Şimdi Ara

Ekran ayarı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
3.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fotoğrafları düzenlerken önümüzde gördüğümüz ekrana göre ayar yapıyoruz fakat başka ekranlarda fotoğraf farklı çıkıyor..

Şu an önümde 2 farklı ekran var. Biri hp hdx18t dizüstü bilgisayar ekranı ,diğeri ise Dell U2412M..

Aynı fotoğrafı iki ekranda da açıyorum.. Dellde renkler daha canlı ,fotoğraf daha parlak ,gölgeler daha karanlık. Kısaca hp ekrandaki fotoğrafın renk doygunluğunu ,kontrastını artırılmış hali gibi..

Eğer hp ekrana göre düzenlesem dellde fotoğraf gözü rahatsız edicek derecede çok kontrastlı ,renkler aşırı canlı çıkıyor.. Dell ekrana göre düzenlesem hpde renkler soluk ,kontrast kasten düşürülmüş gibi duruyor.. iki ekranın renk sıcaklık ayarı bile bariz derecede farklı fabrika ayarlarında.. adobergbde fark daha fazla belli oluyor.. Ekran kalibrasyonu ile ilgili sitelere baktım ama sonuç olarak çok fark etmedi..

Ekranlar arasındaki farktan dolayı oluşan farkı en aza nasıl indirebiliriz acaba?
    Şimdiden teşekkürler..

• Malesef bu sorun hepimizde var.Samsung r522 laptop ile imac ips ekran arasında dağlar kadar fark var.Donanımlar sabit olmadığı sürece standartlari sağlamak kolay olmayacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Monitörleri kalibre etmen lazım... Bilgisayarda kullandığın renk profilleri de önemlidir... Monitörün kendi renk profili pek uygun olmaz genellikle fazla parlak ve doygun olurlar... Aşağıdaki link yardımıyla monitörünüze en uygun renk profilini deneyerek kullanabilirsiniz... Ben örneğin win7 de appleRGB kullanıyorum...

http://www.lagom.nl/lcd-test/
  • Bend apple rgb kullanıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Sh@rKs-PoWeR

Bend apple rgb kullanıyorum

• pekala bende konuya şöyle devam etsem makina =>pc =>photoshop vs => baskı cihazı bu sıralamada cihazlar ve programlarda hangi renk düzenini kullanlaıyız veya kullanıyoruz ? b en adobe rgb 98 tercih ediyorum ama biraz deneme yanılma ne kadar doğru bilmiyorum siz nasıl yapıyorsunuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ramiz06

pekala bende konuya şöyle devam etsem makina =>pc =>photoshop vs => baskı cihazı bu sıralamada cihazlar ve programlarda hangi renk düzenini kullanlaıyız veya kullanıyoruz ? b en adobe rgb 98 tercih ediyorum ama biraz deneme yanılma ne kadar doğru bilmiyorum siz nasıl yapıyorsunuz

Ben baskı yapmıyorum ama makinada adobergb ayarlıdır, photoshopta da adobergb kullanıyorum son aşamada ise srgb ye convert edip jpege çevirir öyle kullanırım...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • peki neden son aşamada srgb ye convertliyorsunuz ?
  • quote:

peki neden son aşamada srgb ye convertliyorsunuz ?

Webde srgb standart olduğu için aslında ama gerek de yok... Fotolara renk bilgisi işlendiği zaman aralarında hiçbir fark olmaz... Bu arada eğer monitör desteklemiyorsa adobergb çalışmak renkleri çok kötü hale de getirebilir...
  • hani 5.1 sistemler vardır, film ve oyun için özel dizayn edilirler. onlarda flac da dinlesen müziğin kalitesini tam anlamıyla alamazsın, sadece müzik için üretilmiş bi stereo sistem almak gerekir. işte laptop ekranları da bu 5.1'ler gibi. ne kadar ayar da yapsan olmaz :) sadece ekran kartı ayarlarindan ve varsa monitör ayarlarindan her şeyi sıfırlayip sonra aynı kalibrasyon sayfasında ikisini de kalibre etmek işe yarayabilir.

aslında monitör panelleri ya samsung ya da lg oluyor bildiğim kadarıyla. bir de nec var. bi ihtimal aynı panel iseler denk ayara gelebilirler :)

• ozellikle is icin uretilen dizustu ekranlari felaket. lenovo t420 tas gibi ve cok hizli bir alet ama fotograf duzenlemek, hatta film seyretmek bile iskence.

