Ekran kartımın macununu değiştirmek için açtıktan sonra fanlarının RGB ışığı yanmamaya başladı. Ama fanlar çalışıyor. Koruyucu kapak üzerinde ışığı çalışıyor ama fan üzerindeki ışıklar çalışmıyor. Ne yaptıysam olmadı. Şirkete mail attım. Bana şemasını attı ama kablolarda sorun yok. Tamiri, çözümü var mıdır? Yeni fan almak istedim ama tek bir yerde bulabildim oda 3K'dan daha pahalıya geliyor daha gümrük vergisi vs eklenmemiş hali. Bu yüzden ilk amacım tamir etmek-ettirebilmek. Bir de kart üzerinde anakarta bağlanan RGB uzatma yeri kırıldı. Onu lehimle hallederim diye düşünüyorum. 3 pinli ARGB girişlerde yön farkı vs yok değil mi? Sorun çıkarmaz herhangi bir 3 pinli ARGB parçası lehimlemem. Bana attıkları şema; |
Ekran Kartı Fan RGB Tamiri Yapılır mı?
-
-
guzel konu.
pinout ile led'lerin kenarindaki iletken arasinda multimetre ile direnc olcmeyi denediniz mi?
hic bunun uzerine calismadim ancak pcb var ise arada, pcb uzerinden bir yerler kirilmis olabilir. bunu tamir etmek ne kadar kolay olur bilmem ama en kotu ihtimal ek kablo cekebilirsiniz ledler icin
edit: led'leri de test etmek mantikli olabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 25 Temmuz 2024; 20:6:3 > -
hocam bu arada meraktan sorayim, cok fazla fan oldugu icin tozu temizlemek zor olmuyoir mu bu sistemlerde?
-
Dediğiniz kadar detaylı bilmiyorum maalesef hocam. Valla siz biliyorsanız direkt verebilirim size. O kadar para verip bunu kullanamamak gerçekten çok canımı sıkıyor. Satmayı bile düşünüyorum sırf bu yüzden.
3 fan ayrı kablolarla, tek bir kabloya birleşip PCB'deki girişe 8 pin olarak geliyor. Ama pin de 7 kablo var. 1 giriş boş. Şemada da öyle zaten. Geçen kablolarla biraz oynadım yeşil ışık yandı. Sonra bir daha hiç gelmedi o kadar oynamama rağmen.
Sarı Akasa fanlar eski kasanındı. Onu da sattım zaten. Sadece radyatörlerin ve kasanın kendi fanı var. Temizlerken de daha çok görünen kısımları temizliyorum. Detaylı temizliği daha uzun süreli zamanlarda yapıyorum hocam.
-
hocam ayni yerde yasadigimizi sanmiyorum :d yoksa ugrasirdim xd
eger oynayinca geliyorsa, heralde PCB'ye giren lehimlerde bir sikinti vardir. o lehimlerden hangisi bozuk ona bakarsaniz (yani elle hafif oynata oynata), sonrasinda lehimi tekrar yapabilirsiniz
anladim hocam, bende 3 fan var ve cok toz yapiyor : /
-
Ankaradayım hocam 🥲
Oynattığım kısım 13. Fotoğraftaki radyatörün üzerindeki fanların kablosu. PCB girişiyle oynamadım.
Daha kötü yaparım diye korkuyorum.
Hele de yaz ayında cam sürekli açık olduğundan çok tozlanıyor gerçekten.
-
hocam bir gun ankaraya tasinirsam haber edeyim , simdilik sadece arkadaslari gormeye gidiyorum ankaraya, onda da 1-2 gun kaliyorum genelde
ama bunu yapacak biri vardir kesin, 100. yilda bilgisayar tamiri yapan yerler 50-100 liraya lehim atar gibime geliyor xd
-
bu tür konnektörleri takarken, bazen yerine tam oturmayabilir. yeniden tak çıkar yapmayı deneyin. önce pinlerinlerin sağlam olduğundan ve eğilme olmadığından emin olun. kablo konnektöre sağlam oturmalı, çok fazla oynama yapmamalıdır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 26 Temmuz 2024; 15:26:11 > -
Hadi ya. Beklerim hocam. :D
Bildiğiniz, önerdiğiniz ve özellikle yapabilecek biri var mıdır hocam?
Geçen yaşadığım yerde bilgisayarcıya gittim anlattım durumu. Siz açıp bakmışsınız, yapacak bir şey kalmamış diyor. :D Ben sana zaten tamir ettirmek için getirmişim aldığım cevaba bak. :D
@dergul Kaç kere çıkarıp, taktım saymadım. Daha 2 gün önce macun değişimi için açtığımda yine çıkarıp, taktım. Özellikle girişlerini kontrol ettim. Biraz çıkık gibi olanlar vardı. Onları iyice yerleştirdim ama yine gelmedi. Artık aklıma gelen tek sorun kopukluk olması ya da ledlerin patlamış olma ihtimali.
