Şimdi Ara

Eğitim için tablet [Rehber/Tavsiye]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
7
Favori
1.988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar arkadaşlar. İşinize yarayabilecek, aklında acaba hangisini almalıyım hangi uygulama gereklidir diye düşünenler için mini rehber hazırlamak istedim. İleride güncelleyeceğim.
    Rehber sadece eğitim için almak isteyenlere yöneliktir. Daha detaylı bilgiler forumun tablet bölümlerinde bulunabilir. Böyle bir konu oluşturma niyetim yoktu. Hali hazırda bunun için aldığımdan kendimce ipad konusunda yazarken, bildiklerim doğrutulsunda bu alanda ilgili forum üyelerinin ayrıca daha net bilgi alması için açtım.

Klasik fiziksel kağıt kalem yerine göre avantajı ve eksi yönleri.
    Artıları.
    Tüm notlarınız bir yerde. Not karmaşası yok. İstediğiniz zaman, istediğiniz kadar hata yapabilirsiniz. PDF üzerinde çalışma olanağı.
    Web üzerinden notları birleştirip daha esnek öğrenme imkanı.
    Görsel zeka odaklı öğrenimde daha iyi. Ses kaydıyla da çalışma imkanı. Sunum ve belge hazırlama bilgisayar kullanmaya yakın deneyim sunuyor.
    Görece, not tutmak daha eğlenceli.
    Eksileri.
    Dijital ürün kullandığımız için dikkat dağınıklığı yaratıyor.
    Tamamen kağıt hissi yok.
    Görece, ders çalışma psikolojisine giremezsiniz.
    Ekonomik olarak pahalı ürünler ve günün sonunda film dizi oyun aletine dönüşebilir.

Mini kütüphane oluşturmak.

Eğer dijital kütüphane sahibiyseniz veya oluşturmak istiyorsanız, ebup. dijital kitap için tabletler bu alanda biçilmiş kaftan. Hangi ürünü aldığınız fark etmez hepsinde kullanabilirsiniz.
    Google Play Kitaplar tüm ürünlerde kullanılıyor. Alternatif uygulamalar da mevcut.

Eğitim, hayat boyu öğrenmedir.

Eğitim için derken, illa saygın bir okulda TIP öğrencisi olmanıza gerek yok. Örgün eğitim haricinde de kullanılması oldukça verimli oluyor. Hiçbir okulda okumuyor da olabilirsiniz. Göreceli olarak basit bir hobiniz olabilir ve 70 yaşına gelmiş, emekli birey olabilirsiniz. Yemek tarifi yapıp bunun fotoğrafını çekip altına tariflerini yazabilirsiniz. Blog gönderisi için notlar alabilir veyahut yeni edindiğiniz hobi, iş için yardımcı araçlardan faydalanabilirsiniz. Sırf laptop kullanmamak içinde tercih edebilirsiniz. Kullanım amacı geniş, eğitimin alanı da oldukça geniş.

Hangi tableti almalıyım.

Bütçe konusu önemli olmakla birlikte bu alanda iki marka ön plana çıkıyor. Apple iPad ve Samsung Tabletleri. Güncel tüm tabletler günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Kalemde kullanacağımız için aksesuar olarak yanında sadece kalem almak gerekiyor. Samsung tarafında kalemiyle geliyor ipad tarafında ayrıca almak gerekiyor.
    Apple tarafında. 8. nesil ve sonrası. Alabileceğiniz herhangi birisi sizi uzun süre götürecektir. 10. nesilin tasarımı itibariyle bir tık daha iyi. Air ve üzerinde M1 işlemci kullanıyor. Bunlarda çok başarılı ve performans veriyor. Lakin sadece eğitim amaçlı olarak bakılıyorsa 8. nesil ve sonrası işimizi rahatlıkla görecektir.
    Samsung tarafında. Galaxy Tab S6 Lite ve üst modellerine yonelebilirsiniz. Burada bütçeye göre alacağınız cihazın donanimini giderek daha iyi oluyor, yani ne kadar bütçe o kadar iyi bir cihaz elde ediyorsunuz. Ayrıca Samsung'un bazı modellerinde kalemi yanında veriyorlar. Bu açıdan bir tık daha ekonomik olabiliyor.

