Şimdi Ara

E-Devlet Abonelik İptal Sistemi Sorunları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Geçtiğimiz günlerde E-Devlet üzerinden abonelik iptal sistemi duyurulduğunda epey bir sevinmiştik. O elli aşamadan geçen iptal süreçleri nihayet son buldu derken bu sefer de getirilen sistem, amacını yerine getiremiyor. Öncelikle bu sistemde vadedilen şeye bir değinmek lazım, sonra da aslında olan şeye değineceğim. Getirilmek istenen sistemle E-Devlete giriş yapabilen herkesin aboneliklerini iptal başvurusu yapabilmesiydi ancak bu aşamada eklenen bir güvenlik adımı baştan zaten istemin kullanımını zorlaştırıyor, o da ; E-İmza. Birçok vatandaşımızın sahip olmadığı E-İmza yüzünden bu sistemi kullanabilecek olanların sayısı yüzde 90 oranında kısıtlanmış duruma. Ancak bir şekilde E-İmza sahibi iseniz de olması gereken şey E-İmza ile giriş yapıldıktan sonra iptal talebini elektronik olarak iletmek. İşte bu aşamada aslında olandan bahsedeceğim.

Sisteme E-İmza ile girdikten sonra sizden bazı formları doldurmanızı istiyor. Formaları doldurduktan sonra ise iptal talebini içeren şablon olarak oluşturulmuş dilekçenizi bu sefer de E-Devlet Pdf imzalama uygulaması ile imzalamanız gerekmekte. E-İmza sahibi herkesin indirebileceği bir java uygulamasıyla bunu yapabilmesi mümkün. Ancak mümkün olmayan şey ise bu evrakı fiziki olarak yani kalemle imzalamak. Evet şimdi diyeceksiniz ki "haydaa bu da nerden çıktı hani E-imza ile imzalanmıştık, bu sistemin amacı zaten elektronik ortamda başvuru yapmak değil miydi?" Bu soruları ben de çok kez hem kendime hem BTK'ya hem de Operetör firmaya sordum ancak olumlu bir yanıt alamadım. Bütün adımları tamamlayıp yapmış olduğunuz başvurunuz hakkında öncelikle size operatör firmadan bir sms geliyor, "başvurunuz alınmıştır" şeklinde. Daha sonra gelen ikinci SMS'te "Evraklarınızdaki imza eksikliği sebebiyle başvurunuz alınamamıştır." şeklinde anlam veremediğiniz bir mesaj bulunuyor. Burada benim hizmet sağlayıcım Turknet olduğu için onun üzerinde devam edeceğim. Turknet'ten bana gelen ikinci sms nedeniyle kendilerini arayıp tam olarak hangi imzanın eksik olduğunu sordum. Onlar da bana, iptal dilekçesinde ıslak imzanın yok dedi. Ben tabi E-İmza, Pdf imzalama vs bahsetsem de elbette ki herhangi bir Turknet yetkilisine derdimi anlatamadım. Sistemin zaten amacının E-İmza ile başvuru yapmak olduğunu, istesek de sistemin işleyiş biçiminden dolayı dilekçeyi fiziki imzalanmanın imkansız olduğunu anlattım ancak Turknet'ten ısrarla "şirket politikamız gereği ıslak imzanız gerekmektedir" cevabını aldım. Bu aşamada Turnet'in, BTK sistemini tanımadığını, kendince işgüzarlık yaptığını düşünerek şikayet yoluyla BTK'ya durumu ilettim. Ancak ne yazık ki bu noktada da BTK'ya doğrudan ulaşmak mümkün olmadı. Başvurularım her seferinde doğrudan firmaya iletildi. Söylediklerine göre bu şikayetim, tarafımdan 3.kez tekrarlanırsa ancak BTK inceleme başlatıyormuş. Ben de 3. şikayetimi yapabilmek için hala Turknet'ten 2.reddi bekliyorum.

Sonuç olarak başta herkesi sevindiren, işimizi kolaylaştırdığı söylenen sistemin aslında işimizi kolaylaştırmaktan daha ziyade fakstan bile daha komplike ve yerine getirilmesi zor aşamaları barındırdığını görüyoruz. Yani bugün faks ile iptal talebini iletmek E-Devletten iptal talebini iletmekten daha kolay. Bu aşamada yani BTK'dan cevap beklediğim süreçte, sistemin işleyiş biçimi bu şekilde. Eğer ki bir E-İmza ile iptal talebinde bulunmak istiyorsanız ya da gaza gelip bir E-İmza sahibi olmak istiyorsanız sistemin şuan işlemediğini özellikle bildirir, faks ya da diğer yolları tercih etmenizi öneririm.

