oyun oynarken pc değerlerine baktığımızda işlemci ve grafik kart kullanımlarının düşük olduğunu görüyoruz bazen. bu bir sorunmuş gibi düşünebilirsiniz. bunun bir çok sebebi olabilir; oynadığınız oyunlar, işlemci-ekran kartı performans uyuşmazlığı gibi.
örneğin güncel ve iyi bir ekran kartınız var diyelim, bunun yanında işlemciniz biraz daha eski ve güncel olmayan bir işlemci. bu iki bileşen iletişim halindeyken birbirlerine veri yollarken biri diğerinden geç cevap alıp veriyorsa performans düşüklüğü ortaya çıkabilir.
böyle bir sorunun olup olmadığını öğrenmenin en güzel yöntemi benchmark yapmaktır.
furmark programı ile test edin ve oradaki cpu, gpu kullanım yüzdelerine bakın. eğer donanımsal bir sıkıntı yoksa orada ikisininde kullanımının %99 olduğunu göreceksiniz.
furmark testinde sorun bulamazken oyunlarda düşük gpu ve cpu kullanımı görüyorsanız asıl olay şudur; oyunun grafik ayarlarını normal limitin altına almışssınız demektir. yani x oyununundan daha iyi performans alayım diyerek ayarları low a aldıysanız ekran kartı ve işlemci bunu farkeder ve kendini bu ayara göre çalıştırır yani zorlamaz.
bileşenler üretilirken en yüksek değerler baz alınarak üretilir bu yuzden ekran kartı ve işlemcinin tam güç çalıştığını görmek istiyorsanız oyunları ultrada oynamanız gerekir.
kendi gördüğümden yola çıkarak şunu da belirtebilirim. oyunlarda en düşük ve en yüksek ayar arasında öyle mükemmel bir fark yoktur. minimum fps değerinde da fark görebilirsiniz ama maximum da çok fazla bir fark göremeyeceksiniz. çünkü bileşenler üzerindeki yüke göre performans göstermektedir.
internetten kaşar rendele, maydonuz sapı ekle, fişi çek tak, modemi letgo dan sat yenisini al diyenlere itibar etmeyiniz.
dostum benim bilgisayarda daha önce böyle bir sıkıntı yoktu fakat bugünden itibaren gpu kullanımım aşırı derecede düştü ve buna bağlı olarak fps de yerlerde sürünüyor oyunları full ayarlarda açıyorum ve kullanım en fazla %45 e kadar çıkıyor neden böyle oldu yardım edersen sevinirim