Samsung tarafının dex modu sayesinde masaüstü deneyimini alabiliyorsunuz. Hatta monitöre bağlayıp desktop gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca Android tabanlı olduğu için Apple gibi bir takım kısıtlamalarda yaşamıyorsunuz. Android tarafı eskiye nazaran, performans ve işlem gücü bakımından da oldukça gelişti. Eskiden tablet tarafında biraz zayıf olsa da şimdilerde Samsung Apple ile beraber tepede duruyor diyebilirim. Samsung'un kendi note uygulaması ücretsiz ve oldukça da başarılı.

Apple tarafında. Optimize edilmiş Safari. Optimize edilmiş birden çok uygulaması bulunuyor ve Apple aslında bu cihazları eğitim için üretiyor desem yanlış olmaz. Hem tasarım hemde performans olarak oldukça başarılı cihazlar.

Doğrudan şu ürün eğitim için daha iyi demek doğru olmaz. Samsung ve Apple haricinde ki donanımlarda pek tabi kullanılır. Lakin şunun altını çizmek zorundayım. Örneğin Honor'un eğlence tableti. Honor ürünü bu şekilde pazarlıyor ve ürün film dizi için çok iyi cihaz. One Note uygulamasıyla beraber buna eğer (mümkün mü emin değilim) Kalemde uydurulabilirse eğitim tableti görevi de görür. Bu sebeble bizim olmazsa olmazımız, kalem ile beraber buna uygun not uygulaması olacaktır. ipad ve Samsung note bu konuda ön planda bizim için. Bundan sonrası sizin bütçenize göre değişiyor. ipad pro mesela, bütçe olarak öğrenciler için çok yüksek. Bu sebeble sadece not ve film için tepe modelleri almaya pekte gerek yok ki zaten çok pahalı ürünler.
    ipad mini gibi küçük ekran boyutlu ürünleri ben pek tavsiye etmiyorum. 10 inç. hem yeterli ve ideal. Bu düzeyde olması yeterlidir. Güncel tablet (2020 ve sonrası) lerin tamamı bizim ihtiyacımızı karşılıyor. Bu sebeble bütçeyi inanılmaz zorlamaya pekte gerek yok. Belirtmek istediğim husus bu.
    Tableti aldıktan sonra aksesuarları için kredi çekip alınmasını önermiyorum. Bütçeniz varsa alabilirsiniz. Uygun fiyatlı opsiyonlar var ve bunlarda sizi tatmin edebilecek düzeyde. Konu içerisinde bir kaç model ekleyeceğim. Apple pencil şart değil yani, demek istediğim bu. Apple klavye mouse stand hiç şart değil. Ekran dokunmatik olduğu için mouse bir yerde gereksiz aparat haline geliyor.

Cihazın en önemli bileşeni işlemcisi. Profesyonel olarak çizim yapmıyorsanız, yüksek tazeleme hızında oyun merakınız yoksa bizim yenileme hızıyla pek bir işimiz bulunmuyor. Eğitim ve gündelik kullanım amacıyla aldığımızı hatırlatırım. Güncel işlemciler içerisinde olduğuna dikkat etmemiz yeterli. Ses konusunda yanlarda iki adet ses çıkışı olursa yeterli, fiyatı düşük olupta çok iyi ses ve ekran özellikleri olan modeller var. Bunlarda işimizi görür lakin işlemci öncelikli olmalı. Hem bir tık daha uzun ömürlü olur hemde birden fazla uygulama kullanırken sorun yaratmaz. Güncel donanımların (çok düşük model değilse) karşılıyor. Pek bilinmedik, çok uyguna satılan modellerle işimiz yok. Bunlar genelde 7 yaş çocukların evde oyalansın diye anne babaların aldığı cihazlar. İşlemcisi vs cihazın kendisi çok yetersiz.
    Sözün özü: Şu cihazı al arkana bakma demek yerine, bütçeye uygun opsiyonlar tercih edilmeli. En iyi ürün sizin aldığınız memnun kaldığınız üründür.

