< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB718F389 -- 17 Temmuz 2016; 18:14:27 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB718F389 -- 17 Temmuz 2016; 18:14:27 > |
arkadaşlar bu konuyu nasıl herkese duyurabiliriz, bu olayı yapabilmenin sadece benim hayalim olduğunu sanmıyorum eminim çoğu kişi keşke böyle birşey olsa demiştir
|
merhaba arkadaşlar
youtubeda donanımhaberin videosunu gördükten sonra gaza geldim. üç gün içerisinde de sistemi hazırladım çalıştırdım. exp gdc ve dell güç kaynağını ikinci el aldım. nvidia gtx 660 ti kartı da ikinci el aldım. bilgisayarın servisine de mail attım whitelist var mı diye. cevap gelene kadar kendi araştırmamda öğrendim samsung bilgisayarlarda whitelist olmadığını. cevap da bugün geldi, whitelist yok dediler. bilgisayar samsung np530u4c-s01tr. i5-3317u nvidia gt620m + gtx660ti egpu 8gb ram sistemi ilk kurup çalıştırdığımda bilgisayar ekran kartını görmedi. sadece aygıt yöneticisi değil hwinfo64 (bu programla pci portlarında ne var ne yok görebiliyorsunuz) ile de kartın bağlantısı görülmedi. egpu.io forumundaki adımları uyguladım. bilgisayar eğer kartı görmezse, exp gdc nin uç tarafında iki adet switch var. ATX PWR ve PTD. bunlardan ilki pci kablosundan herhangi bir uyarı gelmediği zamanda bile (bilgisayar kapalıyken) kartın çalışır olmasını sağlıyor. diğeri ise pci kablosundan gelen uyarıya verilecek cevabı bir miktar erteliyor. önce ATX PWR switchini açtım. ama bu sefer de bios post aşamasında takıldı. bunu da çözümü egpu forumda verilmiş. PTD switchini açıyorsunuz. bu aşamalardan sonra bilgisayar kartı gördü. driver yükledim, bilgisayardaki diğer nvidia kartı aygıt yöneticisinden devre dışı bıraktım. artık gtx660ti kartı aktif gözüküyordu. ama harici monitör bağlamadan çalıştırmayı beceremedim. bu iş için aslında dvi veya vga dummy yapabiliyorsunuz bir kaç direnç kullanarak. elimde yoktu. bendeki monitörün çıkışı vga olduğu için vga/dvi-i dönüştürücü kullanarak karta bağladım. kart çalışmaya başladı. ekranın çözünürlüğü 1440x900 ama ayarlarda böyle bir çözünürlük gözükmüyodu. anladığım kadarıyla mönitörün EDID ya yanlış gitti yada dönüştürücü yüzünden bozuldu. bunun da çözümünü custom resolution utility programıyla çözdüm. şu an sorunsuz problemsiz bir şekilde ekran kartını kullanıyorum. herhangi bir sorunuz varsa sorabilirsiniz. isterseniz resim, ekran görüntüsü atabilirim. egpu.io forumlarında çok geniş bilgi mevcut. ingilizce bilen arkadaşların bakmasını öneririm. ekleme: yalnız tahminimce dönüştürücüden yada pci portunun yavaşlığından kaynaklanan şöyle bi sıkıntı var. yüksek grafikli oyunlarda (witcher 3 ile denedim şu an sadece) ekranda hafif bi screen flickering oluşuyor. çok problem değil şu ana kadar ama çözebilirsem güzel olacak. başka bir dönüştürücü ile denicem bugün yarın. |
.
|
Arkadaşlar dün akşam itibariyle sistemi çalıştırmayı başardım.
