Şimdi Ara

Ekran kartında NVIDIA sonrası AMD ile yaşanan sorun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Uzun uzun okumak istemeyenler için yeni AMD Sapphire 7800 xt pure ekran kartım oyun oynarken rastgele pc reset atıyor. Başına gelen ve çözümü bilen var mı ?

Konuyu detaylı anlatmak gerekirse, yaklaşık 35 yıllık PC kullanıcısıyım, kaç sistem değiştirdim, kaç Nvidia ya da AMD ekran kartı kullandım sayısını inanın hatırlamıyorum.

Son yıllarda 1070 - 2070 S - 3070 kartları kullandım. Yazılım ve fiyat&performans olarak çok tatmin edicilerdi ve o zamana göre AMD' karşısında tercih sebebi oldular benim için.

Fakat 2024 itibariyle elimdeki 3070'i satıp bir üst segmente geçmek istediğimde 4070 almak istedim ama fiyatları 24.000 seviyelerinde ve rakibi 7800'e göre ( 18.500 TL'ye aldım HB sitesinden ) bariz performans olarak gerisindelerdi.

Bende ne olabilir ki diyerek 7800 aldım. Sistemimde B760 anakart, 13600K işlemci, 16 GB 4400 ram, 1200W psu, 2K 144hz HDR monitör var.

Bunca yıldır hiç sorun yaşamadan, hiçbir zaman reset vb. bir sıkıntı çekmeden piyasadaki tüm AAA oyunları 2K Ultra ayarlarda oynuyordum.

Gelelim AMD sonrası ilk deneyimlerime, şimdi tabiki FPS olarak ciddi bir artış yaşadım, e normal daha üst segment bir kart almışım ama DLSS'ten sonra FSR teknolojisi yalan yok beni kalite anlamında hayal kırıklığına uğrattı. DLSS açınca gözüm bu teknolojinin bana verdiği Upscale hilesini algılamıyordu hiçbir zaman ama FSR öyle değil, görüntüdeki yapaylığı ve bozulmaları bariz bir şekilde hissettim.

Konu başlığını açmama sebep olan en büyük soruna gelince, kart değişimini Baldur's Gate 3 oynarken yapmıştım. Yeni kart ile birlikte sistem rastgele reset atmaya başladı, sanki elektriklerin hemen gidip gelmesi gibi. Sorunu günlerce yaşadım ve aklıma FSR'ı kapatmak geldi. FSR kapalı iken sorunu hiç yaşamadım.

Şimdi ise Cyberpunk oynamaya başladım. Aynı sorunu artık daha sık yaşıyorum ve ne yazık ki AMD aldığıma artık pişmanım. ( Bu oyunda henüz FSR'ı kapatınca sorunum ortadan kalkacak mı denemedim çünkü ray tracing kapatmak dahil oyunun kalitesini ciddi düşürmem gerekecek malum Cyberpunk, Baldurs gibi FSR'ı kapatsan da yüksek FPS alabileceğim bir oyun değil ve hiçbir anlamı kalmayacak benim için.

Sistemin reset atması sanki güç kaynağı yetersiliği gibi geliyor kulağa ama 1200 W iyi bir marka ürün var, sorun bu olmamalı. Ekran kartına güç kaynağından 2 ayrı kablo ile gelmiştim, şimdi acaba kablolardan birinde hata olabilir mi diye birini iptal ederek, tek kablonun çift girişini kullanarak bağladım. Bu mesajı bu şekilde yazıyorum, henüz oyun testine başlamadım.

Arkadaşlar, eminim bir çoğunuz çözüm önerisi vermek yerine, ne halt etmeye Nvidia'yı bırakıp AMD'ye geçtin, işte böyle olursun gibi kınama mesajları atacaktır ama benim aradığım eleştiri değil, çözüm önerisi. Sonuçta ben fiyat performans ölçüsünde bir karar verip bu kartı almışım.

Çok uzattım özür, evet var mı önerisi olan ? Sizce yaşadığım sorun yeni driver güncellemeleri ile çözülecek birşey mi ?

• Çok yoruldum Amd ekran kartı almayın demekten… öncelikle çok geçmiş olsun hocam Amd tarafına parmak basanın parmağı yanıyor bir kaç arkadaş var ölümüne Amd ekran kartını savunan milyonda bir başına bir şey gelmemiş olanlardan Amd yazılımsal olarak çöptür her zaman söylerim gerekirse %20 daha az fps versin daha çok güç tüketsin fiyatı 2 kat olsun Nvidia olsun
    -Son satırları tekrardan okudum ama güç kaynağından sebep olduğunu zannetmiyorum Amd ekran kartları genel olarak yapıyor bunu, bir diğer ihtimal psu bozuk olabilir farklı bir psu ile deneme şansınız varsa daha kolay olur sizin için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lokkatto -- 8 Ocak 2024; 10:1:17 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Öncelikle geçmiş olsun. Bende sizin gibi her iki tarafı da çok deneyimlemiş biriyim, Radeon'un ilk serilerinden TNT serileri dahil olmak üzere her iki tarafında ilerleyişine şahit olmuş biri olarak, senelerdir bütçe dostu yüksek performans sunan çok severek aldığım AMD'yi tamamen rafa kaldırdım.