• Zommby hocam verdiğin sitede konuyu açmadan önce yarım saat dolandım. Herhalde ben beceremedim.. Bu akşam eve gidince bir daha deniyim..

Ramiz06 bildiğim kadarıyla baskıda baskı cihazının hangi renk uzayını kullandığı önemli.. Fotoğrafları götürmeden öncede sorabilirsin veya götürünce belirtirsin..

Crosshair evet benimde bildiğim 3 tane panel üreticisi var. Bendeki dell ekran LG'nin ips ekranı mesela. HP'deki ekran samsung olması lazım..

shark dediğin gibi özellikle ips ekranlar çok aşırı canlı.. ips ekranlar çıktı ,mertlik bozuldu

ozturert hocam benim iki ekranda işi için değil ,demekki iş için olanlar tam facia..

Peki applergb kullanmanızın özel bir sebebi varmı? Ayrıca siz renk sıcaklığını kaçta kullanıyorsunuz? Benim iki ekranında fabrika ayarlarında renk sıcaklıkları farklı? O yüzden birisinde beyazlar hafif sarı gibi duruyor..

• Renk sıcaklığı 6500k olması lâzım. Apple RGB konusunda ise Zommby'nin yalan yanlış yorumunu alalım bakalım.

• Hocam benim gibi yapabilirsiniz.Fotoğraflarımızı eş dost, arkada ve internet ortamında paylaşıyoruz di mi?

Herkes aynısını görsün diye srgb standartında yapın gitsin.Ha özel fotolar vardır(yarışma, sergi vs..) o zaman iş değişir.

Bazı tonları da göremiyorsanız(mesela güzel düzenlediğimi düşündüğüm bir fotoğrafta, arkadaşın ekranında gri gölgeler görünce delirmiştim) güzel bir IPS ekran alın (Varsa bişi diyemem, bende yok )
    Bu ton kayıpları normal ekranlarda olabiliyor.Aslında ton varda, ekrana her açıdan bakmayınca göremiyorsunuz.sebebide genelde kontrast ve ekran parlaklığı ile ilgili oluyor.

• Peki fotoğrafları düzenlemek için mac mi alsak daha iyi yapmış oluruz o zaman paylaşımlarda yine aynı hüsranı yaşarmıyız ?
  • quote:

Peki fotoğrafları düzenlemek için mac mi alsak daha iyi yapmış oluruz o zaman paylaşımlarda yine aynı hüsranı yaşarmıyız ?

internet explorer da herkes sRGB görür diye biliyorum ben.Yani internet paylaşımlarınızda diğer renk uzayları görünmeyecektir. Ama bence buna fazla takılmayın.Elinizdeki her program ve cihazı sRGB ye ayarlarsanız, genel gruba hitap etmiş olursunuz.E bazı çok iyi ekranlara ve çok köü ekranlara sahip izleyicilerde kendileri düşünsün

Böylece masrafa da girmemiş olursunuz.Bu işi profesyonel yapacaksanız(para kazanmak, ciddi baskılar, reklamcılık vs vs .) o zaman ister mac alın ister çok kaliteli ekran.

Birde çok fazla bir kayıp yok ortada.Bununla ilgili makaleler var.Kayıp çok gibi görünüyor ama herkes teoriye takılıyor genelde.İnsan gözünün algılayabildiği aralıktan ötesi kayıp değildir.Köpeklerin duyduğu sesi duyamıyoruz..Kayıpsa buda kayıp. Tabi bu benim fikrim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhotoTech -- 2 Haziran 2012; 20:17:45 >

• PhotoTech , hocam srgbye en son ceviriyorum bende herzaman.. Elimdeki dell ekranda ips ekran.. Sorun birebir aynı fotoğraflar srgbde farklı ekranlarda farklı çıkıyor..

