Şimdi Ara

Ekran kartlarının Gflops hesaplaması ve karşılaştırılması (Anlatım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
4
Favori
4.771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Ekran kartlarının Gflops hesaplaması ve karşılaştırılması (Anlatım)

hizliresim.com
    Resim Yükle - Hızlı Resim Paylaş - Hızlı Resim
    http://hizliresim.com/27qmDv

Merhaba arkadaşlar.

FLOPS tanım; Saniyedeki kayan noktalı sayı ile yapılan (floating-point number) işlem sayısıdır. Mikroişlemcilerin hız performansını göstermek için kullanılan bir ölçüdür.

Giga FLOPS (GFLOPS) : Saniyede 1 milyar kayan noktalı sayı işlemi

Bu terim, ekran kartlarındada kullanılan bir terimdir, ancak her grafik kartını tam olarak tanımlamayabilir..

Bunun nedeni grafik yongalarının farklı şekilde çalışma mantığıdır..

Örnek olarak; 2 Gflopsluk farklı bir mimari kullanan grafik yongası 3 Gflops luk bir yongadan daha iyi grafik render sağlayabilir..

Bunun nedenide yonganın kullanılma biçimidir, geliştirilmiş farklı komut setleri yongayı yoracak bazı işlemlerin kısa yoldan daha kolay yapabilmesini sağlayabilir..

Ancak Gflops cinsini aynı mimariyi kullanan yongalarda rahatlıkla karşılaştırabiliriz..

Örnek oalrak Amd nin yeni nesil gpularındaki GCN mimarisi..

Açılımı Graphic connect next olan bu mimari özellikle işlemsel gücünden dolayı mining tarzı uygulamalarda, çok fazla kullanılır, yine bu işlemsel gücü kullanan bir donanım haberleşme dili olan Open gl de işlemsel güce (gflops) dayalıdır, ve amd tabanında çok daha performanslıdır..

Hatta Apularda Gpu bölümü işlem birimlerinde sistemin genel performansına dahi katkıda bulunur..

İşin nvidia tarafına değindiğimizde ise gflops cinsi işlemsel güçte geri kalsada işin grafik render tarafında daha verimli şekilde çalışır.. Hatta geliştirilmiş physx gibi uygulamalarla fazlasınıda verebilir..

Buna karşın gflops cinsi karşılaştırma aynı mimamiriyi kullanan kartlar arasında önemli bir veri oluşturuken, farklı mimarilerde karşılaştırılmaya pek açık değildir..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Öncelikle bu hesaplama yöntemi test edilmiş ve sonuçlar kesinlikle orantılıdır, öncelikle bunu bilmenizi isterim, yani hesaplamada rakamların ufak küsürleri hariç hiç bir sapma yoktur..

İlk olarak tahiti çekirdeğini kullanan, hd 7950 standart ile hd 7950 boost versiyonunu karşılaştıralım..

Burada aslında çözülecek bir unsurda, hd 7950 boost un gflops değeri resimde 925 mhzdenmi yoksa standart 7950den bir tık arttırılmış 850mhz değerindenmi hesaplanmış öğrenelim..

Bunu çözmek için öncelikle standart hd7950 yi kaale alıyoruz..

hd7950 800mhz 2867 gflops ise

hd7950b 850mhz x

----------------------------------------------------

x=850*2867=2436950/800=3046,19 gflops

Görmüş olduğunuz gibi burda 2 sorunu çözdük.

ilk olarak 850 mhz de çalışan tahiti çekirdeğinin gflops cinsinden değerini bulmuş olduk. Peki bu değer doğrumu ? devam edelim;

Yukarıdaki tabloda, hd7950b özelliklerine baktığımızda 3046 gflops değerini görüyoruz, bu da demek oluyorki burda hd7950b gflops değeri, boost hızı kaale alınmadan yazılmış, ve ayrıca bizim hesabımızın doğru sonuca ulaştığınıda görmüş olduk..

Şimdi hd7950b kartının gflops değerinin, 850mhz çalışma frekansı üstüne kurgulandığını anladık. peki hd7950 nin 925 mhz boosttaki değeri neye tekabül edecek ? hemen hesaplayalım..

hd7950 (boost off) 850mhz 3046 gflops ise

hd7950 (boost on) 925mhz x

-----------------------------------------------------

x=925*3046=2817550/850= 3314,76 gflops..

2. bir yol ve hesabın çek edilmesi..

hd7950 (boost on) 925mhz x

-----------------------------------------------------

x=925*2867=2651975/800= 3314,97 gflops

Görüldüğü gibi 2 yoldanda sonuca ulaşmış olduk, ufak küsür değerlerini burada kaale almamak gerekir..

Ve sonuç;

hd7950s 800mhz 2867 gflops

hd7950b 850mhz 3046 gflops

hd7950b 925mhz 3314,97 gflops (boost on)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Şimdi buradan başka bir yere doğru geçiş yapalım. nereyemi ? tahiti çekirdeğinin yeni takım elbisesine, r9 280 ne..

