Şimdi Ara

EFT ve havalede yeni dönem: Çifte doğrulama geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • EFT ve havalede yeni dönem: Çifte doğrulama geliyor
    Sayıları ve zararları giderek artan dijital suçlarla mücadele etmek adına yeni düzenlemeleri hayata geçirmek için düğmeye basıldı. Bu kapsamda yapılacak yeni düzenleme ile birlikte EFT, havale gibi para transferi işlemlerinde çifte doğrulama sistemi zorunlu olarak uygulanacak.

Dijital suçlara karşı yeni önlemler

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Yargı Reformu Strateji Belgesinde, bilişim ve dolandırıcılık suçlarına ilişkin mevzuatta yer alan hükümlerin, suçla etkin mücadele edilebilmesi amacıyla yeniden düzenleneceği belirtiliyor. Burada atılacak adımla birlikte mobil uygulamalar aracılığıyla yapılacak EFT, havale gibi para transferi işlemlerinde doğrulama mesajları daha güvenlik hale getirilecek. Örneğin havale veya EFT işleminde bankadan onay mesajı geliyorsa, ikinci bir doğrulama sistemi daha kullanılarak güvenlik artırılacak. Ancak düzenlemeler bununla sınırlı değil.

Bilişim ve dolandırıcılık suçları konusunda Cumhuriyet Başsavcılıklarının da kapasitesi geliştirilecek, kılavuzlar hazırlanacak ve bunlar güncel tutulacak. Ek olarak suçların önlenmesi amacıyla telefon aboneliğinde kimlik doğrulama zorunlu olacak. Abonelik kayıtlarının güncellenmesi sağlanacak ve kayıtları güncellenmeyen hatlar iletişime kapatılacak.

Ayrıca Bkz.Türkiye’de haftada 4 günlük mesai düzenlemesinin detayları ortaya çıktı

Aktarılanlara göre telefon üzerinden dolandırıcılık yapmaya kalkanların aboneliklerinin anında iptal edilmesi için teknik altyapı kurulacak. Bankacılık sistemlerinin dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasında da düzenlemelere gidilecek. Örneğin bir bankanın ismi kullanılarak yapılan dolandırıcılıkta, vatandaştan çalınan paranın yatırıldığı diğer hesabın hızlıca bloke edilmesi sağlanacak. 

Kaynak:https://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/para-transferinde-cifte-dogrulama-sistemi-dijital-dolandiriciliklara-yeni-tedbirler-geliyor-1089420

• Dijitalleşme devasa bir balon. Kolaylaştırmak ayağına zora koşuyorlar. Neden benim cep telefonum olmalı? Neden akıllı telefonum olmalı? Bıraktım abi, artık kullanmıyorum, ne olacak? Neymiş, uygulamaya bildirim gelmişmiş oradan onay vercekmişmişim de bilmem daha neler neler. La şubeye gelmişim, kimliğim yanımda, kartım elimde, tipim belli, telefon mu güvenlik doğrulaması?

Şahsi fikrim bunun insanın özgürlüğünü kısıtlamasıdır. Farkındayım, devir değişti ve en fakirinden itibaren herkesin telefonu var, ama bu bir şart olabilir mi? Bir "cihaz" sahibi olmak zorunda mıyım?

• 2 yetmez 3 , 3 yetmez 4 ,4 yetmez 5 böyle gider.hırzısı caydırıclık göremedim

• İşlerimizi kolaylaştıran teknoloji ve bilim...

Teknoloji ve bilim sayesinde malesef ömrü uzayan ve hayatımızı çağa ayak uyduramayan beyinleri ile zorlaştıran gereksiz canlılar... :) :)

Hırsızı yakalamak yerine biz cereme çekeceksek kapatın yargı ve kolluk kuvvetlerini de paramız çöp olup durmasın.
    Zaten hiçbir şeye derman oldukları yok, en başta da yargı denen vicdan kanatan şeyin

Tüm dünyada "düzenleme ve regülasyon" diye orataya atılan istisnasız bütün zırvaların hepsi 50 yaş üstünün arkasını toplamak üzerine kurulu

Gençler kimsenin umrunda değil tabikisi
    Onlar nasıl olsa bu beyinsiz işleri yapar
    Zaman ve huzur denen en kıymetli şeylerini çalmışsınız kimin umrunda, dimi yani....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 27 Ocak 2025; 11:25:14 >
  • 3d onay bildirimini onaylamadığım halde kredi kartımdan arka arkaya 2 kez para çekildi. Üçüncüsü çekilene kadar kartımı kapattım. Yoksa daha da çekilecekti. Bunu nasıl yapabildiler anlamadım. Bir de paranın iadesi için dilekçe yazıp faks çekmemi istiyorlar 2025 yılında. O kadar online kayıt açmışız bir hükmü yok. O günden beridir her şeyimi sanal kart ile yapıyorum. Bu bankalara güven olmaz.

EFT/ havale için de zaten uygulamaya girişte yeni bir cihaz kullanılıyorsa iki aşamalı doğrulama var. Uygulamayı açtıktan sonra da ilk kez bir hesaba para gönderilecekse yine sms veya bildirim ile doğrulama gerekiyor. Birisi sizin banka uygulaması giriş bilgilerinizi ve cep telefonu hattınızı ele geçirdiyse anca bu işlemi yapabilir. Bunlar olmadan bu işlemi yapabiliyorlarsa zaten güvenlik falan yalan demektir. İstersen 5 aşamalı doğrulama koy adam onu da geçer. Hiç bir şey kullanmayalım o zaman

• doruhüso D kullanıcısına yanıt
    Yazınızın her noktası, virgülüne katılıyorum, kolluk kuvvetlerinin kapatılması dışında. Unutmamak gerekir ki kolluk kuvvetleri emir kuludur. Yapma potansiyeli vardır ancak engellerle karşılaşıldığında yapamamak çok can sıkıcı birşeydir. Herşeye başları değiştirmekle başlansa daha net bir sonuç elde edilir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Birinciyi aşan ikinciyi de aşar.

