arkadaşlar merhaba ikinci ve yeni ve garipçilerin şiirlerini nasıl ayırt edeceğiz
Bilmezler yalnız yaşamayanlar, Nasıl korku verir sessizlik insana; İnsan nasıl konuşur kendisiyle; Nasıl koşar aynalara, Bir cana hasret, Bilmezler.
Şimdi sen kalkıp gidiyorsun. Git. Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar. Gitsinler Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin Oysa Allah bilir bugün iyi uyanmıştık Sevgiyeydi ilk açılışı gözlerimizin sırf onaydı, Bir kuş konmuş parmaklarıma uzun uzun oturmuştu Bir sevişmek gelmiş bir daha gitmemişti Yoktu dünlerde evvelsi günlerdeki yoksulluğumuz Sanki hiç olmamıştı Oysa kalbim işte şuracıkta çarpıyordu
üstteki orhan veliye alttaki cemal süreya ya ait bir şiir mesela belli bir püf noktası var mı
Bosadam903B
kullanıcısına yanıt
Sorulursa eğer birbirlerinden ayrılan yönleri sorulur. Atıyorum her ikisinde de ölçüsüz yazılır bunu çok üstelemezsin ya da buradan bulmaya çalışmazsın. Ya da her ikisinde de sürrealizm akımı var bunu da çok fazla aramazsın. Ama mesela neyi ararsın, İkinci yenide şiiri öyküleştirme gibi bir durum yoktur yani nazmı nesirden uzaklaştırma var okuduğun zaman bunu arayabilirsin mesela. İkinci yeni şiiri biraz daha kapalı anlaması zor şiirlerdir mesela bu kısımdan anlayabiliriz. İkinci yeni şiirinde duyulmadık sözcükler olur, ses ve ritim önemsenir veya günlük nüktelere vs yer verilmez. Yani demek istediğim ayırt edici özellikleri sorulur. Gidip de her ikisinin de ortak olan kısımlarını sorarlarsa iş zor. E atıyorum yukarıdaki şiirde tema da aynı serbest yazması da aynı. E dediğin gibi nasıl ayırt edeceğiz? o yüzden sorarlarsa ayırt edici kısımlarını sorarlar. Atıyorum bir şiir verip 2013'de galiba Mehmet Emin Yurdakul'un şiirinde toplumdan bahsediyor, siz gidin şöyle yapın ben halkımın göz yaşını silerim diyor. Mesela bu şiir kimin olabilir sorusunda gidip oraya Ziya Gökalp, Faruk Nafiz, Kemalettin Kamu, Mehmet Akif koyabilir mi? bunun gibi. Çok takmamak lazım ayırt edici noktalarına dikkat.
pieceofme
kullanıcısına yanıt
sagolasın kardeşim
Hocam okduğundan bir şey anlıyorsan garipçi şiirindir.Eğer şiiri okuyup da bir şey anlamadıysan ikici yenici şiiridir. Ciddiyim bak.
Bir de bak şiirde sıradan birşeyden bahsediyorsa( yemekler olsun ne bilim , aadamın kafasına s.çan kuş olsun,adamın ayak agrısı olsun ) bunlar gibi basit kavramların üzerine şiir yazmışarsa garipçilere aittir.
Daha sonra garipçiler söz sanatını kullanmazlar ( bak şiirde mecazlı söyleyiş veya benzetme flan varsa o garipçilere ait değildir. ).Bu dediklerimden yola cıkabilirsin hocam sadece aklıma gelenleri yazdım.