Sizlerle de işe yarayabileceğini düşündüğüm bir iki şey paylaşayım. Öncelikle giriş (1.) sayfasındaki uefi olmayan/mbr sistemler için ve uefi/gpt sistemler için setup 1.30 kurulumu videolarıı çeken arkadaşa ve tabiki konuyu açan ve bizimle ayrıntılı paylaşan arkadaşa teşekkürler bi açıdan onlar sayesinde muvaffak olabildim. Laptup sistem bilgilerim önceki msglarda mevcut. Ara bağlantıyı Bangood sitesinden aldım. 7-10 günü içinde gelen shipping metodunu seçtim (ekstra 10 dolar) ve gerçekten 8. veya 9. gün dhl kargo ile geldi. Sanırım bağzı denemelerde ekran kartını laptopa göstermede problem oluyormuş ama bende böyle bir durum olmadı. Fakat ekran kartını gösterdikten sonra laptop daki geforce 710m i de gördüğünden dolayı taktığım gtx 970i pcye kullandıramadım. Bu durumda yapılabilecek iki şey var. 1. Eğer bios ayarlarınızdan configuration seçeneğine ulaşabiliyorsanız ve graphic cardı "uma only" seçerseniz harici bir ekran takarak harici ekran kartını kullanabiliyorsunuz. (Bu türkçe ve yabancı forumlardan okuduğum bir olay.) Benim durumumda bios ta böyle seçenekler olmadığından ( insydeH20 bioslarda advanced settings gizli tutulmuş olduğundan) bios modlamayla bu problem çözülebilirdi fakat bios modlamada olabilecek herhangi bir hata veya yanlışlık bios brick sorunu yaratabileceğinden ve de harici ekran kullanmak istemediğimden dolayı bu seçeneğe bulaşmadan çözmeye çalıştım. 2. Durum bu olunca geriye kalan tek seçenek DIY EGPU setup 1.30 Bu yazılımı edindim ve kurdum. Ancak burda karşıma birkaç sorun çıktı. İlk sorun programi ilk açtığımda C:/config klasöründeki eksik devcon dosyasıyla ilgili bir hata yazısı çıktı. Bu sorunun çözümü uefl olmayan/mdr sistemler için olan videoda anlatılmış. Sorun işletim sisteminin ingilizce olmamasıyla alakalı. oluşturduğunuz boot diski (hard disk veya usb) içindeki config klasöründen videoda gösterilen dosyanın içindeki yazılardan bir kısmının silinmesi gerekiyor. Fakat benim durmumda yani uefi/gpt (usb boot) olan sistemlerde config klasörünün içinde beatcon.txt diye bir klasör yok ve genede bu hatayı alıyordum. Bu durumda beatcon klasöründeki mkbeatcon.dat ı çalıştırmanız gerekiyor. Açılan dos penceresinde eğer bu sorun sizdede varsa uyarıyı görüyorsunuz. Eğer uyarı veriyorsa zaten config klasöründe beatcon.txt oluşuyor ve gereken yeri silebiliyorsunuz ve sorun çözümüş oluyor. 2. ve asıl sorunum ise sistemin bootunun uefi olması hard diskimin GPT olması fakat programdaki ayarları yaptıktan sonra "chainload" sekmesinden mbr yi seçip başlatmanız gerekiyor. Burada önceki msgımda yazan hatayı alıyordum. Bir süre daha araştırdıktan sonra öğrendiğim kadarıyla eğer laptopun kendi ekranını kullanmak istiyorsanız hard diskinizn mbr olması gerektiği. (harici ekranım olmadığından diğer seçeneği denemedim) Ayrıca usb boot kullandığım için boot seçeneğini açmak için biostan uefi'yi legacy'ye getirmem gerekti. Fakat bios legacy'deyken boot seçeneklerine girebilsemde pc windowsu başlatmıyor Sadece boot edebilecek bir disk arıyor. Aygıt yöneticisinden hard diski bulup özelliklerden GPT mi MBR mi olduğuna bakabiliyorsunuz. (http://thpc.info/how/gpt_or_mbr.html ) Bende windows 10 yüklü olduğundan benim diskim GPT olduğunu öğrendim. windiows 7 sanırım mbr kullanıyor ama üstü GPT kullanıyor. GPT yi MBR ye veri kaybetmeden geçiren programlar var. Bunlardan birinin tam sürümünü kullanarak Hard diski mbr yaptım. Daha sonra biosun eufi'deyken sadece boot arıyor ve legacydeyken normal başlar duruma geldi. Dolayısıyla legacy deyken usb den boot edip setup 1.30'u çalıştırıp windowsu başlatabildim. Biraz uzun oldu, umarım işe yarar bilgiler vardır sizin için. Bütün foruma selamlar saygılar. |
Önemli olmak yarim yamalak çalişmasi deyil para ile satmamasi senin gibi para ile satanlar biseye yaramaz
|
|
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB718F389 -- 17 Nisan 2015; 17:50:50 > |
|
|
|
|
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hk17 -- 17 Mayıs 2015; 14:23:43 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB718F389 -- 20 Nisan 2015; 18:22:25 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB718F389 -- 20 Nisan 2015; 18:24:49 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi realmoby -- 20 Nisan 2015; 19:08:51 > |
|