Şimdi Ara

Düşünce Özgürlüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Düşünce özgürlüğü üzerine görüşlerinizi alabilir miyim arkadaşlar ?

• Düşünce özgürlüğü, özgürlük diye bir şey yoktur. Özgürlük diye bir şeyin olması her şeyden daha imkansızdır.

Özgürlük, gerçek anlamda özgürlük; Canlının istediği her şeyi, istediği gibi, engelsiz yapabilmesidir.
    Şimdi, eğer ben birini öldürürsem beni cezalandıracaklar. Bu özgürlüğe aykırıdır. Özgürlük diye bir şey topluma aykırıdır ve kaosu doğurur.

Ancak, özgürlük yoktur ki toplumu kaosa sürüklesin. Ben eğer o adamı öldürürsem onun yaşama özgürlüğünü elinden alacağım. Ancak o adam sen benim yaşam özgürlüğümü alamassın o yüzden beni öldüremessin bu özgürlüğe aykırı olur derse de, benim istediğim şeyi yapma(bir insanı öldürme) özgürlüğümü elimden almış olacaktır.

Düşünce özgürlüğüne gelince. Ben düşünebilirim ve kimse düşünceme karşı çıkamaz. Yani sen düşünemessin diyemez. Senin düşünmene izin vermiyorum diyemez. Bu düşünce özgürlüğüne aykırı olur. Ancak düşünce özgürlüğü olan birisi, başka birinin düşünmeyi engelleme özgürlüğüne karşı çıkmış oluyor. Yani ben sana düşünemessiz dersem, senin düşünme özgürlüğüne karşı çıkarım; Sen bana benim düşünce özgürlüğüm var benim düşünmeme engel olamassın dersen de sen benim düşünmeyi engelleme özgürlüğüme karşı çıkarsın. Anlaşılacağı gibi özgürlük diye bir kavram yoktur.

Aslında özgürlük şu an insanlarca serbestlik demektir. Yani bir şeyi yapma serbestliği. Bir şeyi yapmakta serbest olabilirsin, ancak serbestlik tam anlamda dahi olsa, sadece serbestliktir. Yani düşünce serbestliği vardır. Ancak düşünceyi engelleme serbestliği yoktur. Çünkü toplumun düzeni için, serbestlikler bazı şeylerde tanınıp bazı şeylerde tanınmazlar. Bu özgürlükte uygulanamaz. Uygulanırsa özgürlük değil serbestlik olur bu.

Özet olarak imzama bakınız;
    "Kimilerinin gerçekten özgür olabilmesi için, ötekilerin köle olması gerekir" Aristoteles

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 24 Mayıs 2008; 17:37:00 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.