Arkadaşlar merhaba, HP Pavilion 2.nesil i5 laptopum var ancak ekran kartı siyah ve de ekran açılmıyor. Bilgisayarcı arkadaşlar tamir ve sıfırını takacaklarını söylediler. Ben cihazı harici monitör ile açtım. Aygıt yöneticisinde 2 ekran kartı gözüküyor ve birisinde sorun yok diğerinde ise ünlem var. Ünlem olan paylaşımsız olan: AMD Radeon HD 7400M series. Ötekide : Intel HD Graphics 3000. Şimdi bu durumda paylaşımsız olan ekran kartı arızalı.Onu devre dışı bırakıp onboard olan ekran kartını kullanamaz mıyım ? İkinci olarak hata kodunda 43 diyor. İnternetten biraz araştırdım Türkçe pek sonuç yok. Yabancı videolarda ise Biosla ilgili şeyler var. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? |
Ekran kartı arızası ve çözümü ?
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
hocam yabancı forumalara da biraz baktım. çok bilgim yok fakat sırasıyla deneyin
7400m aygıt yöneticisinden devre dışı bırakabiliyorsanız bırakın.
olmazsa biosta varsayılan gpu seçmek için bi seçenek oradan deneyin. ama laptopta olacağını sanmıyorum
bi de benim için linux yükleyip denerseniz belki çözüm olur
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam biraz araştırma yaptım ama fazla bir şey bulamadım. dahili ekran kartını uma ya çevrilmesi gerekiyormus. bunuda ev ortamında yapmak mumkun değil. anladıgım akdarıyla elimizde 3 secenek var. ya ekrankartının yeisini alacagız ya tamir ettireceğiz ama tamir de 3 4 ay sonra gene arıza veriyormus. ya da onbard olan ekran kartıyla kullanmaya calısacagız. onboardı kullanabilmek içinde uma işlemi diye bir şey buldum. benim asıl sorum bu umayı yapmadan kendimiz ev ortamında onboardı aktif edebilir miyiz. yani cihazı açmak için uygun tonavide bulması ve de anakarttan felan ekran kartısı sokmesi gibi teknik bilgim yok. ya da harici ekran kartını soksem onboarda otomatik geçer mi. kasası olan bilgisayarlarda geçiyormus ama laptoplarda nasıl..
-
biosta seçenek olmadığına eminsiniz değil mi?
bahsettiğiniz olay bu sanırım
ben fiziksel bir işlem yapmadan önce bütün yazılımsal ihtimalleri elemek isterim. o yüzden manuel driver yüklemeye biraz uğraşabilirsiniz. yakın zamanlarda hiç güncelleme yaptınız mı? fiziksel olarak bi cihazın bozulması ihtimali daha düşük
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
videoya ulaşılamıyor..
Cihazı ben kullanmadığım için güncellemelerden haberim yok ama ekran kartının driverini kendi sitesinde bulamadım. Hp lerde ekran kartı arızası kronik sanırım. Bir çok sitede bunla ilgili yazı okudum.
-
hocam linuxta ikinci gpu nun driverı kurulmadığı için problem çıkmıyormuş şeklinde bir sonuca ulaştım Electronics&Computersyoutube
Fix any HP, Dell, Lenovo Laptop with dead Graphic by converting to UMA. How to Convert HP G6 to UMAhttps://www.youtube.com/watch?v=CZDJhhEqvNU&ab_channel=Electronics%26Computers
bu yapılan işlem çok zor değil aslında. teknik servis arkadaşlara gösterin akıllarına yatarsa belki deneyebilirler.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Aygıt yöneticisinden driverini kaldırdıktan sonra windows'un otomatik güncellemelerini devre dışı bırakmayı deneyin. Driver yüklenemeyeceğinden hd 3000 ile devam edebilirsiniz sanırım.
Sonrada Verdiğim linkten güncellemeleri yükleyin.
https://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/support/intel-driver-support-assistant.html
-
Arkadaşlar cihazı harici monitör ile acabiliyorum. Bios ekranında monitöre görüntü vermiyor. Ancak Windows açılırken altta dönen yuvarlak çıktığında görüntüyü monitöre aktarıyor. Dolayısı ile bios dan ayar yapmak ya da bakmak mümkün değil. Onun haricinde aygıt yöneticisinden kaldırdım ama düzelme olmadı. Şimdi format atsam zaten biosa g iremedigim için format atamadım. Bu ekran kartının sıfırını bulabilir miyiz? Eski olduğu için ben bulamadım ya da buna uyumlu ekran kartları ne kadardır? Onun dışında ekran kartı almak pahalı olacak gibi duruyor. En mantıklısı dahili ekran kartını uma ya dönüştürmek gibi duruyor. -
Yani 43 de harici kesin bozuk diyorsun. Dahili mi çalışıyor diyorsun -
quote:
Orijinalden alıntı: a8_to
Yani 43 de harici kesin bozuk diyorsun. Dahili mi çalışıyor diyorsunbios güncelleme yapılmış olmamış yada mining laptopu olabilir vramleri arızalı olabilir sökülüp tekrar lehim topu dökülecek vs birçok şey bakmadan anlaşılmaz sıfır mı aldınız ikinci el mi?
-
Cihaz kendi cihazım hocam sıfır almıştım on yıllık cihaz -
quote:
Orijinalden alıntı: a8_to
Cihaz kendi cihazım hocam sıfır almıştım on yıllık cihaztam olarak ekran kartı modeli ne yada laptopun modeli falan bios atarak cözebilirsin belki
-
arkdaşlar sorun ekran kartından değilmiş. herkesi yanıttı bu ekran kartı. sorun ekranda imiş. 2. eli ile değiştirilince laptop açıldı ve de ekran kartındaki ünlem işareti gitti.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X