Gerçekten kasanın içine koyulacak cinsten bir şey değil benim için artık (GPU konusunda) Yazılım konusunda resmen sıvadılar (çok ama çok kötü durumdalar), teknoloji konusunda rakiplerinin çok gerisinde kaldılar, ısınma vs konuları hep zaten problemdi.. (Burada ki amacım sizi demoralize etmek değil almayı düşünen arkadaşlara bilgi olmasıdır.)

Sorununuza gelecek olursak, zaten oldukça bilgi sahibi biri olarak akıllara ilk gelen şeyleri denediğinizi düşünüyorum;

Hatasız zank diye tabir ettiğimiz resetleme problemleri genelde ramler ve psu ile alakalı bir durum olarak ortaya çıkar, fakat yazılımsal veya gpu sorunları da tabi ki böyle şeylere neden olabiliyor.

270w gibi bir güç gerektiren kart için gerçekten kaliteli bir psu gerekir ki kullandığınız 1200w olan psunun sertifikalı kaliteli olduğunu düşünüyorum.

Ram sorunu mu sorusunu kafadan kaldırmak için bir miktar mhz düşürerek ve ufak voltaj artışı ile deneme yapabilirsiniz.

AMD'ye dair ne varsa ortadan kaldırın (chipset vs herşeyi) windows'un otomatik tanıdığı sürücüler ile denemeler yapın.

Psu ile alakalı bir sorun olduğunu düşünüyorsanız yine gpu'da mhz ve voltaj düşüklüğü ile yapılan deneme yol gösterebilir.

• saphire ati radeon 4750 kartım vardı. amd chipli. kartın çalışması yüksek performans gerektiğinde otomatik hız artışı gerçekleşiyordu. hız aşımı yapıldığında da mavi ekran sonrası bilgisayar reset oluyordu. baktım böyle olmayacak eski yeni bir sürü driver denedim. bulduğum çözüm ekran kartının sadece driver ını yüklemek oldu, üreticinin kendi yazılımı yüklediğim zaman yazılım hız aşımı yaptırıp soruna sebep oluyordu.

mümkünse nvidia chipli karta geri dönünün. benim kartım 10yıldan daha eski, amd tarafında sorunlar devam ediyor. zamanla sorunları çözememişler.

• Ekran kartının kendisinde problem var gibi.

Bende AMD 6900 xt ve 7900 XTX var. Overclock problemi olunca reset attığını görmedim, direk driver çöküyor. Ekran kararıyor ve geri geliyor.

Ama sizin olay direk ekran kartının pert olduğunu gösteriyor, bence.

• Merhaba.

Öncelikli olarak yazılımsal ihtimalleri elemek için;

AMD sürücüsünü kurmayın. Windows sürücüyü kursun. Onu kullanın.

AMD sürücüsünü sadece "Sürücü" içerecek şekilde kurun. İlave herhangi bir yazılımını kurmayın.

Eğer format atmadıysanız temiz bir format atın.

Bunlar çözüm olmazsa ondan sonra ram, anakart, psu gibi bileşenlere bakarsınız.

Oradan da bir sonuç çıkmazsa ekran kartını değiştirin. 

• Şu zamana kadar (20 senedir) ne zaman Sapphire alsam hem bu bahsettiğiniz sorunlar oldu. O yüzden Asus aldım. Söylediğiniz sorunların hiç biri yok. Bence kartı iade edin. Sorun kartın Amd olması değil bazı markaların kalite süreçlerinin sorunlu olması. En azından ben öyle düşünüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar. Karta psu dan gelen 2 kablodan birini iptal ettim. 2 gündür sorunsuz oynadım. Diğer kabloyu tek başına takınca ise ekrana görüntü dahi gelmedi. Sorunumun 8+8 ekran kartı kablosundan olduğunu tespit ettim. Demek ki bu zamana kadar 3070 karta bağlı olan 2 kablodan bozuk olanından gelemeyen güce sistem hiç ihtiyaç duymamış ama 7800 ile ihtiyaç olan bu güç kablodan gelemeyince sistem reset atmaya başlamış.

Corsair HX 1200 psu sahibiyim. Farklı marka güç kaynaklarının kabloları uyumsuzluk sorunu çıkarttığını daha önceden CPU kablosunda tecrübe etmiştim. Ekran kartı kablosunun yenisinin fiyatı şu an 1000 liranın üzerinde. İçim acıdı sipariş veremedim. Sarı sitede ikinci el buldum 200 TL, onu sipariş ettim sorunu bununla çözeceğim.

Yeni AMD karta suç atmış görünüyorum. Şu aşamada markadan özür diliyor, durumu bilgilerinize sunuyorum.

Not: halen Dlss teknolojisinin FSR den daha iyi olduğunu düşünüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• güç ile ilgili bir arıza var yada kartta bir arıza var , en mantıklısı kartı garantiye yollamak , eğer garanti sağlam derse psu arızalı olabilir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.