlerden şüpheleniyorum" demiş, görüntüde ingilizlerdir ama ingiltere 1800'lerden sonra yahudilerin hakimiyetine girmiş. esas oğlan yahudiler:)

Aslında yahudiler de değil, venedikliler.. Yani ''küresel sermayedarların ataları'' , tabii bunlarla yahudilerin de göbekten bağı olmuş tarihsel sürece bakıldığında, çünkü Hristiyanlarda ve müslümanlarda ''faiz''in yasak olduğunu görüyoruz, yahudilere ise serbest, bu da yüzyıllık süreçte bu avantajdan yararlanmak isteyenlerin yahudi olmasını gerektirmiş, yani tarihe baktığımızda önemli parababalarının yahudi olmasının sebebi budur aslında..

Mesela Rotschildler yahudi olarak bilinir ama eski soyadları Bauer idi, yani Alman hristiyan idiler bir zamanlar..

• quote:

Çöküşe giden yol...

ne çöküşü adamlar şimdi gerçekten super power oluyorlar yakın zamanda da böyle olacak. bence siz bir rusyayı söyle bir ziyaret edin detayları kaçırmadan.vizeler kalktı da ....
    1995 yılında çıkan bir kitap vardı o zamanlar sakladım tekrar bakmam lazım ismine ancak RUSYA 2010 idi. içinde o zamanların yeltsini görevdeyken yazılmış çeşitli senaryolar vardı . isim vermişler rus ayısı vs vs , bunlardan birisi çöküş senaryosu ve nedenlerini içeriyordu , diğeri ise çıkış senaryosu ve çıkış için oligarşinin nasıl petrol ve doğal kaynaklar ile aşılıp tekrardan dirilişi yaratacağı ifade ediliyor idi. Bugun görüyorum ki diğer senaryolar başarısız oldu çöküş sadece para ve insanlık için söz konusu olacaktır ancak ne rusya nede şimdi ki super güçler yer değiştirme dışında varlıklarını sürdüreceklerdir.

quote:

Madeni işlemeyi beceremeyen ülkeler için rezervler beladır, nimet değil. Dediğiniz gibi topraktan nihai ürüne kadarki sanayi zincirini kurmak, işgalden korunmak için de iyi bir ordu kurmak zorundasınız. Kuramazsanız petrol zengini ama sanayisi olmayan Nijerya, Arabistan, kısmen İran gibi ülkelerde görüldüğü gibi bu başınıza bela olur. Sadece yeraltı zenginliği kimseye refah getirmiyor. Buna paradox of plenty deniyor. Yani bolluk ikilemi. Rusya'nın durumu biraz farklı. Zaten sanayileşmiş, bilimi, teknolojisi olan bir millet. Kendini koruyacak askeri gücü de var. Turizmi ise şimdiden bitti kabul etmekte fayda var. Kriz derinleşince insanlar önce tatilden kısacak.

maden söz konusu olunca işletme için devletin denetim ve pazarlamasını hedef alan yyapı benimsenmedikçe bu kaynakların kullanılöması konusundaki görüşlerinize katılıyorum. Ancak zaten ısrarla yerli politikalar ve daha önce denenip başarılmış düzenleri içeren başarısızlıkları ise çözüm üretecek yapıyı barındıran şeyleri öneriyoruz. maden çıkarmak başka konu bunu işlemek başka konu bunu santralda yakıt olarak kullnamak başka konu ancak içiçe zincir şeklinde bağlanarak bir çıkış yakalamak mümkündür. Bunun için yeteri kadar askeri gücümüz mevcuttur dünya tarihinde mevcut olmadığı bir zaman dilimini de ben bilmiyorum. Türk ulusunun ne arabistan ne nijarya ne de başka uluslar ile kıyaslanmasını kabul edemem. edenler için de diyecek bir şey kalmıyor zaten.Dünya tarihini yazan ve yönlenditren bir ulus nasıl olur da bunu koruyacak şeyden mahrum olabilir. Zaten olmamıştır zayıflık ve yönetim boşluğu başka şeydir gücü bulunurmak ve bunu yönlendirebilmek başka şeydir.Yeraltı zenginliğini değerlendirmek ve bununla çıkış yapmakatan başka bir seçeneğimiz yoktur. Keşke bir japonya bir kore vb gibi olabilesek o zaman teknoloji ve başarıyı daha sistemetik şekilde inşa etmek mümkün. Ama herkesin kabul edeceği üzere ya hep ya hiç anlayışını bireyden toplumun en üst noktasında yönetime kadar götürebilen bir millet için basamak basamak ilerleme mümkün olamamaktadır. keşke olsa doğrusu bu ama ...