Özellikle ilgilendiğiniz spesifik bir cihaz varsa konu içerisinde sorabilirsiniz. Araştırıp hep beraber bakarız.

İkinci ellerden almak.

Şu ürünü buldum alınır mı ? Mis gibi de alınır :) Bu cihazların kullanım amacı eğitim ve gündelik basit işler olduğu için sanıldığı kadar performans veya kısa ömürlü değiller. Bu sebeble üründe kırık yoksa, aşırı eski veya çok ciddi hasarı yoksa alınır ve uzun zaman da kullanırsınız. Kullan at ürün alma niyetimiz yok. Eğitim süresince bizi amacımıza uygun götürmesini arzuluyoruz. Hatta kılcal çizik varsa sizede pazarlık yapma hakkı doğar :)

Note uygulaması.

OneNote: Tüm cihazlarda kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir yazılım. Microsoft'un kendi yazılımı. Tabletlerle uyumlu, depolama olarak One Drive dan kullanıyor. Office tarafında abonelik varsa ekstra olarak bir kaç özellik açılıyor.
    Samsung Note için bahsetmiştim. Cihaza sahipseniz işinizi eğitim için her türlü görecektir.
    Apple tarafında Notability ve Goodnotes ikilisi mevcut, ücretliler. Sizin bütçenizi zorlamıyorsa alabilirsiniz. Öncelikle ücretsiz olan One Note üzerinde denemenizi tavsiye ederim.
    Applein kendi note uygulaması pek başarılı değil. Temel seviye note uygulaması.

Microsoft'un Office uygulamaları tüm platformlarda bulunuyor. Okul e postası ile ücretsiz alınabilir. 1TB kapasite veriyorlar, Office word powerpoint vs. hepsi içerisinde.

Apple için kalem olarak uygun fiyatlı opsiyonlar var. Bunları rehbere ekleyeceğim.

Ekran koruyucu olarak, kağıt hisli modeller var. Bunları öneririm. Öneri olarak ekleyeceğim bir kaç uygun model.

---
    ipad konusuna yazdığım mesajı da buraya alayım.
    Cihazı kullananlara bir kaç tavsiye.

Güç modu açacaksınız bunu kestirmelere otomasyon ekleyerek, her zaman açık hale getirebilirsiniz. Normalde belirli şartlarda kapatıyor sistem. Aynı zamanda Bluetooth da eklenebilir. Bluetooth kullanılmadığı takdirde şarj süresine hissedilir etkisi oluyor.

Tüm cihazlarda, 6 saat üzerinde ekran süresi alabiliyorsanız. Şarj süresine pek takılmamıza gerek yok. Her halükarda bir günü çıkarıyor. Ekran süresini günlük hesaplamak için gece 12 de tam dolu olduktan sonra çekin akabinde aynı gün için ekran süresini kontrol etmeniz yeterlidir. Tam dolum tarihi pil kısmında yazıyor.

Tarayıcı olarak Safari en iyisi. Hem optimize hemde eklenti desteği var. Eklenti olarak Adguard kullanın. Youtube üzerinde dahi PC gibi çalışıyor, bildirim panelinden medya açıkken durdur başlat yapınca arka planda da müzik vs. dinleniyor. Reklam engelleme de olduğu için ücretsiz kullanmış oluyorsunuz PC gibi.

Cihazı kullanırken uygulamadan çıkmanıza gerek yok. Pil endişesi varsa yenilemeyi topluca kapatın.

Not uygulaması olarak Ücretsiz One Note var ki ücretli uygulamalara denk hatta bazı konularda daha iyi. Tüm cihazlarda ücretsiz kullanabilirsiniz. Okul e posta varsa 1TB one drive depolama ortak kullanıyor.

