Şimdi Ara

oyunlarda cpu- ekran kartı kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
82
Cevap
1
Favori
9.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İşlemci oyunda %30-50 kullanılıyorsa ekran kartına fazlasıyla yetıyor yanı darbogaz yapmıyor cumlesı tamamen yanlıstır.Dogru olanı soyluyorum ekran kartı oyunda sabit %95 ve uzerınde kullanılıyorsa ıslemcı yetıyor ekran kartına darbogaz yapmıyor demektır.

1800x toplam cpu kullanımı dusuk olabılır ama bu kullanım toplam cekırdek sayısına bolundugu ıcın dusuk cıkmaktadır.

Yanı 1. cekırdek 90 kullanılıyorsa dıgerlerı 10 kullanılsa bıle toplam cpu kullanımı %15 olur.90+150=240/16=15.Buda ınsanlarda su algıyı olusturuyor.Vayy bee ıslemcıye bak sadece %15ını kullanıyor.Buyuk hata acık ve net.Bu sekılde dusunen barız yanılıyor.Asagıdakı vıdeo ıse kanıtı.

https://www.youtube.com/watch?v=L7OAxYYaCyo

Bu vıdeoyu tam ızleyın farkı anlayacaksınız ekran kartının kullanımı %74 lere kadar dusuyor 15. sanıyede ama cpunun 1. cekırdegı %88 kullanım goruyor dıgerlerı 30 bazıları ıse 5

Yanı kısa ve oz 1800x 1080p de gtx1080ı bıle tam verımlı kullanamıyor.Kanıtı ıse vıdeo

Karsılastırma ıcın:

i7 4790k :https://www.youtube.com/watch?v=XduUkLfjmwM
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Vsync acarsan heralde gpu zorlanmaz.Tutkı vsync kapalı oynuyorsun o zamanda oyunun verebılecegı max fps ye ulasmıssın demektır.

Benım bahsettıgım konu lol, knıght, csgo, dota 2 gıbı oyunlar ıcın degıl

Ikı turlu senaryo olabılır: Ya darbogaz vardır yada oyunun verebılecegı max fps ye ulasmıssındır veya vsync acılmıstır.
  • Bak buraya,

Darboğaz gpu kullanımıyla ters orantılı değil, o işler öyle olmuyor.

7700k ile gtx 1080in 1080p testlerine bakarsan %80-90 gpu kullanımı.darboğaz mı var yani? Hayır yok. 1080in gücünden yararlanılamıyor sadece.

Darboğaz ekran kartının sınırlanması demektir. Bu durum sonucunda yırtılma ve stutterlar belirgin hale gelir. Bunda böyle bir durum yok, tamamiyle optimizasyon kaynaklı diyebilirim hatta.

Edit: attığın videolardaki gpu kullanımı birebir, iddian çok saçma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingocd -- 8 Mart 2017; 0:40:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tekli çekirdek performansına dayanan oyunlarda i7 7700k bariz üstün,ama çoklu çekirdeğe dayanan oyun ve programlarda r7 1700 üstün.
    yani benim gibi youtube için video ve içerik üretecekler için r7 1700 bulunmaz fırsat. çünkü çoklu çekirdek ile hızlıca render alabirsin. 3d çizimler için r7 1700 çok süper işlemcidir mesela.

sadece oyun manyağı kişiler gidip rahatlıkla i7 7700k alsın sorun yok.
  • Cogu kısı oyun ıcın i5 i7 cpu almıstır zaten tekrar gıdıp ryzen alan kısı tamamen can sıkıntısından alır
  • ayrıca sadece işlemci darboğazı yoktur. ram kapasitesi düşüktür darboğaz olur,tek kanal çift kanal olması bile çok fark ediyor.
    sonra ekran kartı vram darboğazı vardır. yani tüm suçlu işlemci olmayabilir.
  • daha saçma bir açıklama yapılamazdı herhalde ...

7700k + gtx 1080 aldım örnek olarak LOL oynuyorum cpu %30 gpu %60 kullanılıyor diyelim şimdi burada darboğaz mı var ?

Oyun gpu yu yeteri kadar zorlamayacaksa gpu kendini %95 üzerinde tutmaz veya oyun içinde yer yer düşmesi de sadece darboğaz olarak açıklanamaz cahil cahil konuşmayın
  • GAJU kullanıcısına yanıt
    Vsync acarsan heralde gpu zorlanmaz.Tutkı vsync kapalı oynuyorsun o zamanda oyunun verebılecegı max fps ye ulasmıssın demektır.

Benım bahsettıgım konu lol, knıght, csgo, dota 2 gıbı oyunlar ıcın degıl

Ikı turlu senaryo olabılır: Ya darbogaz vardır yada oyunun verebılecegı max fps ye ulasmıssındır veya vsync acılmıstır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Genelde %90 ıslemcı ekran kartına darbogaz yapar.%10 sıstem bılesenlerı yapar ama zaten 8gb ram ve ssd kullanmayan kalmadı.
  • WARTIME kullanıcısına yanıt
    normalde 4gb vram yani ekran kartı belleği isteyen oyuna sen 2gb ekran kartıyla oynarsan da ekran kartında darboğaz olur.
    Demek ıstedıgımı anlamamamıssın.Senın dedıgın olay bambaska.Ben cpu ıle gpu arasındakı darbogazandan bahsettım.
  • WARTIME kullanıcısına yanıt
    ben de diyorum ki her şey cpu darboğazına bağlanamaz. sen tek kanal 16gbram kullanıyor olabilirsin,ama bunu tek kanalsa bile ufakda olsa bir darbogaz yaratıyor çift kanal ram işlemciyi rahatlatır.
    Ya cıdden sıkıntı bende mı sızde mı?