• kitabı internette bulmak mümkün bugun okumanın pek anlamı olmayabilir 15 sene öncesinden bugune bakış nede olsa ama strateji de bu olsa gerek yoksa 2025 yılına bir şeyler yazınca belki inanmayanlar çokça oluyordur . Kdendince haklı olanlar da olabilir ama gerçekter ise çok önceden sinyallerini verirler. meraklısı için

http://books.google.com/books?id=QLCnPbfSG7AC&dq=inauthor:%22Daniel+Yergin%22&hl=tr

http://www.amazon.com/Russia-2010-What-Means-World/dp/0679759220

http://www.worldcat.org/title/rusya-2010-ve-dunyadaki-yeri/oclc/63800833?ht=edition&referer=di

bu da e book hali için referanshttp://www.worldcat.org/title/russia-2010-and-what-it-means-for-the-world/oclc/56355558?referer=di&ht=edition

ben türkçe çevirisini okumuştum

• cevap için teşekkürler hazarousmen,

quote:

Mesela Rotschildler yahudi olarak bilinir ama eski soyadları Bauer idi, yani Alman hristiyan idiler bir zamanlar..

yanılıyor olmakla birlikte ben tam tersi olduğunu sanıyordum. zira tarihsel süreçte -özellikle kilisenin güçlü olduğu dönemde- avrupadaki yahudiler zorla hıristiyanlaştırılmış, bir nevi kültürel adaptasyon yaşanmış, isim ve soyisimleri de bulundukları yöreye uygun hale getirilmiş. rönesans ve reform hareketlerinden sonra aydınlanmanın gazıyla birer birer serpilmişler:)

bu arada konuda henüz 13. sayfadayım ve hayretler içerisindeyim. takvime baktığımda başlık boyunca yapılan bazı tahminlerin ürkütücü derecede tuttuğunu gördüm. zaman neler gösterecek bakalım..
  • quote:

yanılıyor olmakla birlikte ben tam tersi olduğunu sanıyordum. zira tarihsel süreçte -özellikle kilisenin güçlü olduğu dönemde- avrupadaki yahudiler zorla hıristiyanlaştırılmış, bir nevi kültürel adaptasyon yaşanmış, isim ve soyisimleri de bulundukları yöreye uygun hale getirilmiş. rönesans ve reform hareketlerinden sonra aydınlanmanın gazıyla birer birer serpilmişler:)

Doğru olabilir, ben fazla detayına girmedim, bu konuda üstünkörü bir bilgim var sadece.. Ama coğrafi keşifler sonrası zenginleşme başlayınca yahudilerde bir hareketlenme olduğu görülüyor, bazı hristiyanlar isim değiştirerek yahudi olmuş, belki de geçmişte çok daha önceleri yahudi idiler..

quote:

bu arada konuda henüz 13. sayfadayım ve hayretler içerisindeyim. takvime baktığımda başlık boyunca yapılan bazı tahminlerin ürkütücü derecede tuttuğunu gördüm. zaman neler gösterecek bakalım..

İçeriğe bakarsanız genellikle yüksek oranda tutuyor, zaten bu konuda genel olarak fikir birliği var, ama ''zaman'' konusunda aynı şeyi söyleyemem, zamanı bilmek çok zor, doktorun kanser hastasına ömür biçmesi gibi bir olay, genellikle tutmuyor, ama sonuç değişmez, hasta ölür..

• Petrolün son 1 yıldaki ve Altının son 5 yıldaki fiyat değişimleri.

• quote:

Duyanlar vardır eminim fakat duymayanlar da mutlaka duymalılar; "Quest.net".

Dönen meblağ az değil, katılımcı sayısı az değil... Geçenlerde bir arkadaşın bana yamanmasıyla dikkatimi çekti bu saçmalık. Asya Kaplanları diye boşuna dememişler adamlara. Paranın kokusunu alıyorlar.