• Zaten Türk-cell de varlık fonuna katıldı artık Vatandaşın yararına Türk-cellin aleyhine olacak şey yapılmaz

• wehrmacht kullanıcısına yanıt
    Turkcell'de şuan evrakta ıslak imza talebi istiyormuş öyle dediler. Bakalım sonuç ne olacak. Umarım şu çakal firmaları koruma yönünde bir tavır segilenmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: alfo9403

Turkcell'de şuan evrakta ıslak imza talebi istiyormuş öyle dediler. Bakalım sonuç ne olacak. Umarım şu çakal firmaları koruma yönünde bir tavır segilenmez.

Üye olurken bir he demek yetiyor ama ayrılmak için ıslak imzalar o imza kuruma gidene kadar fatura işliyor verdikleri cihazları geri istiyorlar onlar gidene kadar yazıyorlar sonra ne olur ne olmaz diye aylık fatura yazılıyor eğer itiraz etmezsen faiz bile işletiyorlar arıyorsun kardeşim hizmet almamışım cihazlar sökülü kontrol et veri alışverişi varmı diyorsun müşteri temsilcisi öyle bir uygulamamız yok ulan benim kontratım bitik neyin faturası bu deyince çıt yok soygun düzeni resmen.

• İlk olarak iptal sistemine e-imza ile girmeniz şart değil. İsterseniz internet bankacılığı, mobil imza, kimlik kartı ile de giriş yapabilirsiniz.

Eğer e-imza kullanırsanız sizin için 3-5 dakika zaman kazancınız olur. Diğer yöntemlerle girerseniz sizden iptal ile akalı olan bir belgeyi çıkartıp imzalayıp taratıp/uygun şekilde fotoğrafını çekip yüklemenizi ister.

Bizzat denedim ve başarıyla bir Turkcell hattını iptal ettim.

Eğer e-imza ile girerseniz e-devlet pdf imzalama uygulaması ile belgeyi imzalıyorsunuz ve imzalanan pdf'yi indiriyorsunuz. Sonra bir daha kağıda bastırıp imza atıp yollamak ya da imzalanan belgeyi bir yere göndermek gerekmiyor. Zaten pdf imzalama uygulamasında imzalandıktan 10-15 sn sonra e-devlette açık olan ekran yenilenip "başarılı" uyarısı geliyor.

İmzalı belgeyi indirdikten sonra baktığınızda (adobe için) imza bölümü kısmında "XX bunu imzaladı." yazısını görüyorsunuz.

Turknet firması e-imza olayıyla iptal işlemi yapamıyorsa hata onlarındır. Bu durumda yapabileceğiniz bir şey yok çünkü btk'ye şikayet etseniz topu turknete atacaklardır. Ya da turknete başvursanız onlar da mantıklı bir cevap veremeyecektir çünkü turknet'de müşteri hizmetleri vasat.

İsterseniz bir de cimer üzerinden bu olayı anlatın ancak bana kalırsa oradan da bir sonuç çıkmayacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yuzyirmi -- 14 Aralık 2020; 18:19:49 >

• yuzyirmi Y kullanıcısına yanıt

Turknet 3. Sikayet üzerine btk tarafından uyarılınca e-imzayı kabul etti. Aboneliği iptal etti. Ancak kesinlikle e imza kabul etmiyorlar. Bana bu şekilde söylediler. Resmen kimseyi sallamıyorlar kendi kafalarına göre iş yapıyorlar. Tam 2 hafta uğraştım şunun için. Yeni sistemin hiçbir anlamı kalmadı. Btk da şikayet olmadan müdehale etmiyor hala turknet e imzaları kabul etmiyor. Böyle bir çark işte..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • alfo9403 A kullanıcısına yanıt

Yani mesele türknet olunca söylenecek bir şey kalmıyor. Belgeye ek kendi videonuzu ekleyip "yemin ederim ki bu benim; iptal edin şu hizmetimi; bakın bu kimliğim, bu kendi evimin tapusu" deseniz bile "bu sen değilsin emin olamadık" deyip sorun çıkarabilir. Her neyse sorunu çözmüşsünüz hayırlı olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yuzyirmi -- 31 Aralık 2020; 22:29:8 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.