R9 280, hd 7950 nin birebir aynısı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İki kartta tahiti çekirdeğini kullanıyolar, burada birkaç fark var, bunların değiştirilmiş saat hızları olduğunu söyleyebiliriz, tabiki biraz daha iyileştirilmiş güç ve ısı değerleride var..

Konumuzun başında yaptığımız gibi, buradada r9 280 gflops değeri, boost aktifli hali içinmi, yoksa pasif hali içinmi yazılmış çözmemiz gerekir (hd 7950 için yapılan işlemlerin aynısı)

r9280 827mhz x

------------------------------------

x=2963,76

Evet Şimdi yukardaki tabloya bakın, görmüş olduğunuz 2964 gflops' u bulmuş olduk, ve r9 280 nin gflops cinisinden değeri tablolara verilirken, boost kapalı hali kaale alınarak yazılmış..

Peki R9 280 boost yaptığında kaç gflops olur ?

r9 280 (boost off) 827mhz 2964gflops ise

r9 280 (boost on) 933mhz x

-----------------------------------------------

x=3344 gflops.

Evet, gflops cinisinden sonuçları bulmuş olduk.. bu işlemin bize bir yararı daha var. Oc cinsinden değerleri bulmak.

r9 280 ni 1000 mhz ye oc yaptığımızı varsayalım;

r9 280 827mhz 2964gflops ise

r9 280 1000mhz x

----------------------------------------

x=1000*2964=2964000/827= 3584 gflops

2. yol

r9 280 1000mhz x

--------------------------------------------------

x=1000*2867=2867000/800= 3584 gflops.

Evet arkadaşlar sonuca ulaşmış bulunuyoruz..

Bu hesaplamayı yapmak için çok önemli iki veri bulunmaktadır, bizde bu verileri hd 7950 standart değerlerinden bulmuş olduk.

Eğerki hd7950 standartta verilen değerlerdede boost olsaydı, o zaman bütün hesaplamaların doğruluğu şüpheli olurdu.

Çünkü gflops değerinin hangi çalışma hızlarında elde edildiğini öğrenemezdik..

Bu hesaplama belkide en çok ekran kartı karşılaştırılmasında işe yarayacak diyebilirim..

Burdan rahatlıkla, ekran kartı üreticilerinin gflops değerlerini yazarken, boost hızlarını kaale almadıkları sonucunu çıkarmış olduğumuzu söyleyebilirim..

1000 mhz ye oc yapılmış bir r9 280 nin (r9 280 oc 3584gflops, r9 280x 3482 gflops)

r9 280x den performanslı olduğunuda bulmuş olduk..

Evet arkadaşlar, elimden geldiğince gflops cinsi hesaplamanın pratik yolunu, kart karşılaştırırken yapabileceğiniz matematiksel hesaplamaları anlatmaya çalıştım..

İyi Günler..

Kaynaklar;http://www.techpowerup.com/gpudb/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GamTeli -- 31 Mayıs 2014; 22:34:47 >

• Yararlı bi konu açtım ama talep yok neden acaba

Matematiği sevmiyomuyuz yoksa
  • GamTeli kullanıcısına yanıt
    eline sağlık hocam yararlı bir yazı olmuş
  • tamamını okudum.sevindim çünkü geyik ten öte kullanıcıların oluşu beni her daim sevindirmekte.minik tavsiyemide eklerseniz amacına ulaşacaktır diye düşünmekteyim.

gflops nedir ne işe yarar..alırken satarken gflops'a ne kadar dikkat edilmeli..
    son tümce daha çok önemli, insanların bilgiyi değilsede cebini dikkate alır gerçeğiyle maalesef örtüşüyor.zorlada olsa öğrenirler.

EMEKLERİNİZE YÜREĞİNİZE BİLGİNİZE SAĞLIK...SAYFAYI DEVAM ETTİRMENİZ UMUDUYLA..BAŞKA ARKADAŞLARIN DESTEKLERİ İLE SAYFANIN BİLGİYLE DOLMASI UMUDUYLA.

@GamTeli
  • ramazandeveli kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam, teşekkür ederim, Gflops' un tanımı gerçekten önemli diye düşünüyorum, zira bugün herkes, kart şu kadar bit, bu kadar hızda belleği var, hayır öteki kartın gpusu şu kadar hızda çalışıyo diyerek kesin bir sonuca ulaşamazken, gflops cinsi karşılaştırma bu işi tek bir veriden kolayca anlaşılabilir kılıyor, konuya ayrıntılı bir şekilde ekleme yapıyorum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: GamTeli