Hooop gümmm...

quote:

ERDAL KILINÇ İstanbul

Milliyet’in şubat ayında “İkinci Titan mı?” diyerek gündeme getirdiği Hong Kong merkezli Quest.net şirketi adına üye kazandırma sistemiyle ayda 15 bin dolar para kazanılacağı vaadinde bulunarak dolandırıcılık yaptıkları belirlenen 54 kişi gözaltına alındı. Polis, 20 milyon liralık vurgunla karşı karşıya olduklarını belirtti. Şirketin, üyelik karşılığında satmak için Çin’den getirdiği 9 milyon dolar değerinde hediyelik eşyaya el konuldu. Zincirin yöneticileri vatandaşları ikna etmek için yaptıkları toplantı sırasında basıldı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Clausewitz

petrol bitiyor diyorsunuz, Prof. Üşümezsoy 2000'de yazdığı yazıda çok iyimser takılmış. nedir aslı astarı bilen var mı?

http://www.turksolu.org/106/usumezsoy106.htm

Petrolle ilgili yazdığı iki güncel kitaptan birisini hızlıca taramıştım. Hangisi olduğunu unuttum. Arzın düşmesiyle ilgili bir şeyler aradım ama kitap fazla iyimserdi. Asya'da üretilmeye başlamamış dev rezervlerden filan söz ediyordu. Açıkçası hayal kırıklığı. Olayın ciddiye alsaydı "bırakın depremi, esas tehlike petrol" demez miydi her televizyona ve gazeteye çıkışında? Rezervleri, arzı, talebi değerlendirerek rakamlar üzerinden öngörüde bulunan Türkçe kitap yok. Bu başlıkta bağırıp çağırmamız da biraz o yüzden. Düşüşü öngören, çözüm öneren İngilizce o kadar çok kaynak var ki, sıkılır, bıkarsınız. Ama aziz milletimiz bu konuda çok geride.

• quote:

Petrolle ilgili yazdığı iki güncel kitaptan birisini hızlıca taramıştım. Hangisi olduğunu unuttum. Arzın düşmesiyle ilgili bir şeyler aradım ama kitap fazla iyimserdi. Asya'da üretilmeye başlamamış dev rezervlerden filan söz ediyordu. Açıkçası hayal kırıklığı.

Bence bunu artık tartışmak bile abes.. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar gösteriyor ki, bu normal bir ekonomik kriz değil, eğer arz-talep çakışması ve kaynak yetersizliği ile bu olayı açıklamayı bırakırsak yerine yeni bir şey koymak lazım, yeni mantıklı bir şey de yok.. Artık arz-talep çakışmıştır bile, talep çok oynaklık gösteriyor, aşağılarda seyrediyor bu yüzden inanmamayı tercih ediyorlar..

Lehman'ın çöküşü itibariyle Üşümezsoy'un tezi güncelliğini kaybetmiştir diye düşünüyorum..

Ekonomik duruma gelince..

quote:

Şu anki tehlike: Kamu borcu fırtınası

Dev bankaları dize getiren borç dağları, kamuya aktarılarak sorunlar ertelendi. Ancak son borç kriziyle sorunlar yeniden su yüzüne çıktı. Şimdi en büyük korku büyük bir ülkenin borcunu ödeyememesi..

Yunanistan'ın kamu borçlarındaki sorunlarla başlayan sürecin tüm Avrupa'ya yayılmasından endişe ediliyor.

Avrupa Birliği ve IMF harekete geçti ancak birçok uzman bunun yeterli olmayacağını düşünüyor.

Marketwatch'ta yer alan haberde küresel krizin ikinci ayağının 'kamu borcu fırtınası' olabileceği belirtiliyor.

Analizde şu ifadelere yer veriliyor: Küresel kriz hiçbir zaman ortadan kaybolmadı. Dev bankaları dize getiren borç dağları, sadece kamu sektörüne aktarılarak sorunlar ertelenmişti. Şimdiyse borç sıkıntıları tekrar su yüzüne çıkmaya başladı ve ciddi bir önlem alınmazsa, Avrupa'nın ekonomik yapılanmasını paramparça edebilecek noktaya geldi.

Bu da hem ABD'deki hem de gelişen ülkelerdeki toparlanma hayallerinin suya düşmesi riski anlamına geliyor. Şu an piyasalardaki en büyük korku, piyasaların dikkatini çekecek büyüklükte bir ülkenin temerrüte düşme olasılığı. Bu tür bir gelişme ikinci bir Lehman Brothers felaketine dahi dönüşebilir.

http://bigpara.ekolay.net/M3/haber_detay.asp?id=709432

Bu artık son basamak.. Bundan sonra borçları direk Allah'a havala ediyorsunuz, o zaman da tahsilat başlıyor..