Crosshair renk sıcaklık ayarınıda iki ekranda da 6500k yaptım. Genede beyazlar bariz derecede farklı..
  • quote:

Orijinalden alıntı: mboyaci

PhotoTech , hocam srgbye en son ceviriyorum bende herzaman.. Elimdeki dell ekranda ips ekran.. Sorun birebir aynı fotoğraflar srgbde farklı ekranlarda farklı çıkıyor..

Crosshair renk sıcaklık ayarınıda iki ekranda da 6500k yaptım. Genede beyazlar bariz derecede farklı..

Doğrudur katılıyorum ve buna çare yok gibi.Herkesin ekranı aynı kalite ve markada olmadığı sürece bu işler problemli.Kiminde kontrastı çok doğru monitör varken kiminde kötü.Kimi ekranı parlak severken kimi kısık seviyor.

Zaten farklı ekranlarda farklı çıkması normal değil mi?Sonuçta her marka monitör malzeme ve teknolojisi farklı.Önemli olan bizlerin doğru renkleri ayarladığından emin olması.Kendi teçhizatımızın en uygun ayarlarını yaparsak gerisi bizim dışımızda.Ha, teçhizatımız kaliteli olursa(renk uzay desteği, kontrast, ips vs ) en doğru işlemeyi yapmış oluruz.

Zamanında evdeki monitörümde photoshopda farklı, explorer da farklı, lightroomda farklı renk görüyordum.Programlardan her türlü ayarı sRGB ye getirdim olmadı.Sonra windows dan ayarladım, ve ekran kalibrasyonunu yaptım.Şimdi evdeki ekranda, hangi programda açarsam açayım aynı renkler geliyor.Doğru renkler mi? muhtemelen hatalar vardır.Çünkü çok kaliteli bir monitörümün olduğunu düşünmüyorum.

Edit: Hocam ekran modelinize baktım biraz.Hakikaten kaliteli bir monitör.Dizüstü bilgisayar LCD leri hakkında internette fazla bilgi bulamadım ama aynı şekilde görmeniz zor gibime geliyor.Eğer başarılı olan bir yöntem bulursanız benim açımdan da çok ikrama geçecek

Edit2: Aynı zamanda kontrast farkı gibi bir durumdan bahsetmişsiniz.Belki şu linkteki "Kontrast nasıl ölçülür?" başlığının altındaki yazı ilginizi çekebilir.Yazının tarihi eski ama temel bir bilgi olduğu için çok problem değil.

http://forum.donanimhaber.com/m_10409688/tm.htm

AdobeRGB de fark açılıyor demişsiniz.HP de adobe renk uzayı yoktur büyük ihtimalle.Fark açılması normaldir.Sonuç olarak; muhtemelen sizin probleminiz dell'in ekranının çok daha kaliteli olması.Fark en aza nasıl iner? Dell monitörü HP nin verebileceği en iyi görüntü ayarlarına çekmek.Ama bence yapmasanız daha iyi.İleride fiyatların düşmesi ve teknolojinin gelişimiyle, herkesin sizin gibi bir monitöre geçtiğini düşünürsek en iyi monitörde işlemek mantıklı gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhotoTech -- 3 Haziran 2012; 1:45:43 >

• quote:

Bend apple rgb kullanıyorum

@Zommby
    @Sh@rKs-PoWeR

havanız batsın emi
  • Ekranınızı size en doğru rengi verecek şekilde kalibre ediniz. Aradaki fark önemsenmeyecek kadar az olacaktır.
    Kelvin cinsinden renk sıcaklığı ayarlayınız(makinenizdeki white balance(beyaz dengesi) gibi bir ayar)
    Sorun olacağını ummuyorum.
    Velhasıl, baskı yaparken illaki aldığınız baskının rengi ekranınkiyle bir olmayacaktır. Çünkü bir de yazıcı kalibrasyonu var!
    matematikte kökün kökü gibi
    sinema dilinde rüya içinde rüya(pek moda)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mephistopheless -- 3 Haziran 2012; 12:39:47 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.