arkadaşlar geçende pcye cd-rom takmam gerekti normal güzelce taktım bilgisayarı açtım bi baktım benim takmadan önce çalışan dvd-rw ım yok olumuş.üstelik cd-rom da yok.. yani bilgisayar ikisini de görmüyor..cd-romun kablolarını çıkarıyorum hemen dvd-rom aktive oluyor, kabloları takıyorum dvd-rw yine gidiyor.. zaten ayrıca cd-romun da yüzünü gören cennetlik o görünmüyor bi demin göründü onda da bissürü cd taktım hiç bana mısın demedi..cdlerimin, cd-rom ve dvd-rw ın bozuk olmadığına eminim..biosta bi ayar yapmak mı gerekiyor acaba veya nerde yanlış yapmış olabilirim?? yardım ediniz lütfenn..
Optik sürücülerin jumper ayarlarını yapman gerekir. Şu resme bakrak gerekli ayarlamyı yapabilirsin:
hocam bakındım baya ama snn şekildeki gibi bi olay yok bnde..bndeki jumper 4 pinli ayrıca ve başka yere de takamıosun tek bi yere takılabilio..o takıldığı yer de kabloya göre master slave olmasını sağlıyormuş sanırım...bir sürü kombinasyon deneyip durdum, cd-romu çalıştırabiliyorm artık ama ikisi aynı anda bir türlü çalışmıyor yine..ayrıca sadece cd-romda jumper var, dvd-rom da yok onda da olması gerekiyor mu??? ilginiz için tşkler
Aynı ide kablosuna bağladığın iki farklı okuyucunun 1. ve 2. olabilmesini jumperlar yardımı ile yapabilirsin. okuyuculardan birini 1., diğerini ikinci yapman lazım, yani: birine MASTER ayarı vericeksin, ide kablosunun hemen yakınındaki yuvaya dik şekilde takıyorsun. diğerini SLAVE yapman gerek, genelde jumper takmazsan slave olur.