Şimdi Ara

Elektrikli araç yakıt tüketimi öngörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elektrikli araçlarla ilgili henüz yeteri kadar tüketim verisi yok. Peş peşe gelen zamları da dikkate alınca uzun vadeli öngörülerimiz için Ford'un ABD sitesinden ülkemizde oldukça yaygın Transit Connect modeliyle ilgili tüketim verilerini kullanarak bir maliyet tablosu da ben oluşturdum.

Belki adresini verdiğim orijinal pdf kaldırılır diye Ford ABD Transit Connect EV yakıt tasarruf tablosunun resmini de ekliyorum. Orijinal pdfye Azure Dynamics'in sitesindenhttp://www.azuredynamics.com/products/documents/TCE_Fuel_CO2_Savings_Fed_Fleet_08-03-11.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Diğer resim ise benim hazırladığım tablo. 100 km'de 5lt dizel ve 7lt benzin yakan 2 araç düşündüm. Benzin ve dizel için fiyatı 5 TL alınca ikisi arasında bir fark kalmadı ama dizeller daha az yaktığı için ayrı belirtmek ihtiyacı hissettim. Elektriğin birim fiyatı bizim hane için 4 gün önce düzenlenmiş faturadan aldım. 0.16 kuruş gösteriyordu ama vergisi-algısı-çalgısı 2 kat düşünerek 0.32 TL yazdım. Çalgıya tekrar vurgu yapmak isterim. Kaçak elektrik kullananların çaldığı elektiriği de biz ödediğimiz için bu vergi algı çalgı üçlü halk ifadesi cuk diye oturdu.

Sonuç olarak Transit 6 kuruş /km maliyette iken 20 krş/km maliyetle çalışan bir araç %70, 30 krş/km maliyetle çalışan bir araç %80, 40 krş/km içinse %85 bir tasarruf sözkonusu.

Buna göre her 10bin kilometre için yakıt maliyetinden elde edilen kazanç ise 20, 30, 40 kuruşluk maliyetle çalışan araçlar için sırasıyla 1400, 2400, 3400 TL şeklinde oluyor.

Azure Dynamics bakım maliyetlerini de işin içine katmış ama burayı hem Türkiye şartlarına uyarlamak zor olduğu için hem de henüz ortada birşey yokken hesaplamak zor olacağı için dikkate almadım.

Bu kıyasta bizi güvenli tarafta bırakacak başka bir etken ise Transit Connect EVnin büyük bir araç olması. Dolayısıyla onun için verilen 19,2 kiloWattsaat /100 km enerji değeri aslında daha hafif ve aerodinamiği daha iyi olan araçlarda daha düşük çıkacaktır.

Bilgilerinize sunarım.

Edit: Başlık değişti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi b42.ozturk -- 20 Nisan 2012; 14:27:07 >

• Bunun modeli akü üreticisi iflas başvurusunda bulundu...

Bilginiz olsun diye ekliyeyim...

Hem öyle fazla atıl kurt yapmayın,

Devletimiz, vatandaşımız bu kadar az vergiye alışkın değil deyip anında yapıştırır...
  • Baslikta uyumsuzluk var connect ve tasarruf :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: burak7777®

Baslikta uyumsuzluk var connect ve tasarruf :)

Bu alettrikli :):)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

Bunun modeli akü üreticisi iflas başvurusunda bulundu...

Bilginiz olsun diye ekliyeyim...

Hem öyle fazla atıl kurt yapmayın,

Devletimiz, vatandaşımız bu kadar az vergiye alışkın değil deyip anında yapıştırır...

Vergi konusunda yerden göğe kadar haklısınız. Vatandaşımız 1 Liraya malolacak devlet harcamalarını en az 3 Liraya maledenlere vergi ödemeye daha çok alışık desek yerinde olur. Bir de bu türülerin bir kısmı hem oy verip hem de vergi ödeyerek tarihe geçiyorlar.

İlk alış fiyatında ise Fluence Z.E.nin fiyatı açıklandı. Opsiyon paketi dahil 61500 TLhttp://www.renaultelektrikliaraclar.com/page.aspx?id=2082 Şimdilik buralarda dizeldeki yakıt kazancını cebine indirmeyi hesaplayanlar gibi elektrikteki kazançları cebe indirmeyi düşünenler yok.

Akü üreticisi ekonomik krizden etkilenmiştir, henüz işçiliğin düşük olduğu yerlerde üretim yapmıyordur. Birileri bu işe girişecektir.

• Başlığı değiştirdim. Forumda daha Fluence Z.E.'nin sitesindeki tabloyu okuyup anlayamayanlar var. Ona kafa yorarken tüketim maliyetleri hakkında hükümetimiz ek vergi sürprüzleriyle müdahale etmezse öngörüde bulunulabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.