-
ledler kolay kolay patlamaz. tabi yanlış bağlantıyla yüksek gerilim uygulamadıysan.içten kopukluk ise kabloları biraz oynatarak kontrol edilebilir. ledlerin kartında bir sorun varsa, onu ancak harici bir güç kaynağıyla yada sürücü devresiyle kontrol edilebilir. bu arada soğutucuya herhangi bir sıvıyla temizledin mi yada fırçaladın mı? tabi tozun kendisi de elektronik kartlar için başka bir sorun olabilir.
-
Bilgisayardayken yanlış bağlayıp, yüksek gerilim vermemişimdir sanırım.
Ledlerin kartı nasıl oluyor yani? Kablolar direkt PCB'deki girişe bağlanıyor da.
Soğutucuyu sadece nemli bezle temizledim.
-
led aydınlatmalar aşağıdaki gibi plaketler üzerine yerleştirilir. tabi fan içindeki elektronik devre kartı üzerine de yerleştirilebilir ama diziliş farklı değil. sadece soğutucu üzerini sildiysen, çok sorun olmaz ama elektrik ve elektronik devrelerin olduğu kısımlar kuru bez yada anti statik fırça yada boya fırçasıyla temizlenmelidir. tozları temizlemek için anti statik fırça yada devekuşu tüyünden fırça kullanılmalıdır.
-
Yeni temizlenmedi hocam. Belki 1 ay olacak. Kurumaz mı daha 1 ayda bile?
peki bu sorunu gösterebileceğim bir yer var mı? Elimin pek ayarı yoktur, daha da bozmak istemiyorum. Yeni fanlarda en az 3-4 maliyeti olacak bana yoksa.
-
nem elektronik devreler için iyi bir etki değildir. karta zarar verip vermediğini söyleyemem ama bir olasılıktır. nem kurumadan çalıştırırsan, sürenin bir anlamı olmaz.
eğer tek sorun ledler ise dokunma. bana göre ledlerin çalışmaması büyük bir sorun değil ama görsellik istiyorsan, önceki resimde gösterdiğim led modüllerini fanlar üstüne yerleştirebilirsin. usb portlarını işgal etmene gerek yok. piyasada anakart üzerindeki usb portlarını kullanabileceğin sonradan takılabilir port girişleri var.
-
Hocam güzel yeni nesil şarjlı bir süpürge setiniz varsa çeşitli ağızlarıyla çok rahat temizleniyor. Benim de sistem fan dolu.
-
hocam turkiyedeki tamir sektoru icler acisi.
laptop'a su dokmustum, klavyem bozuldu. klavye degisimi icin tamirciye gittim, laptop'tan pahali fiyat verdiler... sonra gittigim yerden sadece klavye aldim, adamlarin gozu onunde taktim. sanki hakaret etmisim gibi davranmaya basladilar...
arkadasa sordum tamirciyi, atafix'mis ismi.
ben hic gitmedim ancak iyi dedi arkadas.
ama bence tamirci falan degil de, multimetreyle bir olcup sorun bulunabilir sanki ya
-
hocam urun tavsiyeniz var mi :d dyson var ama donen basligi olmadan hicbir seyi cekmiyor ki. hele cpu fani icin anakarti sokmem gerekiyor
-
Ben de dyson v15 kullanıyorum ama detay temizlik başlığından almıştım uzatma hortumu var fırçalı başlığı kullanarak normalde süpürgenin giremediği yerleri öyle alıyorum.
Tabi sıfır toz kalsın diyorsanız fanları sökmekten başka çare yok. Bu işin en iyi temizliği basınçlı üfleyici alıp dışarda temizlemek de işte kim uğracaşak diye yapmıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 27 Temmuz 2024; 20:41:22 > -
hocam ben sac kurutma makinesi + supurge yapiyorum.
bur ucundan kurutma makinesini aciyorum, diger ucundan supurgeyi tutuyorum toz dagilmasin diye. tek sikinti sicak hava ufluyor, o yuzden uzun sure tutamiyorum
-
Tek sorun LED’ler de bu kadar para verip kullanamam üzüyor doğrusu. O yüzden uğraşım.
Led çerçevesi diye ürünler buldum direkt RGB giriş portlu. Fena da durmuyorlar aslında. Biraz daha uğraş vereceğim. Olmazsa son çare buna yönelirim.
Benzer içerikler
- hoparlör cızırtı yapıyor
- akım korumalı priz işe yarar mı
- elektrik süpürgesi motoru çok ses çıkarmaya başladı
- en iyi şerit led markası
- bass kabin litre hesaplama programı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X