Tabii keşke harcayandan tahsil edilse ama sanırım o pek mümkün olmayacak.. Güçsüzden tahsilat yapılacak..

Bakalım ilk kim ''default'' a düşecek..

Ya da durmadan para basıp paranın değerini tuvalet kağıdına indirgeyip borçları mı ödeyecekeler? ABD'nin 14 trilyon dolar borcunu tek ve dev gibi bir banknota basıp -kalın kuşe kağıda- tek kalemde ''alın işte size borcunuzu ödüyorum'' dediğini hayal ediyorum da..

Diğer bir duyduğum söylenti de Almanya'da fiziksel altın bulmak çok zor hale gelmiş, talepler patlamış..

• Üşümezsoy'un fikirlerini tartışmıyorum zaten. Yanlış anlaşılmasın. Para ve petrol arasındaki ilişkiyi Kesişen Yollar ve Para yazılarımda açıkça yazdım. (Başlığımızı yeni açanlara:www.buyukcokus.com ) Tedavüle çıkan paranın neredeyse tamamı hükümetlere verilen borç olarak dünyaya geliyor. Merkez bankası kamuya ait ise hükümet kendi kendine borç vermiş oluyor. Yani hazine para basmış, enflasyona sığınarak milletten daha fazla vergi almış oluyor. Yok değil ise, özerk, özel, "çağdaş" bir merkez bankanız, "iyi yönetilen bir ekonominiz" var ise bankalara borçlanıyorsunuz. Benim bildiğim tarihte ödenmemiş ve savaşmadan silinmiş borç yok. Yamuluyorsam düzeltin. Dolayısıyla ya alacaklı hazce gelecek, para eder ne var ise alacak, -ki büyüme devam edemediği için üretim araçları borcu ödemeye yetmeyecek- tahsilat yeryüzü kaynakları ile, toprak ile, o da yetmezse insanlar ile yapılacak. Yani diyelim Semih Cumhuriyeti borcunu ödeyemedi mi, toprakla ödeyecek. Toprak da yetmedi mi, vatandaşları bankanın malı olacak. Yani Semih Cumhuriyeti vatandaşı olduğunuzu gösteren kimliğiniz sizin fiyat etiketiniz, barkodunuz olacak. Hoş, çok yakında kimliklere barkod konacak zaten. Alın size kölelik. Hani kalkmıştı?

Ya da böyle olmayacak, borç inkar edilecek. Bu da kanlı bıçaklı bir operasyondur. Gerçi her türlü kan çıkacak, mesele kendimizi kurtarma meselesi.

Altına gelince, param olsa altına yatırmış olurdum. Var olan üç beş kuruş zaten altın fonunda. Bunun yaklaşık yarısını fiziksel altına dönüştürüp bankadan çıkarmak istiyorum. Ancak zamanlamasını bilemiyorum. 2001'deki gibi bir sabah lira/2 olursa yaparım. Arjantin'de devlet insanların hesaplarına el koydu mesela. Bizimki neden koymasın? Riski dağıtmak lazım. Ancak öyle bir sıçrama olmazsa zamanlama konusunda tereddütte kalacağım. Bu konuda fikri olan var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nlty2000 -- 14 Mayıs 2010; 17:09:28 >

• Peki arkadaşlar, dünyadaki otomotiv devleri (Toyota, GM, Honda, Daimler, Fiat vs..) bunun farkında değil mi de zibil miktarda petrolle çalışan araç üretiyorlar?

Zannedersem bu kriz 2020'lere doğru had safhaya ulaşacak, eğer erken bir tarihte olsaydı dünya devi bu firmalar deli gibi araba üretmezlerdi. Çünkü emin olun bu kadar büyük sermayeye sahip şirketler bizden daha fazla ve sağlam enformasyona sahiptirler.
  • ne krızı ALLAH askına ne krızı ???? krız varda ondan mı petrol cıkartan ulkeler depoları 1dolar a dolduruyo bırakın yaa. kendı ulkemızdekı fıyatlar mesele petrol degıl
  • 
Sayfa: önceki 7374757677
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.