• Geç bile kalınmış doğru bir karar.

Günümüzde web sitelerine girişte bile sunulup, güvenlik açısından tavsiye edilen çifte doğrulama sistemi para transferi işlemlerinde çoktan zorunlu olmalıydı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Önce mevcut güvenlik ayarlarına bir düzenleme çekilsin. Güvenlik seçeneklerine sadece kendime, kendime ve kayıtlı hesaplara, tüm hesaplara para transferi gibi bir güvenlik ayarı zorunluluğu gelmesi lazım. Kimi bankada var, kiminde yok.

Hele ak bank, hesaptan para transferini kapatıyorum, sadece şubeden açılabilir diye uyarıyor bir de! Ama o da ne, anında yeni bir hesap açıp, herhangi bir onay gerekmeden kredi çekip bu hesaptan parayı transfer edebiliyorsun! Aylarca kendilerine güvenlik ayarının bu şekilde bypass edilebildiğini yazdım, ekran görüntüsü, video gönderdim. En son cevap vermeyi bıraktılar, ne halleri varsa dedim bıraktım artık ben de...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aniceman -- 27 Ocak 2025; 12:22:55 >
  • Yetersiz! YİNE.

İban sistemi tümüyle kaldırılmalı. Alıcı-gönderici kişinin kimlik numarası ile para alınabilmeli-gönderilebilmeli. Ekranda güncel biyometrik fotoğrafı ve açık ismi görünmeli. Ki bu bile yeterli olmayacağından, güvenli ödeme için blokeli para alımı-gönderimi yapılabilmeli. Banka %5-%10 komisyon alsın bu alışverişten. Sarı siteyi aracılıktan tamamen kovalım.

Şu sistem olsun, kimse yamuk yapamaz ticarette. Ne alıcı ne satıcı. Dolandırıcılar yine kapı kapı dolaşmak zorunda kalır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Bankaların komisyon geliri elde etmemesi gerekiyor (yurtiçi), Zaten en küçük şeyden faiz geliri elde ediyor, daha neyin komisyonu?

• Eski sistem daha iyiydi aslında; tek seferlik şifre, offline üreticilerden üretilerek kullanılmalıdır. Sadece hesap sahibinin elinde olabileceği ve dışarıdan da müdahale edilemediği için en ideal çözüm o...
    Her şey tam digitalize olmasına gerek yok...

Adam iban'ın TC kimlik no ile değil de bakkaldan kiloyla alındığını düşünüyor olabilir belki :)

• BlackGhost12 kullanıcısına yanıt
    Yüzde beş - on mu? iyi misin? Mesela 50 bin tl lik PC topluyorum internetten ve 5 bin tl bankaya komisyon veriyorum ha! Güzel kafa! Hangi bankada çalışıyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi homebird -- 27 Ocak 2025; 18:42:30 >
  • homebird kullanıcısına yanıt

Evet orası yanlış olmuş. Binde 5-10 diyeceğime %5-10 demişim. Sorry. 🥲

• Gelmiş İBAN kalksın TC ile para gönderilsin, dolandırıcılık biter diyor kafalar pırıl pırıl.

• Dijitalleşme devasa bir balon. Kolaylaştırmak ayağına zora koşuyorlar. Neden benim cep telefonum olmalı? Neden akıllı telefonum olmalı? Bıraktım abi, artık kullanmıyorum, ne olacak? Neymiş, uygulamaya bildirim gelmişmiş oradan onay vercekmişmişim de bilmem daha neler neler. La şubeye gelmişim, kimliğim yanımda, kartım elimde, tipim belli, telefon mu güvenlik doğrulaması?

Şahsi fikrim bunun insanın özgürlüğünü kısıtlamasıdır. Farkındayım, devir değişti ve en fakirinden itibaren herkesin telefonu var, ama bu bir şart olabilir mi? Bir "cihaz" sahibi olmak zorunda mıyım?

• ozmenakif kullanıcısına yanıt

vakıfbank kartım masterpass kayıtlı...yemeksepetinden sipariş verdim 3d istemedi..demek ki bankada problem,yapı kredi ve garanti 3d istiyor ama vakıf istemedi direk çekti

• Web3 ve Privacy'e tamamen geçiş olunca acaba bu bankalar ve vergi memurları ne halt yiyecek merak ediyorum EFT ve havalede yeni dönem: Çifte doğrulama geliyor 

Teknoloji kaçınılmazdır. Kendini yenilemezsen yenilirsin...

• DarthWorm kullanıcısına yanıt

Bendeki durum direkt para çekilmesi değil ama, bana onay bildirimi geliyor ve onayla butonuna basmadığım halde basmışım gibi para çekiliyor. Ayrıca bu olay arka arkaya 2 kere oluyor. Normalde zaman aşımına uğrayıp para çekmemesi lazım. Üçüncü bildirim geldiğinde de ben kartı kapatmış oluyorum ve çekilemiyor haliyle.

Onaya sunmadan direkt para çekme olayı zaten tam bir fiyasko. Trendyol'da da var mesela. Normalde varsayılan olarak 3d onaysız çekmemesi lazım. Ama çekiyor. Sadece 3d onay kutusunu işaretlersen onaylamalı şekilde oluyor. Onay işini satın alma aşamasında satın alana soracaksan zaten ne anlamı var ki bu işin?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.