Sağolun hocam, teşekkür ederim, Gflops' un tanımı gerçekten önemli diye düşünüyorum, zira bugün herkes, kart şu kadar bit, bu kadar hızda belleği var, hayır öteki kartın gpusu şu kadar hızda çalışıyo diyerek kesin bir sonuca ulaşamazken, gflops cinsi karşılaştırma bu işi tek bir veriden kolayca anlaşılabilir kılıyor, konuya ayrıntılı bir şekilde ekleme yapıyorum..

ben tüm bu ayrıntılara 40 yaşından sonra ilmek ilmek beynimi dokuyarak eriştim.gençler 18-30 arası yaştakiler hala kaç bit kaç ddr kaç gb vs in peşindeler..faydanız dokunsun..bu arada sizde gelen sorular karşısındaki eksiklikleri görüp daha da kendinizi geliştirme şansına sahip olursunuz..
    kısaca aslında adam olmak yolunda harcayacağımız minik adımlarımız, bizi ölmeden önce nereye kadar getiridiğini görme şansımız olacak...öğrenelim-öğretelim..herkes öğrenmeyecek belki en azından bir kişi öğrenecek(biz)....

bellekler bu arada bu hesaplamalara ne katkı sunmaktadır ? yada sunuyorlar mı ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Hocam devamlı olarak performansa katkısı yok, ancak biz gpu hızını arttırdığımızda, belleklerinde gpuyu taşıyabilecek hızda olması gerekiyor, eğer bellek hızları yeterli gelmezse belli aralıklarla uygulamaya göre anlık takılmalar oluşur (anlık darboğaz) ancak dediğim gibi devamlı olarak bir performans düşüklüğü söz konusu değil..
    benim anladığım kadarı ilede ciddi katkıda bulunmayacakları.lakin yeni kartlarda yapılacak hesaplamaların yoğun hele oynan oyunların ağır olduğunu düşünürsek, çalışılan alan olarak ifade edebileceğimiz ramlerin büyümesi iyi olacak.lakin 2 gb tan dahada büyümesi 6 gb gibi rakamlara ulaşılması bana işin şov kısmı gibi geliyor...elimde belli bir veri yok sadece düz mantık...
    dediğiniz gibi ancak anlık olabilir...sahne en karmaşık halde ve kart tam kapasitede çalışırken ''çalışma alanı büyük olmalı'' dan yola çıkarak,bu sonuca varılabilir.alanın büyüklüğü 2 gb tan 6 gb çıkması gerekmiyor gibi geliyor.
  • Konu faydalı olmuş teşekkürler.

ben daha önce bu konuda yaptığım hesaplamalarla oyun performansları arasında birebir ilişki bulamamıştım. sonra aynı yonga setli gpular arasında kıyas yapınca neredeyse orantılı sonuçlara vardım. yazıdan gflops değerleri gpu çekirdeğinin gücüyle hesaplandığı anlaşılıyor fakat iş performansa gelince vram frekansları da devreye giriyor o yüzden birebir orantılı sonuçlar çıkmıyor anladığım kadarıyla.
    arkadaş bellek hızı olarak açıklamış durumu galiba sen bellek büyüklüğü olarak sordun.

konu ekran kartı için de bilgisayar için de aynıdır; bellek kullanımı %100 olmadığı sürece ramin kaç gb olduğunun hiçbir önemi yoktur. %100 olduktan sonra bilgisayar sanal bellekle paslaşmaya çalışır ki bu da disk okuması ram okuma hızından çok yavaş olduğundan kasılma yapar. ekran kartlarında bir ara turbo cache gibi şeyler çıkmıştı hala arka planda var mı bilmiyorum ama bu da vram yetmediği durumda bilgisayar ramiyle yukarda bahsettiğim gibi bir ilişki içine girip performans azalmasına sebep olurdu. ram'in büyük olması biraz yeni nesil oyunların artan vram ihtiyaçlarıyla alakalı. ps4'te vram+ram'in 8gb olduğunu düşünürsek yeni jenerasyon oyunlar buna göre dizayn edileceğinden ihtiyaç artacaktır.
    kardesim eline saglik guzel ve faydali bir yazi olmus
  • Forumda da bunlardan habersiz birçok kişiyle ekran kartı kıyası yapıyoruz; gidiyor test izliyor, farklı yongaları karşılaştırıyor, sonra da "ne saçmalıyorsun" diye üste çıkıyor. Hem konu sahibine teşekkür etmiş olayım hem de bunlardan haberdar olanların sayısını arttırmak için konuyu güncelleyeyim.
  • Hocam iyi güzel yazmışsın eline sağlık ama burna BİLİM ADAMI YETİŞTİRÖİYECEKSİN. yazdıgını emin ol sadece sen anlamışsın ben baktım ve hiçbişey anlamadım.

TFLOPS nasıl hesaplanır bir ekran kartında biz nasıl kaç tflops oldugunu sen bize işin mühendistlik kısmını değil kolayca hesaplama öğretmen gerekli.

Hesabımızın açılımı; “2x Çekirdek Sayısı” çarpı “Çekirdek saat hızı” olarak hesaplanabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.