< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kivanc1Mac -- 5 Haziran 2008; 19:27:07 > |
Düştüm, Dizim Şişti: Ne Yapmalısın?
Yere düştüğünde dizine bir darbe alırsan şişme ve ağrı yaşayabilirsin. Buz uygulamak şişliği azaltmada yardımcı olsa da, bazen etkili olmaz. İşte böyle durumlarda yapabileceklerin:
Dizinin Üstüne Düştüğünde
- Dizine düştüğünde hemen ayağa kalkmaya çalışma. Dinlen ve dizine baskı uygulamaktan kaçın.
- Oturup dizini uzat. Yüksek bir yastık veya battaniyeyle destekleyebilirsin.
- Soğuk kompres uygula. Buz torbasını veya soğuk suyla doldurulmuş bir şişeyi bir havluya sararak dizine 15-20 dakika süreyle uygula ve aralar ver.
- Dizini sarma. Sarmak kan dolaşımını engelleyebilir ve şişliğin artmasına neden olabilir.
- Ağrı kesici al. İbuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
- Dizini yukarı kaldır. Bu şişliği azaltmaya yardımcı olur.
Dizini Bükemiyorsan
- Dizini bükemiyorsan veya şiddetli ağrın varsa, derhal tıbbi yardım almalısın. Bu, bağ veya tendonlarda ciddi bir hasarın belirtisi olabilir.
Şişlik Azalmıyorsa
- Şişlik buz uygulamasına rağmen azalmıyorsa, tıbbi yardım almalısın. Bu, enfeksiyon veya iç kanama gibi daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir.
Dizine bir darbe aldığında yukarıdaki adımları izlemek şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, şiddetli ağrın veya şişliğin artması gibi herhangi bir endişe verici semptom yaşarsan, derhal tıbbi yardım almalısın.