Şifre yöneticisi kullanmanızı tavsiye ederim. Hem farklı cihazlarda senkronizasyonu sağlamışda olursunuz. Atıyorum, Android telefonunuz var Linux laptop var hepsinde farklı tarayıcı var. Burada ortak save alıyorsunuz. Bitwarden öneririm. Ayrıca en güvenlisi de diyebilirim.
    ----

Bulut oyunculuk

Cihaz üzerinde GeForce Now, xCloud, boosteroid kullanarak. Oyunları stream ederek masaüstü/konsol oyunları oynanabilir. Dikkat etmeniz gereken şey, Wi-Fi 5 standarti olmalı. Wifi 6 varsa modem de güzel performans alırsınız. Apple GeForce now üzerinde klavye mouse etkileşimi bulunmuyor. Tavsiyem Gamepad kullanılması.

Rehber olması için ileride güncelleyeceğim. Özellikle eğitim amaçlı bir takım tavsiye ve öneri olarak güncelleyeceğim konuyu. Konu hakkında sizlerinde kullanmış olduğu, donanım ve uygulama bazında yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kılıf - Mouse - Stand - Klavye
    https://www.amazon.com.tr/gp/aw/d/B0BG8V361D?psc=1&ref=ppx_pop_mob_b_asin_title

Bu şekilde hepsi bir arada çözümler var. Yalnız bu demek değil ki hemen gidin bundan sipariş verin. Sanal klavye kullanırım derseniz, mouse a gerek yok derseniz sadece aldığınız ürüne uygun kılıf almanız yeterli. Bu sebeble, hepsini alsanız dahi Applein kendi aksesuarlarından hem kat kat daha tasarruflu hemde oldukça iyi aksesuarlar. Mutsuz olmazsınız.

Paper Like Kağıt hisli ekran koruyucu.

Şimdi gelelim tartışmalı konuya. Burası biraz karışık bir konu. Bu ekran koruyucu türü (link koymadım, paperlike yazın çıkar) beğenen birakamaz. Bazısı söküp atar nefret eder. Bunun olayı,
    Avantajı.
    ışığı kırar. Pötürlu yapısı vardır bu yüzden kağıt hissi verir. Ekrandaki yansıtmayı azaltır. Mat yüzeyi vardır. Kalemle yazarken keyiflidir.
    eksi yönü.
    Pötürlu yapısı yüzünden kalem aşınır. ışığı kırdığı için ekranda ki keskinligi azaltır. düşük çözünürlükte kullanıyormus gibi olur.

Bunların orjinalleri çok pahalı. 3bin felan olması lazım. Bir sürü yan sanayi ürün var. Değişik değişik modeller var. 100TL ile 500e doğru gidiyor. Dikkat etmeniz gereken şey, ne kadar pötürlülük oranı var. Bu yüksekse eksi yonü artar. Bu azsa biraz daha düz koruyucuya yakın olur. Bazı modeller belirtir yüzde bilmem kaç diye. Belirtmeyenler şansa kalıyor. Alanların yorumlarına göz atılmalı.

Apple Note Uygulamasına Güncelleme.

Arkadaşlar, ios/ipados 17 ile pdf ekleme geldi. Uygulama çok iyi olmuş böylece. Pdf eklenip üzerinde edit yapılıyor. Apple app olduğu için zaten optimize durumda. Uygulamada çökme, donma ram kullanma sorunu da olmuyor zaten. Bu yüzden ücretli uygulama almadan önce mutlaka Apple notlar ve Microsoft one note bakın derim. One note dan notlara geçeceğim gibi görünüyor. One note multiplatform olması açısından güzel.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• çok iyi konu up

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • güzel konu upotemi

• 120hz takıntım yüzünden pro aldım. Gündelik işler için fazla güçlü bir cihaz, m2 işlemcinin gücünü tam kullanabileceğim bir şey bulamadım. Apple buna bir çözüm getirmeli.

120hz takıntınız yoksa ipad air 5 mantıklı bir seçim olur.

• zaten apple muazzam bir satış stratejisi yapmış.