Ram nerden cıktı sımdı.Ramın tek kanal veya cıft kanal calısmasıyla konumuzun ılgısı yok

Ama ıcın rahat edecekse soyleyeyım 2x8gb dual channel ddr4 3200mhz ramler bu sekılde olsa bıle cpu dusukse eger ekran kartına darbogaz yapıyor

Sımdı oldu mu
  • dostum aynı sistemde kullandığın çözünürlüğü değiştirdiğinde bile gpu/cpu kullanımı değişir. bazı gpu/cpu lar çok yüksek çözünürlük sever bazısı düşük. Bazen daha yüksek çözünürlükte bir sistemde daha yüksek fps alırsın... Baya kafa karıştıran bi açıklama yapmışsın...
  • Ondan sonra Türkiye neden bilim tıp sanat ve sayre de geride ...

• Vsync kapalıyken maksimum FPS'yi belirleyen bir komponent olmalı. Sınırlaması noktasında da o komponent darboğaz yapar. Yani bir komponent darboğaza girmeli ki performans için bir sınır oluşsun.

Arkadaşın anlatmak istediği bu sanırım. Yoksa bizim darboğaz problemi dediğimiz i5 6500 işlemciye GTX1080 takınca olan kör gözüne parmağım olay değil anlatmak istediği diye tahmin ediyorum.
    Dediginiz durumda yine darbogaz var. Sadece... bu normal karsilanacak bir durum lolda. Yani dediginiz gibi ekran kartina yuklenmiyor oyun ve dogal olarak islemciden tikaniyorsunuz. 200 fps alip da darbogazda oynuyor olmak bir sorun değil. 200 fps cunku. Ama evet. Bu da darbogaz ve adam cahil fakan değil. Belki siz olabilirsiniz.

• Arkadaslar bunun nesını anlamak ıstemıyorsunuz cok basıt bır mantık var ortada.Orneklerle anlatayım

Ferrarı aracınız var bu ekran kartınız olsun, bırde tarlanız var buda ıslemcı olsun.

Tarlada ferrarı ıle gıdın kac kmh yapacaksınız max 60! Yanı aracın max hızı 300kmh ama yol bozuk o yuzden 60la gıdıyorsunuz.

Demek ıstedıgım olay bu yoksa lol, knıght, csgo, dota 2 da zaten 200+fps alıyorsunuz neyın darbogazı olussun

Benım bahsettıgım oyunlar farcry prımal, crysıs3, wıtcher3, bf1, gta5, forhonor gıbı her ıkı parcayıda sonuna kadar kullanan oyunlar.Kalkmıs lol den ornek verıyorlar bırde bu cahıllerı artılayan ayrı cahıller var

Bırde vsync olayı var vsync acıkken monıtorun hz 60 ıse fps 60 sabıtlendıgı ıcın ne cpu ne gpu tam kullanılmıyor.Ama 144hz bır monıtorde vsync acın o zaman bu saydıgım oyunlarda eger ıslemcı ekran kartına gore dusukse darbogaz yasar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WARTIME -- 9 Mart 2017; 9:22:17 >

• Bu durumun darboğaz ile uzaktan yakından alakası yoktur ciddi saçmalamaşsın oyun ekran kartına yüklenmediği işlemciye de yüklenmiyor dolayısıyla %30 - 40 seviyelerinde tutar kendini işlemci gidip lolu çalıştıracağım diye %100 e vurmaz .
    Darboğaz olması için işlemcinin ekran kartını besleyememesi lazım ve bu durumda frame atlamaları ani düşüşler vb durumlar olur 7700k + 1080 ile hangi oyunda bunları yaşayabilirsin ki darboğazdan bahsediyorsun.

Sizin mantığınızda gpu %90 kullanımın altına düştüğünde hemen darboğaz ! yok öyle dünya
    Konunun ilk mesajini iyi okuyun. Darbogaz icin islemci %100 olacak diye birsey yoktur. Bunun dogru olmasi icin oyunun islemcinin tum cekirdek ve izleklerini verimli kullanabiliyor olmasi gerekir ki genelde olmuyor. Cs go da mesela islemci kullanimi bende %70 kusurleri gecmiyor. Ama gtx 980 le de ayni fps i aliyorum 1070 ile de. Yeni gectim 1070 e. Ama islemcinin frekansini dusurunce fps direk dusuyor. Umarim anlamissinizdir. Ayrica ekran kartina yuklenmedigi icin islemciye yuklenmiyor? Bu neyin kafasi? Ekran karti ile islemci ayni isi mi yapiyor saniyorsunuz oyunda? Islemcinin oyun icindeki gorevlerinin grafik islemekle uzaktan yakindan alakasi yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 9 Mart 2017; 9:37:13 >
    Sen harbı cahılsın

Lol den bahseden kım lol den tum dunya lol uzerıne mı kurulu.Kendın oynadıgın oyunu herkes oynuyor mu sanıyorsun.Lol de nıye cpu 100 calıssın?p4 le oynuyorum dıyorsan o ayrı tabı

7700k + 1080 ın hangı oyunda ıslemcının darbogaz yaptıgı gorulmus.7700k dan kım bahsetmıs be cahıl hemde oyle boyle degıl cahıllıgın.Hem cahılsın hem okuma sorunun var yazıları yada okudugunu anlama ıkısınden bırı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WARTIME -- 9 Mart 2017; 11:12:20 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.