Air almayı düşünüyorsun 19k güzel fiyat diyorsun, sonra bir bakıyorsun 64 gb. 64'e o kadar veremem diyip 256 yapıyorsun bu sefer de 24k oluyor pro ile arada 3k fark kalıyor. 120 hz ekran diye gidip pro'ya çıkıyorsun, bu sefer pro'nun ekrani lcd mini led ekran da olsun diyorsun ve sonunda ocağına incir ağacı dikmiş oluyorsun

• Huawei matepad 11 kullanıyorum yaklaşık 2 yıldır, ipad 9. Nesil fiyatının yarısına kalem, klavye dahil olarak aldım. Tıp fakültesinde kullanıyorum bu zamana kadar hiçbir eksiklik yaşamadım hatta bence ekran kalitesi ipadin birkaç gömlek üzerinde. Uygulama olarak touchnotes kullanıyorum ücretsiz sürümü de gayet yeterli ıcretli versiyonu şu an 190 tl. hem ders slaytlarının takibi hem defter olarak kullanmak için hemde pdf okumak not almak için harika. Google hizmetleri ise gspace adlı bir uygulama sayesinde sıkıntısız kullanılabiliyor. Film dizi izlemek için ekranı ve hoparlörü çok iyi. Düşünenlere tavsiye ederim pisman olmazlar.

• Ab yasa cikartmasi lazim

Asgari ozellikleri gostermesi lazim. 64 gb cihaz mi kaldi. Onun gorevi satmak deil ust modelleri sattirmak. Buna yasak gelmeli. Illa satcaksa diger ozelliklerde kisitlanmali. Android gibi yani.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yeni Başlayanlar için Rehber
    13 yıl önce açıldı
    Ofis için bilgisayar tavsiye
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Eğitimimi tamamlayalı uzun bir süre olsa da zevkle okudum çok güzel düşünülmüş rehber niteliğinde bir konu. Hatta belki şevke getirip yüksek lisans yaptırabilir bana...

Kâğıt hisli ekran koruyucu tavsiyelerini merak ediyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bütçeniz karşılıyorsa kalemli bir tablet sahibi olmak üniversite hayatında çok faydalı. Ben 2016da mezun oldum çok oldu yani de,

Surface pro 3 ile takılmıştım, one note uygulamasıyla hiçbirşeyi kaçırmıyordum not alırken. Bir yandan dersi sesli de kaydediyordum,

aldığım notlarda yazının üstüne tıklayınca onu yazdığım sırada hocanın ne anlattığını dinleyebiliyordum.

Kitaplar zaten korsan pdfdi, kocaman spiralli fotokopi destesi taşımak yerine tek tabletle işi hallediyordum.

Kaçırdığınız dersler olursa arkadaşların defterlerden arka kamera ile foto çekip not uygulamasına tık atıyorsun.

• Biraz ekleme yaptım. Hemen hemen bitirdim sayılır tavsiye konusunu. Beğenmenize sevindim. İyi forumlar canlar.

• aschil kullanıcısına yanıt
    Hocam iPadOS 17 ile ppt dosyaları da notlarda kullanılabiliyor mu

• Dolandirici33 D kullanıcısına yanıt
    ppt, powerpoint dimi. Tabi ki de. PDF yaparak olduğu gibi içerisine gömebilirsiniz. Keynote veya MS powerpoint ile açın dosyayı, paylaş diyip dışa aktarırken PDF yapın. Dosyalarla notu yanyana bölünmüş ekran açın. Aktarılan dosyayı sürükleyerek nota bırakın. İçerisine otomatik kendisi optimize ederek gömüyor.

• aschil kullanıcısına yanıt
    Süpermiş yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim iyi akşamlar

• İsabetli bir analiz derim bu yoruma, ana strateji elinizde ki tüm bütçeyi kullanmanızı sağlamak. Bu açıdan ihtiyacınız olmayan durumlara karşı dikkatli olunmalı. Benzer bütçeye üstüne telefon alabilme şansınız var veya başka bir şey.

Ekleme: One note üzerinde 100'den fazla PDF ekli, 1GB alan kaplıyor. Aynısını Apple note a transfer ettim. 400MB alan kapladı. Yüzde yüz oranında alandan da tasarruf sağlıyor.

Yerleşik not Uygulamaları her zaman daha iyi optimize edilmiş oluyor bu bir gerçek.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.